4/1/11

Οι μουσουλμάνοι Πόντιοι που μιλούν «ρωμαίικα»

Την πιο... στενή... ζωντανή συγγενή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γλωσσολόγοι εντοπίζοντας απομονωμένη κοινότητα μουσουλμάνων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι μιλούν ελληνική διάλεκτο με εντυπωσιακές ομοιότητες με τα αρχαία.
Η Ιωάννα Σιταρίδου, καθηγήτρια στο Κέμπριτζ, μιλάει για γλωσσολογικό χρυσωρυχείο Η Ιωάννα Σιταρίδου, καθηγήτρια στο Κέμπριτζ, μιλάει για γλωσσολογικό χρυσωρυχείο Για «γλωσσολογικό χρυσωρυχείο» κάνει λόγο η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Ιωάννα Σιταρίδου, η οποία πριν από λίγους μήνες εντόπισε σε χωριά της περιοχής της Τραπεζούντας περίπου 5.000 κατοίκους που μιλούν «ρωμαίικα».

«Ουσιαστικά μιλούν διάλεκτο με λεξιλόγιο και συντακτικό πιο κοντά στην αρχαία παρά στη νέα ελληνική» δηλώνει η κ. Σιταρίδου, μέλος του Συλλόγου για τις Απειλούμενες Γλώσσες και Πολιτισμούς του Κέμπριτζ (CELC), στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».
Οπως σχολιάζει και το βρετανικό δημοσίευμα, πρόκειται για συναρπαστική ανακάλυψη «στην περιοχή όπου ο Ιάσων και οι Αργοναύτες αναζητούσαν το Χρυσόμαλλο Δέρας» καθώς, πέρα από τη γλωσσολογική ιδιαιτερότητα, η κοινότητα αυτή είναι και πολιτισμικά μοναδική. Πρόκειται για μουσουλμάνους που μιλούν ελληνικά, χωρίς όμως να γράφουν, και παίζουν την ποντιακή λύρα. Σημάδι της πολιτιστικής και γεωγραφικής τους απομόνωσης είναι επίσης το γεγονός ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων,τα μέλη της κοινότητας παντρεύονται μόνο με άντρες ή γυναίκες από τα χωριά τους.
Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την κ. Σιταρίδου, ότι, παρά τις χιλιετίες αλλαγών στην κοινωνικοπολιτική ιστορία της ευρύτερης περιοχής, σε αυτή την απομονωμένη βόρειο-ανατολική γωνιά της Μικράς Ασίας οι άνθρωποι εξακολουθούν να μιλούν ελληνικά. Η μοναδικότητα της διαλέκτου ανοίγει ένα συναρπαστικό παράθυρο στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. «Φανταστείτε να μπορούσαμε να μιλήσουμε με άτομα, των οποίων η γραμματική είναι πιο κοντά στη γλώσσα του παρελθόντος. Αυτή είναι η ευκαιρία που μας δίνουν τα "ρωμαίικα"» εξηγεί η κ. Σιταρίδου.
Στο βρετανικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να αποδειχτεί εάν οι κάτοικοι είναι γνήσιοι απογόνοι των αρχαίων Ελλήνων που δεν δέχτηκαν άλλες επιρροές στο πέρασμα των αιώνων ή αν πρόκειται για απογόνους τοπικών πληθυσμών που υποχρεώθηκαν να μιλούν την ελληνική γλώσσα από τους αρχαίους Ελληνες αποίκους.

Οχι και τόσο... νεκρή γλώσσα

ΤΗΕ INDEPENDENT
Είναι το βασικό πείραγμα που απευθύνεται σε όσους κάνουν κλασικές σπουδές - «Ποιο είναι το νόημα;» «Πού θα μιλήσετε λατινικά ή αρχαία ελληνικά;» Το επιχείρημα ότι είναι «νεκρές γλώσσες», χάνει την ισχύ του, καθώς διαπιστώνεται ότι μια μικρή κοινότητα στη βόρεια Τουρκία μιλά ελληνική διάλεκτο, που περιέργως είναι πολύ κοντά στη γλώσσα του Περικλή, του Πλάτωνα και του Σωκράτη.
Οι κάτοικοι της κοινότητας στη Μαύρη Θάλασσα μιλούν ρωμαίικα και μάλιστα παίζουν και τη λύρα. Αν φορούσαν χιτώνες και σπούδαζαν τους κλασικούς, θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα θεματικό πάρκο αρχαίας Ελλάδος και να κάνουν ευτυχισμένους τους καθηγητές κλασικών σπουδών σε όλο τον κόσμο. Η κοινότητα βρίσκεται στην περιοχή, όπου υποτίθεται ότι ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες αναζητούσαν το Χρυσόμαλλο Δέρας. Και, όπως ο Ιάσων, οι γλωσσολόγοι έχουν να διεκπεραιώσουν σημαντικό έργο. Πρέπει να μελετήσουν τη διάλεκτο, την οποία μιλούν περίπου 5.000 άνθρωποι, προτού εξαφανιστεί. Τους ευχόμαστε καλή τύχη. Θέλουμε όμως να τους προτείνουμε κάτι: όσο βρίσκονται στην κοινότητα, μελετώντας τα ρωμαίικα, να ελέγξουν μήπως οι κάτοικοι έχουν στην κατοχή τους τίποτε πολυτελείς χρυσές προβιές...
ΕΝΕΤ

40 σχόλια:

  1. ...
    - Όταν αυθεντικοί Έλληνες, προκειμένου να σώσουν τη’ ζωή των παιδιών τους, άλλαξαν -αναγκαστικά- τη’ θρησκευτική τους πίστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mα καλά τα αρχαία ελληνικά δεν είναι μια νεκρή γλώσσα ,όπως ισχυρίζεται και η αγράμματη πρώην Ελληνίδα Θάλεια Δραγώνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα, φίλτατοι, και αξιότιμε κ. Καλεντερίδη, η γλώσσα ήταν πάντα ζωντανή. Το πρώτο ετυμολογικό λεξικό το τύπωσε η Άννα Νοταρά, στην Βενετία, μετά την Άλωση. Από τότε, είτε στην Αναγεννησιακή ή Μπαροκ Δύση, είτε στην τουρκοκρατούμενη Ρούμελη (Ρουμ-ελη εννοούμε την των Ρωμαίων πατρίδα, όπου και να βρισκόταν αυτή) τα ελληνικά ήταν ζωντανά.

    Ωστόσο ΤΥΧΕΡΟΙ υπήρξαν οι ηρωικοί λαοί, του Ευξείνου Πόντου και πολλων νήσων του Αιγαίου, καθώς και του Ιονίου, και πολλών άλλων χωρίων στην "απανταχου Ρούμελη", που δεν τους δηλητηρίασαν οι "Διαφωτιστές" που ήρθανε από την Δύση με την Καθαρεύουσα.

    Σήμερα, αν κάνει πως λαλεί κάποιος τα γνήσια και πατροπαράδοτα ρωμέικα, τον θεωρούνε χωριάτη...και όμως, αν ανοίξετε μεσαιωνικά κείμενα (π.χ. το Χρονικόν του Μωρέος), θα δείτε ότι διασώζονται στην κοινή ρωμαϊκή λαλιά τα "τζ" (κορίντζιν, καστρίντζιν κλπ.), όπως διασώζεται ακόμα και σήμερα σε νησιά του Αιγαίου και στην Κύπρο.

    Οι διάλεκτοι της ρωμέικης λαλιάς ήταν τόσες πολλές, που ευφραινόταν η καρδιά σου ν' ακούς ζωντανή γλώσσα, σπαρταριστά ελληνικά, μέχρι και τους τελευταίους παπούδες που απομείνανε...

    Τα δε ποντιακά ελληνικά, δεν έχουν αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο από την αποστειρωμένη "καθαρεύουσα", που επιβλήθηκε μαζί με την Μετακένωση.

    Θεωρούσαν, οι δυτικόφιλοι, ότι η γλώσσα των ρωμηών δεν ήταν "καθαρή", και απείχε πολύ απ' τα γραπτά του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Πλωτίνου, φερ' ειπείν...διότι, ήταν απλά ανίδεοι, και δεν γνωρίζαν τί θα πει φυσική εξέλιξη, τί θα πει να 'σαι ζωντανός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υ.Γ.

    Βέβαια το τελευταίο, της Independent, είναι επιεικώς για κλάματα (όχι για γέλια φυσικά)...αυτό μας έμεινε, να τους έχουμε ζώα σε ζωολογικό κήπο, με χιτώνες και χλαμύδες, να παίζουνε την λύρα, και σάξονες κλασσικιστές, με γυαλιά, καράφλα και μουσάκι, να 'ρχονται να κάνουνε έρευνα...

