7/1/11

Στα άκρα Τουρκία-Ισραήλ και στη μέση η Κύπρος

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ για ακόμα μία φορά μετά τα γεγονότα στο Μαβί Μαρμαρά. Αιτία αυτή τη φορά, η κίνηση του Ισραήλ να καλέσει 800 εργαζόμενους της τουρκικής εταιρείας Yilmazlar που εδρεύει στη χώρα, να την εγκαταλείψουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν οξυνθεί για ακόμα μία φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Οι, άλλοτε, συνεργάτες και φίλοι, φαίνεται πως έχουν μπει σε μία αδιέξοδη κόντρα η οποία θεωρητικά βολεύει την Κύπρο αφού μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ σε πολλούς παράγοντες, κυρίως στον τομέα ενέργειας.

Η νέα διένεξη, δημιουργήθηκε μετά από διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας και Ισραήλ που δεν έχουν ανανεώσει μέρος μιας συμφωνίας για εκσυγχρονισμό τουρκικών αρμάτων μάχης. Αυτό το μέρος αφορά την Yilmazlar.

Οι ισραηλινές αρχές έστειλαν ειδοποίηση στην εταιρεία αυτή στις 4 Ιανουαρίου και παρότρυναν τους 800 εργαζομένους της, που εργάζονται στο Ισραήλ από το 2002, να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η εταιρεία, η οποία λειτουργεί στο Ισραήλ για πάνω από 15 χρόνια, ανακοίνωσε πως ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα, καλώντας την να το χειριστεί.

Η εταιρεία Yilmazlar, που περιλαμβάνεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες κατασκευαστικές εταιρείες στο Ισραήλ, έχει αναλάβει διάφορα κατασκευαστικά έργα στο Ισραήλ, όπως την ανοικοδόμηση δυο νοσοκομείων, ενός shopping mall που θα είναι το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, ενός ουρανοξύστη, μιας γέφυρας και χιλιάδων οικιών. Το συνολικό κόστος ανέγερσης αυτών των έργων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο όγκος των εργασιών της εταιρείας στο Ισραήλ τα τελευταία 15 χρόνια ανέρχεται πέραν του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/342859

10 σχόλια:

  1. Βρετανικές υπηρεσίες: "Στοιχεία ότι η Αλ Κάϊντα ετοιμάζει επιθέσεις σε επιβατικά αεροσκάφη"
    07-01-2011 17:23:21
    Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε για πιθανή επίθεση της Αλ Κάιντα σε επιβατικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται επιστολή του υπουργείου Μεταφορών προς την αεροπορική βιομηχανία.


    Στην επιστολή προστίθεται πως «η οικονομική, πολιτική και ψυχολογική σημασία του βρετανικού αεροπορικού τομέα σε συνδυασμό με τα μεγάλα πλήθη που είναι παρόντα σε μερικά στοιχεία του τομέα αυτού» προσφέρει στην Αλ-Κάιντα τη δυνατότητα «να εκπληρώσει τους στόχους της με μια επιτυχημένη επίθεση».

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλ-Κάιντα μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον ενός βρετανικού αεροδρομίου ή στόχου του αεροπορικού τομέα», αναφέρει το BBC στην ιστοσελίδα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν κότσια τέλος! και δεν πιστεύω ότι βασίζονται μόνο στην ισχύ των ΗΠΑ που ελέγχουν οι εβραίο. Είναι στα πιστεύω τους οφθαλμού αντί οφθαλμού! Ότι και να είναι οι εβραίοι τους παραδέχομαι στην εξωτερική τους πολιτική. Εμείς γιατί δεν διώχνουμε ένα εκατομμύριο Αλβανούς μέχρι να συμμορφωθεί η Αλβανία να κλείσει την τούρκικη βάση, να σταματήσει την ανθελληνική προπαγάνδα και να αφήσει ήσυχους τους βορειοηπειρώτες; Αλλιώς ας πάνε οι Αλβανοί να δουλέψουν στην Τουρκία η στα τσακίδια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτη υποψήφια στον πλανήτη για χρεωκοπία είναι η Ελλάδα πλέον και όχι η Βενεζουέλα, ενώ στη λίστα εντάχθηκε και η Ισπανία, σύμφωνα με την CMA Datavision.

