5/1/11

Γιατί είναι σημαντική η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΠΩΣ ΕΧΕΙ ο καιρός γυρίσματα… Ο Κυβ. Εκπρόσωπος χαρακτήρισε προχθές Δευτέρα ως «πολύ σημαντική» την επίσκεψη στην Κύπρο, στις 11 Ιανουαρίου, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω σύσφιγξη των ήδη άριστων σχέσεων των δύο χωρών. Πριν από ένα χρόνο, όμως, όταν η Γερμανία γιόρταζε τα 20χρονα της ενοποίησής της, μετά την κατάρρευση του επονείδιστου τείχους του Βερολίνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που προσκλήθηκε με όλους τους άλλους εταίρους μας για να παραστεί στους πανηγυρικούς εορτασμούς, επικαλέστηκε βαρυφορτωμένο πρόγραμμα.
Χρειάστηκε να αντιδράσουν όλα τα κόμματα και σύσσωμος ο Τύπος -ειδικά η «Σ» και ο γράφων- για να πεισθεί ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί πρόσκληση από μια μεγάλη χώρα και δύναμη, όπως η Γερμανία, την οποία ο Δ. Χριστόφιας θεωρούσε φίλη και στην οποία στηριζόταν και για το Κυπριακό. Ευτυχώς, τα πράγματα φαίνεται να άλλαξαν. Όντως, η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ είναι πάρα πολύ σημαντική για μια σειρά ζητημάτων και προβλημάτων, που αφορούν αμεσότατα και την Κύπρο.

Πέραν διμερών συμφωνιών, αντιλαμβανόμαστε ότι κατά την ολιγόωρη επίσκεψη στο νησί μας, η Άγκελα Μέρκελ θα εξετάσει με τον Πρόεδρο Χριστόφια πρώτα το Κυπριακό. Στις 10/10/2010, η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η χώρα της ενδιαφέρεται να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του προβλήματος, αλλά ζήτησε όπως και οι δύο πλευρές κάνουν τις ανάλογες κινήσεις. Όμως, η Μέρκελ αναμένεται να θέσει και άλλα καυτά και ανεπίλυτα προβλήματα.

Ιδιαίτερα τις διαφορές μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, που επηρεάζουν ευθέως τη λειτουργία και δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό ότι: Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλ’ όχι της ΕΕ, παρεμβάλλει εμπόδια στην Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τη συμμετοχή της σε επιχειρήσεις ή συναντήσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και στην παροχή διαβαθμισμένων πληροφοριών σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα. Εξάλλου, η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ αλλ’ όχι του ΝΑΤΟ, παρεμποδίζει την Τουρκία όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας.

Την τελευταία διετία πλήθυναν οι δραματικές προτροπές εκ μέρους του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν, όπως Κύπρος και Τουρκία τα βρουν. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξάλλου, η Κύπρος έχει παγώσει οκτώ κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, επειδή αυτή αρνείται να υλοποιήσει δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και να εκπληρώσει κυπρογενείς υποχρεώσεις της, που περιέχονται στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Μεταξύ αυτών και το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Υπάρχει και άλλο, σκληρό αγκάθι, που η Μέρκελ αναμένεται να θέσει ενώπιον του Δ. Χριστόφια. Είναι η πεισματική και καταστροφική επιμονή του Προέδρου, να αρνείται να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ή ακόμα και να εκδηλώσει πρόθεση για επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξαιτίας ιδεολογικών προσκολλήσεων ή και ρωσικών προσανατολισμών.

Γίνεται αντιληπτό ότι η Μέρκελ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Χριστόφια ξεκάθαρες τοποθετήσεις και εξηγήσεις για την πορεία του Κυπριακού, όπως και για τα πιο πάνω ζητήματα, που επηρεάζουν και τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία και γενικότερα με τους άλλους εταίρους της. Στενή φίλη η Γερμανία, αλλ’ οι διακρατικές σχέσεις κτίζονται στην αμοιβαιότητα συμφερόντων και στην εξυπηρέτηση κοινών στόχων με αξιόπιστες προσεγγίσεις. Η Γερμανία δεν παίζει ούτε με ιδεολογικές αγκυλώσεις, ούτε με τριτοκοσμικές αντιλήψεις περί συμφερόντων. http://www.sigmalive.com/

2 σχόλια:

  1. Στενη φιλη της Κυπρου η Γερμανια;
    Πως ακριβως στοιχειοθετειται αυτο;
    Ο Scal θα μπορουσε ισως να βοηθησει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aπο την στάση που κρατάει η Γερμανία έναντι της Ενταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., μια στάση που την φέρνει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.