8/1/11

«Φωτογράφισαν» τη Μακεδονία με άδεια!

Παραμονές Χριστουγέννων, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ασυνήθιστη -πρωτόγνωρη- απόφαση που δημιουργεί σοβαρότατα ερωτήματα για την ασφάλεια ολόκληρης της Μακεδονίας.
Η κυβέρνηση στις 22 Δεκεμβρίου έδωσε σε τρία τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα, προερχόμενα από τη Β. Αλβανία με προορισμό την Τουρκία, άδεια υπερπτήσης ολόκληρης της Μακεδονίας!
Στην ένθετη φωτογραφία-ντοκουμέντο: τα τρία τουρκικά ελικόπτερα πάνω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Στη μεγάλη φωτογραφία, το ίδιο μοντέλο Σιρκόσκι

Τα τρία τουρκικά ελικόπτερα τύπου Σιρκόσκι ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, είναι πλήρως εξοπλισμένα, από τα πλέον εξελιγμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και με τεράστιες δυνατότητες στα ηλεκτρονικά συστήματά τους. Οι πτήσεις τους έγιναν στα περίπου 2.000 πόδια και μάλιστα εξ όψεως, οι οποίες δεν ελέγχονται.

Μεγαλύτερη απόσταση
Σημειώνεται ακόμα -και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα ερωτηματικά-ότι τα τρία τουρκικά ελικόπτερα δεν ακολούθησαν τη συντομότερη διαδρομή πτήσης (Β. Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία), αλλά πέταξαν πάνω από τη Μακεδονία, με τη μεγαλύτερη απόσταση.

Η άδεια τουρκικής υπερπτήσης δόθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία 8 τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, πετούσαν πάνω από τους Φούρνους, χωρίς -ως συνήθως- να αναχαιτιστούν. Πέντε ημέρες πριν από την άδεια υπερπτήσης δύο τουρκικά πολεμικά πλοία αρμένιζαν στο Σούνιο και την Κύμη.

Είναι προφανές ότι η κεντρική και κυρίως η ανατολική Μακεδονία αποτελούν ανέκαθεν σημείο μεγάλου επιχειρησιακού και πολιτικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, διότι στην περιοχή αυτή έχει εγκατασταθεί σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς της Ελλάδας, με αποστολή την αποτροπή κάθε απειλής και την προάσπιση της ασφάλειας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Τουρκία μέχρι πρότινος είχε περιορισμένες πληροφορίες για τις δυνάμεις αυτές. Επομένως είναι κωμικό ή επιπόλαιο να ισχυριστεί κάποιος ότι τα συγκεκριμένα τρία τουρκικά ελικόπτερα δεν συνέλεξαν τις ακριβείς πληροφορίες που ήθελαν.

Αεροφωτογράφηση
Η Αγκυρα, εξάλλου, εμμένει σταθερά να συλλέγει στρατιωτικές πληροφορίες με αεροφωτογράφηση με αεροσκάφη Φάντομ για τα αεροδρόμια της Σούδας, του Καστελόριζου, του Καστελίου και φυσικά τις εγκαταστάσεις των S 300.

Θεωρείται λοιπόν αδύνατον τα τουρκικά ελικόπτερα να άφησαν την ευκαιρία να χαθεί για τη Μακεδονία, την οποία δεν μπορούσε να φωτογραφίσει με τα Φάντομ.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει εκτός των άλλων:
* Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, το οποίο μαζί με το αεροδρόμιο της Λήμνου αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την άμυνα της χώρας λόγω εγγύτητας με την Τουρκία. Επομένως, το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει πληροφορίες και στοιχεία του αεροδρομίου αυτού και να το στοχοποιήσει είναι μοναδικό [σ.σ. εκτός πλέον και αν θεωρήσει κανείς ότι η Τουρκία κάνει τις αεροφωτογραφήσεις (αεροδρομίων, βλημάτων κ.λπ.) για να... τυπώσει καρτ ποστάλ και όχι για στοχοποίηση].

