18/1/11

Εξαφανίζεται ελληνικό νησί

Πρόκειται για μικρό νησάκι στα Δωδεκάνησα που χάνεται από το χάρτη λόγω της ατυχίας του να είναι πλούσιο σε ηφαιστειακά πετρώματα και σε αρχαιολογικά ευρήματα.

Tο νησάκι Γυαλί βρίσκεται δίπλα από τη Νίσυρο και την Κω και είναι γνωστό ως το νησί της ελαφρόπετρας και κατέχει την πρώτη θέση στην εξαγωγή ελαφρόπετρας παγκοσμίως με 900.000 τόνους τον χρόνο.
Η ευλογία και ταυτόχρονα κατάρα του νησιού είναι ότι βρίθει από πετρώματα κυρίως ελαφρόπετρα και περλίτη δηλαδή φυσικό γυαλί τα οποία εξορύσσονται με μανία τα τελευταία 20 χρόνια.
Η συνέπεια της αλόγιστης εξόρυξης, που θυμίζει την ιστορία της κότας με τα χρυσά αυγά είναι, όπως γράφει το ΒΗΜΑ, το ένα τμήμα του νησιού να έχει σχεδόν εξαφανισθεί και στη θέση του έχουν απομείνει δύο μεγάλοι κρατήρες λατομείων.

Το σημαντικότερο όμως είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού που αποδεικνύουν ότι στο νησί αυτό όχι απλά υπήρχαν κάτοικοι από την τέταρτη χιλιετία πρό Χριστού αλλά μάλιστα ήταν και πατέρες της μεταλλουργίας.Sigmalive.com

8 σχόλια:

  1. Φααααααααααααατε και τις πετρες αδέρφια...μην αφήνετε τίποτα όρθιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο την στιγμη που δεν σεβομαστε την Ιστορια μας γιατι να μας σεβαστει αυτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όχι τίποτα άλλο (10:48μμ), αλλά έτσι και πεις τίποτα θα σού πούνε ότι το τρώνε αυτοί για να μη το φάνε οι Τούρκοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα.
    Το συγκεκριμενο νησι με τον ορυκτο πλούτο που διαθέτει προσφερει οικονομικα οφέλη να διαμένουν 900 ατομα στην Νίσυρο.
    Βασίλης απο Κω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευτυχώς προβλέπει η φύση ώστε αυτές οι πέτρες να παραμείνουν ελληνικές. Γιατί αν μείνουν στη θέση τους,όπως τα άλλα νησιά που δεν βουλιάζουν, θα τα φάει η συνεκμετάλλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά θα κάνουν οι ιστορικοί να σέβονται την Ιστορία και να μη λένε ούτε ότι το Ελληνκό Έθνος υπάρχει από το 1821 και μετά, ούτε ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός ξεκίνησε τον 5ο αι. π.Χ. !
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοί που εννοείς Τζίμη, είναι οι "φερόμενοι" εκσυγχρονιστές που θέλουν "μοντέρνα" Ιστορία.
    Ευτυχώς υπάρχουν και παραδοσιακοί ιστορικοί ακόμα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι φημισμενες Ιαπωνικες πορσελλανες φτιαχνονται απο περλιτη της Νισυρου,εδω και 50 χρονια τουλαχιστον.Βεβαια επακολουθο της εξορυξης ειναι η μειωση του ογκου του νησιου αλλα δυστυχως αυτο συμβαινει παντου οπου υπαρχει εκμεταλλευσιμο υλικο.Μην ξεχναμε τα δαση του Αμαζονιου που εξαφανιζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.