    Δύο ακόμη χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, βρέθηκαν υψηλότερα στη λίστα των 10 χωρών με την μεγαλύτερη πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενώ οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους έναντι χρεοκοπίας προέρχονται από τον πυρήνα της ευρωζώνης.

    «Οι πέντε χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις για το τρίμηνο είναι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι το 2010 ήταν ένα από τα δυσκολότερα έτη για την περιοχή μετά την σύσταση του ευρώ το 1999», επισημαίνει σε έκθεσή της η CMA Datavision, εταιρία συγκέντρωσης στοιχείων, όπως αναφέρει το Reuters.

    Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ισπανικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης σημειώσαν άνοδο άνω του 50%, κατατάσσοντας την Ισπανία στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 πιο επικίνδυνες για χρεοκοπία χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη.

    Η κατάταξη αυτή βασίστηκε σε υπολογισμούς της CMA βάσει σωρευτικής πιθανότητας χρεοκοπίας.

    Στην τρίτη και τέταρτη θέση στη λίστα αντίστοιχα, ανέβηκε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι αποτέλεσμα διαφωνίας.Η τουρκική κυβέρνηση ειναι αυτή που δεν θέλησε μονομερώς να ανανεώσει την συμφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τσαλακώνεται άσχημα το προφίλ της wannabe αυτοκρατορίας :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εβραιοι προπαγανδιστες εν δρασει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. //...Εμείς γιατί δεν διώχνουμε ένα εκατομμύριο Αλβανούς μέχρι να συμμορφωθεί η Αλβανία να κλείσει την τούρκικη βάση, να σταματήσει την ανθελληνική προπαγάνδα και να αφήσει ήσυχους τους βορειοηπειρώτες;...//theo 7:40 μ.μ.
    --------------------
    Μην αρχίζεις πάλι τα ίδια...
    Είπαμε: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ !!!
    Για να κάνουν αυτά που λες εσύ και αυτά που λέμε και πολλοί άλλοι...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H ...αυτοκρατορία είναι πράγματι wannabe και το λέμε πολύ καιρό τώρα.
    Όλοι μπορούμε να κάνουμε τον Ερντογάν να κάτσει σαν κοτούλα...

    Όλα όσα λέει για εξοπλισμούς που θα κάνει, περί ανθηρής τουρκικής οικονομίας κλπ. είναι ΟΛΑ μούφες !!!

    Η "δική" μας κυβέρνηση τα ξέρει όλα αυτά αλλά την βολεύει να σέρνονται αυτές οι φήμες για να φοβόμαστε.
    Λαός φοβισμένος = λαός υπάκουος!!!

    ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ρεεεεε!!!
    Να τους την σπάσουμε...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτοκρατορίες wannabe δεν είναι αφύσικο να υπάρχουν, αλλά γιουσουφάκια wannabe και πονάω και μ' αρέσει πρώτη φορά βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απόλυτα με τον Τέο.
    Δεν είναι ότι έχω κάτι εναντίον των Αλβανών μεταναστών, αλλά θα μπορούσε η κυβέρνηση να πετάξει καμια σπόνδα εν είδει απειλής στον Μπερίσα, του στύλ 'Καθίστε φρόνιμα γιατί...οι μετανάστες σας κινδυνεύουν να απελαθούν'. Με δικαιολογία την κρίση μπορεί να το κάνει, ειδικά για να πιέσει για τη βάση στην Αλβανία.
    Αντί να τρέχει η εκάστοτε κυβέρνηση να ψάχνει στη ΦΥΡΟΜ (θέμα ονόματος) αντιστάθμισμα για τις δεδομένες παραχωρήσεις στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας, γιατί να μην χρησιμοποιήσει τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις ως διαπραγματευτικό χαρτί;
    Αλλα βλέπεις οι Τούρκοι θέλουν να μας 'αγκαλιάσουν'και από την πλευρά του Ιονίου.
    Δεν τους βγαίνει αλλιώς η αυτοκρατορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.