7/1/11

Παπανδρέου προς Ερντογάν: «Δεν θα νομιμοποιηθεί η εισβολή»

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η  διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή.
Απευθυνόμενος στην 3η συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, ο  κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι όραμά του είπε είναι η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο συμβίωσης ε/κ και τ/κ.  «Δεν πρέπει» είπε «να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, η  διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή, γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση στο κυπριακό».

«Ο Πρόεδρος Χριστόφιας» είπε, «είναι ο πρόεδρος που μπορεί να φέρει τη λύση από μέρους της ε/κ πλευράς, χρειάζεται όμως και από την άλλη πλευρά ένας ανάλογος ηγέτης».

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι έχει την δυνατότητα να αλλάξει. «Αυτή είναι η Τουρκία της οποίας  θα κριθεί η ένταξη», υπέδειξε σημειώνοντας ότι όταν φτάσει η ώρα όλοι αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις θα δουν τα πράγματα διαφορετικά.

Αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις μειονότητες ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου από μέρους της Τουρκίας.

«Βρίσκομαι», όπως είπε «στο Ερζουρούμ, ένα μέρος όπου είναι γεμάτο συνειρμούς και κάνω έκκληση στον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις αδικίες, που έγιναν στο παρελθόν εναντίον Ρωμιών στο Ερζουρούμ».  «Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα», είπε «είναι, η Τουρκία να αγκαλιάσει τις μειονότητες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της Τουρκίας αυτή την περίοδο».  Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι χρειάζεται να βασιστούν σε γερές βάσεις αρχών και καλής γειτονίας. «Πρέπει να λυθούν οι διαφορές στην υφαλοκρηπίδα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό θέμα στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Σήμερα», πρόσθεσε, «έχουμε  εντατικοποιημένες επαφές και οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθειες και να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο». Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις διαστάσεις: Η πρώτη είναι οι εσωτερικές διεργασίες, η δεύτερη είναι οι αντιστάσεις ορισμένων κρατών και η τρίτη είναι το κυπριακό.
http://www.sigmalive.com/news/politics/343080

6 σχόλια:

  1. Το άκουσα κι αυτό! Έλληνας πρωθυπουργός να κατηγορεί τον Αττίλα. Πολύ που φοβηθήκανε οι Τούρκοι. Όπου να'ναι θα στείλει και στρατό να ελευθερώσει την Κύπρο. Από τί όμως? Από τον κατακτητή Αττίλα ή από τους θιασιώτες του κατευνασμού Έλληνες και Κύπριους πολιτικούς? Δεν πείθεις ΓΑΠ... Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Prepei na omologisoume oti o GAP diepetai apo mia afeleia, pou kseperna ta oria tis paidikis. Pistevei oti oi Tourkoi eisboleis tha idrosoun me to lektiko epixeirima tou oti "i diethnis koinotita den tha dexthei na nomimopoiisei tin eisvoli". Edo gelane kai oi kottes, oxi monon oi Tourkoi..

    Planatai bebaios i arloumpologei o k. GAP, giati i diethnis koinotita idi exei anepisimos anagnorisei de facto tin nea katastasi kai poioi aplos tin papia.

    As rotisei kai ton filo tou k. Xristofia, pou prepei na kserei perissotera peri aftou.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Herr Xenokrates von Wien,

    Warum schreiben Sie denn nicht mit griechischen Buchstaben?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. * ston anonymo 4:27

    Das wäre mein inigster Wunsch!
    Mexri tora kathe prospatheia den eixe apotelesma. Rotisa sto Istologio kanadyo fores, alla kaneis den mou apantise ti akribos prepei na kano gia na mporo na grafo me elliniki grafi kai oxi greklish, pou ta xrisimopoio kat anangi kai oxi apo kapritsio.

    Mipos mporeite na mou peite eseis ti prpei na kano??

    Efxaristo

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Ξενοκράτη, φυσικά και δεν πρόκειται να συγκινηθούν οι Τούρκοι με τα λόγια-αν υπολόγιζαν τα λόγια, δεν θα ήταν αυτοί που είναι.
    Εννοια σου και ξέρουν ποιόν να αποκαλέσουν "φίλο". Αυτόν που δεν φοβούνται πρώτα-πρώτα.
    Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Συνηθίζουμε να βαφτίζουμε "φίλους" αυτούς που φοβόμαστε, νομίζοντας (αφελώς) ότι έτσι θα τους μαλακώσουμε. Αμ δε γίνεται όμως έτσι...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι μόνο οι Τούρκοι που ξέρουν ποιον να αποκαλέσουν "φίλο", Ελίνα. Και η... αμοιβάς η πρωτεύς ξέρει πολύ καλά από τη μαμά Φύση ποιον θα έχει "φίλο" κλπ. Όλα τα έμβια όντα από τον μονοκύτταρο οργανισμό μέχρι τον πολυκύτταρο το ξέρουν αυτό το πράγμα. Μόνο οι πεθαμένοι δεν το ξέρουν. Και ο νοών νοείτω... δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.