13/1/11

Οι Διστομίτες δικαιώνονται χάρη στην τόλμη των μεγάλων ανδρών



Της Κέλλυς Σταμούλη* 

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός ενσκήπτει με τόση θέρμη στο εθνικό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.  Χωρίς άλλο η περήφανη κυβερνητική απόφαση οφείλεται στον αποφασιστικό Πρωθυπουργό και στην άρτια νομική κατάρτιση του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης.  

Οι Διστομίτες ακριβώς αυτό αναζητούσαν τόσα χρόνια από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, θάρρος και επιστημοσύνη προκείμενου να δικαιωθούν οι ίδιοι αλλά και η μνήμη όλων των θυμάτων των αποτρόπαιων θηριωδιών του 3ου Ράιχ.  Ο νομικός δρόμος ήταν δύσβατος, πολύπλοκος αλλά πάνω απ΄ όλα είχε σκοπό την ηθική δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου:  Αυτών που απαγχονίστηκαν από τους εμβολείς, των εγκύων που ξεκοιλιάστηκαν από τους ναζιστές, των μωρών που σφαγιάστηκαν με το μαστό της μάνας στο βρεφικό τους στόμα.  

Στο όνομα όλων αυτών των ηρώων ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε την παρέμβαση στη Χάγη κάνοντας με τον τρόπο αυτό την τολμηρή υπέρβαση!

Το 1995 με πρωτοβουλία του Γιάννη Σταμούλη ασκείται αγωγή κατά της Γερμανίας ζητώντας ατομική αποζημίωση για ψυχική οδύνη.  Οι Γερμανοί ασκούν αναίρεση, ο Άρειος Πάγος όμως την απορρίπτει, δικαιώνοντας έτσι τους Διστομίτες.  Ο υπουργός Δικαιοσύνης τότε δεν δίνει την άδεια προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση.  Οι Διστομίτες ναι μεν έχουν αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το μόνο όμως που μπορούν να κάνουν, είναι να την κορνιζάρουν αφού ο υπουργός δεν τους επιτρέπει να την εκτελέσουν.  Η διάταξη αυτή που προυποθέτει την άδεια του υπουργού είναι κατάλοιπο της δικτατορίας Μεταξά και δεν την συναντάμε σε καμία άλλη νομοθεσία ευρωπαικής χώρας.  Υπήρχε και στην Ιταλία, το Συνταγματικό όμως ιταλικό Δικαστήριο την έκρινε αντισυνταγματική και συνεπώς δεν ισχύει πλέον.  Χωρίς άλλο η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική και είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο τη διατηρούμε στη  νομοθεσία μας, δεδομένου ότι με νόμο θα μπορούσε πάραυτα να καταργηθεί.

Το οξύμωρο είναι ότι αν πχ -υπόθεση εργασίας- στην Γερμανία θέλουν να εκτελέσουν δικαστική απόφαση κατά του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα ζητήσουν την άδεια του υπουργού τους αλλά θα προχωρήσουν άμεσα στην εκτέλεση.  Γιατί λοιπόν οι Έλληνες πολίτες να χρειάζονται την άδεια του υπουργού και με τον τρόπο αυτό η απόφαση του Δικαστηρίου να εκμηδενίζεται αφού εξαρτάται από τις βουλές του υπουργού??

Αντιλαμβανόμενος το εμπόδιο αυτό ο Σταμούλης ξεγλιστράει και προσφεύγει στα ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να κηρυχθεί από αυτά εκτελεστή η απόφαση και οι Διστομίτες να ικανοποιηθούν από τη γείτονα χώρα.  Οι Ιταλοί δικαστές μας δικαιώνουν σε όλους τους βαθμούς.  Η υπόθεση μεταφέρεται στην Ιταλία σε πρώτο βαθμό, μετά στο Εφετείο και τέλος στο Ανώτατο Ακυρωτικό.  Παρά την ισχυρή νομική παράσταση της Γερμανίας οι Ιταλοί δικαστές μάς δικαιώνουν πανηγυρικά! 