    Παναϊα μου τί άλλο θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλη ανακάλυψη!!! Μπράβο στη Σιταρίδου ( είναι άραγε Ποντία;)που ανακάλυψε τους ανθρωπους αυτους που ομιλούν την αρχαία σ' εναν κατ' εξοχήν πάλαι ποτέ ελληνικό τόπο. Μα εμείς το φωνάζαμε το λεγαμε το γραφαμε και ουδείς μας εδινε σημασία. Και ήρθε η Σιταρίδου να το ανακαλύψει και να το αναπαράγουν οι εγχώριοι μονίμως δύσπιστοι κονδυλοφόροι... Ρε μηπως πρέπει, ότι ειναι να το περασουμε στην ελληνική κοινή γνωμη, να το διοχετεύσουμε στο Λόντον και να μας ερθει απο εκεί για να προβληθεί;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα Βαλκάνια μέχρι το Ιραν υπάρχει ένα χρυσορυχείο για ιστορικούς, ανθρωπολόγους, γλωσσολόγους κλπ. Είναι πολύ χρήσιμο να αναδειχθούν οι νησίδες – απομεινάρια των αρχαίων πολιτισμών στην Μ. Ασία, να χαρτογραφηθούν και να διαφυλαχθούν για το μέλλον. Εάν βάλει κανείς στο you tube τις λέξεις Romeika(rumca) θα περιηγηθεί όχι μόνον σ ἐνα χωριό… Βέβαια αυτό για ορισμένους θα σημαίνει και μια άλλη ανακάλυψη – ότι υπάρχει και μουσουλμάνικος ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ότι οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν Τούρκοι και έτσι διασώθηκαν στις εστίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχω το παιδι μου που ηλθε απο το εξωτερικο,κοπανισα και μια εξαιρετη φασουλαδα της συζυγου μου,ηπια και μια εξαιρετη ρετσινα που την εφερε ο αδελφος της συζυγου μου απο την Τηνο που εχει αμπελια και την κανει ο ιδιος,διαβασα και τωρα για τον Ποντο,ε! τελειωσαμε,αυτη ειναι ευτυχια και δεν θελω τιποτα αλλο.Αυτα μονο ΕΛΛΗΝΕΣ μπορει να τα νιωσουν αυτα και οποιος μας κατηγορει δεν γνωριζει τι θα πει ευτυχια με λιγοστα πραγματα που την αναζητα και ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΕΙ μεσα στα πολλα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο Ελληνικά ? Αρχαία Γερμανικά ,αρχαία Αγγλικά ,αρχαία Ισπανικά, μήπως ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλα αυτά φυσικά είναι εντυπωσιακά για κάποιους αδαείς εγγλέζους, αλλά σε εμάς προσθέτουν άραγε κάτι που δεν ξέρουμε; Ας μην ξεχνάμε πως η Ρωμανία ουσιαστικά διασπάστηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1204 από τους παπικούς. Επικράτησε ένα σύστημα που ήταν αντίγραφο του φεουδαρχικού συστήματος που επικρατούσε στην Δύση. Αυτό αποδυνάμωσε την κεντρική αυτοκρατορική οργάνωση που θα μπορούσε ίσως να αποτρέψει την τουρκική επέλαση δημιουργώντας πολλά ρωμαίικα ελληνόφωνα κρατίδια. Ας μην ξεχνούμε όμως πως το τελευταίο υπόλειμμα της Ρωμανίας που έπεσε μάλιστα ορισμένα χρόνια μετά την άλωση του 1453 ήταν η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Δηλαδή εδώ δεν μιλούμε για κάποιους «αρχαίους έλληνες» που ανακαλύφθηκαν κάπου ξεχασμένοι αλλά για ρωμιούς του τέλους του μεσαίωνα που εξισλαμίστηκαν. Άρα ο ενθουσιασμός για «έλληνες μουσουλμάνους» μάλλον είναι υπερβολικός. Ρωμιοί εξισλαμισμένοι ναι ανεπιφύλακτα. «Έλληνες» όμως όχι γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ανάμειξη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας κάτι που φυσικά δεν έγινε. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, αν θέλουν να την κρατήσουν και να την συνεχίσουν θα είναι καλό για όλους μας. Ας τους υπενθυμίζουμε όταν μας δίνεται η ευκαιρία την κοινή μας καταγωγή πέρα από το θρήσκευμα. Αλλά ας μην εξωθούμε τα πράγματα σε κατευθύνσεις που δεν είμαστε σίγουροι πού οδηγούν. Η πολύ δημοσιότητα και η υπερβολική ενασχόληση μάλλον βλάπτει σ’ αυτή την περίπτωση.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια παρατήρηση για τα περί "μουσουλμανικού ελληνισμού":
    Η γλώσσα δεν καθορίζει το γένος (nation). Η γλώσσα είναι ένδειξη "εθνικής" (έθνος=λαός) συγγένειας, αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι (Κύπριοι, Πόντιοι, Κρητικοί, Γιαννιώτες κτλ.) ελληνόφωνοι και απόγονοι ελληνοφώνων, αλλά όταν θεωρούν τον Κολοκοτρώνη "τρομοκράτη", τύπου Οτσαλάν, και τον Κεμάλ "πατερούλη", κάθε άλλο παρά Έλληνες (Ρωμιοί) είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλα τα τελευταια χρονια τους εντοπισε η μανταμ? τοσα χρονια απο το '80 διαφοροι συλλογοι ποντιων κανουν εκδρομες στα πατρωα εδαφη μυρωδια δεν πηρε? και ξαφνικα ανακαλυψε τον τροχο(σαν τους αλλους που ξαφνικα ανακαλυψαν οτι εχουμε υπεραριθμους λαθρο)? εχετε και ποντιακο επιθετο, οι γονεις σας, οι παππουδες σας δεν σας εχουν πει τιποτα τοσα χρονια? τι να πω? καλλιο αργα παρα ποτε

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Η αυλωδία ήταν ωδή δηλαδή λυρικό ποίημα,που η απαγγελία του γινόταν με τη συνοδεία αυλού ή σύριγγος.Σ'αυτή έπαιρναν μέρος δύο εκτελεστές,ο αοιδός,πού ονομαζόταν αυλωδός καί ο αυλητής.Ο Κλονάς(θεωρητικός λαικής μουσικής Τεγεάτης)έγραψε ελεγείες καί έπη καίανφέρεται από τόν Πλούταρχο,τό Πολυδεύκη καί τό χρονικό της Σικυώνος.Η φήμη του είχε ιξαπλωθεί σέ όλη την Ελλάδα,σέ τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί νά φιλονικούν γιά τήν καταγωγή του...
    Τρείς ήσαν οι τύποι της αυλωδίας,ο κωμάρχιος(κώμος),ο έλεγος καί ο επικήδειος....
    Ο αυλός τού Πάνα καί τού Διονύσου ,τής Κυβέλης ήταν περισσότερο λαικό όργανο ...γιά τήν έκφραση πάθους,ενώ η λύρα ήταν όργανο τής έντεχνης μουσικής,είχε περισσότερο πνευματικό χαρακτήρα καί εχρησιμοποιείτο κυρίως γιά τη λατρεία τού Απόλλωνα..."
    "In ARCADIA,Klonas of Tegea tught the theory of popular music and Aristoxenos of Taras taught artistic music....
    Klonas also wrote elegies and epic poems and is mentioned by Plutarch,Polydeukes and the Chronicle of Sikyon.....
    According to Klonas's music rules...."
    {Neither night,nor winter,nor length of journey,nor difficult mountains would prevent them}
    XENOPHON
    ARCADIANS(ΑΡΚΑΔΕΣ)
    ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΥΔΗ
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
    ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ
    Αρκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 2:36 μ.μ.


    >Mα καλά τα αρχαία ελληνικά δεν είναι μια νεκρή γλώσσα ,όπως ισχυρίζεται και η αγράμματη πρώην Ελληνίδα Θάλεια Δραγώνα;<

    Εάν τα αρχαία ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα, τότε η Δραγώνα δεν είναι αγράμματη. Εάν η Δραγώνα είναι αγράμματη, τότε τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα. Εάν .... κ.ο.κ.

    Επιμενίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας ψάξει λίγο καλύτερα η Κα Σιταρίδου και θα βρεί μερικά εκατομύρια να μιλούν αυτή την αρχαία διάλεκτο που ονομάζεται Ποντιακή για την οποία οι Τουρκομογγόλοι πρίν μερικά χρόνια εξέδοσαν διάταγμα να μήν ομιλείται στα σχολεία απο τα παιδιά.
    Κατά πληροροφόρηση έγκυρης εφημερίδας(Καθημερινή) ο πολιτισμένος αυτός λαός των Τουρκομογγόλων έβαλε στα σχολεία παιδιά να καταδίδουν αυτά που μιλάγαν Ποντιακά.
    Βεβαίως δεν θα αποφύγουν αυτό που φοβούνται, ήδη ξεκίνησαν οι ΚΟΥΡΔΟΙ και έπονται οι άλλοι λαοί μή Μογγολικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η σύγχυση ταυτότητας,.... η σχιζοφρένεια του Νεορωμιού.
    Ο Νεορωμιός κουβαλάει διάφορα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν ως πολιτιστική και εθνική οντότητα, χωρίς όμως να καταλαβαίνει την έννοια και την σημασία των επιθέτων όπως Έλλην, Ρωμιός, Γραικός, Γραικύλος, Ραγιάς. Επιθέτων που τον συνοδεύουν καθ όλη την διάρκεια της ζωής του, χωρίς ποτέ να μπορέσει να συνειδητοποιήσει και ν΄ αντιληφθεί τί πραγματικά πρεσβεύουν, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση στον εγκέφαλό του. Η σύγχυση αυτή εξελίσσεται σε σχιζοφρένεια, όταν ο Νεορωμιός αντιληφθεί, ότι οι πρόγονοί του στο σόι του (Αρβανίτες, Βλάχοι, Καραγκούνηδες κ.ά.) μιλούσαν ή ακόμα κάποιοι απ αυτούς μιλούν κάποια άγνωστη Λατινογενή γλώσσα σε σχέση με την καθομιλουμένη Νεοελληνική.

    Αναρωτηθείτε εσείς, για την έννοια και την σημασία των επιθέτων αυτών. Αφού απαντήσετε, μετά ρωτήστε τους φίλους σας, τις οικογένειές σας και τους γύρω σας ανθρώπους από πού προέρχεται και τι ουσιαστικά σημαίνει η λέξη Ρωμιός, ή ποια η διαφορά του Έλληνα με τον Ρωμιό. «Κατά την ελληνικήν μυθολογία (Απολλόδωρος βιβλίο Α΄) ο Έλλην υπήρξε υιός του Δευκαλίωνος (υιός του Προμηθέως) και της Πύρρας (θυγατρός του Επιμηθέως). Έγινε επώνυμος ήρως των Ελλήνων. Εκ της νύμφης Ορσηίδος απέκτησε τρεις υιούς, τον Δώρον, τον Ξούθον και τον Αίολον, εις τους οποίους διένειμε την χώραν ονομάσας τους κατοίκους Έλληνας, ενώ πριν εκαλούντο Γραικοί» («Εγκυκλοπαιδικό Λεξικόν Ήλιος», λήμμα Έλλην

    Σήμερα οι περισσότεροι πιστεύουν, ότι η λέξη Ρωμιός είναι συνώνυμη με την λέξη Έλλην. Σχεδόν επί συνόλου οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν, ότι ο βάρβαρος παρακμιακός Ρωμιός αντικατέστησε πλήρως τον Έλληνα άνθρωπο κατά την διάρκεια της χριστιανικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο). «Οι χριστιανοί συγγραφείς εχρησιμοποίουν την λέξιν Έλλην με την σημασίαν του ειδωλολάτρης»

    Ο Έλληνας ταυτίστηκε με την ειδωλολατρεία κατηγορία που ήταν αρκετή για να επισύρει την θανατική ποινή: «Επειδή έχουν συλληφθεί μερικοί, οι οποίοι διακατέχονται από την πλάνη των ανοσίων και μιαρών Έλλήνων, να διαπράττουν εκείνα που δικαιολογημένα εξοργίζουν τον φιλάνθρωπο θεό… θα υποβληθούν στην εσχάτη των ποινών… Θα παρεμποδίσουμε κάθε μάθημα που διδάσκεται από αυτούς που πάσχουν από την νόσο των ανόσιων Ελλήνων… Οι περιουσίες των ανθρώπων αυτών θα δοθούν στο δημόσιο, ενώ οι ίδιοι θα παραδοθούν στην εξορία. Αν κάποιος κρύβεται μέσα στο κράτος μας και πιαστεί να θυσιάζει και να διαπράττει το αμάρτημα της ειδωλολατρίας, θα υποβληθεί στις έσχατες τιμωρίες… Θεσπίζουμε τους ίδιους νόμους για τους αλητήριους Έλληνες…» («Ιουστινιάνειος Κώδικας» 1.11.10).

    Με αυτές τις μεθοδεύσεις οι Έλληνες κάτοικοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γενοκτονήθηκαν ή μεταλλάχθηκαν σε Ρωμιούς. Πίσω απ την μεθόδευση αυτή βρισκόταν βέβαια το Χριστιανικό ιερατείο που είχε καταλάβει ως ανίατη νόσος το παλάτι της Κωνσταντινουπόλεως, καθοδηγώντας τους Ρωμαίους αυτοκράτορες: «…Θεσπίζουμε δε και νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα παιδιά όταν είναι σε μικρή ηλικία, θα πρέπει να βαπτίζονται αμέσως και χωρίς αναβολή, όπως και όσοι είναι μεγαλύτεροι στην ηλικία θα πρέπει να συχνάζουν στις ιερότατες εκκλησίες μας και διδάσκονται τις θείες γραφές και τους θείους κανόνες» («Ιουστινιάνειος Κώδικας» 1.11.10).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Μιλώντας γι'αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε:Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια γιά τήν αποθησαύριση τών λέξεων τής Ελληνικής,απαντούμε:Μα πρόκειται γιά τή γλώσσα τών προγόνων μας.Καί η επαφή μας μ'αυτούς θα βελτιώσει τόν πολιτισμό μας.
    Οι υπεύθυνοι τού προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θά φθάσουν στά 90 εκατομμύρια,έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής(κόρη της).
    .....Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποίαν τό σημαίνον,δηλαδή η λέξη,καί το σημαινόμενο,δηλαδή αυτό ,πού η λέξη εκφράζει{πράγμα,ιδέα,κατάσταση},έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση.Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα(σημαινόμενο)εννοείται με τό αμ (σημαίνον).
    Μέ άλλα λόγια,η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα τής οποίας οι λέξεις έχουν π ρ ω τ ο γ έ ν ε ι α,
    ενώ σε όλες τις άλλες,οι λέξεις είναι συμβατικές,σημαίνουν,δηλαδή,κάτι,απλώς επειδή "συμφωνήθηκε"μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.
    ΌΛΕΣ ΟΙ λέξεις στήν Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ,π.χ. η λέξη ενθουσιασμός=εν-Θεώ,
    γεωμετρία=γή+μετρώ,προφητεία=προ+φάω,άνθρωπος=ο άναρθρων(ο αρθρώνων λόγο).
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ,αείμνηστος
    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ,ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ.

    {χαριτολογώντας έλεγε:
    καί μετά ...to "after"δηλαδή το Ομηρικόν "Αυτάρ"!!!}
    Γειά σου ΌΜΗΡΕΟΔΥΣΣΕΑ!!!
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. //...καλα τα τελευταια χρονια τους εντοπισε η μανταμ? τοσα χρονια απο το '80 διαφοροι συλλογοι ποντιων κανουν εκδρομες στα πατρωα εδαφη μυρωδια δεν πηρε? γάτος 5:15 μ.μ.//
    ------------------

    Ρε ξεφτέρι γάτε Αγκύρας που κάτι θέλεις να πεις και συ τώρα, το 1980 η γυναίκα αυτή ήταν 5 χρονών και στο νηπιαγωγείο συζητούσαν άλλα πράγματα...
    Η ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της έρευνας, μπορεί μεν να έγινε τώρα, αλλά έχουν προϋπάρξει και άλλες έρευνες δεκαετιών από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια των Φίλων του Ιστολογίου.

    Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, που παρά τα βάσανα που περάσανε και που περνούν, παρά τον εξισλαμισμό τους για να επιβιώσουν, - κάτω από φρικτές συνθήκες και ένα καθεστώς που εύχομαι να ζήσει η Θάλεια Δραγώνα, η Ρεπούση η "πολυπολιτισμική" Νταλάρα και ο Μπουτάρη και οι συν αυτώ -, εξακολουθούν να θυμούνται ... και βαθιά μέσα τους σκιρτά η φλόγα του αδάμαστου Ποντιακού Ελληνισμού (*)!

    Εύχομαι, μετά απ΄π αυτό το δημοσίευμα, να μην πέσουν οι τουρκικές ύαινες να τους κατασπαράξουν!!

    Πράγματι, ο αείμνηστος Παναγόπουλος υπήρξε καλός μελετητής και καλός Έλληνας Πατριώτης!

    Κρίμα, ο θάνατός του ήταν μεγάλη απώλεια!

    Όποιος ενδιαφέρεται, ας διαβάσει όσα έχει γράψει για τους Βλάχους, τους Αρβανίτες, τους Σαρακατσάνους, ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος και Πατριώτης Μακεδών, ιστορικός και νομισματολόγος Αντώνιος Δημηρίου Κεραμόπουλος!