**Επιπροσθέτως, στην περιοχή της Ξάνθης και του Εβρου, όπου πέταξαν τα τουρκικά ελικόπτερα, είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη δύναμη του Στρατού Ξηράς, σε μια περιοχή άκρως ευαίσθητη για την άμυνα και την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ερωτήματα
Τα ναρκοπέδια της περιοχής, αλλά και οι ακριβείς θέσεις στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι πυροβολαρχίες Πάτριοτ, θεωρείται βέβαιον ότι κατεγράφησαν από τα τουρκικά ελικόπτερα και οδεύουν προς τη στοχοποίησή τους. Ως εκ τούτου, είναι άγνωστο αν και σε ποιο βαθμό οι ελληνικές δυνάμεις έχουν καταστεί ευάλωτες ή και λίαν τρωτές και κατά συνέπεια η ίδια η άμυνα της χώρας...
Μέγα ερώτημα, πάντως, παραμένει γιατί, με ποια κριτήρια και από ποιους πολιτικούς παράγοντες ελήφθη μια τέτοια απόφαση... *

26 σχόλια:

  1. Θεωρώ το άρθρο αφελέστατο, διότι υπάρχουν δορυφόροι (αν δεν κάνω λάθος η Τουρκία ήδη διαθέτει τον δικό της στρατιωτικό δορυφόρο-διορθώστε με αν δεν έχει εκτοξευθεί ακόμα, αλλά είναι θέμα μηνών για να μας κατασκοπεύει και από το διάστημα).

    Επίσης, τα εξτρεμιστικά στοιχεία της Μειονότητας, καθώς και τουρκογενείς και πράκτορες, από Βουλγαρία και Ρουμανία τουλάχιστον, για να μην αναφέρω την Γερμανία (συνθήκη Σενκεν), μπαινοβγαίνουνε άνετα σε Θράκη/Μακεδονία,Τουρκία...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.Π. στις 8-Ιαν-2011 @18:40
    Θεωρώ το σχόλιο σου το λιγότερο αφελέστατο. Και εξηγούμαι:
    Ανέκαθεν υπήρχαν κατάσκοποι, εσχάτως υπάρχουν και κατασκοπευτικοί δορυφόροι, πλην όμως ένα σοβαρό και κυρίαρχο κράτος δε νοείται να ανέχεται τη διενέργεια κατασκοπίας εις βάρος του με οποιοδήποτε μέσο, και μάλιστα να δίνει και άδεια για τη διενέργειά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ (GOKTURK)ΑΠΟ ΤΟ 2012..ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ..ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΦΑΛΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΠΡΩΤΟΝ ΔΕ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΛΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΓΕΕΘΑ!!!ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ...
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Graekus, αν δεν είσαι από την Θράκη, μάλλον δεν θα γνωρίζεις πολλά.

    Θα συμφωνήσω μαζί σου στον τρόπο που έγινε αυτό, χωρίς να παρακολουθούνται διακριτικά από δικά μας μαχητικά: αλλά δεν αφορούσε αυτό το σχόλιό μου, αλλά τις αφέλειες ότι οι Τούρκοι "θα μάθουν...".

    Δεν χρειαζόταν να γίνει αυτή η πτήση για να μάθουνε θέσεις μας και να μελετήσουν την τοπογραφία. Επιστρέφω τον χαρακτηρισμό, εντονότερα, διότι γνωρίζω _πολύ καλά_, όπως και σίγουρα γνωρίζουν οι υπηρεσίες μας, ότι τα πράγματα έχουνε μπερδευτεί με την συνθήκη Σενκεν. Η Γερμανία είναι άνδρο των εξτρεμιστών Τούρκων.

    Αν δεν γνωρίζεις, εξέφραζε απόψεις, αλλά χαμήλωνε και τους τόνους...σεμνά...οι Τούρκοι ξέρουνε τα πάντα για μας.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ειδηση θα είναι αν μπορούν να διαβάσουν τις φωτογραφίες.... Σοβαρά το λέω.Απο την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κ.Π.

