15/1/11

Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και η τουρκική απειλή

Μία προσεκτική παρατήρηση στον χάρτη της γεωγραφικής θέσης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και γενικότερα της γεωπολιτικής θέσης των δύο χωρών, είναι κάτι παραπάνω από επαρκής για να κατανοήσουμε τους λόγους που η τουρκική διπλωματία διεκδικεί την αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά κυρίως να αντιληφθούμε την στρατιωτική απειλή που ελλοχεύει για τα νησιά μας και ακολούθως για την ενδοχώρα. Σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη, το κύριο θέατρο των επιχειρήσεων θα είναι ο ευρύτερος χώρος του Αιγαίου και δευτερευόντως η Θράκη και η Κύπρος.
Και αυτό, διότι η γεωγραφική θέση εν προκειμένω, ορίζει αναπόφευκτα το πεδίο όπου θα κριθεί ο πόλεμος, ακόμα κι αν η Ελλάδα είχε αποφασίσει να κρατήσει για τον εαυτό της τον ρόλο του επιτιθέμενου. Επίσης, η περιορισμένη διάρκεια των εχθροπραξιών που επιτείνει τον στόχο για την όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία τετελεσμένων, καθώς και η στρατηγική σημασία του Αιγαίου Πελάγους για την Τουρκία, προεξοφλούν το πεδίο όπου θα διεξαχθεί και κριθεί η έκβαση του ελληνοτουρκικού πολέμου.







Γεωστρατηγικά, η Ελλάς έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό συγκριτικό μειονέκτημα. Η Τουρκία αποτελείται κατά 97% από μία συμπαγή γεωγραφική ενότητα μήκους έως και 1500 χλμ, ενώ μόλις 3% της συνολικής  της επικράτειας διαχωρίζεται από τον γεωγραφικό αυτό κορμό (Αν. Θράκη, Ίμβρος, Τένεδος). Απέναντι σ’ αυτόν τον ολότμητο όγκο, η Ελλάδα αντιπαραβάλλει το Αν. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, δηλαδή, χιλιάδες νησιά (κατοικημένα και μη), νησίδες και βραχονησίδες όπου απέχουν κυριολεκτικά ελάχιστα από τη μικρασιατική ακτή και εκατοντάδες χλμ από την ελληνική ενδοχώρα. Το συγκριτικό μειονέκτημα της Ελλάδας έγκειται σ’ αυτήν ακριβώς την κατάτμηση της επικράτειάς της και στην αναγκαιότητα να υπερασπίσει αποτελεσματικά χιλιάδες «κομμάτια γης» με περιορισμένο έως ελάχιστο στρατηγικό βάθος και δυνατότητα ελιγμών. Επιπροσθέτως, η  μορφή του σύγχρονου πολέμου -δικτυοκεντρικές, πληροφοριακές, ηλεκτρονικές και ταχυκίνητες-αεροναυτικές επιχειρήσεις-, και δη του επαπειλούμενου ελληνοτουρκικού, επιτείνει ως επί το πλείστον αυτό το γεωγραφικό μειονέκτημα.

Η γεωγραφική συνιστώσα, όμως, επιδράει καθοριστικά και στα επιτελικά σχέδια των δύο χωρών. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το τακτικό της πλεονέκτημα -εγγύτητα στους στόχους, κατάτμηση των εχθρικών δυνάμεων και ασφαλής υποστήριξη από την ενδοχώρα- και πιθανότατα την πρωτοβουλία του πρώτου μαζικού πλήγματος, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα καθ’ όλο το μήκος του Αιγαίου, επιδιώκοντας αρχικά τον κατακερματισμό των ελληνικών δυνάμεων και κατόπιν τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου και ισχύς  πυρός στα σημεία-στόχους, ώστε να καταστεί ιδιαίτερα πιθανή και ταχεία η κατάληψη ελληνικών νησιών.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, οι τουρκικές Ε.Δ. θα φροντίσουν να αμβλύνουν το δικό τους τακτικό μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την έγκαιρη έξοδο του στόλου τους από τους ναυστάθμους και την πλεονεκτική ανάπτυξή του στις θαλάσσιες οδούς του Αιγαίου. Το ιδιότυπο καθεστώς του Αιγαίου με την ύπαρξη διεθνών χωρικών υδάτων ανάμεσα στα ελληνικά νησιά επιτρέπει στο TDK την έξοδό του στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και το ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών, καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την απομόνωση νησιών και θαλάσσιων χώρων (εδώ ακριβώς έγκειται και η κύρια αμυντική συνδρομή της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.).

Ο αποκλεισμός των νησιών, όμως, προϋποθέτει πέραν του ελέγχου των θαλάσσιων οδών, την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή-στόχο, καθώς και τον τοπικό αποκλεισμό των επικοινωνιών, ώστε να νεκρώσει η παροχή υποστήριξης και πληροφοριών προς και από τη στοχευθείσα περιοχή. Ακόμα κι αν η μάχη στους αιθέρες για την αεροπορική υπεροχή παραμένει αμφίβολη, η ΤΗΚ θα επιδιώξει την τοπική αεροπορική υπεροχή στις επιλεχθείσες περιοχές εμπλέκοντας αυξημένο αριθμό μαχητικών.
Την απομόνωση των νησιών θα ακολουθήσουν σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και εκτεταμένη χρήση Πυροβολικού από τα τουρκικά παράλια, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για συνδυασμένες αποβατικές επιχειρήσεις δια αέρος και θαλάσσης. Ο Τoυρκικός Στρατός έχει καταβάλλει φιλόδοξες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού Πυροβολικού Μάχης. Θανάσιμη απειλή για τα νησιά μας αποτελούν οι κινεζικής κατασκευής πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών WS-1, ο τακτικός βαλλιστικός πύραυλος επιφανείας-επιφανείας B611 βεληνεκούς 150 χλμ., oι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS με τους πυραύλους ATACMS, αλλά και οι τουρκικής κατασκευής ΠΕΠ T-122 και TR-107.

Καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις κατάληψης των νησιών θα διαδραματίσουν τα  ελικόπτερα -επιθετικά και μεταφορικά- και οι ειδικές δυνάμεις. Το περιβάλλον του Αιγαίου είναι ιδανικό για τη διεξαγωγή αεροκίνητων και αεραποβατικών επιχειρήσεων με τη χρήση επίλεκτων δυνάμεων, σκοπός των οποίων θα είναι η δημιουργία αεροπρογεφυρωμάτων στα μετόπισθεν της νησιωτικής άμυνας, ενώ αν πρόκειται για κάποιο μικρό νησί η αεραποβατική επιχείρηση μπορεί να στοχεύει και στην κατάληψή του. Η δυνατότητα του κάθετου ελιγμού που προσφέρει η χρήση των ελικοπτέρων καθίσταται ιδιαίτερα αποτελεσματική στα νησιωτικά περιβάλλοντα, κάτι που θα εκμεταλλευθεί φυσικά ο αντίπαλος. Προς αυτόν τον σκοπό, οι τουρκικές Ε.Δ. διαθέτουν έναν μεγάλο και σύγχρονο στόλο μεταφορικών και επιθετικών που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κατά κόρον σε όλα τα στάδια της εισβολής.