    (*) Δηλώνω ότι δεν είμαι Πόντιος (όσο γνωρίζω!), αλλά ότι θαυμάζω τους Έλληνες Πόντιους για τα προτερήματα και των Πατριωτισμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Phoibos (6:13)

    -1-

    Γράφεις σαν να 'σαι κανένας νομπελίστας, με τον αέρα του ασπρομάλλη καθηγητού, που έχει κάνει εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις...

    Αγαπητέ φίλε, συγχώρησέ μου την ανταπάντηση: έχω, από καιρό εις καιρό, λίγο χρόνο να σχολιάζω εδώ, και το κάνω αποκλειστικά όταν χρειάζεται, κατά την γνώμη μου.
    Μην πάρεις ως προσωπική επίθεση το σχόλιό μου.

    Έλληνες δεν είμαστε. Και αυτό το παραμύθι είτε θα υπερισχύσει, και θα βελγοποιηθούμε (στην καλύτερη περίπτωση!), αφού απωλέσουμε σημαντικό μέρος της κυριαρχίας και της αξιοπρέπειάς μας, είτε θα αφήσουμε την ιστορική αλήθεια να αναδυθεί, και θα γίνουμε Κοσμοπολίτες, όπως υπήρξαν και οι πρόγονοί μας (οι γνήσιοι, όχι οι ιμιτασιον!).

    Σε παραπέμπω στα πρακτικά της Α' εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, όπου υπερίσχυσαν οι "μετακενωτικές" ιδέες του Κοραή: σε αυτή την Εθνοσυνέλευση ορίστηκε/καθορίστηκε η ταυτότητα του Έθνους, κι αποφασίστηκε ότι αυτή η ταυτότης σώζεται στην "πεφωτισμένη" Δύση, αναλλοίωτη. Επίσης, δεν θα έβλαπτε να έριχνες μια ματιά και στα πρακτικά της Β' και Γ' εθνοσυνέλευσης, όπου ο Κοραής ανακηρύχθηκε Μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους...

    ...για όσους μελετούν ιστορία, και μόνο αυτό αποτελεί απόδειξη των σαθρών θεμελίων, πάνω στα οποία δημιουργήθηκε το Βασίλειον της Ελλάδος.

    Δυστυχώς για σένα φίλτατε, οι λαοί που δεν δηλητηριαστήκανε ακόμα από τις ιδέες των Διαφωτιστών, αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι, αποκαλούν την γλώσσα τους Ρωμαϊκή, και αισθάνονται πιο κοντά στην Πόλη και την Αγία Σοφία, απ' ότι στην ανενεργό, για πάρα πολλούς αιώνες, Αθήνα, και τον Παρθενώνα της.

    Θερμές Ευχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Phoibos (6:13)

    -2-

    Οι αμερικανοί μιλούνε άπταιστα αγγλικά, και πολλές φορές καλύτερα από τα "συντηρητικά" αγγλικά της Αγγλίας (posch), διότι αφήνουνε την γλώσσα τους να εξελίσσεται, χωρίς τα κομπλεξ των Άγγλων ακαδημαϊκών. Νομίζω ότι δεν είναι σε πολλά ποιοτικό ισοδύναμο, το παρακάτω, αλλά μπορείς έτσι "χονδρικά" να καταλάβεις την αυταπάτη: είναι σαν η αμερική να συρρικνωθεί σε μια πολιτεία και μόνο, και να γίνει αδύναμη, και η αγγλική να σταματήσει να είναι πια κοινή: και όλοι να λένε για τους αμερικανούς "ειναι Άγγλοι".

    Βέβαια αυτό είναι φανταστικό σενάριο, αλλά τεχνικά είναι ισοδύναμο μ' αυτό που συνέβη με την
    ταυτότητα του δικού μας έθνους,
    του Ρωμαϊκού. Διότι αν μελετούσες
    συστηματικά, θα έβλεπες ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πηγών μιλά για μια ενιαία ρωμαϊκή ταυτότητα. Εξαιρέσεις υπήρχαν, όπως
    θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν ανήκουν σ' έναν χώρο, μέσα στον χρόνο. Οι εξαιρέσεις όμως (σαν τον Πλήθωνα) θα είναι πάντα εξαιρέσεις. Αυτό που συντελέστηκε το 1821 στο Έθνος μας είναι έγκλημα εκ προθέσεως και κατά συρροήν!

    Έλληνες ευτυχώς-δυστυχώς δεν είμαστε. Ελληνιστές υπήρχαν αναρίθμητοι Εβραίοι, στα χρόνια του Χριστού...αλλά και πολύ πιο πριν, στα χρόνια των Πτολεμαίων. Αντί να καυχόμαστε γι' αυτόν τον ανοιχτό και οικουμενικό πολιτισμό, λειτουργούμε σαν σκαντζόχοιροι, μαζευόμαστε στον εθνικισμό μας, τον άδειο...

    Νομίζω ότι μας αξίζει ότι παθαίνουμε, σαν Κράτος, διότι επιδιώκουμε με το στανιό να ζούμε στην ψευτιά. Προτιμούμε το κάλπικο, το εθνικιστικό, από το υγειές, το ΑΛΗΘΕΣ, που έλεγε και ο Ποιητής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πάνω από είκοσι εκατομμύρια αποκαλούμενοι'Τούρκοι'έχουν Ελληνική καταγωγή.Τί να κάνουμε,την εποχή που επέλεξαν το ισλάμ στη ζωή τους αυτή η θρησκεία σε κατέταζε στο άλλο στρατόπεδο!Δεν είναι δύσκολο να ξεχάσεις την ρίζα σου,αρκεί να σε διδάξουν μια άλλη γλώσσα(έκανε το θαύμα του ο Ατατούρκ στη περίπτωση αυτή),μια άλλη θρησκεία,να ζήσεις σε ένα πολιτισμικό περιβάλλον ξένο προς τις ρίζες σου.Νομίζει κανένας ότι οι Έλληνες της Αμερικής σε 100 χρόνια θα έχουν την ίδια αγάπη για τη χώρα καταγωγής των γονέων τους?Πόσο μάλλον όταν έχεις Έλληνες μουσουλμάνους που το 1300 1400 1500 πατέρες τους αναγκάστηκαν να αλλάξουν θρησκεία στη μικρά ασία..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εμένα δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός, αλλά οι εντυπωσιαζόμενοι από αυτό!!
    Δηλαδή, κανείς δε σκέφθηκε ποτέ ότι υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που ζουν εν υπνώσει στην Τουρκία και δη σε ορεινές ποντιακές περιοχές; ΟΛΟΥΣ νομίζετε ότι τους είχαν καθαρίσει οι Τούρκοι; Όχι! Και αυτό, όχι επειδή ήθελαν αλλά επειδή πρακτικά δε μπορούσαν να το κάνουν, περιορίστηκαν τελικά στη γενοκτονία με τον γνωστό αριθμό των θυμάτων. Είναι γνωστό ότι πολλοί Ρωμιοί, μεταξύ των οποίων και οι ανήκοντες στο δεύτερο, εκτός του Κράτους της Νικαίας, Ρωμανικό κράτος των δύο Κομνηνών, επέζησαν εξισλαμιζόμενοι καθώς ήταν αποκομμένοι σε ορεινές περιοχές εκτός των μεγάλων κοινοτήτων των ομοφύλων τους που παρέμειναν χριστιανικές στις μεγαλύτερες πόλεις έως και το 1955. Αυτοί διατήρησαν την γλώσσα τους, αν και μουσουλμάνοι πλέον, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής τους.
    Ας μην ξεχνάμε ότι η Μ. Ασία θεωρείτο πάντα η ανθρωπομάνα του Ελληνισμού που τροφοδοτούσε με έμψυχο υλικό σε πλείστες περιστάσεις ακόμη και την κυρίως Ελλάδα (σε αντιστάθμισμα π.χ της εισροής των Σλάβων 7ος-9ος αι.)
    Το συμπέρασμα είναι ότι στην Τουρκία υπάρχουν ακόμη, όπως έλεγε ο π. Παϊσιος: "πολλά κεράκια που ανάβουν κάτω από το χώμα.." προσμένοντας εκείνη την λαμπρή ημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εμένα δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός, αλλά οι εντυπωσιαζόμενοι από αυτό!!
    Δηλαδή, κανείς δε σκέφθηκε ποτέ ότι υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που ζουν εν υπνώσει στην Τουρκία και δη σε ορεινές ποντιακές περιοχές; ΟΛΟΥΣ νομίζετε ότι τους είχαν καθαρίσει οι Τούρκοι; Όχι! Και αυτό, όχι επειδή ήθελαν αλλά επειδή πρακτικά δε μπορούσαν να το κάνουν, περιορίστηκαν τελικά στη γενοκτονία με τον γνωστό αριθμό των θυμάτων. Είναι γνωστό ότι πολλοί Ρωμιοί, μεταξύ των οποίων και οι ανήκοντες στο δεύτερο, εκτός του Κράτους της Νικαίας, Ρωμανικό κράτος των δύο Κομνηνών, επέζησαν εξισλαμιζόμενοι καθώς ήταν αποκομμένοι σε ορεινές περιοχές εκτός των μεγάλων κοινοτήτων των ομοφύλων τους που παρέμειναν χριστιανικές στις μεγαλύτερες πόλεις έως και το 1955. Αυτοί διατήρησαν την γλώσσα τους, αν και μουσουλμάνοι πλέον, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής τους.
    Ας μην ξεχνάμε ότι η Μ. Ασία θεωρείτο πάντα η ανθρωπομάνα του Ελληνισμού που τροφοδοτούσε με έμψυχο υλικό σε πλείστες περιστάσεις ακόμη και την κυρίως Ελλάδα (σε αντιστάθμισμα π.χ της εισροής των Σλάβων 7ος-9ος αι.)
    Το συμπέρασμα είναι ότι στην Τουρκία υπάρχουν ακόμη, όπως έλεγε ο π. Παϊσιος: "πολλά κεράκια που ανάβουν κάτω από το χώμα.." προσμένοντας εκείνη την λαμπρή ημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ 4 Ιανουαρίου 2011 6:13 μ.μ.