    Έχω την αίσθηση ότι απο τους δορυφόρους δεν είναι δυνατόν να δείς τα πάντα,όπως απο ένα ελικόπτερο,σίγουρα είναι αρνητικό να πετούν Τουρκικά ελικόπτερα πάνω απο την επικράτεια μας για πολούς λόγους,το χειρότερο είναι ότι η απόφαση ήταν πολιτική και όχι της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ,ίσως για λόγους ευθύνης........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην περιφρονείτε τα προσωπικά μέτρα του ο καθένας και μην αποκαλύπτετε ό,τι ξέρετε, αφελώς.
    Δυσκολέψτε όποιον πάει να συλλέξει πλφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1) Γενικά τα ελικόπτερα δεν διαθέτουν εξοπλισμό αεροφωτογράφισης, ιδίως αυτά των ειδικών δυνάμεων S-70. Αν διέθεταν θα ήταν γνωστό από καιρό σε όλους αφού ήταν στο το Κόσοβο. Ο εξοπλισμός για αεροφωτογράφιση είναι βαρύς και εξέχει όπως στα RF-4 Phantom αλλά και σε αστυνομικά και έρευνας-διάσωσης ελικόπτερα.

    2) Οι Τούρκοι φιλοξενούν στο έδαφός τους σταθμό του προγράμματος ICONOS που είναι εμπορικό σύστημα πώλησης υψηλής ευκρίνειας φωτογραφιών. Οπότε μπορούν να αγοράσουν τις φωτογραφίες των περιοχών που τους ενδιαφέρουν. Και το κόστος είναι μικρότερο του κόστους εγκατάστασης συστήματος αεροφωτογράφισης σε ελικόπτερο και η ποιότητα καλύτερη.

    3) Δυστυχώς λόγω των μεγλύτερων ταχυτήτων που αναπτύσσουν τα αεροπλάνα ιδίως τα αεριωθούμενα δεν μπορούν να τα ακολουθήσουν.

    4) Πρέπει να δούμε την αρχική και τελική θέση των ελικοπτέρων ώστε να πούμε αν ακολούθησαν την μικρότερη απόσταση, και αφού επιβεβαιωθούμε ότι η Βουλγαρία μπορούσε ή όχι να δώσει άδεια για υπερπτήση (μάλλον θα μπορούσε). Επίσης πρέπει να δούμε αν ο καιρός στην Βουλγαρία ήταν κατάλληλος για πτήση, θα πρέπει να υπολλογήσουμε επίσης ότι η πτήση πάνω από βουνά καίει περισσότερα καύσιμα σε σχέση με την πτήση πάνω από τη θάλασσα. Τέλος τα ελικόπτερα από κάπου πήγαν στο Κόσοβο! Ποια ήταν η διαδρομή τους;!

    5) Η Ελλάδα έπρεπε να δώσει άδεια; ΟΧΙ! Και σίγουρα ο λόγος δεν είναι η πιθανή αεροφωτογράφιση.

    6) Πιθανός λόγοι που πέταξαν τα ελικόπτερα πάνω από την Ελλάδα:
    - Η απόσταση / καιρός και άλλα...
    - Εξοικείωση με το εδαφικό ανάγλυφο της Αν. Μακεδονίας - Θράκης
    - Ο ίδιος λόγος για τον οποίο αρμενίζουν τα πλοία τους. Βλέπουν από τα δικά τους ραντάρ τις θέσεις ελικοπτέρων - πλοίων και βλέπουν που υπάρχουν τυφλά σημεία τόσο για τα τουρκικά όσο και για τα ελληνικά ραντάρ και έπειτα σύγκριση με τα στοιχεία από τα πλοία/ελικόπτερα.