Κρίσιμος αναμένεται να είναι και ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων στο θέατρο του Αιγαίου. Η εγγύτητα των τουρκικών ακτών επιτρέπει τη διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων δια αέρος και θαλάσσης και μάλιστα με την ευχέρεια πολλαπλών εναλλακτικών τρόπων κρούσης. Βασικοί στόχοι των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα είναι η προετοιμασία του εδάφους πριν την απόβαση, η διενέργεια δολιοφθορών σε σημαντικούς στόχους όπως σταθμούς επικοινωνίας και ραντάρ, μονάδες Πυροβολικού, αεροδρόμια, λιμένες, οδικές αρτηρίες, καθώς και η διενέργεια ψυχολογικών επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθεί μία ζοφερή κατάσταση για τους αμυνόμενους.

EΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ

Ποια, όμως πρέπει να είναι η ελληνική αντίδραση; Θα αποτελούσε μέγα στρατηγικό λάθος η αυτοπαγίδευση των ελληνικών δυνάμεων στα γεωστρατηγικά μειονεκτήματα της περιοχής, επιδιώκοντας μόνο την «άμυνα επί του πατρίου εδάφους». Η κρίση των Ιμίων κατέδειξε δραματικά ότι η πολιτική ηγεσία συγχέει τον «αμυντικό χαρακτήρα» του πολέμου με την «αμυντική διεξαγωγή» του. Άλλο η αμυντική στρατηγική ως πολιτική επιλογή και άλλο η αμυντική στρατηγική ως πολεμική επιλογή. Το πρώτο δεν συνεπάγεται το δεύτερο, ενώ η υιοθέτηση του δευτέρου οδηγεί επ’ ακριβώς σε συντριπτική ήττα.

Η Ελλάδα πρέπει να απαγκιστρωθεί από αμυντικοπαθείς λογικές και «ισοδύναμα τετελεσμένα». Ο μόνος τρόπος να κερδιθεί ο πόλεμος από τον αμυνόμενο είναι η επίθεση. Επίθεση σφοδρή, ενιαία και ολοκληρωτική. Η άμυνα επί των σημείων, προϋποθέτει σαφή ποιοτική και ποσοτική υπεροχή, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωσή μας. Ο στόχος των ελληνικών Ε.Δ. πρέπει να είναι η έγκαιρη συντριβή του στρατιωτικού δυναμικού του εχθρού, το καίριο πλήγμα στις παραγωγικές δυνατότητές του που ως επί το πλείστον συγκεντρώνονται  στη δυτική Τουρκία και που θα παραλύσει την χώρα για πολλά χρόνια και τέλος η κατάκτηση εδαφών στο ευνοϊκό για ‘μας μέτωπο της Θράκης ως αντιστάθμισμα της πιθανής απώλειας ελληνικών νησιών. Η προάσπιση ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων πρέπει να περάσει σε δευτερεύουσα μοίρα.

Ωστόσο, η χώρα μας πρέπει πάση θυσία να προασπίσει τα νησιά του Αν. Αιγαίου που έχουν τεράστια στρατηγική αξία. Και επειδή ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστείς έναν χώρο είναι να μην πολεμήσεις πάνω σ’ αυτόν, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί κάθε σκέψη περί αμυντικής τακτικής. Οι ΕΕΔ οφείλουν να αντιληφθούν έγκαιρα την απειλή μέσω της δημιουργίας ενός εκτεταμένου και ισχυρού δικτύου πληροφοριών (δορυφόροι, επίγεια και εναέρια ραντάρ, μυστικές υπηρεσίες) και να αντιμετωπίσουν κάθε αποβατική επιχείρηση εν τη γενέση της. Προς αυτόν τον σκοπό πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις Πυροβολικού με σύγχρονα ραντάρ, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς για καταστροφικά πλήγματα στην τουρκική ενδοχώρα, σύγχρονα ΠΕΠ και αυτοκινούμενα πυροβόλα. Επίσης, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα επιθετικά ελικόπτερα για την προσβολή της αποβατικής επιχείρησης εν πλω, αλλά και τα μεταφορικά ελικόπτερα για την ενίσχυση των αμυνομένων. Η συμβολή της Π.Α. είναι το κλειδί για την αποτροπή της εισβολής, όμως, τις πρώτες ώρες των εχθροπραξιών δεν είναι καθόλου βέβαιη η επαρκής συνδρομή της στις επίγειες και ναυτικές δυνάμεις. Έτσι προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας ναυτικής αεροπορίας, αλλά και ανάγκη εφαρμογής παλλαϊκής άμυνας.

Η επιτυχής διεξαγωγή του πολέμου στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου έναντι ενός ισχυρού και αποφασισμένου αντιπάλου αποτελεί πραγματικά ηράκλειο άθλο για τις ΕΔ. Η ενδελεχής μελέτη της απειλής και η σοβαρή προετοιμασία εν καιρώ ειρήνης, καθώς και η ευφυής στρατηγική εν καιρώ πολέμου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην ξαναζήσει ο Ελληνισμός μία νέα εθνική τραγωδία.




ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ



Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νήσων του Αιγαίου, αποτελεί άλλη μία ψηφίδα στο μωσαϊκό, άλλο ένα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο στόχος δεν είναι άλλος παρά η κατάκτηση του μισού Αιγαίου από τους «προαιώνιους» εχθρούς και η οικονομική και ενεργειακή εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, του φυσικού αερίου και των πολύτιμων μεταλλευμάτων που κρύβει το Αιγαίο Πέλαγος. Η ολική αμφισβήτηση του παρόντος status quo μέσω της αμφισβήτησης εναέριου, θαλάσσιου και χερσαίου χώρου για το σχηματισμό μιας ουδέτερης ζώνης (no man’s buffer zone) είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού.
Κάθε διεκδίκηση της Άγκυρας πρέπει να λογίζεται ως άλλος ένας επιμέρους στόχος και κάθε νίκη της στη διπλωματική σκακιέρα ως άλλη μία αφορμή για εντατικοποίηση της τουρκικής επεκτατικότητας εις βάρος της Ελλάδας.

Η αποδοχή εκ μέρους μας «εκκρεμουσών συνοριακών διαφορών» με την Τουρκία αποτελεί στρατηγικό σφάλμα της εξωτερικής μας πολιτικής, ακριβώς επειδή προσφέραμε έτσι τη δυνατότητα στην τουρκική διπλωματία να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Μία διαπραγμάτευση για το στρατιωτικό καθεστώς των νήσων θα αποτελέσει άλλο ένα στρατηγικό σφάλμα της ελληνικής διπλωματίας, ενώ το ενδεχόμενο μερικής ή ολικής αποστρατικοποίησης των ακριτικών νησιών μας θα ανοίξει ουσιαστικά τη σύγχρονη κερκόπορτα του Ελληνισμού, αυτήν τη φορά για την άλωση του Αιγαίου.