Η Μέρκελ βλέποντας ότι πλέον τελειώνουν τα ψέματα προσφεύγει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ζητώντας να κρίνει κατά πόσο οι Ιταλοί δικαστές ορθά δίκασαν ενώπιον των δικαστηρίων τους την  υπόθεση.  Εν τω μεταξύ ο Μπερλουσκόνι ψηφίζει διάταγμα αναστέλλοντας όλες τις διαδικασίες  εκτέλεσης κατά περιουσίας ξένου κράτους στην Ιταλία μέχρι τέλους 2011.  Είναι φανερό ότι η υπόθεση πήρε διεθνείς διαστάσεις.  Η Μέρκελ φοβάται πλέον τον ασκό του Αιόλου, ο οποίος όμως έχει ήδη ανοίξει... Οι Διστομίτες τώρα δικαιώνονται χάρη στην τόλμη μεγάλων ανδρών...

 *Η Κέλλυ Σταμούλη είναι νομική εκπρόσωπος των κατοίκων του Διστόμου και μαζί με τον αείμνηστο Ευρωβουλευτή και δικηγόρο Γιάννη Σταμούλη κίνησαν την νομική διαδικασία των Γερμανικών επανορθώσεων


30 σχόλια:

  1. Για δεκαετίες οι άνθρωποι της Γκεστάπο, οι υπηρέτες των ΕςΕς και οι μισθωτοί της Βέρμαχτ, δηλαδή λίγες δεκάδες χιλιάδες δοσίλογοι και προδότες, κυβερνούν την Ελλάδα. Αυτοί σταμάτησαν τη χώρα να πάρει τις αποζημειώσεις. Η Ελλάδα υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου, και σε απώλειες έμψυχου αλλά και άψυχου υλικού. Σε αναλογία με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος ήρωας του πολέμου, και ο τόπος όπου ξεκίνησε η μεγάλη ήτα του Χίτλερ. Η Ελλάδα πήρε μέσα στον δικό της τάφο και ολόκληρο το τρίτο Ράιχ, έγινε θυσία για την ανθρωπότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο υπουργός Δικαιοσύνης τότε δεν δίνει την άδεια προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση."

    Ποιός ήταν υπουργός Δικαιοσύνης το 95 για να μή μιλάμε αόριστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπα ρε Γιώργος Σιδηρούντιος,
    άραξε λίγο τα κυβικά σου με το μελόδραμα και διάβασε λίγο ιστορία. Ποιος "μεγαλύτερος ήρωας του πολέμου" και κουραφέξαλα... πολύ καλή παρουσία είχαμε στον Β' Παγκόσμιο, αλλά μέχρι εκεί, σθεναρή αντίσταση, μεγάλες φθορές στα στρατεύματα κατοχής, αλλά δεν ξεκίνησε και εδώ η μεγάλη ήτα του Χίτλερ.

    Ας μην ήταν ο Κόκκινος Στρατός και θα είχαμε ακόμα το τρίτο Ράιχ πάνω από τα κεφάλια μας...

    Αν θες πάντως να μάθεις ένα-δύο πράγματα παραπάνω για τον Β' Παγκόσμιο ευχαρίστως να σου προτείνω και βιβλιογραφία. Έχουν βγει πλέον αρκετές μελέτες στα ελληνικά (αν διαβάζεις και αγγλικά ακόμα καλύτερα).

    Γρηγόρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γρηγόρης Κ.

    Η Ελλάδα είχε 1.300.000 νεκρούς στον Β'ΠΠ, ήτοι 14% περίπου του τότε πληθυσμού της. Ουδεμία άλλη χώρα είχε αναλογικά τόσους νεκρούς.

    Η αντίσταση της ΕΣΣΔ ήταν πράγματι και ηρωική και καθοριστικής σημασίας. Όμως και το μέγεθός της σε έκταση και πληθυσμό πολλαπλασίως μεγαλύτερο αυτού της Ελλάδος.

    Ποια είναι τα δικά σου κριτήρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γρηγόρης Κ

    Μάλον εσύ άραξε στα κυβικά σου γιατί έχει ομολογηθεί ότι η θυσία των Ελλήνων χάρισε πολύτιμο χρόνο στη Ρωσία για την προετοιμασία του Κόκκινου Στρατού.