    Σήμερα οι περισσότεροι πιστεύουν, ότι η λέξη Ρωμιός είναι συνώνυμη με την λέξη Έλλην. Σχεδόν επί συνόλου οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν, ότι ο βάρβαρος παρακμιακός Ρωμιός αντικατέστησε πλήρως τον Έλληνα άνθρωπο κατά την διάρκεια της χριστιανικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο). «Οι χριστιανοί συγγραφείς εχρησιμοποίουν την λέξιν Έλλην με την σημασίαν του ειδωλολάτρης»

    ----------------------

    Φίλε, από αυτά που γράφεις βλέπω πως δεν έχεις πρόβλημα στο να αναγνωρίσεις ότι οι Ρωμιοί είναι τελικά Έλληνες, αφού παραδέχεσαι πως:

    "Με αυτές τις μεθοδεύσεις οι Έλληνες κάτοικοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γενοκτονήθηκαν ή μεταλλάχθηκαν σε Ρωμιούς".

    Αλλά φαίνεται πως έχεις πρόβλημα στο ότι οι Έλληνες που έγιναν Ρωμιοί, έγιναν και Χριστιανοί! Αυτό είναι το πρόβλημα σου! Τώρα για το "γενοκτονήθηκαν" που λες, άστο καλύτερα, γιατί η όποια διαμάχη ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου γένους αλλά διαφορετικού θρησκεύματος δεν περιγράφεται σωστά από την λέξη που χρησιμοποιείς.

    Τέλος, η διαφορά ΡΩΜΑΙΟΥ και ΡΩΜΙΟΥ είναι πολύ μεγάλη και αντιστοιχεί με μια ανάλογη που βρίσκουμε ανάμεσα στο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ και ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ.
    Ποια είναι η διαφορά τους; Μα η γνησιότητα της προσέγγισης στο αρχικό σημαινόμενο από το οποίο προέρχεται. Δηλαδή το ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ αποτελεί μια παραφθορά του πρότυπου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, το οποίο μιμείται χωρίς όμως να είναι 100% τέτοιο.
    Έτσι και το ΡΩΜΙΟΣ είναι ένας ΡΩΜΑΙΟΣ που όμως δεν είναι τέτοιος παρά μόνο στο όνομα, και αυτό μόνο και μόνο επειδή ο Έλληνας-Ρωμιός έγινε ο φυσικός, οργανικός διάδοχος της Αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο κατακτητής του και αυτός ο αυτοπροσδιορισμός του Ρωμιού ήταν εκείνος που επιβεβαίωνε την κληρονομική συνέχεια και το δικαίωμα νόμιμης διαδοχής έναντι των δυτικών διεκδικητών όπως ο Καρλομάγνος.

    Γενικά φίλε μου, η θρησκευτική μισαλλοδοξία τείνει συχνά να αλλοιώνει και να ερμηνεύει τα ιστορικά γεγονότα κατά το δοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Απέλλη 6:13 μμ

    Τσ έχεις μπερδέψει φίλε μου, και σου συνιστώ να μην εμπιστεύεσαι την κρίση σου και αυτοσχεδιάζεις, αν δεν είσαι σίγουρος για αυτά που γράφεις.

    Ρωμηός σημαίνει Ρωμαίος: το πρώτο είναι στην δημοτική, κι εμφανίζεται σε πολλές διαλέκτους. Ρωμηός δεν σημαίνει υπόδουλος Ρωμαίων.

    Στα πρωτότυπα κείμενα, οι πρόγονοί μας δεν αυτοπροσδιορίζονται Ρωμηοί, αλλά Ρωμαίοι.

    Τέτοια λάθη είναι τόσο σημαντικά, όσο και αυτά των σημαιοφόρων του γραικισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πάντως άσχετα με το Έλληνας ή Τούρκος Μουσουλμάνος ή Χριστιανός το ζητούμενο είναι το ΔΙΚΑΙΟ κι λογική στη σχέση των πραγμάτων.

    Λόγου χάρη τι θα απαντούσε ένας Έλληνας, ας πούμε του ΛΑ.Ο.Σ. ή του Κ.Κ.Ε. ή του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. κ.τ.λ.
    Σχετικά με το..
    Ποια η σχέση της νομοθεσίας περί απαλλοτριώσεων, και της αποζημίωσης που ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ως προς την ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ καταγραφή και παρακολούθηση των οικονομικών επιπτώσεων εκ της Υπηρεσίας Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ?

    Καθότι

    Το εμπράγματο χωριστό δικαίωμα χορτονομής (λιβαδιακό δικαίωμα) που ισχύει στη Φθιώτιδα και σε άλλα σημεία της χώρας (σ.σ. και Σκύρο) σε αλλότριους καλλιεργούμενους η καλλιεργήσιμους η αγραναπαυόμενους αγρούς η και σε λιβάδια, απαλλοτριώνεται αναγκαστικά, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 104 του Συντάγματος του 1952, υπέρ του ιδιοκτήτη των αγρών ή των λιβαδιών, στα οποία υφίσταται το προαναφερόμενο δικαίωμα (παράγραφος 1)
    Από τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 2258/1952 προκύπτουν τα ακόλουθα :
    Σύμφωνα (λοιπόν) με την παρ. 5 του άρθρου 3 του νόμου 2258/1952, Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ (δηλαδή στους συμμετέχοντες στο παραπολιτικοδικονομικό κύκλωμα των χορτονομών, μέσα στο κόλπο βέβαια και οι υποθηκοφύλακες που έχουν και το ανεξέλεγκτο? της ερμηνείας των ΤΕΣΑΡΟΥΦ! και ΤΑΠΙ!, ως και οι πέλεκυς συμβολαιογράφων και δικηγόρων με τα ταμεία τους) , όπου το κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 40 του ν.δ. 2185/1952, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 2258/1952, το ποσό της προαναφερόμενης αποζημίωσης, προσαυξανόμενο κατά 10% υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εποικισμού (ΠΟΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΣΜΟΥ? Για ποιους έποικους του Αριελ Σαρρόν στην Παλαιστίνη ή του Ντενκτάς στην κατεχόμενη Κύπρο? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ?) κατά δε της παρ. 4 έξοδα αποτύπωσης και καταμέτρησης, (εδώ ίσως υπάρχει και η εξήγηση του πνεύματος της διαμαρτυρίας του περιεχόμενου του εγγράφου).. αποτελεί την οφειλή του υπέρ ου η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτη του κτήματος προς το Δημόσιο.? (μα εδώ συμβαίνει όλα να τα καρπώνονται οι των πλασματικών συμβολαίων κατέχοντες καταπατητές του άλλοτε Δημόσιου ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥ!)

    Δεν είναι τότε δυνατόν να συμβαίνει ΚΑΙ το εξής???
    Ότι όσοι ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΕΚΤΑΣΕΙΣ «στη Φθιώτιδα με ΤΕΣΑΡΟΥΦ και ΤΑΠΙ (που ΦΤΆΝΟΥΝ μέχρι Περιστέρι κ.τ.λ.) ή και σε άλλα σημεία της χώρας (σ.σ. Καθώς και Σκύρο) στη συνέχεια αφού βαρύνουν το δημόσιο με ομόλογα (ΠΡΩΤΗ ΚΟΝΟΜΑ) τα κονομάνε κι από τον μικροαγρότη που θέλει να καλλιεργεί το χωράφι του ΟΛΟ το χρόνο (ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΝΟΜΑ) και μη ξεχνάμε είναι και τα δικαστικά (ΤΡΙΤΗ ΚΟΝΟΜΑ) Μιλάμε για το απόλυτο της τρισδιάστατης ασυδοσίας των διαπλεκόμενων πολιτικοδικονομικών αστέρων της διαφθοράς!