Εν κατακλείδι, κάθε εξέταση του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νήσων, οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν δύο κρίσιμους παραμέτρους: πρώτον, την επιδίωξη των διεθνών συμφερόντων και της Άγκυρας για την εκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου και τον γεωπολιτικό έλεγχό του, δεύτερον, την ικανότητα και αποφασιστικότητα της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση και κατάληψη ελληνικών νησιών.

Ο ελληνικός λαός και η ηγεσία του, λοιπόν, οφείλουν  να αποφασίσουν εάν επιθυμούν οι επόμενες γενεές να απολαμβάνουν ένα Αιγαίο ελληνικό και εκμεταλλεύσιμο οικονομικά από την πατρίδα μας ή εάν προτιμούν το μοίρασμα και τη συνεκμετάλλευση.
Δημήτριος Κουλουμπής
http://www.strategyreport.gr/?p=6636 

28 σχόλια:

  1. Τώρα κάτι μας είπε το άρθρο. Τα αυτονόητα όλοι τα γνωρίζουμε, κάποιοι κυβερνόντες όμως κάνουν ότι δεν τα κατανοούν. Παλλαική άμυνα σε κάθε νησί, κάθε άνδρας να διατηρεί το G3 του στο σπίτι του, τακτικές ετήσιες βολές και εκπαίδευση του κάθε εθνοφύλακα στην ειδικότητα και τη θέση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Αιγαιο εχει καπου 800 νησια/νησιδες/βραχους.

    Η Τουρκια ειναι εγγυτερα σε αυτα απ ο,τι οι ηπειρωτικες ελληνικες δυναμεις, η Σαλαμινα, εχει ασυγκριτα μεγαλυτερες δυναμεις αεροκινησης και δυνατοτητα μαζικης χρησης πυροβολικου απο τις ακτες της, καθως και πληθωρα Ειδικων Δυναμεων, οπως λεει και το αρθρο.

    Η πιθανοτητα η Ελλαδα να προλαβει να "κλεισει" τον τουρκικο στολο στους ναυσταθμους τους, ειναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ, γιατι η Ελλαδα δε θα τολμησει ποτε να δωσει προληπτικο χτυπημα. Αντιθετα, αν η Τουρκια το αποφασισει, πρωτα θα βγαλει το στολο της απο τα λιμανια και μονο ΚΑΤΟΠΙΝ θα ενεργησει. Οποτε τα ονειρα περι 1912, θα μεινουν ονειρα.

    Τωρα, αν καποιος πιστευει, πως η Ελλαδα ειναι σε θεση να αποφυγει την αρπαγη οποιουδηποτε νησιου, μαλλον ειναι υπερβολικα αισιοδοξος.

    Η καλυτερη αμυνα της Ελλαδας, ειναι η αποτροπη, με την εννοια της ικανοτητας καταστροφης της τουρκικης οικονομικης υποδομης. Το αν σκοτωθουν 1000 ή 2000 "μαρτυρες" παραπανω, λιγο ενδιαφερει τους Στραγητους ή τον Ερντογαν. Αν ομως η Ελλαδα εχει τη δυνατοτητα να καταστρεψει οικονομικα την Τουρκια, αυτη θα ειναι η καλυτερη αποτροπη.

    Αλλωστε, οι ελληνικες αμυντικες δαπανες βαινουν συνεχως μειουμενες, σε αντιθεση με τις τουρκικες και αυτο δε θα αλλαξει τουλαχιστον στα επομενα 10 χρονια, που η Ελλαδα ακομη θα αγωνιζεται να επανελθει στο επιπεδο ζωης του 2005. Με αλλα λογια, η Τουρκια θα εχει πια ξεφυγει πολυ.

    Η μονη νικη για την Ελλαδα, ειναι να μη φτασει στην αναγκη να πολεμησει. Αν χρειαστει να πολεμησει, για καποια νησια θα ειναι πολυ αργα. Μεχρι να φτασει στο Καστελλοριζο 1 ελληνικο ταγμα, στον ιδιο χρονο οι Τουρκοι θα εχουν στειλει λογω εγγυτητας και στολου ελικοπτερων 1 ταξιαρχια.


    Αφηνω το κατα ποσον οι Ελληνες κληρωτοι ειναι σε θεση να αντιδρασουν αποτελεσματικα στις πολυπληθεις τουρκικες ειδικες δυναμεις. Οι Ελληνικες ειδικες δυναμεις, ειναι μικρες σε αριθμο. Δε μπορουν να καλυπτουν 30 νησια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας ναυτικής αεροπορίας.Aυτό μου έκατσε περίεργα,δηλαδή τι εννοεί ότι έχουμε αεροπλανοφόρο και πρέπει να έχουμε ναυτική αεροπορία ή περνάει κάποιες απόψεις πόθους κάποιων άλλων.κάποιος που ξέρει να μας πει μια γνώμη σε αυτό αν έχουν βάση αυτά που γραφει.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΘΕ ΝΗΣΙΟΥ.ΕΧΩ ΥΠΗΡΕΤΙΣΗ 8,5 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΥΤΟΥ.ΜΟΝΟ ΕΥΚΟΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΣΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΑΛΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατ΄αρχήν αποστρατικοποίηση και ενός νησιού έχει τη ίδια σημασία με την απόσυρση της Μεραρχίας απο την Κύπρο που τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
    Το ότι δεν εκτελέστηκε κανείς πλην των χουντικών που μπήκαν φυλακή(δικαίως)μπορεί να δίνει το δικαίωμα σε κάποια ξεπουλημένα ΄΄τομάρια΄΄να σκέφτονται συνεκμετάλευση που είναι το ίδιο με την αποστρατικοποίηση.
    Μπορεί να αργεί αλλά πάντα έρχεται η ΄΄θεία δίκη΄΄και βρεθεί ο κατάλληλος ηγέτης που θα ενεργοποιήση το σύγχρονο΄΄ΓΟΥΔΙ΄΄ ή θα το αναλάβει ο αγανακτισμένος λαός,που δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία άγνοιας ώστε να ΄΄πιπιλάει΄΄τη καραμέλα των Εθναρχών ή Αρχισοσιαλισταρχών.
    ΄΄ΠΑΛΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ΄΄:Βλέποντας στη ΤV τη φάτσα του Χατζηδάκη καταλαβαίνεις γιατί αυτό το κράτος είναι το μοναδικό(κομπλεξικό)παγκοσμίως που απαγορεύει στους πολίτες του νόμιμα(ακόμη και τους δημοσίους υπαλλήλους του)να κατέχουν ακόμη και αεροβόλο.
    Οι Ακρίτες των νησιών και όλης της παραμεθορίου πως πρέπει να αισθάνονται;Δεν πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα με δικά τους έξοδα να έχουν όλοι όσοι επιθυμούν αυτή τη δυνατότητα;
    Αλλά οι αρχιαπατεώνες πάντα φοβούνται και τον ίσκιο τους,όπως οι μαφιόζοι που φυλάγονται και απο τα παιδιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 15 Ιανουαρίου 2011 1:11 μ.μ.