    **Παρακαλώ να αποσταλεί το σχόλιό μου και στην κα Αδάμ και να μιλήσει με κάποιον από τον ειδικό τύπο για το τι είναι "κωμικό ή επιπόλαιο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο ΚΠ το τέκνον του Φαναρίου φυσικά και δείχνει κάθε ανεκτικότητα και δουλεύει με κάθε τρόπο για μια "μεγάλη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία..." δηλαδή φιλανδοποίηση της Ελλάδας-συνομοσπονδία τουλάχιστον με Τουρκία γιατί έτσι...θα ξανανατείλουν οι Ρωμαίοι (αυτοί οι απόγονοι του Ιούλιου από το Λάτιο,ζήτω η Λάτσιο κτλ κτλ κτλ κτλ...) μέσα στην μεγάλη αυτοκρατορία που θα την "εκρωμαϊσουν" ξανά τα παιδιά "απέ την Πόλλλλλλη" τα παιδιά του Καίσαρος και ζήτω ο Ντούτσε και η Ρώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Sapphire γελοίε, έχω ξαναγράψει
    ότι δεν έχω ούτε καν περάσει έξω από το Πατριαρχείο.

    Αυτοί που θέλουνε να βρούνε για μένα πράγματα, θα τα βρούνε άνετα, διότι δεν έχω τίποτα να κρύψω.

    Μήπως είσαι Εβραίος; Αν ναι, δεν εκπλήσσομαι για την μυστικοπάθειά σου...

    Λοιπόν, γνωρίζω πολύ καλά τί γράφω και πώς το γράφω. Αν ο κ. Καλεντερίδης ΔΕΝ σταματήσουνε να διαγράφουνε επιλεκτικά, και δεν ξεκινήσουνε να κάνουνε σχολαστικό έλεγχο στο ποιοί εκτίθενται, και πώς, από σχόλια σαν τα δικά σου, θα δούνε το ιστολόγιο εντελώς παρηκμασμένο.

    Δεν έχω την διάθεση να καταθέτω απόψεις, σε ανθρώπους-σκουλήκια, που περιμένουνε να βγούνε από την τρύπα τους σε κάθε σχόλιο.

    Η αλητεία και η λάσπη δεν έχουνε όρια...

    Το λάθος μου: προσπαθώ να συννενοηθώ με βλάκες, με ρίχνουνε στο επίπεδό τους, και χάνω διότι έχουνε την εμπειρία...όπως λέει και ο λαός...

    Καλή τύχη στο ιστολόγιο: αρνούμαι να παραθέσω άποψη σε φασιστοειδή.

    Κι επιμένω: γνωρίζω _καλά_ αυτά που γράφω.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ύβρις για ακόμα μία φορά...χωρίς λόγο!αυτά που έγραψα θα έπρεπε να είναι τιμή για σένα...φυσικά και γέλασα πάλι με τα λεγόμενά σου και ειδικά με την γνωστή πλέον εύκολη και πρώτη απ'όλες "κατηγορία" περί εβραϊκότητας!όχι δεν είμαι Εβραίος ούτε θρησκευτικά που είμαι ορθόδοξος ούτε εθνικά που είμαι Έλληνας (δεν αμφισβητώ την ελληνικότητα όσων ελλαδιτών εβραίων θέλουν να είναι Έλληνες...),το αστείο είναι ότι σε άλλα ιστολόγιο με έχουν χαρακτηρίσει φασίστα-αντισημίτη επειδή ανέφερα ορισμένα λάθη/εγκλήματα Εβραίων τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ...αλλά μέχρι και πασοκόσκυλο με έχουν πει κάποιοι όταν είπα ότι κάποια απόφαση του Πανάρετου ήταν σωστή!έλεος δηλαδή!εμένα πασοκόσκυλο!στο ιστολόγιο αυτό αλλά και γενικότερα σπάνια αφήνω σχόλια γιατί δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει διάλογος σωστός αλλά και γιατί το σύνθημα έχει αντικαταστήσει γενικά τον πολιτικό λόγο!και μην αναφερθώ σε κάτι έξαλλους τζήμηδες κτλ κτλ...
    όσο για σένα γνωρίζεις ότι μόνο θες εσύ να καταλάβεις και να παρερμηνεύσεις από τις πηγές και να τις διαστρέψεις για να βγάλεις και προπαγανδίσεις τα ανθελληνικά σου συμπεράσματα!πράγματι δεν ξέρω αν έχεις σχέσεις με το Φανάρι (βέβαια πρόεδρος λες ότι είσαι της ορθόδοξης κοινότητας της Οξφόρδης δεν θα 'χεις...) αλλά το πνεύμα σου εκπορεύεται από εκεί!

