2/1/11

ΕΠΙΣΚΕΨΗ GÜL ΣΤΟ DIYARBAKIR

Στις 30-31 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Diyarbakır.Το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Diyarbakır προχθές Πέμπτη στις 10:30 το πρωί.Στο αεροδρόμιο τον Abdullah Gül υποδέχθηκαν ο νομάρχης Mustafa Toprak, ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Osman Baydemir και πλήθος πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού επεσήμανε ότι η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η τουρκική διευκρίνισε πως οι διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται αποτελούν πλούτο.Ο πρώτος σταθμός του κου Gül στην πόλη ήταν η Νομαρχία του Diyarbakır όπου ο νομάρχης Mustafa Toprak έδωσε στον πρόεδρο πληροφορίες σχετικά με τον νομό.Έπειτα επισκέφθηκε το Φρουραρχείο της πόλης.

Στη συνέχεια πέρασε στο δημαρχείο όπου και συναντήθηκε με τον δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου του Diyarbakır, Osman Baydemir.Εδώ ο Abdullah Gül προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Θέλω ξεκάθαρα να πω το εξής. Τις τελευταίες μέρες συζητιέται συχνά. Θέλω να το διατυπώσω στη σωστή κατεύθυνση. Η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι η τουρκική. Επίσης η τουρκική είναι και η επίσημη γλώσσα των κρατικών και δημόσιων οργάνων. Είναι κοινή μας γλώσσα.

Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιοι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας που μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Υπάρχουν τέτοιες περιοχές μας. Όπως εδώ ομιλείται η κουρδική, σε κάποιο άλλο μέρος υπάρχουν πολίτες μας που μιλούν αραβικά. Υπάρχουν και γλώσσες που μιλούν οι μη μουσουλμάνοι πολίτες μας, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός τους. Όλες αυτές είναι δικές μας γλώσσες, όλα είναι δικά μας.

Άλλωστε στο Σύνταγμα έχουμε και ένα καθήκον που λέει να προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά. Μια μερίδα είναι πολιτιστική κληρονομία ενώ οι άλλες ζωντανή κληρονομιά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα με πολύ υγιή τρόπο. Και θα πρέπει να τα δούμε όλα αυτά ως πλούτο. Και εμείς όλοι, μαζί πρέπει να εργαστούμε χέρι με χέρι πολύ εποικοδομητικά για να καταστήσουμε πιο ισχυρό το κράτος μας και όλους τους πολίτες μας πιο ευτυχισμένους από κάθε άποψη.»

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα προβλήματα του δήμου.Στον τοπικό τύπο έγινε εκτενής αναφορά στην επίσκεψη του προέδρου Gül.Ο Abdullah Gül είχε επίσης συναντήσεις με επιχειρηματίες και με μη κυβερνητικές οργανώσεις.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπειτα επισκέφθηκε την οργανωμένη βιομηχανική περιοχή του Diyarbakır για να δει ιδίοις όμμασι τις νέες επενδύσεις που γίνονται.Ο κος Gül πληροφορήθηκε από βιομήχανους μαρμάρου για τον τομέα τους.Στη συνέχεια ο πρόεδρος πέρασε στο Πανεπιστήμιο Dicle όπου και πήρε πληροφορίες για τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο πανεπιστήμιο.Και το χθεσινό πρόγραμμα του προέδρου ήταν εξίσου φορτωμένο.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül αφιέρωσε την χθεσινή μέρα σε επισκέψεις στα ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, σε συναντήσεις με τους πολίτες και στα προβλήματα των καταστηματαρχών.

Ο κος Gül ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα του στο Diyarbakır με ένα πρωινό όπου συναντήθηκε με εκπρόσωπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έπειτα επισκέφθηκε τα ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρώτα πήγε στην έπαυλη Gazi Köşkü όπου και εξέτασε το κτίριο.Στη συνέχεια πέρασε στα ιστορικά Τείχη του Diyarbakır όπου από το αμυντικό προπύργιο Keçi Burcu θαύμασε τον ποταμό Dicle, τις γέφυρες που είναι χτισμένες πάνω στον ποταμό και τους αμπελώνες της Hevsel και ανακοίνωσε ότι η αναστήλωση των Τειχών θα γίνει υπό την αιγίδα του Προεδρικού Μεγάρου.Ο πρόεδρος Gül έδωσε και την εντολή να ξεκινήσουν οι εργασίες για να συμπεριληφθούν τα τείχη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Έπειτα ο πρόεδρος συναντήθηκε με ιδιοκτήτες καταστημάτων της οδού Gazi και στη συνέχεια εισάκουσε τα προβλήματα των πολιτών.Οι πολίτες παρά την βροχή περίμεναν την άφιξη του Προέδρου με τριαντάφυλλα στα χέρια τους.Η συνάντηση του κου Gül με τους κατοίκους του Diyarbakır πραγματοποιήθηκε μπροστά από το ιστορικό τέμενος Ulu Cami.Ο Πρόεδρος Abdullah Gül για ακόμη μια φορά επέστησε την προσοχή πως οι διαφορετικότητες πρέπει να θεωρούνται πλούτος και τόνισε ότι «όλοι έχουν ίσα δικαιώματα».