    Δεν είναι τόσο απλά όσο τα λές.

    Προληπτικό χτύπημα απο την πλευρά μας θα ήταν λάθος για πολούς λόγους.

    Δεν είναι ανάγκη να καλύπτεις ταυτόχρονα όλα τα νησιά με ειδικές δυνάμεις,ο εχθρός δεν φυτρώνει ξαφνικά.

    Ο μεγάλος αριθμός του εχθρού θυμάσαι να έπαιξε πολές φορές καταλυτικό ρόλο στην ιστορία μας;

    Ξεχνάς να αναφέρεις την ΠΑ και τις δυνατότητες της όπως αντίστοιχα και του ΠΝ μας,όλη την ουσία δηλαδή.

    Όσο για τους υποτιμιτικούς χαρακτηρισμούς σου για τους Έλληνες κληρωτούς έναντι των Τούρκων το μόνο που έχω να σου πώ είναι ότι αν το σχόλιο σου το υπέγραφε το τμήμα ψυχολογικού πολέμου του Τουρκικού στρατού δεν θα με εξέπλητε καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. stef 1:22 μ.μ.
    Τα P-3 Orion είναι αεροσκάφη του ναυτικού και δεν μπορούν να προσνηωθούν σε αεροπλανοφόρο.
    Δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας σημαίνει απόκτηση τέτοιου είδους αεροσκαφών (ανθυποβρυχιακά κλπ) και ελικοπτέρων των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ (βατράχια κλπ).
    Τα P-3 μας πιλοτάριζαν χειριστές της ΠΑ ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα στις κοσνόλες ήταν του Π.Ναυτικού και τα ελικόπτερα (π.χ. Σινούκ) σε αποστολές Υ.Κ. έχουν στο πιλοτήριό τους χειριστές του Στρατού (Α.Σ.).
    Εάν το ΠΝ αποκτήσει ικανό αριθμό εναέριων μέσων, μπορεί να έχει την δική του ακαδημία πιλότων.
    τζιμης

    Υ.Γ. Καλό το άρθρο, αλλά οι προτάσεις του ...ωχριούν μπροστά στην πρόταση του Π.Ήφαιστου που λέει (με δικά μου λόγια):
    " Μόλις θα έχουμε τις ελάχιστες ενδείξεις ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν κάτι εις βάρος μας, τους πλακώνουμε αμέσως πρώτοι εμείς, διότι μετά θα είναι αργά. Η διάλυσή τους θα είναι άμεση και η καταστροφή τους τεράστια με ελάχιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές από πλευράς μας"!!!

    Μετά -για τα επόμενα 200 χρόνια- το κεφάλι μέσα οι Τούρκοι που θα μείνουν μόνο λίγα εκατομμύρια λόγω διάλυσης του κεμαλοκράτους τους.
    Αυτά βέβαια όχι με γιωργάκηδες/κωστάκηδες/αντωνάκηδες/ντορούλες κλπ λαμόγια...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σωστά έγραψε ο κος Χατζησαββίδης (Πόντιος την καταγωγή να υποθέσω).
    Οι Τούρκοι θα πολεμήσουν μόνο αν εξασφαλίσουν ότι δεν θα πολεμήσουν οι Έλληνες.
    Διαφορετικά δεν θα ξεμυτίσουν.
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα συμφωνήσω με τον κ. Χατζησαββίδη.
    Αν δούμε την Ιστορία μας Θα δούμε ότι ποτέ δεν έχουμε χάσει πόλεμο όταν πήγαμε στο μέτωπο, με ένοπλες δυνάμεις του αντιπάλου πολύ πιο ισχυρές από ότι είναι σήμερα οι Τούρκοι.
    είναι πολύ εύκολο σήμερα να εντοπίσεις αν απέναντι υπάρχει προετοιμασία πολέμου ούτως ώστε να λάβεις μετρά άμεσα.
    Το πρόβλημα είναι το ποιος πολιτικός θα δώσει την εντολή να ξεκινήσουν η εχθροπραξίες.
    Κάτι τελευταίο αν οι Τούρκοι μπορούσαν να πάρουν έστω και ένα βράχο θα το είχαν κάνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρηστο 1:11,

    Προληπτικο χτυπημα, το εννοω, με την εννοια του να χτυπησεις τον στολο πριν βγει απο τα Δαρδανελλια, το Ακσαζ και τη Σμυρνη, οταν βλεπεις πως τα πραγματα ειναι υποπτα για κριση.

    Ο Τουρκος ειναι χαζος? Ξερει κι αυτος τι εγινε το 1912. Γι αυτο εκανε το Ακσαζ και τη Σμυρνη και δε θα περιμενει να γινει πρωτα ο πολεμος και μετα να βγει απο τα Δαρδανελλια.

    Ο εχθρος δεν ξεφυτρωνει ξαφνικα, οταν εχεις νοοτροπια αποβασης Β Παγκοσμιου Πολεμου... Που δυστυχως ειναι ξεπερασμενη. Σημερα γινονται αεραποβασεις και με την αεροκινηση μπορεις καλλιστα να υπερκερασεις την πρωτη γραμμη αμυνας. Νομιζεις πως οι Τουρκοι δεν ξερουν ποιες και ποσες δυναμεις ειναι σε καθε νησι? Πιστευεις πως δε μπορουν να κορεσουν αριθμητικα τις δικες μας δυναμεις και να κανουν αιφνιδιαστικες κινησεις? Τι δυνατοτητα αεροκινησης εχει η Ελλαδα και τι η Τουρκια? Τη στρατηγικη του "πηδηματος του Βατραχου" του Μακ Αρθουρ, την εχεις ακουστα?

    Για το μεγεθος του εχθρου... Η Ελλαδα, στους Βαλκανικους, υπερειχε αριθμητικα, σε συμμαχια με τους αλλους Βαλκανιους. Στη Μικρα Ασια, υπερειχε παλι αριθμητικα. Στο ναυτικο το 1912, υπερειχε ποιοτικα, μιας που το Αβερωφ ηταν περιπου 20 ετων νεοτερο απο το καλυτερο τουρκικο πλοιο και ηταν νεας τεχνολογιας.
    Το 1940, ο ελληνικος στρατος ηταν αρχικα 1:2, με την επιστρατευση και αντεπιθεση εγινε 2:1 και τελικα εφτασε παλι να ειναι σε μειονεκτημα 1:2 κατα την εαρινη επιθεση.
    Εναντι των Γερμανων, ηταν σε μειονεκτικη θεση και πλατυ μετωπο (το μετωπο του Αιγαιου συνολικα ειναι επισης πλατυ και κατακερματισμενο και με την πρωτοβουλια στην τουρκικη πλευρα).

