5/1/11

Wikileaks:Ο ...μαρτυριάρης Νταβούτογλου.

Wikileaks: «Πίεση» για τα πυρηνικά δέχεται ο Αχμαντινετζάντ

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρές εσωτερικές πιέσεις σχετικά με το ζήτημα της ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου με τις μεγάλες δυνάμεις, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον ιστότοπο WikiLeaks.



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε κατά την διάρκεια συνάντησής του με Αμερικανό αξιωματούχο, ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ αντιμετωπίζει «σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο ίδιο το Ιράν», σύμφωνα με έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα από τον Νοέμβριο του 2009.

Το κείμενο αναφέρει ότι η Άγκυρα θεωρεί τον Αχμαντινετζάντ ως «πιο ευέλικτο», σε σχέση με τους υπόλοιπους στην ιρανική κυβέρνηση. «Ο Ιρανός πρόεδρος βρίσκεται κάτω από ισχυρές πιέσεις, επειδή μία συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου θα ερμηνευόταν ως 'ήττα' από ορισμένους κύκλους στο Ιράν» προσθέτει το έγγραφο.

Ωστόσο, ο κ. Αχμαντινετζάντ έχει δηλώσει στην Άγκυρα ότι οι Ιρανοί συμφωνούν με την πρόταση (της ανταλλαγής) αλλά θα πρέπει να χειριστούν την κοινή γνώμη», σύμφωνα με το έγγραφο.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη πως ο κ. Νταβούτογλου εκτιμά ότι η Τεχεράνη έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, παρά στην Ρωσία, με την βοήθεια της οποίας κατασκευάστηκε ο κεντρικός πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιράν - Αχμαντινεζάντ: Στρατηγός χαστουκίζει τον πρόεδρο!


Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ, περνά δύσκολες ώρες και η εξουσία του δείχνει να κλονίζεται.Πολύ πρόσφατα, ο Ιρανός πρόεδρος φέρεται να απέλυσε και τους 14 κορυφαίους συμβούλους του οι οποίοι επί της ουσίας υποτίθεται ότι κυβερνούν τη χώρα υπό τις εντολές του, ενώ δυτικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη μάχη εξουσίας που διεξάγεται εντός του καθεστώτος της Τεχεράνης.


Σχίσμα φαίνεται πως επικρατεί με τους πανίσχυρους «Φρουρούς της Επανάστασης» (Pasdaran) οι οποίοι φέρονται να έχουν ανοίξει μέτωπο με τον πρόεδρο.Πρόβλημα υπάρχει και με το Κοινοβούλιο (Majlis) και τον πρόεδρό του, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για το πρόσωπο του Αχμαντινεζάντ.


Εναντίον του φαίνεται πως έχει στραφεί και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία φέρεται να θεωρεί τις πολιτικές επιλογές του προέδρου ως συνταγή δεινών για τη χώρα, ενώ φαίνεται ότι κάποιοι αμφισβητούν και την ορθότητα της πυρηνικής του πολιτικής.Εν κατακλείδι, έχει «ξεσπαθώσει» ο αντίπαλός του από τα παλιά, πρώην πρόεδρος Αλί Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί, επικεφαλής του πανίσχυρου συμβουλίου που επιβλέπει συνολικά τη λειτουργία των διαφόρων πυλώνων εξουσίας στο Ιράν (Expediency Council).


Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι και οι αναφορές του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο πρόσωπο του προέδρου, οι οποίες ήταν συνεχείς στο παρελθόν, φαίνεται πως έχουν περιοριστεί σημαντικά, κάτι που επίσης προκαλεί προβληματισμό στους αναλυτές.Σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει τα πνεύματα, ο Αχμαντινεζάντ προσκάλεσε αντιπροσώπους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλες δυνάμεις ανά τον κόσμο, να ταξιδέψουν στο Ιράν και να περιηγηθούν των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, κυρίως στο Μπουσέρ και το Νατάνζ, στις 15 Ιανουαρίου.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Wikileaks, τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην οποία επικράτησε μεγάλη ένταση, ο επικεφαλής στρατηγός των Pasdaran, Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι, φέρεται να χαστούκισε τον Αχμαντινεζάντ, επειδή τάχθηκε υπέρ της άρσης κάποιων περιορισμών στον Τύπο!.Την πληροφορία έδωσε πηγή Αμερικανών διπλωματών (βλ. πρακτόρων) στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και εστάλη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπακού στο State Department, τον Φεβρουάριο του 2010.http://www.defencepoint.gr

1 σχόλιο:

  1. Όλα αυτά και άλλα δηλητηριώδη υποπροϊόντα μαζί παρασκευασμένα και πακεταρισμένα με μεταξωτές κορδέλες για ευρεία κατανάλωση στις "ευδαίμονες" χώρες της Δύσης από το εργοστάσιο της ΜΕMRI η πιο γνωστό σαν παραμάγαζο προπαγάνδας του εβραίου των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ συνταγματάρχη Yigal Carmon και της εβραίας Meyrav Wurmser της οποίας ο σύζυγος εργαζόταν στα υπόγεια του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπούς του νεώτερου.
    Εκεί που μαγείρεψαν την σκευωρία εναντίον του Σαντάμ για Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Και η σήψη της Δύσης συνεχίζεται μέχρι τον τελικό θάνατο της εκτός και η διεθνής κοινωνία αποπέμψει γοργά τους σιωνιστές και τα έμμισθα τσιράκια τους, μια και καλή, από τις τάξεις της.

    http://www.guardian.co.uk/world/2002/aug/12/worlddispatch.brianwhitaker


    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.