    Ασφαλώς οι Ρώσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο,δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με συγχωρείς αγαπητέ Ανώνυμε,
    αλλά που το διάβασες αυτό το 1.300.000 νεκρούς? Μπορείς να αναφέρεις πηγή παρακαλώ? Απ' όσο γνωρίζω και από τα μαλλιά να το τραβήξεις το θέμα (και βασιζόμενος σε διασταυρωμένα στοιχεία) δε φτάνεις σε μία εκτίμηση για πάνω από 800.000 νεκρούς! Αυτό δε σημαίνει πως δε θεωρώ τρομακτικές τις απώλειες της Ελλάδας βεβαίως. Ούτε και υποτιμώ το σθένος της αντίστασης που προέβαλε. Αλλά οι αστήρικτες υπερβολές δε μου αρέσουν.

    Γρηγόρης


    Υ.Γ. Και κάποιες έγκυρες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για ακόμα μικρότερο νούμερο από 800.000...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οταν είδα τον άνθρωπο Σύμβολο Οτζαλάν να παραδίδεται στην Τουρκία ντράπηκα για την πολιτική ηγεσία της χώρας μου.Την ίδια ντροπή ένιωσα την υποστολή της Ελληνικής Σημαίας απο τα Ιμια και με την υπογραφή της Συνθήκης της Μαδρίτης. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτα τα γεγονότα.

    Για όσους δεν θυμούνται την 11 Ιουλίου 2000 δικαστικοί επιμελητές «εισβάλλουν» στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε στην οδό Ομήρου και αρχίζουν την καταμέτρηση των περιουσιακών στοιχείων του, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της αποτρόπαιης Σφαγής του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944). Η κατάσχεση σταματά με άνωθεν εντολές.Κοιτούσα άφωνος σκεπτόμενος το μέγεθος της υποτέλειας.


    Την Τετάρτη στίς 5 Ιανουαρίου 2011
    γίνεται ανάρτηση με θέμα "Συγκέντρωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις" και χτές ανάρτηση με θέμα "Απόφαση Παπανδρέου, στο παρα πέντε της προθεσμίας.Πάμε Χάγη για το Δίστομο" απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

    Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός Κος Γιώργος Παπανδρέου σύρθηκε στην απόφαση αυτή, όμως είναι προς τιμή του η στάση αυτή,(άλλοι προγενέστεροι δεν τόλμησαν)

    Ομως πάνω και πέρα απο όλα ο Κος Σταμούλης όσοι στάθηκαν πλάι του, όσοι τον στήριξαν τον όμορφο μοναχικό αγώνα του δεν πρέπει να γραφούν πομπώδη λόγια.Ο λόγος απλός ώς ΕΛΛΗΝΕΣ ΈΠΡΑΞΑΝ ΤΟΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ έδωσαν την ίδια απάντηση που δίνει πάντα ο ΕΛΛΗΝΑΣ "όσο ο ήλιος θ’ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που και σήμερα πορεύεται, αποκλείεται να κάνουμε συνθήκες με τον (ΚΑΘΕ)Ξέρξη».

    Δέν είναι μόνο δικαίωση για το Δίστομο, είναι η δικαίωση για κάθε θύμα των Γερμανών Κατακτητών.

    Είναι μια μέρα που μέσα στην ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε μπορούμε να σηκώσουμε το Κεφάλι.

    Η ψυχή του κάθε "Τσέρτου" αναπαύτηκε.Κα Κέλλυ Σταμούλη,Κε Γιάννη Σταμούλη αιώνια ευγνωμοσύνη για το έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιδηρούντιε να μάθεις να σέβεσαι ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιο θέμα κα ιεσύ και όσοι κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακρίτα

    Υπονοείς κάτι για το δικό μου σχόλιο με την απάντηση σου στο Σιδηρούντιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι νεκροί της κατοχής ήταν 800.000 (οι 300.000 από πείνα) από εγκυκλοπαιδικές πηγές αλλά και πρόσφατες αναλύσεις και ντοκυμαντέρ.

