29/1/11

Αντικρουόμενα συμφέροντα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Αέριο

Εμπόδια στη γεφύρωση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Ευρώπης και της Ρωσίας προέκυψαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Αέριο το οποίο πραγματοποιείται από χθες στη Βιέννη.Οι δύο πλευρές που συνδέονται με ισχυρές σχέσεις αλληλεξάρτησης επιδιώκουν να προωθήσουν διαφορετικά σχέδια για την προμήθεια φυσικού αερίου και τη χάραξη των αντίστοιχων αγωγών.

Η λέξη κλειδί για την Ευρώπη είναι η «διαφοροποίηση» καθώς εισάγει το ένα τέταρτο των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία και αναζητά νέους εταίρους στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.
Από την άλλη πλευρά η Ρωσία βασίζεται έξωθεν καλή μαρτυρία ως αξιόπιστου εμπορικού εταίρου επισημαίνοντας, χαιρέκακα, ότι οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει πόση ποσότητα αερίου θα μπορούν να διαθέσουν στην Ευρώπη και ποια χάραξη θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχοι αγωγοί του σχεδίου Ναμπούκο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ υπεραμύνθηκε του αγωγού Ναμπούκο και των πλεονεκτημάτων (διαφοροποίηση προμηθευτών) που θα προκύψουν για την Ευρώπη. Ο ίδιος συμμετέχει στη γερμανική RWE που είναι μία από τις εταιρείες της κοινοπραξίας που έχουν αναλάβει το σχέδιο. Ένα σχέδιο που παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν.

Από την άλλη πλευρά Βαλερι Γιάζεφ, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Φυσικού Αερίου της Ρωσίας η οποία συμμετέχει στην κατασκευή του «ανταγωνιστικού» αγωγού South Stream ο οποίος θα διασχίζει τον Εύξεινο Πόντο υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος αγωγός παρουσιάζει δύο πλεονεκτήματα. Αφενός της ασφαλούς μεταφοράς και αφετέρου της επιδιωκόμενης διαφοροποίησης καθώς διασφαλίζει απευθείας μεταφορά αερίου στην κεντρική Ευρώπη χωρίς τη διαμεσολάβηση της Ουκρανίας. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο.http://www.ellada-russia.gr

1 σχόλιο:

  1. Η διαφαινομενη κινηση ματ με την δημιουργια των ΑΟΖ και της εκμεταλλευσης των κοιτασματων απο Ισραηλ,Κυπρο,Ελλαδα εχουν ταραξει των υπνο των Ρωσσων και λοιπων αποκλειστικων προμηθευτων της Ευρωπης,αποδειξη το προσφατο φλερτ Ρωσσιας-τουρκιας,η οποια ονειρευοταν να γινει ο κλειδοκρατορας της Ευρωπης και να την χορευει στο ταψι.Ευτυχως που ο μουστακιας με τις ονειρωξεις του ξυπνησε τους συνειδητα κοιμωμενους αμερικανοευρωπαιοισραηλινους και καταλαβαν οτι η μογγολια δεν εχει μπεσα ουτε απεναντι τους που την κανακεψαν παντα με στοργη και δεν της χαλασαν χατηρι,με αποτελεσμα να δυσαρεστησουν πιστες οδαλισκες σαν την Ελλαδα.Εχει ο καιρος γυρισματα και πιστευω,μακαρι να μην φανω αφελης,οτι τον μουστακια και το Ναβι Μαρμαρα του πρεπει να το κανουμε εικονα και να παρακαλαμε να συνεχισει να μπλεκεται ακομα πιο βαθεια στο κουβαρι που υφανε,μεχρι να του γινει βρογχος και να τον,τους πνιξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.