    Η Π.Α., των οποιων οι πιλοτοι πετουν κατα μεσο ορο 9,8 ωρες το μηνα, συμφωνα με τα επισημα στοιχεια του κ. Βενιζελου, θα εχει ενα δυσκολο εργο εναντι μιας επισης ΝΑΤΟικης αεροποριας που εδω και χρονια συνεκπαιδευοταν με τους Ισραηλινους και ισως καταφερει να ισορροπησει το αριθμητικο μειονεκτημα, αλλα παλι εχει το μειονεκτημα της αποστασης απο το ανατολικο Αιγαιο. Χωρις να συνυπολογισει κανεις την επερχομενη ανατροπη της παρουσης αριθμητικης ισορροπιας, λογω της χρεωκοπιας της Ελλαδας.

    (συνεχιζει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. (συνεχεια)

    Αναλογη η κατασταση στο Π.Ν. Δυστυχως, σημερα δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη "Aβερωφ" στην ελληνικη πλευρα. Τεχνολογικα ειμαστε στο ιδιο επιπεδο. Αντε, επειδη ειμαστε ανωτεροι ναυτικοι, εγω να δεχθω οτι θα ισορροπησουμε τους αριθμους.

    Ολα αυτα, δεν αλλαζουν το γεγονος, πως η Τουρκια εχει 5:1 αναλογια εμψυχου δυναμικου, πολλα νησια ειναι σε αποσταση...βαρκας απο την Τουρκια και παντως σιγουρα σε αποσταση πυροβολικου, η Τουρκια εχει πολλαπασιο στολο ελικοπτερων και στρατηγικο βαθος.

    Η Ελλαδα, μπορει να κανει μεγαλη ζημια στην Τουρκια σε περιπτωση πολεμου, αν βεβαια κινηθει οργανωμενα και οχι σαν το συνηθισμενο ελληνικο χαος. Αλλα νομιζω το να πιστευει κανεις πως οι Τουρκοι δε μπορουν να παρουν μερικα νησια, ειναι αφελες.

    Οσο για τους Ελληνες κληρωτους, τους συγκρινα με τις τουρκικες Ειδικες Δυναμεις.


    Εγω θα σου πω το εξης. Οποιος δε γνωριζει τον εαυτο του, ειναι καταδικασμενος να χασει. Ο πατριωτισμος που ειναι τυφλος, οδηγει μονο σε καταστροφη. Εγω μπορει να ειμαι απο το τμημα ψυχολογικου πολεμου της Τουρκιας. Αλλα για να το θεσω αλλιως. Αν ηματασταν εμεις οι Τουρκοι και μιλουσαμε για πολεμο με την Ελλαδα, θα ελεγες πως δεν ειμαστε αξιοι να παρουμε καποια νησια? Οι Τουρκοι δε θελουν να κανουν το Αιγαιο "Ιβο Τζιμα". Να μας εμπλεξουν σε αλλαγη στατους κβο θελουν. Δεν ειναι αναγκη δηλαδη να παρουν σωνει και καλα τη Ροδο. Το 1996 στα Ιμια πηγαν και σημερα δεν τολμα να ανεβει πανω Ελληνας να ψαρεψει. Μερικα μικρα νησια και βραχονησιδες να αρπαξουν, συν το Καστελλοριζο, αυτο θα ειναι μια καλη αρχη.

    Παντως, εαν θες μια λιγοτερο "τουρκικη" αποψη, γιατι δε δοκιμαζεις το εξης. Στο ιντερνετ υπαρχουν διαφορα φορα, που συμμετεχουν και στρατιωτικα στελεχη πολλων χωρων. Πηγαινε με το ORBAT Ελλαδος και Τουρκιας και ρωτησε τους ποιος πιστευουν οτι θα "κερδισει", εστω με πολυ αιμα. Μπορει να εκπλαγεις.

    ¨Η αλλιως, παρε το βιβλιο του Κονδυλη, αλλου γνωστου Τουρκου του τμηματος ψυχολογικου πολεμου, που γραφηκε σε εποχη με καλυτερες συνθηκες για την Ελλαδα απ ο,τι σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ρωτήσω κάτι βρε παιδιά?
    1.Οι S300 δεν έχουν μεταφέρει το το εναέριο μέτωπο πάνω από το Εσκισεχίρ?

    2. Τα Α7 συνοδευόμενα από Μ2000 νομίζω είναι ικανά να καταστρέψουν αρκετές από τις υποδομές των τουρκων.
    Δηλαδή βρε παιδιά έτσι όπως τα λέτε μερικοί, είναι να μεταναστευουμε:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να πούμε και μερικά γεγονότα για να καταλάβουμε τι θα παιχτεί σε κάποιο πόλεμο με τους Τούρκους;

    Όταν οι Τούρκοι το 1987 ανακοίνωσαν πως θα βγάλουν το Σισμίκ για έρευνες στο Αιγαίο, ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργος, είπε απλά πως αν δεν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα των δυο χωρών κανεις δεν θα κάνει έρευνες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ!!!
    Οι Τούρκοι το παίζανε, όπως πάντα μάγκες, και λέγανε πως δεν χαμπαριάζουν απο τέτοιες απειλες και το Σισμικ θα βγει οπωσδήποτε. ΟΛΟΙ οι ευρωπαίοι ΚΑΙ οι αμερικανοί ήταν εναντίον μας. Οι εφημερίδες τους και τα τηλεοπτικά κανάλια τους μας βρίζανε ασύστολα. Ο Ανδρέας έδωσε εντολή στο στόλο να βυθίσει το Σισμικ μόλις θα έβγαινε απο τα Δαρδανέλια! και έκοψε κάθε επικοινωνία με Ευρώπη και Αμερική. Κανένας ηγέτης Ευρωπαίος, αλλά ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορούσε να μιλήσει μαζί του. Τα πράγματα έδειχναν πως ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος.

    ΤΟΤΕ:

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ άρχισαν να εισρέουν μετανάστες Ελληνες για να καταταγουν και να πολεμήσουν!

    ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ άρχισαν να έχουν χιλιάδες λιποταξίες στο στατο τους, κυρίως Κούρδων απ ό,τι ξέρω.

    Οι Τούρκοι βάλανε την ουρά στα σκέλη και ψελλίζοντας κάτι σαχλαμάρες τάχαμου για διεθνή ειρήνη, για το καλό των λαών και τέτοια, εξαφάνισαν το Σισμίκ.

    Αυτο είναι ένα μάθημα που εμεις μπορεί να το έχουμε ξεχάσει, όχι όμως και οι Τούρκοι στρατηγοι. Έτσι πιστεύω γίνεται κατανοητό γιατί δεν τολμουν να ξεκινήσουν κάτι οι Τουρκοι ακόμη και στις ημέρες μας. Να είστε σίγουροι πως πραγματικά μας φοβούνται και πως θα δοκιμάσουν κάτι ΜΟΝΟ αν είναι σίγουροι πως εμεις δεν θα πολεμήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 15 Ιανουαρίου 2011 5:07 μ.μ.