    Πρέπει να προστεθούν όμως και 700.000 νεκροί από τον εμφύλιο πόλεμο (πηγές ο Δημήτρης Γλέζος και άλλοι αναλυτές) που δεν ήταν ουσιαστικά και τόσο εμφύλιος.

    Πολέμησαν κυρίως οι συνεργάτες των Γερμανών και Άγγλοι και Αμερικανοί κατά των ανταρτών (όλων των ανταρτών που εγκλωβίστηκαν στο αντάρτικο διωκόμενοι από τους ταγματασφαλίτες και το "κόμμα" βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία να τους καπελώσει). Στη συνέχεια βέβαια ενεπλάκησαν και οι στρατευμένοι στον τακτικό στρατό με αποτέλεσμα μια τεράστια καταστροφή.

    Για όσους δεν το γνωρίζουν το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν οι Άγγλοι και στη Γαλλία αλλά ο Ντε Γκωλ (ακραίος συντηρητικός) πήρε κρυφά κατά τη διάρκεια της κατοχής τη θέση ενός Γάλλου πράκτορα και πέταξε στην κατεχόμενη Γαλλία από την Αγγλία για να συναντηθεί με τους "κομμουνιστές" αντάρτες και να συμφωνήσει να μη χυθεί μετά την απελευθέρωση Γαλλικό αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγγνώμη αλλά γράφουμε βιαστικά... ήταν φυσικά "Μανώλης Γλέζος"

    Για άμεση παραπομπή δείτε σχετικά στη Βικιπαίδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Germany critical of Greek stance in war claim
    By ASSOCIATED PRESS
    01/13/2011 13:23



    BERLIN — Germany's foreign minister criticzed Greece's decision to support a claim for compensation for a World War II Nazi massacre.

    Residents of the Greek village of Distomo have won a battle in Italian courts for compensation from Germany, joining Italian plaintiffs seeking similar damages. Germany argues it settled reparation cases in postwar agreements and has taken the issue to the International Court of Justice.

    Nazi troops executed 214 civilians on June 10, 1944, in Distomo.

    Greece said Wednesday it would support the compensation claim, backing Italy's position.

    German Foreign Minister Guido Westerwelle said Thursday he has "no understanding" for the Greek decision.

    He stressed Germany is aware of its responsibility for its history but stands by its claim to immunity as a state.


    http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=203418

    Στραβοκαταπιε ο Βεστερβελε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα κατοχικά δάνεια, οι πολεμικές αποζημειώσεις και τα εγκλήματα των Γερμανών εισβολέων κατά του Ελληνικού πληθυσμού πρέπει να πληρωθούν από την Γερμανία.
    Το ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τίποτα για να αναζητήσουν τα οφειλώμενα, αποδεικνύει πόσο άχρηστους ηγέτες έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι εκτός από το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και τις άλλες μαζικές εκτελέσεις σε πόλεις και χωριά:

    - Οι Γερμανοί δανείσθηκαν με επίσημα έγγραφα τον μισό χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδας και η Γερμανία που προέκυψε μετά την πτώση του τοίχους (αυτή είναι κληρονόμος της προπολεμικής Γερμανίας) οφείλει σήμερα το αντίτιμο με τους τόκους

    - Οι Άγγλοι κράτησαν με επίσημα έγγραφα τον άλλο μισό χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδας για τα έξοδα του Ελληνικού στρατού στην Αίγυπτο (δηλαδή πολεμήσαμε μαζί και τους πληρώσαμε κιόλας)

    - Οι Γερμανοί ξήλωσαν (κυριολεκτικά, δεν άφησαν ούτε γραμμές ούτε τραβέρσες) το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας άρα μας οφείλουν έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο

    Εκτός από τις υπόλοιπες πολεμικές αποζημιώσεις (είναι επιτιθέμενοι και ηττημένοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΟΤΑΝ Ο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ - ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΙΚ - ΥΨΩΝΑΝ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

    ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΖΙΜΕΝΣ, ΑΡΜΑΤΑ, Υ/Χ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

    ΟΙ ΣΥΝΧΡΟΝΟΙ ΓΕΡΜΑΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για να δουμε και επιτελους ποτε θα κινηθουν οι αργοσχολοι και δειλοι πολιτικατζηδες μας, με "τολμη μεγαλων ανδρων" κατα τις Γενοκτονιες που επραξε ο βαρβαρος Τουρκος στην Ιμβρο, Τενεδο, Κωνσταντινουπολη, Ποντο, Κυπρο κτλ.!

