4/1/11

Διαστημικό... ρουσφέτι ήθελε ο Γκιουλ

Εναν... Τούρκο αστροναύτη σε διαστημική αποστολή της ΝΑSA ζήτησε «ρουσφέτι» ο Αμπντουλάχ Γκιουλ από τον Ομπάμα, για να αγοράσει περισσότερα Μπόινγκ από τις ΗΠΑ! Το αποκαλύπτει η τελευταία «παρτίδα» διαρροών του Wikileaks στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», με πλούσιο παρασκήνιο της πρόσφατης αμερικανο-τουρκικής διπλωματίας, κυρίως σε θέματα Ιράν και αντιπυραυλικής ασπίδας.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε ζητήσει από τον Ομπάμα να εγκρίνει τη συμμετοχή ενός Τούρκου αστροναύτη σε αποστολή της NASA, για να αγοράσει περισσότερα Μπόινγκ από τις ΗΠΑ!Ενδεικτική για τη μεγαλομανία της νεο-οθωμανικής Τουρκίας είναι η επιστολή Γκιουλ προς Ομπάμα, που εξειδικεύτηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον Αμερικανό πρέσβη Τζέιμς Τζέφρι. «Δεν είναι μόνο θέμα τιμής η αγορά Μπόινγκ για τον στόλο της ''Τουρκ Χαβά Γιολαρί''. Θέλουμε να βάλετε έναν Τούρκο αστροναύτη σε μία από τις πτήσεις της NASA», είπε στον Αμερικανό διπλωμάτη. Ο Τζέφρι το απέκλεισε, αντιπροτείνοντας τεχνολογική βοήθεια. «Μάλλον δεν μπορούμε να θέσουμε έναν Τούρκο αστροναύτη σε τροχιά, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε την Τουρκία με αεροναυπηγικά προγράμματα», έγραψε στους ανωτέρους του.

Το παζάρι έγινε στο πλαίσιο μιας αγοράς 20 Μπόινγκ από τον εθνικό αερομεταφορέα της Τουρκίας, ενώ εκκρεμούσε η συμφωνία για 10 ευρωπαϊκά Airbus. To βασικό μενού των χθεσινών αποκαλύψεων της Wikileaks δείχνει ότι οι Αμερικανοί πρέσβεις στη Μέση Ανατολή ενεργούσαν τα τελευταία χρόνια σαν «ατζέντηδες» της Μπόινγκ. Παρέμβαιναν ανοιχτά σε διάφορα ντιλ σε βάρος της ευρωπαϊκής ανταγωνίστριας Airbus. Ετσι έκαναν «χαλάστρα» σε συμφωνία του Σαρκοζί με το Μπαχρέιν το 2007, ενώ το 2008 ικανοποίησαν αίτημα του Σαουδάραβα μονάρχη να αποκτήσει «αντίγραφο» του αμερικανικού προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.

Κατασκοπευτικοί δορυφόροι ΗΠΑ - Γερμανίας
H... διαστημική μεγαλομανία των Τούρκων στο θέμα της αγοράς των «Μπόινγκ» ωχριά μπροστά στον κυνισμό της Ουάσιγκτον. Σχολιάζοντας τα περί μετατροπής των Αμερικανών πρεσβευτών της Μέσης Ανατολής σε ατζέντηδες της Boeing (όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Wikileaks) ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χόρματς, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Να παρεμβαίνουν οι κυβερνήσεις όλο και περισσότερο για την υποστήριξη των επιχειρήσεών τους. Κι εμείς πρέπει να πράξουμε το ίδιο».

Νταβούτογλου
 Το συμφέρον της Τουρκίας υποστήριξε σθεναρά και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεγλιστρώντας από τις αμερικανικές πιέσεις για το Ιράν. Σε τηλεγράφημα του 2009, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι προς τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, επισημαίνεται πως ο Νταβούτογλου αρνείται να συναινέσει σε κυρώσεις κατά του Ιράν και να καταδικάσει απερίφραστα το πυρηνικό του πρόγραμμα, για να μην «κάψει» τον εξισορροπητικό ρόλο της Τουρκίας ως... «τρίτης λύσης» και «παράγοντος με όραμα», που δίνει «αίσθηση δικαιοσύνης» στην περιοχή. Προσπάθησε παράλληλα να λειάνει μια «φιλοϊρανική» συνέντευξη του Ερντογάν στην Guardian.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΕΘΝΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

 

10 σχόλια:

  1. >Εναν... Τούρκο αστροναύτη σε διαστημική αποστολή της ΝΑSA ζήτησε «ρουσφέτι» ο Αμπντουλάχ Γκιουλ από τον Ομπάμα..<