«Οι διαφορετικότητες αυτής της χώρας είναι πλούτος όλων μας. Η Edirne είναι διαφορετική, το Diyarbakır είναι διαφορετικό, το Trabzon είναι διαφορετικό. Όλα ανήκουν στην Δημοκρατία της Τουρκίας, όλοι όσοι ζουν εδώ είναι ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Όλοι μας θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την συνολική ανάπτυξη, για να συντηρηθούμε, να βρούμε δουλειές για τον καθένα, να κάνουμε ευτυχισμένους όλους και να τους καταστήσουμε ελεύθερους.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül αναχώρησε από το Diyarbakır τις βραδινές ώρες.
"ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

10 σχόλια:

  1. Εντάξει ρε παιδιά, θέλησε ο άνθρωπος να πάει να δει για μια τελευταία φορά το Ντιγιάρμπακιρ !!!
    Άντε σιγά-σιγά να πηγαίνει και προς Τραπεζούντα μεριά !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Επίσκεψη του Τουρκου προεδρου Γκιούλ είχε σαν σκοπό να ηρεμήσει τα πνεύματα αν και ο ιδιος στις δηλώσεις του μιλούσε για ενα ταξίδι
    ρουτίνας.

    Είναι ολοφάνερο πλέον οτι η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στα χέρια των Κούρδων και οτι η Αγκυρα είναι απλός θεατής καθώς το περίφημο δημοκρατικό άνοιγμα έχει μείνει σαν ρητορικό σύνθημα και καθως είναι αδύνατο να υιοθετήσει μαι σοβαρή θέση στο Κουρδικό ζήτημα.

    Την ίδια ώρα δε έχει να αντιμετωπίσει και την σκληρή κριτική των Τούρκων Εθνικιστών αλλά και την δυσπιστία των Κούρδων που βλέπουν πως το μόνο που ζητεί, το καθεστώς της Αγκυρας είναι υποταγή κάτι βέβαια το οποίο απο καιρό έχουν αρνηθεί να προσφέρουν.

    Η Τρομοκρατική Κουρδική οργάνωση κατά το φασιστικό κράτος και παρακράτος της Αγκυρας, το PKK, είναι αυτό που παλεύει για μεγαλύτερα δικαιώματα των Κούρδων και είανι πλέον ολοφάνερο ότι συσπειρώνει το σύνολο του Κουρδικού λαού.

    Η καλύτερη απάντηση ήρθε απο την Μερσίνα με τον πυρπολισμό αυτοκινήτου της αστυνομίας μετά την αλλαγή του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συγγνωμη άσχετο αλλά ας κοιτάμε και λίγο βόρεια

    Πληροφορία, αφιερωμένη σε όλους όσους ειρωνεύονται το προφητικό « ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΜΑΝΔΥΑ » τού ιστολογίου « Εσχάτη Γραμμή Ανασχέσεως » -

    Ισραηλινό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στα Σκόπια!

    Είναι προφανές ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να ερωτηθεί εάν είχε ενημερωθεί από το αντίστοιχο ισραηλινό για την εξέλιξη.....

    esxatianasxesi.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλουν να πάνε από τα Σκόπια να χτυπήσουν το ...Ιράν !!!
    Νομίζεις ότι αργούν να πούνε τέτοια μ@λ@κί@!!!

    ΌΠΛΑ θα δώσουν στα άλλα τα γυφτοκοπρόσκυλα που λέει και ο παπα-Τσάκαλος, για να μας απειλούν κι αυτοί όπως έδωσαν και στην Τουρκία !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αχμετ το ''στρατηγικο βαθος'' ειναι πολυ βαθυ?

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τον 8.36 να συμπληρώσω
    ότι ελπίζω η διπροσωπία και η πονηριά της Τουρκίας να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο.
    Από τη μια η επίσημη Τουρκία το παίζει μεγαλόψυχη και μιλά περί γλωσσικού πλούτου.
    Οργανώνεται στα Βαλκάνια, "πολιτισμικά", προβάλει το μοντέλο του "πολυ-πολιτισμού", του "μωσαϊκού", ως τη μέγιστη κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προσαρμοσμένη στην σύγχρονη εποχή της Παγκοσμιοποίησης, όπως την ονειρεύεται η αμερικανική ηγεσία-ηγεμονία.

