6/1/11

Τουρκία - Μπαγίς: "Η απόφαση για κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών"

«H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. .To πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ μεταδίδει ότι ο κ. Μπαγίς απαντούσε σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τον τύπο και την κοινωνία μετά από την είδηση για την κατασκευή τείχους.

Ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που παλαιότερα εισέρχονταν στην Ε.Ε.
μέσω Μαρόκου, Αλγερίας και Πορτογαλίας φθάνουν στην E.E.μέσω Ελλάδας και μέσω Τουρκίας.
«H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», είπε ο Τούρκος υπουργός.Tο ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις αυριανές συζητήσεις στο Ερζουρούμ, αναφέρει ο τουρκικός τύπος επικαλούμενος πολιτικές και διπλωματικές πηγές αλλά και δικές του εκτιμήσεις.

Εν τω μεταξύ στη δυσφορία που προκαλούσε  όλες τις τελευταίες μέρες το θέμα του τείχους ενδέχεται να προστεθεί η αντίδραση των κατοίκων των χωριών στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ιδέα της κατασκευής τείχους.
«Σε μια εποχή που τα τείχη σε όλο τον κόσμο καταργούνται δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να υιοθετεί τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στο Ισραήλ», λένε κάτοικοι της περιοχής στην εφημερίδα Σαμπάχ, αλλά και ο κ. Μπαγίς τόνισε σήμερα ότι «η Ε.Ε.δεν χρειάζεται νέα τείχη αλλά την απαλλαγή της από τις προκαταλήψεις”.http://www.express.gr/

Διχασμένοι οι Τούρκοι για το φράκτη στον Έβρο
Διίστανται οι απόψεις στη γειτονική Τουρκία μετά την είδηση ότι θα χτιστεί φράκτης στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, με σκοπό την αντιμετώπιση του παράνομου μεταναστευτικού ρεύματος προς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Sabah», στο πέρασμα αυτό των 12,5 χλμ. που πάει να αποκλείσει η Ελλάδα, αρμόδιος Τούρκος αξιωματούχος που υπηρετεί στη Στρατοχωροφυλακή είπε ότι καθημερινά συλλαμβάνονται 20 οικονομικοί μετανάστες, ενώ το καλοκαίρι αυτός ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα. «Όταν χτιστεί ο φράκτης αυτός, ίσως να δράσει αποτρεπτικά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις γύρω από την κατασκευή του φράκτη φαίνεται πως δεν χαροποιεί καθόλου τους κατοίκους της Ανδριανούπολης. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο, όπως ο Hayati Başat, γεωργός στο επάγγελμα. «Κάθε μέρα, κρύβονται μέσα στους αγρούς μου εκατοντάδες μετανάστες και καταστρέφουν τη σοδειά μου.

«Βλέπω καθημερινά πολλούς παράνομους μετανάστες, οι οποίοι με ρωτάνε προς τα πού πέφτει η Ευρώπη», λέει ένας άλλος γεωργός, ο Sami İmmet.

Τις απόψεις τους, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο κοινοτάρχης της περιοχής Karaağaç, Muhtar Agâh Korkan, ο οποίος δηλώνει εξοργισμένος: «Δεν θέλω, όταν ξυπνάω, να βλέπω τείχος. Ο κόσμος γκρεμίζει τα τείχη, η Ελλάδα λέει ότι θα χτίσει τείχος. Μέχρι χθες πέρναγαν οι τρομοκράτες του PKK και τους τάιζε. Τότε δεν έλεγαν κουβέντα. Τώρα όμως θέλουν τείχος. Νομίζω ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

Οργανώνουν συλλαλητήρια στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα προγραμματίζονται για το Σάββατο 15 του μήνα. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με αφορμή τη δημιουργία του φράκτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο με παράλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό.http://www.sigmalive.com/news/greece/342780

9 σχόλια:

  1. Πολύ αντιαισθητικό το τείχος και θα προσβληθεί η υψηλή αισθητική του κοινοτάρχη Korkan. Μάλιστα. Το ορθό θα ήταν να τον ρωτούσαμε αν προτιμούσε κάτι πιο διακριτικό.
    Νάρκες ίσως;
    Στην περίπτωση μάλιστα αυτή θα επικαλούμασταν διεθνώς την αναγκαιότητά του "στρωσίματος" υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με casus beli την Ελλάδα, ένα κυρίαρχο (είναι;) κράτος (είναι και από αυτό;) σε περίπτωση άσκησης διεθνών της δικαιωμάτων.
    Πάντως δεν θα ανησυχούμε για διαμαρτυρίες ως προς την οπτική ρύπανση. Για λόγους βέβαια ανθρωπιστικούς, καθώς κανείς δεν κάνει κέφι με διαμελισμένους φουκαράδες, θα τοποθετηθεί συρματόπλεγμα απαραίτητου ύψους(Ο Κorkan θα μας πει σε ποιο ύψος αρχίζει να θίγεται). Πάντως θα μπορούσε να δωθεί και μία πράσινη διάσταση και να τοποθετηθούν και trendy ζαρντινιέρες από την μεριά του κοινοτάρχη ώστε να οργανώνει ο καλαίσθητος Korkan watering weekends με το κοινοτικό του συμβούλιο. Ενίοτε δε, θα τον συνδράμει και η δικιά μας η Μπιρμπίλη με την πράσινη συνείδηση, το μπλε το τζιν και με το ροζ το ποτιστηράκι της παραμάσχαλα. Μια φορά δε το χρόνο θα φέρνει και την κασετίνα της να τονίζει και τα ξεθωριασμένα γράμματα στα προειδοποιητικά ταμπελάκια. Ο αξιότιμος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος μια φορα στο εξαμηνο θα περνάει να τα λιπαίνει. Ξέρει την τέχνη.
    Γιατί δυσκολεύουμε τόσο τα πράγματα; Ορίστε, πολιτισμένες λύσεις.