    Δηκαδή μας λές πως ο Κονδύλης γράφει με λίγα λόγια πως οι Τούρκοι αν κουνηθούν οι Έλληνες θα τρέχουμε να αγοράσουμε πάμπερς,δεν το πιστεύω.

    Στο ίντερνετ έχω παρατηρήσει τι ακριβώς γίνεται και έχω επιλέξει να ενημερώνομαι μόνο απο το Ινφογνώμων,ύποπτα σκουπίδια στο κεφάλι μου δεν βάζω.

    Σου μίλησα εγώ για τυφλό πατριωτισμό; Εγώ όσα χρόνια ασχολούμαι με τα Ελληνοτουρκικά έχω κρατήσει ένα πράγμα που μου είπε Ταξίαρχος Ιπτάμενος της ΠΑ,ότι αν οι Τούρκοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι θα το είχαν ήδη κάνει.

    Δεν μου αρέσει να υποβαθμίζω τον εχθρό αλλά και ούτε να τον φοβάμαι ή να τον υπερεκτιμώ,εγώ κάνω αυτό που πρέπει και αν ποτέ χρειαστεί θεωρώ πως όλοι οι Έλληνες θα κάνουμε το καθήκον μας.

    ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΠΟΥΔΕΝΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ Ή ΧΑΣΟΥΜΕ,ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΤΙ ΠΕΙ Ο ΘΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δέσποινα

    Ναι Πόντιος,και με όλα αυτά που πέρασαν οι πρόγονοί μας απο τους Τούρκους ΠΟΤΕ δεν μας πέρασαν φοβικά σύνδρομα,έχει μεγάλη σημασία,το μόνο-και σημαντικότερο- που μας πέρασαν σε σχέση με αυτούς ήταν η γνώση ότι δεν μπορούμε ποτέ να τους εμπιστευθούμε και αν λογαριάζουν κάτι είναι μονάχα η βία,απο την Επανάσταση ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάντως αν θεωρήσουμε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση,τότε πιστεύω ότι αν επιτεθούν στα νησιά μας,πρέπει και εμείς να καταλάβουμε την Ίμβρο και την Τένεδο..Σε πιθανές διαπραγματεύσεις μετά την λήξη του πολέμου πρέπει να έχουμε κάτι να ανταλλάξουμε σε πιθανή απώλεια δικού μας νησιού.Για να μην μιλήσω για Αδριανούπολη που είναι 10 χλμ από τα Σύνορα στον Έβρο..

    Χρήστος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 5 Ιανουαρίου 2011 5:07 μ.μ.

    Το Α στο σύγχρονο πόλεμο είναι η ΠΑ,το Β είναι το ΠΝ,όσο η ΠΑ ελέγχει τους Ελληνικούς ουρανούς και το ΠΝ τις Ελληνικές θάλασες τόσο τα περισότερα ελικόπτερα των ειδικών τους δυνάμεων με το περισότερο προσωπικό θα τους χρησιμεύουν μόνο για παρελάσεις.

    Μπορεί να μείναμε άφραγκοι αλλά τουλάχιστον μας μείνανε τα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρήστος Κ.

    Αυτά όλα τα γνωρίζουν οι Πτέραρχοι,οι Ναύαρχοι και οι Στρατηγοί,όσο κοματόσκυλα και να κατάντησαν τους έχω εμπιστοσύνη επιχειρησιακά.Υπάρχουν αρκετοί Άξιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρηστο, 5:07

    Αντε, εγω σου λεω πως η ΠΑ θα ελεγχει τους ουρανους, καιτοι οι Τουρκοι θα ειναι πιο κοντα στις βασεις τους και εχουν την ευχερεια να μετακινησουν τα Ηawk και "νατοικα" πατριοτ κοντα στην Ακτη και να καλυψουν ετσι τα νησια του ανατολικου Αιγαιου καλυτερα απο εμας.

    Τις ωρες που ΔΕ θα πετα η Π.Α., τι θα γινεται?

    Κανε μια διαιρεση του αριθμου πιλοτων με τον αριθμο αεροσκαφων της Π.Α..

    http://nationalpride.wordpress.com/2010/09/23/στο-674-η-διαθεσιμότητα-των-μαχητικών-αε/

    Ποσες ωρες τη μερα θα πετουν αυτοι οι χριστιανοι? Καθε πιλοτος θα πετα 20 ωρες και θα κοιμαται 4?

    To ΠΝ επισης, εχει μειονεκτημα ως προς το χρονο καλυψης του ανατολικου Αιγαιου και θα ειναι μακρυτερα απο τις δικες του βασεις ανεφοδιασμου.

    Και καλα, να δεχθω την εξασφαλιση αεροπορικης και ναυτικης υπεροχης στο ανατολικο Αιγαιο, μιας που εμεις ειμαστε σε ολα καλυτεροι.

    Στο Καστελλοριζο, πιστευεις πως μπορει η Ελλαδα να εχει τετοια υπεροχη?

    Αν παρ ελπιδα, κατι παει στραβα και η ΠΑ και το ΠΝ ΔΕΝ καταφερουν να ασφαλισουν ολο το Αιγαιο (απιθανο, αλλα, ως υποθεση εργασιας, σπαει ο διαολος το ποδαρι του και μια μερα στραβοπαταει το ΠΝ και παιρνουν οι Τουρκοι ενα μεσαιο νησι), ποιος μπορει να το ανεφοδιασει πιο ευκολα? Αυτοι ή εμεις? Οι δικες τους δυναμεις, θα πρεπει να περασουν μονο ενα μικρο κομματι θαλασσας ή του εναριου χωρου. Οι δικες μας ενισχυσεις, θα ειναι εκτεθειμενες στο δρομο για το οποιοδηποτε νησι, ΠΟΛΥ περισσοτερο και τα μεσα μας ειναι πολυ λιγοτερα.

    Αλλα ας ειναι καλα η ΠΑ και δε θα περναει μυγα. Μονο τα δικα μας θα περνανε. Δοξα τω Θεω!

    Και 100 στελθ να παρει η Τουρκια και μεις 20, δεν πειραζει. Θα τους κατατροπωσουμε.

    Απο 10 προς 1 και πανω σε εμψυχο υλικο και απο 5 προς 1 και πανω σε αψυχο αρχιζει να ανησυχει ο Ελληνας!

    Ενας αλλος αξιωματικος της Π.Α., που υπηρετουσε στα Hawk ειχε πει στην τηλεοραση πως "ειχε υπερσυγχρονο συστημα που θα σαρωνε τα τουρκικα F16". Το Hawk...

    Αληθεια, γιατι η USAF βαζει τους πιλοτους της να πετουν 22 ωρες το μηνα (το NATO οριζει 20 ελαχιστο) αντι για 9,8 οπως εμεις? Θα μου πεις, δεν εχουν ελληνικα γονιδια αυτοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προς 15 Ιανουαρίου 2011 6:08 μ.μ.

    Oι S300 ειναι στην Κρητη, ακομη δεν εχει γινει επισημη βολη αποδοχης, λογω ελιππους συμβασης υποστηριξης με τη Ρωσια και η επιχειρησιακη τους ετοιμοτητα κατα καιρους εχει αμφισβητηθει.