    Πέραν τούτου, έχει γίνει απαλλοτρίωση βάση του Ν. 2258/1952 όλων των δικαιωμάτων χορτονομής που υφίσταντο στη Σκύρο με τις αριθ. Ε. 42640/1954 και αριθ. Ε.29639/1956 (τροποποιητική της προηγούμενης) αποφάσεις του Υπ. Γεωργίας και συνεπώς δεν μπορούν να επικαλούνται σήμερα οι ενδιαφερόμενοι τέτοια δικαιώματα.

    Επίσης δεν συνδέεται με τις προϋποθέσεις κτήσης κυριότητας επί βοσκήσιμων Εθνικών Εκτάσεων διεπομένων εξ υπαρχής εκ των ρυθμίσεων του Δ/τος από 3/15 Δεκεμβρίου 1833 (ΦΕΚ 40 της 12-12-/1833) “περί φόρου βοσκής του δια τα Εθνικά ιδιόκτητα λειβάδια εγγείου φόρου κατά τα έτη 1833 και 1834.

    ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όμως που διαφεύγει του ελέγχου μιας συγκεκριμένης χορτονομής είναι αυτή του Αη Δημήτρη που περιήλθε στο Δημόσιο άμα της κατάργησης της Μονής και εν συνεχεία παραχωρήθηκε στο Δήμο Σκύρου, την οποία όμως κατακρεουγούν σε ένα πάρτι κτηνώδους αθλοπαιδιάς, τινές εκ των οποίων συμμετέχουν ως υπάλληλοι επί μισθό Δημοσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το εάν είμαστε ή δεν είμαστε Έλληνες έχει απαντηθεί από το καθηγητή του Αριστοτελείου (Κωνσταντινίδη) που μαζί με άλλους καθηγητές Ευρωπαικών Πανεπιστημίων το απέδειξαν χρησιμοποιόντας την ειδική μεθοδολογία της επιστήμης τους.
    Ένα άλλο γεγονός που συνέβη πρόσφατα στη Μ.Ασία(πλησίον της Εφέσου) όπως αναφέρθηκε απο το παρόν ιστολόγιο είναι το εξής:
    Ευρέθησαν 2 αρχαίοι τάφοι σε διαφορετικές περιοχές πέραν του 2000πχ και έγιναν εξετάσεις σε κατοίκους σημερινους της περιοχής(βλέπετε υπάρχει η επιστήμη και η τεχνογνωσία επ΄αυτού) και απεδείχθη η συγγένεια σε ποσοστό πάνω απο 95%.
    Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να αναφερθεί κατά γενική ομολογία των Αρχαιολόγων είναι ότι ο Τρωικός πόλεμος ήταν εμφύλιος και ότι η Ρώμη δημιουργήθηκε απο τους Τρώες.
    Δυστυχώς για πολλούς τα ελατώματά μας μαρτυρούν και τη συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες.Όλοι θέλουμε να είμαστε αρχηγοί και παρόλο ότι ο Μέγιστος των Ελλήνων τους ένωσε με το ΄΄στανιό΄΄(πλήν ΛΑΚΕΔΕΜΟΝΙΩΝ) για την εκστρατεία του πάλι ξέφυγαν κάποιοι και στό Γρανικό απέναντί του βρήκε τόσους έλληνες όσος ήταν ο Στρατός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΕΛΛΗΝΕΣ/ ΡΩΜΙΟΙ/ ΓΡΑΙΚΟΙ

    ...ΤΟΝ 21 ΑΙΩΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ.

    ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ.

    Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ-ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ 1821 που ακόμα δεν έχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ.

    ΜΟΝΟ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΙΖΟ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οι Τούρκοι εμφανίστηκαν στο χώρο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, κυρίως ως μισθοφόροι των Ιρανών. Η τεράστια πολιτική ισχύς που απέκτησαν κατά τον 9ο αιώνα, συνοδεύτηκε από τον εξισλαμισμό τους. Το 1055 οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Βαγδάτη, την έδρα του Χαλιφάτου και πρωτεύουσα του μουσουλμανικού κόσμου και ανακηρύχθηκαν πολεμιστές του Ισλάμ.

    Το 1081 ιδρύθηκε το Βασίλειο του Ρούμ στη Νίκαια της Βιθυνίας και τρία χρόνια αργότερα στο Ικόνιο. Το όνομα του πρώτου τουρκικού βασιλείου στη Μικρά Ασία σήμαινε ότι η χώρα κατοικούνταν από Έλληνες. Επιπλέον οι Σελτζούκοι, τη μεγαλύτερη διοικητική περιφέρεια του κράτους τους την ονόμαζαν Βιλαγέτι Γιουνανί, δηλαδή “Ελληνική Επαρχία”, ή “Ελλάδα”.

    Το 13ο αιώνα, ο τουρκικός πληθυσμός αντιπροσώπευε το 10% του συνολικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας. Η αύξηση του τουρκικού ποσοστού στη συνέχεια ήταν αποτέλεσμα των μαζικών εξισλαμισμών. Ο σύγχρονος ιστορικός της μεσαιωνικής Μικράς Ασίας Κλοντ Κάχεν, εκτιμά ότι ο συνολικός πληθυσμός των Τούρκων που εισέβαλαν στον ελληνικό χώρο ήταν διακόσιες έως τριακόσιες χιλιάδες. Ο ντόπιος πληθυσμός, ελληνικός στο μεγαλύτερο μέρος του, ανερχόταν σε οκτώ, περίπου, εκατομμύρια. Με την εμφάνιση του Τσέγγις Χαν ανατολικά, οι Οθωμανοί εισβάλλουν στον ελληνικό χώρο τον 13ο αιώνα, για να αποφύγουν την μογγολική προέλαση. Πρώτος χώρος εγκατάστασής τους ήταν κοντά στο σημερινό Εσκισεχίρ, στα Βυζαντινοσελτζουκικά σύνορα.

    Ο εξισλαμισμός μέρους των Ελλήνων ανοίγει την δίοδο για να εισχωρήσουν στον ισλαμικό χώρο οι ελληνικές φιλοσοφικές δοξασίες. Ο Βλαδίμηρος Μιρμίρογλου στο κλασσικό έργο του “Οι Δερβίσσαι”, αναφέρει ότι οι νεοπλατωνικές απόψεις επηρέασαν έντονα κάποιες ισλαμικές αιρέσεις που ιδρύθηκαν από Ελληνες. Αναφέρει επίσης ότι οι Μπεκτασήδες προέρχονταν κατευθείαν από τους αιρετικούς Ευνομιανούς. Οι σοφιστικές απόψεις για παράδειγμα, εκφράζονται με τους “σούφι”, το θρησκευτικό τάγμα των δερβίσηδων. Ο δημιουργός του τάγματος, Τζελαλεδίν Ρουμί, γράφει ποιήματα στη δημώδη ελληνική γλώσσα της Καππαδοκίας, ενώ χρησιμοποιεί ελληνικές λέξεις για να εκφράσει ιδέες και συναισθήματα. Δημιουργεί επίσης την “μονή του Πλάτωνα”. Τα μελωδικά κείμενα των δερβίσηδων αποτελούν προσαρμογή των βυζαντινών μελωδιών στις νέες ανάγκες. Ο Ρουμί δεν εκτιμούσε καθόλου τους Τούρκους και μάλλον αυτό συνέβαινε και στην υπόλοιπη μουσουλμανική διανόηση εκείνης της εποχής. Έγραφε: “Για την οικοδόμηση πρέπει να προσλαμβάνονται Έλληνες εργάτες και για την κατεδάφιση Τούρκοι. Γιατί η δόμηση του κόσμου είναι ιδιότητα των Ελλήνων, ενώ η καταστροφή και το γκρέμισμα έχει ανατεθεί στους Τούρκους.”

    Το 1453 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Το 1458 κατελήφθη η Αθήνα, το 1461 κατελύθη το τελευταίο ελληνικό κράτος, η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και το 1475 το τελευταίο ελεύθερο ελληνικό έδαφος στην Ανατολική Κριμαία. Αργότερα εισήλθαν στο νέο οθωμανικό κόσμο οι ελληνικές περιοχές που βρίσκονταν υπό την ενετική κυριαρχία, όπως για παράδειγμα η Κρήτη. Ο Άραβας περιηγητής Ίμπν Μπατούτα, ένας από τους σημαντικότερους του Μεσαίωνα ονομάζει “Αλ Τουρκίγιε” την Ανατολία, εξηγώντας όμως παράλληλα ότι είναι η “χώρα των Ρουμί”, δηλαδή η χώρα των Ρωμιών.

