7/1/11

Πρόταση της Shell στη Κύπρο για προμήθεια φυσικού αερίου 20ετούς διάρκειας, ύψους 4,5 δις ευρώ

Στα 4,5 δισ.ευρώ ($ 5,8 δισ.) ανέρχεται η πρόταση της Shell για προμήθεια φυσικού αερίου για 20 χρόνια αποκάλυψε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι καμία πολιτική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.
Ο κ. Πασχαλίδης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να πάψουν οι υπερβολές για το ζήτημα, και είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία πρόταση από το Ισραήλ για την προμήθεια φυσικού αερίου
Σύμφωνα με τα όσα είχαν δει προηγουμένως το φως της δημοσιότητας, η πρόταση της Shell πλησίαζε τα €6 δισ.
Εξήγησε πως «ο στόχος όλων μας, όχι σήμερα αλλά προ πολλών ετών, ήταν να έρθει το φυσικό αέριο στην ...Κύπρο. 
Γίνεται αναφορά σε μεγάλα ποσά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είπε και σημείωσε πως «όλοι ξεχνούν ότι σήμερα η ΑΗΚ για το καύσιμο καταβάλλει ετησίως 500 με 600 εκ.ευρώ. 
Αν αυτό το ποσό πολλαπλασιαστεί επί 20 χρόνια τότε βγαίνει 10 - 12 δισ.ευρώ»
Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόταση από το Ισραήλ, ο υπουργός, απάντησε πως «δεν υπάρχει πρόταση προς την κυβέρνηση από το Ισραήλ. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που κατά καιρούς δείχνουν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τον άλφα ή βήτα τρόπο».
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο, «γιατί δεν έχει πεισθεί ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα». Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι προσφορές που, όπως λέχθηκε, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι πιο συμφέρουσες. Ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι σωστό να δεσμευτεί η Κύπρος με συμβόλαιο για είκοσι χρόνια με πολύ ψηλή τιμή και να υπάρχει το ενδεχόμενο σε πέντε χρόνια να διαθέτει δικό της φυσικό αέριο.
Η Κυπριακή κυβέρνηση θα τοποθετηθεί στο θέμα του προμηθευτή φυσικού αερίου, όταν θα έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ),στην οποία μετέχουν άτομα από διάφορα κόμματα επικράτησε ομοφωνία για το θέμα του φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι με οδηγίες του έχει γίνει και ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων.
«Δεν είμαστε αλαζόνες και πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη όσα λέγονται και γίνονται από τα κόμματα ή την κοινωνία, αλλά λαμβάνουμε υπόψη και τις ανάγκες της κοινωνίας», κατέληξε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Πηγή: ΑΠΕ

1 σχόλιο:

  1. 4,5 DIS EURO DEN EINAI KAI MEGALO POSO SYGRINOMENO ME TA 500 DIS EURO POU THA XROSTAME SE LIGO.
    EAN AFOROUSE DIKO MAS AERIO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.