    και ένα δώρο από τον Εθνικό Κήρυκα...http://3.bp.blogspot.com/_vkAHzMJY3VU/SvQVlEKEObI/AAAAAAAAADs/AF503Pdis4o/s1600-h/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82%CE%AE%CE%A1%CF%89%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CE%AF.bmp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Η Τουρκία μέχρι πρότινος είχε περιορισμένες πληροφορίες για τις δυνάμεις αυτές."

    Χα,χα. Ναι, γιατί στην Ελλάδα το "top secret" είναι πολύ στη φύση μας. Σοβαρευτείτε ρεεεεεε. Με το google earth μας κατασκοπεύουν. Ούτε υπερπτήσεις δεν χρειάζονται πια. Οι δικοί μας οι γαλονάδες το ανακάλυψαν το ιντερνετ ή ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η επανάληψις είναι γνώσις!

    "Οι Μακεδόνες τόν πλείω τού βίου ού παύονται διαγωνιζόμενοι προς τούς βαρβάρους υ π έ ρ τής τών Ελλήνων ασφαλείας".Θ.35 Πολύβιος

    "Τίς γάρ υμών ούκ οίδεν ότι η Μακεδονία αρχαίον πρόφραγμα
    Ε λ λ ά δ ο ς εστί;"ΠΟΛΥΒΙΟΣ Θ.35,2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ειναι σιγουρα θλιβερο οτι οι Τουρκοι σιγουρα μας θεωρουν ως ξεφραγο αμπελι (για να μην πω τιποτα βαρυτερο) απο οτι φαινεται ομως βρισκουν και τα κανουν!(οποιος μπορει να μου αποδειξει το αντιθετο ειναι ευπροσευκτος)
    ΥΣ προς αγαπητους Κ.Π. -saphire :Ελληνες ειμαστε ολοι αρα δεν υπαρχχει λογος να προσπαθουμε να βγαλουμε τα ματια μας μοναχοι μας γιατι μονο οι τουρκοι κερδιζουν σε αυτην την περιπτωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. (δεν αμφισβητώ την ελληνικότητα όσων ελλαδιτών εβραίων θέλουν να είναι Έλληνες...),

    ΥΣ προς αγαπητους Κ.Π. -saphire :Ελληνες ειμαστε ολοι

    KYRIE BOULGARI PROXTHES MAS LEGATE ALLA OTI DEN MPOREI NA EINAI KAPOIOS ELLHNAS EAN DEN EINAI ORTHODOXOS XRISTIANOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υποθέτω ότι εσείς θα είσαστε όλοι ειδήμονες στρατιωτικοί που γνωρίζετε πως λειτουργεί το σύστημα. Έτσι είσαστε απόλυτοι στις γνώμες σας!
    Εγώ είμαι ένας καλλιτέχνης που δεν έχω πολλές γνώσεις για τα οπλικά συστήματα, έχω όμως κάποιες απορίες.