    - Ν. Λυγερός, "Γενοκτονίες και στρατηγική"
    http://www.lygeros.org/4741-gr.php

    - Ενα τραγουδι για τον Αργυρη
    http://www.fontanafilm.ch/DOKFILME/argyris/synopsis_g.html

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Γρηγόρης

    Σου το "χαρίζω", επειδή βαριέμαι να το ψάχνω (υπολογίζεις τα θύματα από την πείνα;). Οι 800.000 αντιστοιχούν στο 11% του τότε πληθυσμού. Και πάλι καμμία χώρα δεν είχε τέτοιο ποσοστό νεκρών. Είσαι εν τάξει τώρα;

    Το Έπος της Αλβανίας, η Μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση είναι ήδη υπεραρκετά για μία τόσο μικρή χώρα, όπως την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε δε μου "χαρίζεις" τίποτα... γιατί απλούστατα όσο και να ψάξεις πάνω από 800.000 δεν θα βρεις (ήδη ακόμα κι αυτό το νούμερο είναι αμφισβητήσιμο). Δυστυχώς δεν έχω καθόλου χρόνο, λόγω φόρτου δουλειάς, να κάτσω να συζητήσουμε. Όποιος θέλει και έχει μάτια ανοιχτά μπορεί να βρει και τα νούμερα και τα στοιχεία. Στην εποχή της ανοιχτής πληροφορίας ζούμε άλλωστε και οι σημαντικότερες ιστορικές μελέτες είναι αναρτημένες στον παγκόσμιο δικτυακό ιστό.

    Επιφυλάσσομαι ωστόσο, αν βρω χρόνο, να επανέλθω.

    Υ.Γ. άσε που έχω και αλλεργία σε κάτι διατυπώσεις του τύπου "ο βαρβαρος Τουρκος" που βλέπω παραπάνω... με εθνικά κόμπλεξ και αφελείς ρομαντισμούς δε γίνεται σοβαρή κουβέντα.

    Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Γρηγόρης

    Εγώ δεν έχω καταλάβει τι θέλεις να αποδείξεις. Πού θέλεις να καταλήξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. >>Υ.Γ. άσε που έχω και αλλεργία σε κάτι διατυπώσεις του τύπου "ο βαρβαρος Τουρκος" που βλέπω παραπάνω...
    Γρηγόρης
    13 Ιανουαρίου 2011 6:57 μ.μ.<<

    Μηπως προκαλει λιγοτερο κομπλεξ και αλλεργια, "ο Γενοκτονος Τουρκος" που αναφερει ο Ν. Λυγερος ("Γενοκτονίες και στρατηγική", http://www.lygeros.org/4741-gr.php);

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @13 Ιανουαρίου 2011 6:57 μ.μ.

    Λογιστή-ερευνητή δώσε τα ΑΚΡΙΒΗ νούμερα των θυμάτων....δώσε την bibliographia σου στους εθνικά και ρομαντικά σφαγιασμένους κομπλεξικούς.



    Σταμάτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γρηγόριε, επειδή υπάρχει περίπτωση να είσαι παπατρέχας και να μην δεις την παραπομπή με το άριστο κείμενο του άριστου Μάρτη, σου στέλνω εδώ μερικές γραμμές του:
    " H δήλωση του στρατάρχου Κάιτελ στη Δίκη της Νυρεμβέργης: “Η αναπάντεχη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων επιβράδυνε κατά δύο και πλέον ζωτικούς μήνες την επίθεσή μας κατά της Ρωσίας. Αν δεν είχαμε τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, άλλη θα ήτο η έκβαση του πολέμου στο ανατολικό μέτωπο και γενικά του πολέμου και άλλοι θα ήσαν σήμερα κατηγορούμενοι”."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γρηγόριε Κ., επειδή όλα είναι πιθανά, και δεν σε γνωρίζω, και ίσως είσαι λάτρης των Γερμανών, πάρε εδώ και τη δήλωση ενός προσώπου το οποίο εσύ ίσως υπολογίζεις ως σοβαρό :
    " Η δήλωση-ομολογία Χίτλερ σε συνομιλία του, στις 30 Μαρτίου 1944, τόσο στη γνωστή κινηματογραφίστρια φίλη του Leni Riefenstahl, ότι: “Η επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος υπήρξε καταστροφική για τη Γερμανία. Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθειά μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα πριν μας πιάσει το ρωσικό ψύχος” (από το βιβλίο της Riefenstahl), όσο και στην πολιτική διαθήκη του, που υπαγόρευσε προ του θανάτου του, όπου κατηγορηματικά αποδίδει την αποτυχία του στην καταστροφική για τη Γερμανία επίθεση του Μουσολίνι κατά της Ελλάδος."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριε Αντπικ, βγάλατε το δεύτερο (δήλωση Καίτελ) από τρία κατα σειρά σχόλια απαντήσεις που σας έστειλα για τον κ. Γρηγόριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για τους παραπάνω συνέλληνες (Γρηγόρης και ανώνυμος) που πιστοί στις ελληνικές παραδόσεις τρώγονται σαν αυθεντικοί Έλληνες
    ακόμη και για τη τιμή του "βάρβαρου του Τούρκου" και μάλιστα τη ιερή στιγμή που μετά από 10ετίες το κράτος αποφάσισε να στηρίξει τον αγώνα Ελληνων πολιτών έναντι εγκλημάτων ξένου κράτους.
    Λοιπόν, βάσει κάποιων στοιχείων που β΄ρηκα πρόχειρα έχετε ίσως δίκαιο και οι δύο: Περ. "Άρδην" τεύχος 12 1998. Για αφαίρεση ζωής 1.125.960 Ελλήνων κάνει λόγο ο Μ.Γλέζος συνυπολογίζοντας όμως και 300.000 απώλειες λόγω υπογεννητικότητας
    Ο καθηγητής Επαμ. Πανάς κάνει λόγο για 880.000 νεκρούς από πείνα, μάχες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα κλπ και προσθέτει και 300.000 θανάτους σε γεννήσεις.

    Τα παραπάνω στοιχεία από την εργασία της Λάμπρου Αγγελικής:
    " Γερμανικές επανορθώσεις - το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα"

    Παναγιώτης Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αξίο αναφοράς.
    Λίγο μετά τη σφαγή οι Γερμανοί αποχωρούν από την Ελλάδα. Οι αντάρτες παραδίδουν στους κατοίκους του Διστόμου αιχμάλωτους Γερμανούς στρατιώτες για να τους "περιποιηθούν" όπως εκείνοι νόμιζαν. Οι κάτοικοι τους ελευθέρωσαν προσφέροντάς τους τα λιγοστά εφόδια που τους είχε δώσει ο Ερυθρός Σταυρός για το μακρύ δρόμο της επιστροφής τους στη Γερμανία...

    Π. Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιώργος Σιδηρούντιος είπε...
    Για δεκαετίες οι άνθρωποι της Γκεστάπο...

    Ο/Η Ακρίτας είπε


    Για μενα Μπραβο και στους δυο γιατι αλληλοσυμπληρωνεστε χωρις να το αντιληφθειτε και αδικα διαφωνησατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Με ενοχλεί αφάνταστα η διαπραγμάτευση από εμπλεκόμενους της αξιοπρέπειάς μας να δοθούν υποτροφίες για σπουδές Γερμανικού δικαίου και λοιπές αξίες αυτού του μορφώματος που μετά τα δυο παγκόσμια εγκλήματά της παραμένει Γερ – μανία.

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Eλπιζω η ωρα της καθαρσης να εφτασε για το Διστομο!
    @Και οχι μονο ο Καιτελ αλλα τοσο ο Γκαιριγκ (δικη της Νυρεμβεργης ) και ο Χιτλερ λενε το ιδιο πραγμα βασικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.