6/1/11

Νέα Βύσσα blues

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗ
lazth@ekdotiki.gr
Η Νέα Βύσσα είναι μια πεδινή, εύφορη κωμόπολη του Εβρου και με την απογραφή πριν από δέκα χρόνια μέτραγε 2.844 κατοίκους. Ησυχη περιοχή, κοντά στην Ορεστιάδα, βρέχεται από τον ποταμό Εβρο. Δεν έγινε ποτέ τραγούδι (γνωστό τουλάχιστον), όπως κάποτε με το γειτονικό Διδυμότειχο. Τώρα έχει πιθανότητες να γίνει κάτι σε «Νέα Βύσσα blues», μιας και θα παίξει πολύ αυτό το όνομα το επόμενο διάστημα με τον 12,5 χιλιομέτρων φράχτη που σχεδιάζει να στήσει εκεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Χ. Παπουτσής είναι κατηγορηματικός πως η κατασκευή ενός τέτοιου φράχτη στην περιοχή θα αποτρέψει τους δουλεμπόρους από Τουρκία και θα φρενάρει το πολυπληθές κύμα λαθρομεταναστών.


«Βαρούσα προσοχές», που λέγαμε στο στρατό, σε όσους υπηρετούσαν στον Εβρο. Είτε κοντά είτε μακριά από το ποτάμι. Πριν από 24 χρόνια. Τότε ακόμη οι υπηρετούντες στον Εβρο και στην Κύπρο ενέπνεαν σεβασμό λόγω των… κακουχιών στα σύνορα, της απόστασης, των καιρικών συνθηκών, σε σχέση με εμάς τους υπόλοιπους που «ξεχρεώσαμε» αλλού, όπως εγώ -τρέχοντας όμως- στη Σύρο. Ακούγαμε Εβρο και λέγαμε κάτι για… πινέζες στο χάρτη, για χειμώνες ασήκωτους, για λαθρέμπορους που μπαινόβγαιναν από τις ξέρες στο ποτάμι και μετανάστες που κάθε τρεις και λίγο έσκαγαν μύτη, αφού είχαν γράψει προηγουμένως χιλιόμετρα ποδαράτοι από την Ασία ή και την Αφρική.

Τα σύνορα πάντα έμπαζαν για τους υπόλοιπους πλην των πραγματικών εχθρών, όπως αυτοί ορίζονταν στις επίσημες διαταγές. Πλην των γειτόνων μας. Με τα χρόνια οι μετανάστες λόγω πολέμων, εμφύλιων συρράξεων, πολιτικών διωγμών αλλά κυρίως λόγω της φτώχειας στις χώρες τους, μόνοι ή και οικογενειακώς, άρχισαν να περνούν όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα. Κι η Ευρώπη έκανε τα στραβά μάτια, μιας και μοναδική αποσκευή τους ήταν τα φτηνά εργατικά χέρια. Τώρα όμως γίνανε πολλοί κι επιπλέον δεν υπάρχουν και δουλειές, δε χωράνε. Οπότε στήνουμε δυνάμεις φύλαξης συνόρων, έρχεται η FRONTEX και τώρα ο φράχτης του Παπουτσή. Και μόνο η ιδέα μιας μπετόν αρμέ κατασκευής μου φαίνεται αστεία μπροστά στις χιλιοϊδωμένες εικόνες με τις ορδές μεταναστών να τρυπώνουν από όπου μπορούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια της ευμάρειας.

Η φτώχεια του τρίτου κόσμου χτίστηκε με τα υλικά των Δυτικών. Δεν καταπλακώνεται με κανενός είδους οικοδομικό υλικό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό διεθνές πρόβλημα. Αυτή κι όχι η λαθρομετανάστευση…
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=74148

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.