    H χρήση του όρου "Έλλην" χωρίς ειδωλολατρικό η παγανιστικό περιεχόμενο την εποχή εκείνη, αποτέλεσε ένα μοναδικό πνευματικό επίτευγμα του Γεμιστού και μάλλον πρέπει να ανιχνεύσουμε την επιρροή του στον τελευταίο λόγο που εκφώνησε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος λίγο πριν την Άλωση (σώζεται από τον γραμματέα του Φρατζή) και μιλάει ρητά για το γένος των ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 'Ελληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι.
    Το ότι το γράφει η ταυτότητά σου δεν σημαίνει τίποτα.

    Το να συνδεθείς όμως βιωματικά με την ρίζα της φυλής σου είναι γιά μένα πρωτίστως θέμα παιδείας και αλτρουιστικής αγάπης για την γή που σε γέννησε. Δηλαδή να γίνεις πρώτα Ανθρωπος.

    Μετά έρχονται οι θρησκευτικές και διανοητικές προεκτάσεις της κληρονομιάς σου προς διαχείρηση για τις μελλοντικές γενιές.
    Όσο για το Ρωμιός ή ¨Ελληνας, δεν σκάω, δική μας η γλώσσα, δικά μας και τα ονόματα. Το πρόβλημα το έχουν οι λαοί που λόγω νεότητας δεν αναπτύξαν δική τους γλώσσα.

    Η εγγενής διχόνοια, ο φθόνος και η αρχοφυλία, τα βασικά φυλετικά μας ελλατώματα (των προτερημάτων μας η άλλη όψη) πρέπει να εξευγενιστούν ειδάλλως θα αφανιστούμε λόγω εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

    Ας μονιάσουμε πρώτα μεταξύ μας κι αν τα καταφέρουμε τότε ο πλανήτης Γή θα αλλάξει!

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία και χρόνια πολλά σε όλους :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. "μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι εσύ κοιτάς τ'αρχαια σου τα κάλλη"
    κι όσο εμείς χαιρόμαστε μέσα στη πτώχευση μας γιατί κάπου μιλούν αρχαια ελληνικά άλλοι αναπτύσονται και εξαπλώνονται οικονομικά και πολιτικά:
    http://www.nytimes.com/2011/01/05/world/middleeast/05turkey.html?_r=1&ref=global-home

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ 4 Ιανουαρίου 2011 11:15 μ.μ.

    ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ.

    ΜΟΝΟ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΙΖΟ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

    ----------------------

    Φίλε μου με κάλυψες απόλυτα με αυτό που έγραψες.

    -------------------------
    @ 5 Ιανουαρίου 2011 1:18 π.μ.

    H χρήση του όρου "Έλλην" χωρίς ειδωλολατρικό η παγανιστικό περιεχόμενο την εποχή εκείνη, αποτέλεσε ένα μοναδικό πνευματικό επίτευγμα του Γεμιστού και μάλλον πρέπει να ανιχνεύσουμε την επιρροή του στον τελευταίο λόγο που εκφώνησε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος λίγο πριν την Άλωση (σώζεται από τον γραμματέα του Φρατζή) και μιλάει ρητά για το γένος των ΕΛΛΗΝΩΝ.
    --------------------------

    Φίλε Φοίβε,
    Ο όρος "Έλλην" που για μερικούς αιώνες χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώνει τον ασκούντα την θρησκεία των ειδώλων, επανήρθε και ανιχνεύεται στα κείμενα των Ρωμανών λογίων με την εθνολογική του σημασία ήδη από το 1204. Δεν ήταν τυχαίο αυτό. Το σοκ από την άλωση της Πόλης από τους χριστιανούς Φράγκους, έκανε τους Ρωμανούς (όχι Βυζαντινούς, ό όρος αυτός είναι τεχνητός και επίπλαστος)να συνειδητοποιήσουν την ελληνική εθνική τους καταγωγή που η χριστιανική ταυτότητα είχε υπερκαλύψει τους προηγούμενους αιώνες καθώς οι Έλληνες ζούσαν μαζί και με άλλους χριστιανικούς λαούς μέσα στην οικουμενικού χαρακτήρα Αυτοκρατορία της Ρωμανίας υπό τον γενικό τίτλο του Ρωμιού.
    Σωστά λες για τον Γεμιστό ότι χρησιμοποίησε τον όρο Έλλην, αλλά δεν ήταν ο πρώτος, είχαν προηγηθεί και άλλοι ήδη μετά το σχίσμα το 1054 (Άννα Κομνηνή) και ιδιαίτερα όπως είπα μετά το 1204. Λάθος όμως κάνεις για τον Γεμιστό σε ότι αφορά το παγανιστικό περιεχόμενο διότι αυτό ήταν που τον έφερε τελικά σε ρήξη με τον Σχολάριο.
    Τέλος θα ήθελα να σημειώσω την σχιζοφρένεια που εμφανίζουν ορισμένοι Έλληνες σε σχέση με το Ρωμανικό παρελθόν μας, όταν αμφισβητούν την ελληνικότητα της Ρωμανίας. Μάλιστα η σχιζοφρένεια φαίνεται να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις τη στιγμή που οι ίδιοι οι Δυτικοί αναγνωρίζουν την ελληνικότητα των Ρωμανών, αλλά όχι οι "Έλληνες" που προανέφερα.
    Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον Μανουήλ Παλαιολόγο ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Γερμανός Φρειδερίκος που διεκδικούσε για τον εαυτό του τον τίτλο του Ρωμαίου γράφει προς τον Παλαιολόγο προσπαθώντας να προσβάλλει τα επιχειρήματα του:
    "Κάνεις λάθος να αυτοαποκαλείσαι Ρωμαίος Αυτοκράτορας και Βασιλεύς και να φέρεις τους τίτλους αυτούς, γιατί είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ 4 Ιανουαρίου 2011 10:04 μ.μ.


    Τσ έχεις μπερδέψει φίλε μου, και
    σου συνιστώ να μην εμπιστεύεσαι την κρίση σου και αυτοσχεδιάζεις, αν δεν είσαι σίγουρος για αυτά που γράφεις.
    Ρωμηός σημαίνει Ρωμαίος: το πρώτο είναι στην δημοτική, κι εμφανίζεται σε πολλές διαλέκτους. Ρωμηός δεν σημαίνει υπόδουλος Ρωμαίων.
    -----------------------

    Φίλε μου, με εκπλήσσει η σιγουριά σου ότι τα έχω μπερδέψει. Θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις με περισσότερη προσοχή όσα έγραψα.

    Λες: "Ρωμηός σημαίνει Ρωμαίος".

    Καμιά αντίρρηση. Επίσης δε διαφωνώ με την δημοτική του Ρωμιού, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Ρωτώ, ο Ρωμιός είναι Ρωμαίος στο γένος; Αν όχι, όπως πιστεύω εγώ, εξήγησε μου εσύ, για ποιο λόγο οι άνθρωποι αυτοί (που γνώριζαν ότι είναι Έλληνες στο γένος) ήθελαν να αποκαλούνται Ρωμαίοι και Ρωμιοί, αν όχι ΜΟΝΟ επειδή ήταν οι οργανικοί κληρονόμοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Και για ποιο λόγο μετενόμασαν την Αυτοκρατορία σε ΡΩΜΑΝΙΑ που είναι κάτι διαφορετικό από το Ρωμαϊκό-ή; Όταν δε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος λέει ότι είναι Ρωμαίος Βασιλεύς των Ρωμαίων και την ίδια στιγμή απευθύνεται στο λαό ως σε Έλληνες, μήπως η αντίφαση αυτή είναι εύλογη για τους παροικούντες την Κωνσταντινούπολη;

    Λες: "Ρωμηός δεν σημαίνει υπόδουλος Ρωμαίων"

    Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα μόνο ότι οι Έλληνες στην αρχή υποδουλώθηκαν στους Ρωμαίους. Ως Ρωμιοί όμως-πολίτες δηλαδή του Ρωμαίκού κράτους- έγιναν οι ίδιοι πλέον κύριοι της Αυτοκρατορίας μετά τη σταδιακή εκ των έσω κατάκτηση του κράτους από τον Ηράκλειο και έπειτα.