    1. Αν πράγματι η σύγχρονη τεχνολογία με τις δορυφορικές της δυνατότητες καθιστά άχρηστα πλέον τα συμβατικά μέσα, όπως είναι ένας πεζός πράκτορας, ένα ελικόπτερο ή ένα αεροσκάφος για την φωτογράφηση περιοχών, ποια είναι η αξία αυτής της υπερπτήσης, αν αξιολογείται ως μη αναγκαία για το σκοπό της φωτογράφησης;
    2. Δεν υπάρχουν ελληνικά Ραντάρ; Αυτά δεν παρακολουθούσαν την ακριβή πορεία των ελικοπτέρων από τη στιγμή που μπήκαν και βγήκαν από τον εθνικό μας χώρο;
    3. Όταν δόθηκε η άδεια από τις ελληνικές αρχές, δεν κατατέθηκε το σχέδιο πτήσης των ελικοπτέρων, ώστε να παρακολουθείται τυχόν παραβίαση της πορείας προς "ευαίσθητες" περιοχές μέσω των Ραντάρ;

    Για μένα, λοιπόν, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο αν τελικά τα ελικόπτερα φωτογράφησαν ή όχι, πράγμα που ελέγχεται από την πορεία της πτήσης τους. Το ζήτημα δεν είναι στρατιωτικό και ας φαίνεται τέτοιο εκ πρώτης όψεως, αλλά είναι κυρίως ζήτημα πολιτικό και αφορά την διάθεση "εξυπηρέτησης" που είχαν οι Έλληνες υπεύθυνοι απέναντι στους Τούρκους, για κάποιους προσχηματικούς ή ακόμη και αντικειμενικούς λόγους (κάποιος έγραψε για τον καιρό στην Βουλγαρία). Άλλωστε από ό,τι κατάλαβα, η υπερπτήση αυτή αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα, αφού τα ελικόπτερα ακολουθούν παγίως την διαδρομή Βουλγαρία-Σκόπια-Αλβανία.

    @ Sapphire,

    Ανάθεμα και αν κατάλαβα, τι λες και τι καταλογίζεις στον ΚΠ! Κάτι ασυνάρτητα περί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διάβασα. Τα σχόλια σου είναι πολύ προκλητικά και λίγα προσφέρουν στους υπόλοιπους από εμάς που δεν γνωρίζουμε, τι εσύ υποστηρίζεις ακριβώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ Έλληνας είμαι...τα παιδιά του Ιούλιου και του Αύγουστου (του Οκταβιανού...) βγάζουν σπυριά όταν το ακούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απελλή ο φίλος σου ο ΚΠ λέει ότι δεν είμαστε Έλληνες σε καμία περίπτωση αλλά Ρωμαίοι,αυτό του καταλογίζω!αν δεν κατάλαβες δεν πειράζει καταλαβαίνει αυτός και οι φίλοι απ'το Φανάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα περιοριστώ στο να σχολιάσω, ακόμα μια φορά, τα γραφόμενα του sapphire. Σταμάτησα (όπως και δυο άλλοι γνωστοί μου) ν' ασχολούμαστε με μαλακίες, και τέτοια μπλογκς, και, ειλικρινά, μεγίστη βλακεία μου να ξαναδω νέα απ' εδώ.

    Δυστυχώς η βλακεία δεν έχει πάτο, είναι άπατη, γι' αυτό μας δίνεις ιδιαίτερη έμπνευση, Σαφαϊρ, στο να γράψουμε δοκίμιο γι' αυτή. Έχει γραφεί βιβλίο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης των βλακών στον σύγχρονο βίο, του Ευάγγελου Λεμπέση. ΔΕΝ στο συνιστώ, διότι δεν θα το καταλάβεις.

    Ο Βλάκας (με β κεφαλαίο), ΔΕΝ είναι σε θέση να καταλάβει την απύθμενη βλακεία του.

    Σε αφήνω λοιπόν στην ραστώνη κι ευτυχία της βλακώδους πραγματικότητας που ζεις, είτε στην Χρυσαυγή, είτε σε κανένα στέκι νεο-ΝΑΖΙ.