    Προφανώς θέλει να στείλει επιστολή στον Αλλάχ, δίχως να το μάθουν οι στρατηγοί. Μπας και ζορίζεται; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμ βέβαια,πώς αλλιώς θα πιστέψει ο κόσμος(εντός κι εκτός Τουρκίας) ότι πλέον, έχουμε να κάνουμε με τη Νέα Οθωμανική αυτ.,μια ...μεγάλη δύναμη;

    φροντίζουν τη βιτρίνα,φτιάχνουν ίματζ κι ας πεινά η πλειοψηφία του λαού της τουρκίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι αυτά που μας τσαμπουνάνε οι Τούρκοι και αναπαράγουν κάτι Τζουμπέδες εδώ περί ακμάζουσας τουρκικής οικονομίας, βασίζονται σε πλαστά στοιχεία που μπορούν να δίνουν ανεξέλεγκτα και σε καραγκιοζιλίκια τύπου "Τούρκος...Αστροναύτης" !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, ώστε για αυτό οι Τούρκοι προσπάθησαν τόσο πολύ να καταφέρουν τη διεθνή "πολιτογράφηση" του Καραγκιόζη ως Τούρκου; Για να τον στείλουν στο Διάστημα. Αυτό θα πει ρε συνέπεια και προγραμματισμός εξωτερικής πολιτικής. Ας του θυμήσει όμως ο Δρούτσας πως
    στην "φρενήρη Ελληνοτουρκική διαστημική κούρσα" τους προλάβαμε εμείς "εκτοξεύοντάς" τον πρώτοι με την "αποστολή" του Σπαθάρη "ο Καραγκιόζης στο Διάστημα" (έργο του 1958) ταΐζοντάς τους έτσι αστρόσκονη 53 χρόνια πριν.
    ΄Αφεριμ μπιζέ μπε!

    Πάνος Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τηλεφώνημα

    -Ένα βράδυ από εκεί πάνω, από το διάστημα, σας πήρε τηλέφωνο…

    -Ναι, απάντησε η μητέρα του Έλληνα Κοσμοναύτη. Αρχικά με πήρε στις τρεις το μεσημέρι. Του λέω "Θόδωρε, που είσαι; τι κάνεις;" "Μάμα πάνινα φοράμε και θα πάμε απάν’." Του λέω: "που απάνω πας;" Δεν κατάλαβα. Με λέει: "θα πετούμε επάνω". Έκλαψα τότε στο τηλέφωνο και τον είπα: "μη φοβάσαι καθόλου. Ο θεός μαζί σου είναι" και κλείσαμε ενώ εγώ έκλαιγα…

    Μετά ήρθε ο Νίκος ο άντρας μου και με ρώτησε γιατί είμαι στεναχωρημένη. Του είπα το γιατί και μου είπε: "τι θα κάνουμε;"

    Αργότερα ήρθε και ο Παναγιώτης και λέω και στον Παναγιώτη "ο αδελφός σου σήμερα πετάει επάνω, αλλά μου είπε ότι εμείς θα το δούμε αυτό αύριο, λόγω διαφοράς ώρας"…

    Εκείνη λοιπόν τη νύχτα –οι άλλοι κοιμόνταν- εγώ κι ο σύζυγος ανεβήκαμε πάνω στο μπαλκόνι και κοιτάζαμε τα αστέρια. Λέω, "μη φεύγει, Παναγία μου το παιδί μου εκεί πάνω…" και δεν κοιμήθηκα καθόλου. Μόνο ο άντρας μου λίγο, για να πάει το πρωί στην δουλειά του.

    Μετά, η ώρα 3 τη νύχτα, χτυπάει δυνατά το τηλέφωνο. Σηκώθηκα τρομαγμένη οι άλλοι κοιμόντουσαν. Λέω "ναι ποιος είσαι;" Λέει "μάμα, εγώ είμαι ο Θόδωρος, τι κάνεις;" Καμία φορά δεν έλεγα πως ότι θα με έπαιρνε από πάνω τηλέφωνο ο Θόδωρος και νόμιζα ότι δεν πέταξαν.

    Λέω "Θόδωρε, που είσαι, δεν πήγατε;". Απαντάει: "σε παίρνω από πάνω τηλέφωνο, μαμά". Και λέω μέσα μου: "μήπως τον κάνανε κάτι; πως είναι δυνατόν να με πάρει από πάνω τηλέφωνο;".

    Τον μιλούσα ρώσικα πριν και σκέφτηκα να τον μιλήσω ποντιακά τώρα και τον λέω:

    "Θόδωρε, εσύ είσαι: Καλάτσεψο, μίλα, ντε φτας;"

    "Μάνα, εγώ είμαι! Καλατσέψ ποντιακά να τερείς αν είμαι εγώ. Εγώ είμαι και πολλά καλά είμαι. Μη στεναχωρεύκεσαι. Θα παίρ’ σας αύριο τηλέφωνο πάλι". Έτσι καθαρά ακουγόταν.