    Η ακτινα δρασης τους, δε φτανει να καλυψει τη Ροδο, ποσο μαλλον το Εσκι Σεχιρ. Γενικα, το ανατολικο Αιγαιο καλυπτεται μονο απο μικρης ακτινας συστηματα απο πλευρας Ελλαδας, ενω απο πλευρας Τουρκιας υπαρχει πολυ πιο ευκολα η δυνατοτητα καλυψης με συστηματα μεσαιου και μεγαλου βεληνεκους και υψους. Ειναι ενας τομεας στον οποιο η Τουρκια για την ωρα υστερει, αλλα οχι για πολυ ακομη. Τρεχει προγραμμα προμηθειας μεγαλου βεληνεκους. Με μια τοποθετηση τους κοντα στις ακτες, τα νησια θα εχουν καλυτερη αντιαεροπορικη καλυψη απο τουρκικης πλευρας, παρα απο ελληνικης. Βεβαια, δεν υπαρχει η παραμικρη περιπτωση αυτο να εμποδισει την ΠΑ να παρει την αεροπορικη υπεροχη πανω απο τα νησια.

    Η καλυτερη αμυνα ειναι η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, αφου πρωτα αποροφηθει η ορμη της τουρκικης επιθεσης. Αλλα η καλυτερη εξοδος απο τον πολεμο, ειναι να εχουμε ισοπεδωσει οτιδηποτε οικονομικα πολυτιμο εχει η Τουρκια στη δυτικη της ακτη. Αυτο θα κοψει και την περαιτερω ορεξη των Τουρκων και θα οδηγησει πιο γρηγορα σε εκεχειρια. Το ποσοι Μεχμετσικ θα σκοτωθουν, διολου δε θα μετρησει σε βαθος χρονου στις πολιτικες επιλογες της Τουρκιας ουτε θα συντομευσει τον πολεμο και ουτε θα κοψει την ορεξη της Τουρκιας. Θα τους καταταξουν με τους αλλους Σεχιτλερ, θα τους κανουν κι ενα μνημειο και τους προσκυνουν μια φορα το χρονο.

    Η καλυτερη αμυνα της Ελλαδας, ειναι η ικανοτητα να γυρισει πισω στο 1950 την οικονομια της δυτικης Τουρκιας. Και αν παραταυτα γινει πολεμος, παλι αυτο πρεπει να κανει η Ελλαδα, για να κοψει τις ορεξεις για μερικες δεκαετιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς 1.Οι S300 δεν έχουν μεταφέρει το το εναέριο μέτωπο πάνω από το Εσκισεχίρ?

    Ξεχασα να πω... Μαλλον μπλεκεις τους S300 με τους SCALP EG. Εχουμε 90 τετοιους πυραυλους, που μπορουν να πληξουν και το Εσκι Σεχιρ απο τη μεση περιπου του Αιγαιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Δηκαδή μας λές πως ο Κονδύλης γράφει με λίγα λόγια πως οι Τούρκοι αν κουνηθούν οι Έλληνες θα τρέχουμε να αγοράσουμε πάμπερς,δεν το πιστεύω."

    Οχι φιλε Χρηστο. Αυτο δεν το ειπα ουτε εγω. Εγω ειπα πως μπορουμε να τους κανουμε μεγαλη ζημια και οσο ειμαστε σε θεση να την κανουμε και να στοχοποιουμε τις υποδομες τους, αυτο ειναι η καλυτερη αμυνα μας. Γιατι αν παρ ελπιδα γινει ο πολεμος, τοτε μπορουν να χαθουν καποια νησια.

    Ο Κονδυλης υποστηριζει πως η μονη ρεαλιστικη λυση για την Ελλαδα, ειναι αυτη του πρωτου χτυπηματος. Δεν ειναι δηλαδη τοσο αισιοδοξος οτι "ΠΑ και ΠΝ θα κυριαρχησουν στο Αιγαιο και αρα τελειωσαμε". Μπορει να το βρεις και στο ιντερνετ. "Η Θεωρια του Πολεμου" λεγεται.

    Επιπλεον, στο μελλον, η ΠΑ θα χασει την τωρινη αριθμητικη σχεση με την τουρκικη αεροπορια, η οποια διαθετει και ιπταμενα τανκερ. Τα νησια ειναι εγγυτερα στις τουρκικες βασεις, στο μελλον μαλλον θα μπουν και υπο καλυψη τουρκικων αντιαεροπορικων υψηλων επιδοσεων, η αεροπορια τους εχει τανκερ και μαλλον (κοιταζοντας τον αριθμο προσωπικου) και περισσοτερους αναλογικα πιλοτους, θα υπερεχει και αριθμητικα, οποτε η συνεχης κυριαρχια της ΠΑ, ισως να μην ειναι τοσο ευκολη. Αν μη τι αλλο, μοιαζει η τουρκικη αεροπορια να εχει τη δυνατοτητα να ειναι περισσοτερες ωρες στον αερα. Και τι συμβαινει αν δεν κυριαρχεις? Οτι τα ελικοπτερα σε καποιο νησι θα φτασουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρηστο,

    διαβασε εδω λιγο Κονδυλη

    http://gnomeskepistimi.wordpress.com/2009/03/08/παναγιώτης-κονδύλης-«παράμετροι-ενό/