    Ζήσε στο Κοραϊκό σου όραμα. Ζήσε στην Μετακένωση του Κοραή, που έφτυσε κατάμουτρα την Παράδοση, κι επέβαλε στα γραπτά του την ταπεινωτική ιδεολογία ότι στην Δύση σώζεται η πραγματική μας ταυτότητα, ενώ εμείς την έχουμε χάσει (όχι από τους Οθωμανούς, αλλά από τους Ρωμαίους, έτσι γράφει λέξη προς λέξη: με λίγα λόγια, από το 146 π.Χ. οι Έλληνες, κατά τον Κοραή, βρίσκονται υπό κατοχή!).

    Είσαι ημί-βλακας, οπότε και να σου δώσω τα πρακτικά της Α' Εθνοσυνέλευσης, της Επιδαύρου, δεν θα καταλάβεις και πολλά...

    ...σε αφήνω, Σαφαϊρ, με το εβραϊκό nickname, στην ραστώνη της γυάλας σου.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. δεν αμφισβητώ την ελληνικότητα όσων ελλαδιτών εβραίων θέλουν να είναι Έλληνες...),

    ΥΣ προς αγαπητους Κ.Π. -saphire :Ελληνες ειμαστε ολοι

    KYRIE BOULGARI PROXTHES MAS LEGATE ALLA OTI DEN MPOREI NA EINAI KAPOIOS ELLHNAS EAN DEN EINAI ORTHODOXOS XRISTIANOS
    je ne comprends pas le "Greekleigh"
    Δεν ασχολουμαι με ανωνυμα "νουμερα" που κανουν κολλαζ στα σχολια αλλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ sapphire

    10 Ιανουαρίου 2011 12:38 π.μ.

    Ο ΚΠ δεν είναι φίλος μου, ούτε γνωρίζω ακριβώς τι πρεσβεύει. Έχω πάντως την εντύπωση ότι μπορεί να διαφωνώ και με τους δυο σας!
    Ρωμαίοι, σίγουρα ΔΕΝ είμαστε, ΟΥΤΕ υπήρξαμε ΠΟΤΕ. Πολίτες όμως της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ναι είμασταν (Ρωμιοί δηλαδή που είναι άλλο πράγμα και δεν αφορά το γένος), μέχρι την εποχή που αναλάβαμε ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες τα ηνία της Μεσαιωνικής Αυτοκρατορίας.
    Τώρα, αν λέγοντας "είμαι Έλληνας", υπονοείς ότι δεν είσαι Χριστιανός αλλά οπαδός της αρχαίας Θρησκείας, μάλλον θα διαφωνήσω μαζί σου, όχι τόσο επειδή είσαι, αν είσαι, δωδεκαθεϊστής, αλλά επειδή μονοπωλείς αυθαίρετα τον τίτλο του Έλληνα αποδίδοντας τον σε αυτή την κατηγορία των ομοιδεατών σου πολιτών. Κατηγορία που σημειωτέον αποτελεί μια ισχνή, έως ολιγάριθμη ομάδα που βεβαίως κάνει πολύ θόρυβο.
    Η πλειονότητα των Ορθόδοξων ανθρώπων αυτού του λαού που ζουν σε αυτή την χώρα, σίγουρα δεν είναι Κογκολέζοι! Έλληνες είναι και αυτοί και ας είναι Χριστιανοί!!
    Ελπίζω να μην σε παρεξήγησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παιδιά, επιτρέψτε μου δυό λόγια σχετικά με την παρεξήγηση στα σχόλια. Το γένος μας (έθνος, φυλή, φάρα, ράτσα, σόι, ανθρωπογεωγραφικός πληθυσμός, ή όπως αλλοιώς θέλετε να το ονομάσετε) έχει πολύ βάθος χρόνου. Τι να πουν και οι Αμερικάνοι δηλαδή με 200 χρόνια ιστορία;

    Μέσα σε αυτή τη μακραίωνα ιστορία έχει αλλάξει αρκετές φορές ο επιθετικός προσδιορισμός και έχουν αναπτυχθεί διαδοχικοί πολιτισμοί, αλλά και έχουν γίνει οι ανάλογες συνθέσεις. Παρεμπιπτόντως, μη βάζετε και σε τόσο πολύ μεγάλη αντίθεση την αρχαία θρησκεία με την Ορθοδοξία (σε επίπεδο ουσίας). Σίγουρα διαφέρουν, αλλά δεν είναι τυχαίο που εδώ έχουμε ορθοδοξία και όχι καθολικισμό ή προτεσταντισμό. Εν πάσει περιπτώσει, αυτή είναι πολύ μεγάλη συζήτηση που θα απαιτούσε ολόκληρη ημερίδα (τουλάχιστον).