    Πήγα στο κρεβάτι, κλαίω και λέει ο άντρας μου: "ποίος έτον;" Λέγω "ο Θόδωρος". "Γιατί δεν μας φώναξες;", είπαν και ο Παναγιώτης.

    Εξήγησα ότι δεν είχε πολύ χρόνο…

    Τρεις φορές πήρε από πάνω, από το διάστημα, τηλέφωνο.

    Είπα τον: "Ρίζαμ’ εσύ είσαι;"

    "Ναι, με είπε, μάνα, εγώ είμαι. Και μη στεναχωριέσαι καθόλου, μάνα. Πολύ καλά είμαι."…

    -το είχατε ξαναζήσει αυτό; Σας είχε ξαναπάρει τηλέφωνο από πάνω τηλέφωνο ποτέ;

    -όχι. Από πάνω όχι. Μετά πήρε τρεις φορές από πάνω. Μίλησε κι ο Παναγιώτης. Όταν κατέβηκε εκείνη την ημέρα, πήρε πάλι τηλέφωνο.

    Είπε: "όταν κατεβήκαμε, αμέσως ήρθαν οι γιατροί, μας πήραν αίμα".

    Και το βράδυ μας μίλησε και μας είπε: "όλα καλά και να μην στεναχωριόμαστε". Είχε προσγειωθεί…

    Υ. Γ. Ο γράφων το άρθρο, είχε την τύχη να συναντήσει τον Θόδωρο τον Γραμματικόπουλο και να έχει μια συζήτηση μαζί του, λόγω όμως έλλειψης των ελληνικών από πλευράς του Κοσμοναύτη μας, η κουβέντα μας έγινε στην μητρική μας διάλεκτο. Τα ποντιακά…

    *Η συνέντευξη είναι παρμένη από το υπέροχο βιβλίο αφιέρωμα στο ταξίδι του Έλληνα Ποντίου Κοσμοναύτη, ‘’Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος, ο Έλληνας Κοσμοναύτης και το σύμπαν’’ του Δημήτρη Αλεξάνδρου.

    (τζιμης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατι δεν του 'εφτιαχνε' ο γκιουλ εναν αργιλε βαρβατο στον αστροναυτη του και που θα τον εστελνε μεχρι τον Αρη και χωρις να υποχρεωθει στους αμερικανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγά μην κάνουν οι Τούρκοι τίποτα χωρίς να ζητήσουν αντάλλαγμα.
    Το στύλ τους! Αντε, ας τους γνωρίσουν από την καλή! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι αυτά που μας τσαμπουνάνε οι Τούρκοι και αναπαράγουν κάτι Τζουμπέδες εδώ περί ακμάζουσας τουρκικής οικονομίας, βασίζονται σε πλαστά στοιχεία που μπορούν να δίνουν ανεξέλεγκτα και σε καραγκιοζιλίκια τύπου "Τούρκος...Αστροναύτης" !!!
    τζιμης
    μιλα το ατομο που "ανακαλυψε" οτι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ πριν το 5ον π.Χ. αιωνα ηταν "τουρκικος" (δικη του "δηλωση")
    @Δεν ξερω αν θα πρεπει να γελασω με την τουρκικη αλλαζονια η να κλαψω με το γεγονος οτι βρισκονται ανθρωποι προθυμοι να τους παρουν στα σοβαρα αντι να τους δωσουν την ππεπουσα απαντηση (κατα προτιμηση στα προτυπα της "απαντησης" που εδωσαν οι Μηδοι , οι Βαβυλωνιοι και οι Σκυθες στους Ασσυριους το 712 π.χ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εσύ μας τα είπες αυτά περί αρχής του ελληνικού πολιτισμού τον 5ο αι. π.Χ.!!!
    Που μας το παίζεις και ιστορικός.
    Νομίζεις ότι οι άλλοι εδώ είμαστε το ίδιο άσχετοι με σένα το ευρωληγούρι που μας αριαδιάζεις συνέχεια λατινικά ρητά λες και δεν υπάρχουν άλλα ανάλογα στα ελληνικά ;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζεις ότι οι άλλοι εδώ είμαστε το ίδιο άσχετοι με σένα το ευρωληγούρι που μας αριαδιάζεις συνέχεια λατινικά ρητά λες και δεν υπάρχουν άλλα ανάλογα στα ελληνικά ;;;
    τζιμης= το "παιδι" μιλησε! δυστηχως δεν ξερω τουρκικα για να σου απαντησω με ρητα στην γλωσσα σου ισλαμολιγουρακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.