8/1/11

Η χαοτική γέννηση μιας νέας χώρας: του Νότιου Σουδάν

ΤΟ ΒΗΜΑ - The Project Syndicate
Η αποκαλούμενη «Συνολική Συμφωνία Ειρήνης» (CPA) η οποία συνήφθη το 2005 ανάμεσα στο κυρίως χριστιανικό νότιο Σουδάν και στον μουσουλμανικό βορρά της χώρας, έθεσε τέρμα σε έναν από τους πιο αιματηρούς εμφυλίους πολέμους στη σύγχρονη εποχή.Σε 22 χρόνια, αυτός ο πόλεμος έφησε πίσω του περισσότερους από δύο εκατομμύρια νεκρούς. Τώρα η CPA είναι αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη δοκιμασία: το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νότου, που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Το αν θα γεννηθεί ή όχι ένα νέο κράτος σε μία από τις πιο ευαίσθητες στρατηγικώς περιοχές του κόσμου είναι μεγίστης σημασίας για τους γείτονες του Σουδάν και για όλους τους άλλους. Διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα: η μάχη για τον έλεγχο του πετρελαίου, η ισχυρή παρουσία της Κίνας στο Σουδάν, η επιθυμία της Δύσης να δει ένα χριστιανικό κράτος να σπάει τη συνέχεια των μουσουλμανικών καθεστώτων - και την απειλή του εξτρεμιστικού ισλάμ - στην περιοχή, η μοιρασιά των νερών του Νείλου, και η πιθανότητα ότι η ανεξαρτησία του Νότου μπορεί να οδηγήσει στον πλήρη διαμελισμό του Σουδάν με βάση εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές.

Το γεγονός ότι ο Ομάρ αλ-Μπασίρ, ο πρόεδρος του Σουδάν, δεν δείχνει προθυμία να συμφωνήσει με το σχέδιο του ΟΗΕ για την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα εν όψει του δημοψηφίσματος αυξάνει την ανησυχία για τις προθέσεις του. Θα είναι ευτυχής αν καθυστερήσει η ψηφοφορία, και αν διεξαχθεί, είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητήσει τη νομιμότητά της.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Μπασίρ θα επιτρέψει την απόσχιση του Νότου χωρίς να δώσει μάχη. Κρίσιμα ζητήματα που μπορεί να πυροδοτήσουν νέο πόλεμο είναι το μέλλον της πετρελαιοβιομηχανίας και η χάραξη των συνόρων βορρά - νότου.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου του Σουδάν είναι συγκεντρωμένο στον Νότο, η διαχείριση της πετρελαϊκής βιομηχανία και των κερδών από αυτή μετά την απόσχιση είναι υπαρξιακό πρόβλημα για το καθεστώς του Μπασίρ.

Η Αίγυπτος, αραβικός παίκτης-κλειδί που ανησυχεί για τη σταθερότητα στα νότια σύνορά της, έχει αναγκαστεί να αποδεχθεί ότι η απόσχιση είναι αναπόφευκτη - αρκεί το νέο κράτος να συμφωνήσει με τους όρους της σχετικά με τα νερά του Νείλου.

Η Μαύρη Αφρική, ιδίως οι χώρες στα ανατολικά της ηπείρου, δεν μπορούν να σκεφθούν άλλη λύση εκτός από την απόσχιση. Οπως το θέτουν οι Κενυάτες, τα σύνορα βόρειου και νότιου Σουδάν πρέπει να γίνουν τα σύνορα ανάμεσα στη Μαύρη Αφρική και τον Αραβικό Κόσμο.

Αλλά, για να αποφύγουν έναν κατακλυσμό, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να εξουδετερώσουν την βόμβα ενισχύοντας όσα προβλέπει η CPA του 2005. Θα έχουν στο πλευρό τους και όλες τις περιφερειακές δυνάμεις.
* Ο κ. Σλόμο Μπεν Αμι είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και αντιπρόεδρος του Toledo International Center for Peace.

1 σχόλιο:

  1. Για να παραφρασω τον Raymon Cartier (Μεταπολεμικη Ιστορια, τελος πρωτου τομιδιου) ενα εθνος οπως και καθε ανθρωπος δεν γεννιεται παρα μονο μεσα στον πονο και στο αιμα και το Νοτιο Σουδαν θελει να γεννηθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.