    Τα πράγματα είναι απλά. Τόσο που δεν βλέπω γιατί υπάρχει τόση σύγχυση γύρω από αυτό το ζήτημα των ονομασιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "Ναί,πάλι!Αιωνίως καί ασυμβιβάστως.΄Οσο υπάρχουν γλωσσολόγοι,γραμματολόγοι καί φιλόλογοι,ξένοι καί δικοί πού αναμασούν,ως αίγες,τά περί Φοινίκων,Ινδογερμανών,Ινδοευρωπαίων καί Αφρικανών καί κατάγουν τό ελληνικό αλφάβητο από τό φοινικό καί ετυμολογούν τό καθαρότατο Ηρακλής(τό κλέος,η δόξα τής ΄Ηρας)από κάποια αφρικανική διάλεκτο,σάν τά Σουαχίλι,εμείς θά επανερχόμαστε...
    ΄Οταν βγήκε η νέα έκδοση τού A New Companion to Homer,είχαμε κασσανδρικά προβλέψει ότι τόσο στό εξωτερικό,όσο,κυρίως,στό εσωτερικό,οι δήθεν επαίοντες θά τού επέβαλαν "Totschweigen".Τό "αποσιωπάν μέχρι θανάτου"."Ο φόνος διά της σιωπής".στά μεγάλα έργα πού δικαιώνουν τίς ελληνικές θέσεις,είναι συνηθισμένη μέθοδος υποδοχής ιδιαίτερα στά Πανεπιστήμια τού Βορρά καί τού Νότου.
    Τό κακό γιά τούς "διαπρεπείς","εγρατείς",λεξικογράφους,λεξικολόγους,Διευθυντές Κέντρων Γλώσσας,σκανδαλιάρηδες,οπισθοδρομικά ψευτοαριστερούς καί ψευτοπροοδευτικούς,είναι ότι η αγορά μας (μέ τή σημασία μάλλον τού "αγείρω" παρά τού "αγοράζω","κάνω ψώνια")είναι μικρή καί γνωστή......τούς ξέρουμε όλους....
    Ο Powel,υποστηρίζει ότι η ελληνική γραφή,βασισμένη σε ιδέες καί σχήματα τής Μυκηναικής Γραμμικής Β'καί συμπληρωμένη μέ τά φωνήεντα,τά οποία είναι πρωτοτύπως ε λ λ η ν ι κ ά,επινοήθηκε πρωτογενώς από συγκεκριμένο ΄Ελληνα σοφό (πιθανώς τόν Παλαμήδη) καί μάλιστα μέ άμεσο σκοπό νά γίνει δυνατή η καταγραφή τών Ομηρικών επών δηλαδή,κατ'αυτόν,η ποίηση έγινε η αιτία επινόησης τού ελληνικού αλφαβήτου!Ο Βρετανός επικολυρικός βάρδος Robert Browning(Balaustion's Adventures)θά εξηγούσε "επειδή οι ΄Ελληνες είναι ΄Ελληνες καί η ποίηση είναι δύναμη".Γι'αυτό !"

    Τού Ανδρέα Παναγόπουλου
    Καθηγητή τής κλασικής φιλολογίας
    τού Πανεπιστημίου Πατρών!!!
    "χαίρε στά Δώματα τού ΆΔΗ!!!"
    Στίς Νήσους τών Μακάρων.
    Φίλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τα Ρωμαίικα είναι Regina rosas amat ή nauta nauta quid apportabatis? apportabamus divitias patriae!!! Έτσι τα θυμάμαι από το αναγνωστικό στην εισαγωγή στην Λατινική 15 χρονών παιδάκι στο καλό Γυμνάσιο της δεκαετίας του '60. Gallia est omnis divisa in partes tres, έγραφε ο Ιούλιος Καίσαρας στο De Bello Gallico. Αυτά είναι τα Ρωμαίικα. Τα αρχαία Ελληνικά αλλοιώς τα διδάχθηκα. Τις κρούει θύραν τη βακτηρία; Έλεγε ο Σωκράτης, Δαρείου και Παρυσάτιδος γίγνονται παίδες δύο μάθαμε στην Ανάβαση. Αυτά είναι τα Αρχαία Ελληνικά. Όλα τα άλλα είναι διαστροφή της Ιστορίας. Σα να λέμε ότι άμα κάτσουν οι Αμερικάνοι καμμιά 500 χρόνια στο Ιράκ τα Ιρακινά Αραβικά θα λέγονται... Αμρικάνκα!!! Πρέπει να πετάξουμε τη σκόνη και τη θολούρα της Ιστορίας από πάνω μας και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πολύ περισσότερο σήμερα που ξέρουμε τι έγινε τω καιρώ εκείνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πέρα από το θέμα της ονοματολογίας, για το οποίο με κάλυψαν τόσο ο Ανώνυμος (4 Ιαν. 11:15μμ) όσο και ο ΑΠΕΛΛΗΣ, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο εποικισμός της περιοχής του Πόντου από ελληνικά φύλλα δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αλλά έγινε κατά κύματα, ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια (από τους προγόνους των Ελλήνων, τους Πελασγούς). Αυτό εξηγεί και γιατί η διάλεκτός τους έχει συντακτικό και λεξιλόγιο πιό κοντά στην αρχαία ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Οι πρώτες αποικίες αρχαίων Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου, ήταν όπως ξέρουμε, στη Σινώπη και την Τραπεζούντα. Στην Τραπεζούντα μάλιστα, υπάρχουν αττικές ρίζες. Η πρώτη γραπτή αναφορά για την περιοχή αυτή του Ευξείνου Πόντου, εμφανίστηκε στα κείμενα του Ξενοφώντα για την "Κάθοδο των Μυρίων" το 400π.Χ. Κατά την επιστροφή των Μυρίων από την Περσία, καταγράφεται η περιπετειώδης διαδρομή τους ανάμεσα στα άγρια όρη των Ποντικών Αλπεων που κατέληξε στην κοιλάδα και την θάλασσα της περιοχής της Τραπεζούντας. Εκεί αναφώνησαν "Θάλαττα, θάλαττα...". Η Τραπεζούντα όμως δεν είχε ακόμα ιδρυθεί τότε, ιδρύθηκε τον 8οπ.Χ αιώνα και οφείλει το όνομά της στους τραπεζοειδείς λόφους που την περιβάλλουν. Αυτό μας δείχνει ότι και οι ονομασίες πόλεων συνδέονται με την αρχαία ελληνική γλώσσα (Τραπέζιον-Τραπεζούντα).
    Είδα ότι αναφέρθηκε από σχολιαστές ο όρος "Ρούμελη" και ερμηνεύτηκε Ρουμί ή ρουμ-ελή. Νομίζω ότι είναι Ρούμ και ιλί που σημαίνει "χώρα των Ρωμηών". Γενικά τέτοιες αναλύσεις και αναφορές από ξένους επιστήμονες, έχουν ενδιαφέρον, αλλά προτιμότερο να μην περιμένουμε από άλλους να μας μάθουν ποιοί είμαστε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Οι ΕΛΛΗΝΕΣ υπηκοοι της ρωμαικης αυτοκρατοριας περιγραφαν τους ευατους ως "ρωμαιους"=ρωμιους δεδομενου οτι νομικα ηταν ρωμαιοι πολιτες μετα το εδικτο του Καρακαλα το 212 κατα αντιδιατολη με τους δυτικους μετα την περιοδο της διλυσης της "δυτικης" ρωμαικης αυτοκρατοριας ((409-480). Φυσικα και η διαλεκτος του Ποντου ειναι "ατοφια ελληνικα" (ας μου επιτραπει αυτη η μαλλον περιεργη διατυπωση)Απο την αλλη ομως μπορει καποιος ο οποιος εχει απεκδυθει για οποιπδηποτε λογο τον ΘΕΟΣΤΑΛΤΟ ΤΙΤΛΟ του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ να φερει τον ΒΑΡΥΤΙΜΟ ΤΙΤΛΟ του ΕΛΛΗΝΑ;Η ταπεινη αποψη μου ειναι πως ΟΧΙ! Φυσικα αν οι αναφερομενοι πλυθυσμοι ειναι κρυπτοχριστιανοι η αργοτερα επανεκαμψουν στους κολπους του ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ τοτε η απαντηση ειναι διαφορετικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Νομίζω ότι εάν κάποιος είναι ακόμα και άθρησκος ή άθεος, μπορεί να φέρει επαξίως τον τίτλο του Έλληνα, αρκεί να είναι πατριώτης και να σέβεται τις θρησκευτικές επιλογές των άλλων Ελλήνων μέχρι του σημείου να δώσει και την ζωή του ακόμα ώστε αυτοί να μπορούν να τις έχουν. Ο καθηγητής Π. Ήφαιστος θέτει το ζήτημα πολύ σωστά σε πρόσφατο άρθρο του περι της αξίας του Ελληνισμού που δημοσιεύθηκε εδώ. Ο δογματισμός δεν ενώνει, είναι αντιεπιστημονικός και ξένος προς το ελεύθερο ελληνικό πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μένω εμβρόντητος από το πλήθος των πληροφοριών αλλά και τη σοβαρότητα και την ευπρέπεια της συζήτησης.

    Συγχαρητήρια σε όλους τους σχολιογράφους αλλά και στο ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.