    Παλιότερα, είχα μιά μακροσκελή διαφωνία με τον Κυριάκο (Κ.Π.) στο θέμα αυτό, αλλά με αμοιβαίες προσπάθειες την κρατήσαμε σε λογικό επίπεδο. Κάπου τη διανθίσαμε και με ορισμένα αστεία, πράγμα που έδειχνε την καλή θέληση που υπήρχε στο βάθος και προσωπικά χάρηκα που τον ξαναείδα να σχολιάζει στο ιστολόγιο. Θέλω να πω ότι είμαστε αυτοί που είμαστε συνολικά και αντιμετωπίζουμε υπαρκτές σημερινές απειλές, επομένως δεν περισσεύει κανείς μας. Με το να ανταλλάσσουμε μπινελίκια και "παρατσούκλια", το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα πείσει τον άλλο ότι έχει δίκιο.

    Είναι συντριπτικά περισσότερα αυτά που μάς ενώνουν από τα επί μέρους που μάς χωρίζουν. Στο τέλος - τέλος, ας καταφέρουμε κάποτε να απαντήσουμε σε όλες τις σοβαρές σημερινές προκλήσεις, που μάς απειλούν με συρρίκνωση τουλάχιστον, και μετά θα έχουμε όλο το χρόνο και την πολυτέλεια να βρούμε ότι πιθανό και απίθανο θέλετε για να βγάλουμε και το χούι μας που είναι η φαγωμάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ ΠΙΓΚΟΥΪΝΟΣ

    Παρεμπιπτόντως, μη βάζετε και σε τόσο πολύ μεγάλη αντίθεση την αρχαία θρησκεία με την Ορθοδοξία (σε επίπεδο ουσίας). Σίγουρα διαφέρουν, αλλά δεν είναι τυχαίο που εδώ έχουμε ορθοδοξία και όχι καθολικισμό ή προτεσταντισμό.
    --------------------

    Πολύ ζουμερή άποψη την οποία ασπάζομαι επίσης. Όντως θα ήθελε ένα ολόκληρο συνέδριο για να αναλυθεί σε βάθος το "πέρασμα" της αρχαίας Θρησκείας στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.
    Προτείνω το βιβλίο του Carpender "Παγανισμός και Χριστιανισμός" για περισσότερα πράγματι εκπληκτικά στοιχεία.
    Κατά τα άλλα, αδέλφια είμαστε όλοι και όλοι είμαστε Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όπως είπα και παραπάνω είμαι Έλληνας Ορθόδοξος!και έχω κατηγορηθεί πολύ γι'αυτό από νεοπαγανιστές!πιστεύω σαφώς ότι είμαστε Έλληνες με ιστορική,πολιτισμική και φυλετική συνέχεια σε μεγάλο βαθμό από την αρχαία εποχή.Το Ρωμηός για μένα είναι μόνο μία δεύτερη και άλλη ταυτότητα,την οποία σαφώς και δεν πολεμάω!Ο ΚΠ πιστεύει ότι είμαστε Ρωμαίοι και σαφώς όχι Έλληνες,υποτιμά ό,τι Ελληνικό και τονίζει μόνο γραφικούς μεσαιωνισμούς,μέσα σε ένα καταιγισμό ύβρεων και παραφροσύνης μπερδεύει έννοιες και λέξεις που άλλαζαν νόημα με την ουσία του θέματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.