    Π.Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιγράφω:

    [ «H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών» ]

    [... ενδέχεται να προστεθεί η αντίδραση των κατοίκων των χωριών στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ιδέα της κατασκευής τείχους. ]

    [... φαίνεται πως δεν χαροποιεί καθόλου τους κατοίκους της Ανδριανούπολης ]

    [... ο κοινοτάρχης της περιοχής Karaağaç, Muhtar Agâh Korkan, ο οποίος δηλώνει εξοργισμένος: «Δεν θέλω, όταν ξυπνάω, να βλέπω τείχος. Ο κόσμος γκρεμίζει τα τείχη, η Ελλάδα λέει ότι θα χτίσει τείχος. ]

    Ποιός θα μου εξηγήσει τι δεν καταλαβαίνω;
    Δεν αναφέρομαι στις κρυφές επιθυμίες του κάθε λαλάκα, αλλά θέλω να μου πείτε τι υποτίθεται οτι θέλουν να πουν όλοι αυτοί δημόσια ως λογικό και προφανές;

    Θα εμποδίζεται η κυκλοφορία διερχόμενων κολυμβητών του Έβρου προς την Ευρώπη;
    Θα εμποδίζεται η διέλευση ταξιδιωτών προς την Ευρώπη ή προς την Τουρκία;

    Τι ακριβώς θέλουν να πουν και δεν καταλαβαίνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε την άδεια της Τουρκίας. Αυτό περιμέναμε για απαντήσουμε σθεναρά στην ΕΕ. Είπαμε. Έχουμε γερές πλάτες. Τρέμε Ευρώπη. Ελλάς-Τουρκία συνουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. την κρατας την αλεπου εξω απο το κοτετσι?ο φραχτης δεν μου λεει και πολλα.τειχος και ναρκοπεδια πιθανον να ειναι καλη λυση

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @skal
    @akritas

    Δείτε αυτό:
    http://www.aknews.com/en/aknews/3/208358/

    Είναι το τρίτο Πανεπιστήμιο της Τουρκίας που ιδρύει Τμήμα κουρδικών σπουδών, και όλα με την βοήθεια Πανεπιστημίων του ιρακινού Κουρδιστάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σοροπίδη (9:32μμ) ζωγράφισες! Ειδικά με την έγχρωμη περιγραφή της Μπιρμπίλη να συνδράμει τον καλαίσθητο Korkan στα watering weekends, παρά λίγο να μου βγει ο φραπές απ' τα ρουθούνια... Μία ένσταση μονάχα. Πού ν' αντέξει ρε φίλε ο Πάγκαλος μόνο μιά φορά το εξάμηνο; Θα σκάσει και θα σού λερώσει όλο τον πίνακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστά το λέει ο Μπαγκίς. Χαχαχαχα

    Δεν στρέφεται κατά των τουρκων πολιτών (αυτοί δεν εχουν θεση στην Ευρωπη ετσι και αλλοιως) αλλά κατά των λαθραίων που η υπονομευτικη πολιτικη της Τουρκιας στελνει σε εμας.

    Οι τουρκοι ομως θίχτηκαν γιατί κατάλαβαν οτι στο τείχος αυτό σταματάει η Ασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι έγινε; οι δουλέμποροι αντίφες κάνουν φεστιβάλ και εκδηλώσεις για να μη χαθεί ο επιούσιος;
    τσκ τσκ, άτιμη εποχή, άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις.
    Τώρα που είπα κατεβάζεις, μη ξεχάσουν και τον κύριο τραγουδιστή, αυτόν ρε σείς που κανε τις μυνήσεις στον Τζίμη Πανούση, αφού τον έχει πάρει και αυτόν τον λαικό τραγουδιστή η κάτω βόλτα και δεν πουλάει ούτε απο εφημερίδα, να μη ξεχάσουν να τον φωνάξουν να τραγουδήσει στα φεστιβάλ όπως έκανε και στην εκλησία του Άγιου Παντελεήμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Άναυδε (11:50μμ), όταν λέει ο Μπαγίς ότι: «H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», εγώ καταλαβαίνω ότι μάς λέει (σχεδόν απερίφραστα): "Ότι και να κάνετε, εμείς θα βρίσκουμε τρόπους να σάς τούς στέλνουμε από αλλού"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.