    Αυτά είναι η εικονική πραγματικότητα. Και από την άλλη
    η σκληρή πραγματικότητα που ο πληρωμένος φωτογραφικός φακός δεν πλησιάζει:
    η "μαμά" Τουρκία
    φυλακίζει δημοσιογράφους, φυλακίζει παιδιά και θέτει εκτός νόμου ακόμα και λέξεις!!!
    Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Και ορίστε που και ο μετριοπαθής και ήπιος
    Karayilan φιλοξενείται στους ΝΥΤ

    http://www.nytimes.com/2011/01/01/world/middleeast/01kurd.html
    A Kurdish Rebel Softens His Tone for Skeptical Ears

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και αξίζει να δείτε πως η Τουρκία εκτρέφει ακόμα και "καλλιτέχνες" φωτογράφους για να αποτυπώσουν και να προβάλλουν διεθνώς
    αυτήν τον υπέροχη "πολιτισμική
    διαφορετικότητα", τον "πλούτο" της μαμάς Τουρκίας.

    Που στην αγκαλιά της,
    βρίσκουν προστασία και θαλπωρή
    όλοι οι κακόμοιροι και κατατρεγμένοι
    μη Τούρκοι και μη Μουσουλμάνοι (όπως μας λέει και ο Γκιουλ: Καλά, "αυτοί απέμειναν λίγοι". Μόνο που δε μας λέει γιατί απέμειναν λίγοι)
    Και δώστου οι εκδόσεις, δώστου τα cd:
    Κουρδικά, Ποντιακά, "Μανάκι μου", "Kadifeden kesesi" και δε συμμαζεύεται...

    http://www.ebruproject.com/EN/thealbum.asp

    Και εδώ ο δημιουργός του Ebru project-

    και όχι Ebru TV ;)
    http://balkansproject.ips-dc.org/?p=29
    ο φωτογραφούλης που μας λέει ότι το
    όνειρο κάθε Κούρδου είναι να αγοράζει κουρδικά cd στα φανερά. Ότι το όνειρο κάθε σοσιαλιστή και κάθε μαρξιστή είναι το ΑΚΡ,
    ότι η μουσουλμανική μαντίλα συνοδεύεται καλύτερα με έντονο μακιγιάζ (και στρινγκ)
    και ότι και στην Ιταλία δε μιλούσαν Ιταλικά. Ξέχασε να πει ότι στην Ιταλία μιλούσαν ιταλικές διαλέκτους και όχι άλλες- ΞΕΝΕΣ γλώσσες.
    Ξέχασε να πει ότι οι Ιταλοί κατοικούσαν από αρχαιοτάτων στην Ιταλία. Ξέχασε να πει ότι οι Ιταλοί δεν έσφαξαν γηγενείς πληθυσμούς για να κατσικωθούν στην ξένη γη.
    Και ξέχασε να πει ότι οι Ιταλοί έχτισαν τις πόλεις τους και δεν έκλεψαν και λεηλάτησαν τα έτοιμα άλλων. Και ξέχασε να πει ότι στην Ιταλία δε δολοφονούν ιμάμηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 12:20 Ευχαριστώ θερμά για την επισήμανση του άρθρου.Σε ότι αφορά την παρατήρηση σου να προσθέσω το θέμα χειρισμού μειονοτήτων απο πλευράς της Τουρκίας,(Ουιγούροι,Τουρκομάνοι,"Τουρκική μειονότητα" θράκης, "Τουρκική μειονότητα" Κώ και Δωδεκανήσου". Φυσικά τα δικαιώματα που επιζητεί για τις "μειονότητες" αυτές τα στερεί σε Ελληνες,Αρμένιους,Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oι Τουρκοι οτι και να κανουν απλα ματιοπονουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. /Η Χρήστος Βούλγαρης είπε...
    Oι Τουρκοι οτι και να κανουν απλα ματιο-πονουν
    10:37 μ.μ.
    ---------------
    Δηλαδή τους πονάει το ...μάτι τους πολύ;;;
    ωχ! και το δικό μου !!!
    τζιμης

    (θα σου κάνω δώρο ένα πολύ δυνατό πι σι, με σύνδεση κονεξ 10 εκ. τέρα-μπαϊτ για να στέλνεις όσο γίνεται πιό γρήγορα και πιό πολλά σχόλιά σου. Τα οποία όμως να μπορώ να πουλάω σε επιθεωρησιογράφους. Εντάξει;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.