    Σου εγγυωμαι πως δεν ειναι φιλοτουρκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και εγώ υπηρέτησα πολλούς μήνες στην Λέσβο και στην Χίο...ΔΕΝ είναι καθόλου εύκολο να πέσουν τέτοια νησιά...Βλέπω την κατάντια των πολιτικών μας και τις μειώσεις των εξοπλισμών...αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να πάρεις το Ανατολικό Αιγαίο!!!
    Επίσης ΒΑΡΕΘΗΚΑ να ακούω ότι τα πολλά νησιά έιναι μειονέκτημα λόγω της εγγύτητας τους στην Τουρκία...
    ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΡΕ..ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ...αν θες να επιτεθείς και να νικήσεις και βλέπεις τον πόλεμο σαν μαχητής...σαν Rommel...Σαν Κατσιμήτρος...σαν Δαβάκης...σαν ΚΟλοκωτρωνης...και ΟΧΙ σαν δαρμένος αμυνόμενος σκύλος...ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΡΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ότι γίνει θα γίνει τα πρώτα δύο
    24ωρα. Μετά θα μας κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο θείος Σαμ. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν αυτά τα πρώτα δύο 24ωρα;
    Πρώτον να πάρουμε άλλους 90 scalp.Me 180 scalp καταστρέφεις 180 στρατηγικούς στόχους της Δ. Τουρκίας ( Γέφυρες στην Πόλη, ραντάρ, διυλιστήρια, φράγματα,εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης κ.τ.λ.)Πρέπει λοιπόν άμεσα να αγοράσουμε τα μιράζ από τα Η.Α.Ε για να έχουμε τη δυνατότητα μαζικής ρίψης scalp και για τη δημιουργία δύο μοιρών ναυτικής κρούσης με exoset.
    Δεύτερον να έχουμε σχέδιο έτοιμο για κατάληψη μίας λωρίδας 50 χιλιομέτρων πλάτος, τουρκικού εδάφους παράλληλα με τα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας, για έξοδο στον Εύξεινο πόντο.
    Τρίτον να εφαρμόσουμε σύστημα παλλαϊκής άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,όπου κάθε άνδρας με την απόλυση του από το στρατό θα πέρνει το τυφέκιο του μαζί του για είκοσι χρόνια, θα εκπαιδεύεται σε βολές κάθε χρόνο και θα ξέρει από πριν που θα πάει, δέκα λεπτά μετά την ειδοποίηση του, είτε μαζικά μέσω Μ.Μ.Ε είτε ατομικά μέσω sms.
    Τέταρτον και κυριότερον, η Τουρκία θα πρέπει σαφώς και ξεκάθαρα να ξέρει τι ζημια θα πάθει στην οικονομία της αν επιχειρήσει κάτι και ότι έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να το πράξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κονδύλης στον κύβο = Π.Ήφαιστος !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 1) Σε Αεροπορία και Ναυτικό να υπηρετούν μόνο επεγγελματίες 5ετούς υποχρέωσης (ΕΠΟΠ) που θα ανανεώνεται.
    2) Στρατός και Πεζοναύτες, ΕΠΟΠ και έφεδροι.
    Οι έφεδροι θα πηγαίνουν στα 18 τους για 6 μήνες και μετά μέχρι τα 40 τους, έναν μήνα το χρόνο.
    Δηλαδή, σύνολο θητείας 2,5 χρόνια από τους 9 μήνες που είναι τώρα.
    3) Προαιρετική στράτευση γυναικών.
    Λύνεται έτσι το πρόβλημα στελέχωσης όλων των μονάδων.

    Η μηνιαία υπηρεσία θα είναι κυλιόμενη κάθε χρόνο (πέρσι Ιανουάριο, φέτος Φεβρουάριο, του χρόνου Μάρτιο κ.ο.κ) και θα υπηρετειται σε νησιά, Έβρο, Κύπρο. Οι μεν μισθωτοί θα πληρώνονται κανονικά τον μισθό τους από την εργασία τους, οι άνεργοι θα παίρνουν τον βασικό μισθό από τον ΟΑΕΔ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποζημίωση ίση με μηνιαία σύνταξη από το συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό τους ταμείο.
    Όλοι θα φέρουν τον ατομικό τους οπλισμό στο σπίτι και θα μπορούν να ασκούνται εφόσον το θέλουν, στα πλαίσια Συλλόγων Εφέδρων στους τόπους κατοικίας τους.

    Ασυφύλακες, πυροσβέστες και λιμενικοί, θα γίνονται με μετάταξή τους από τους ΕΠΟΠ που το επιθυμούν και ανάλογα με τις ανάγκες των Σωμάτων αυτών, όσοι μετά από υπηρεσία μιας ή περισσότερων 5ετιών κριθούν κατάλληλοι.
    Προτεραιότητα στους ΕΠΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων οι οποίοι σε περίπτωση επιστράτευσης ή ασκήσεων, θα πηγαίνουν πίσω στις Ειδικές Δυνάμεις έως κάποια ηλικία.

    4) Επανασύσταση της Χωροφυλακής ως Ειδικό Αστυνομικό Σώμα Υπαίθρου, καθώς και της Αγροφυλακής.
    Σε κάθε χωριό πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας Αγροφύλακας με ελαφρύ οπλισμό (πιστόλι, τυφέκιο, λειόκανη καραμπίνα κλπ) και κατάλληλο εξοπλισμό (τετρακίνητο όχημα, εντούρο μοτοσυκλέτα, ασύρματο, διόπτρες νυκτός/κάμερα κλπ).
    Πολλά από τα παραπάνω έχει υιοθετήσει η Ελβετία.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συμπληρωματικά στο 3:38 μ.μ.

    - Οι Έλληνες ομογενείς, ΠΡΙΝ την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας, να υπηρετούν το υποχρεωτικό 6μηνο και μετά να εντάσσονται κανονικά στην μηνιαία κατ΄έτος θητεία.
    - Μηνιαία άδεια με πλήρεις αποδοχές θα λαμβάνει από την εργασία της και η σύζυγος υπηρετούντος μηνιαία θητεία εφόσον έχουν δύο παιδιά και πάνω.
    - Πολύτεκνος με τρια παιδιά και πάνω, να μπορεί να απαλλάσσεται εφόσον το επιθυμεί από την μηνιαία κατ΄έτος υπηρεσία.
    - Όποιος άνεργος το επιθυμεί, θα μπορεί να παρατείνει την μηνιαία θητεία του έως και τρεις μήνες μέσα στον ίδιο χρόνο λαμβάνοντας τον ανάλογο μισθό/επίδομα από τον ΟΑΕΔ.
    - Από τον ετήσιο φόρο ιδιωτικών επιχειρήσεων να αφαιρούνται τα ποσά που αυτές πληρώνουν ως μισθούς σε έφεδρους/στρατευμένους υπαλλήλους τους.
    - Μηνιαία θητεία να μπορούν να υπηρετούν όποτε θέλουν και οι απόδημοι Έλληνες, ανεξαρτήτως εάν έχουν απαλλαγεί από την στρατιωτική υποχρέωση στην Ελλάδα.
    - Οι φοιτητές θα υπηρετούν και αυτοί κανονικά τον ένα μήνα σε όλη την διάρκεια των σπουδών τους μετά από προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σχολών τους.
    - Για τις γυναίκες θα μπορούσε να ήταν υποχρεωτική τρίμηνη βασική εκπαίδευση στα 18 τους χρόνια και προαιρετική η μηνιαία κατ΄έτος.
    - Εφόσον αστυφύλακες, λιμενοφύλακες και πυροσβέστες θα προέρχονται από τους ΕΠΟΠ, καταργείται το σύστημα εισαγωγής μέσω εξετάσεων και σε αυτές θα φοιτούν επί τρίμηνο οι ΕΠΟΠ που θα επιλέγονται με βάση τον χρόνο προϋπηρεσίας τους στις Ειδικές Δυνάμεις των Ε.Δ.
    Διατηρούνται οι Σχολές Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας ως έχουν.
    - Αγροφύλακας θα γίνεται κάποιος μόνο στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.
    - Καθιέρωση μόνιμης ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Πειραιά μέσω ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ με κυπριακό λιμάνι, με δύο σύγχρονα οχηματαγωγά πλοία που θα επιδοτούνται από κοινού με τους Κυπρίους. Η μεταφορά Ελλαδιτών και Κυπρίων επιβατών και οχημάτων τους να είναι ΔΩΡΕΑΝ.
    - Επανασύσταση της Μ.Ο.Μ.Α.

    Αυτά και βλέπουμε...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.