28/2/11

Με έξοδα της Ομογένειας οι δεξιώσεις για την 25η Μαρτίου στα προξενεία

Του Σταύρου Μαρμαρινού
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ομογενειακές οργανώσεις θα αναλάβουν τελικά τα έξοδα δεξιώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 σε ορισμένα από τα ελληνικά προξενεία, στις περιοχές των οποίων εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ελληνοαμερικανικούς φορείς.
Πρώτη προσφέρθηκε να αναλάβει τα έξοδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας, ενώ η δεξίωση αναμένεται να γίνει και στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, όπου τα έξοδα σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», θα αναλάβει κάποιο ίδρυμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεξίωση πρόκειται να γίνει και στο Γενικό Προξενείο του Σικάγου.
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» για το θέμα αυτό ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, είπε ότι έχει διαβιβάσει σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εξωτερικών στις ανά την Αμερική ελληνικές προξενικές αρχές. Τόνισε επίσης, ότι η πρεσβεία θα κάνει μετά τη Δοξολογία της 25ης Μαρτίου, μια δεξίωση για την Ομογένεια στο δικό της κτίριο. Ο κ. Κασκαρέλης διευκρίνισε ότι η πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τα κατά τόπους προξενεία, και ενημερώνεται εάν υπάρχει ενδιαφέρον από ομογενειακούς φορείς να αναλάβουν τα έξοδα διοργάνωσης παρόμοιων δεξιώσεων. Πρόσθεσε δε, ότι η Ομογένεια της Φλόριδας, μέσω της εκεί Ομοσπονδίας, ήταν η πρώτη που έκανε προσφορά για να αναλάβει τα έξοδα της δεξίωσης στο γενικό προξενείο της Τάμπα.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αντώνιος Σγουρόπουλος, επιβεβαίωσε ότι πράγματι μετά από το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας θα γίνει η δεξίωση στα γραφεία του Γενικού Προξενείου. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το πρόγραμμα της εκδήλωσης. «Εμείς διαθέτουμε τους χώρους μας για την εκδήλωση αυτή που διοργανώνει η Ομοσπονδία», διευκρίνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μιχάλης Σέρβος, δήλωσε ότι προσκαλεί όλο τον Ελληνισμό να παραβρεθεί στη δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Τάμπας. Θα προσκληθούν, είπε, οι πρόεδροι όλων των ελληνικών οργανώσεων της περιοχής, ενώ θα παραβρεθούν και δύο Ελληνες βουλευτές, που αναμένονται από την Ελλάδα για την παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς για την εθνική επέτειο. «Ελπίζουμε το παράδειγμά μας, να το ακολουθήσουν και άλλες οργανώσεις που θα προσφερθούν να αναλάβουν τα έξοδα για δεξιώσεις στα διάφορα προξενεία», τόνισε.
Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2011, προς όλες τις διπλωματικές και έμμισθες προξενικές αρχές, με θέμα «Εορτασμός εθνικής επετείου από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας», έχει ως εξής: «Με την ευκαιρία προσεχούς εορτασμού της εθνικής μας επετείου, και δεδομένου ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι γνωστές δημοσιονομικές δυσχέρειες και δεν θα υπάρξουν χωριστά κονδύλια, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για διοργάνωση των καθιερωμένων σχετικών εορτασμών, όπως λ.χ. δοξολογίας, εκφώνησης πανηγυρικού λόγου, καθώς και άλλων, κατά την κρίση σας εκδηλώσεων, σε συνεννόηση και με τοπικούς παράγοντες, όπου τούτο είναι δυνατόν».
Η επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας στον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Αντώνιο Σγουρόπουλο, έχει ως ακολούθως: «Θεωρούμε ότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου από τις ελληνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, όπως συνηθίζεται για πολλές δεκαετίες, αποτελεί χρέος τιμής προς τους αγωνιστές του 1821 που θυσίασαν της ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Η 25η Μαρτίου 1821 στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους λαούς, προς φίλους και εχθρούς, ότι ο ελληνικός λαός δεν νικιέται, δεν πτοείται, αλλά αγωνίζεται για τα ιδανικά, τις αξίες και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που η πατρίδα μας και ο λαός της περνούν δύσκολες ώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι, εμπνεόμενοι από τους αγώνες των προγόνων μας θα κερδίσουμε και τη δύσκολη οικονομική μάχη για να ξανακερδίσει η Ελλάδα το κύρος και την αξιοπιστία που της αρμόζουν.
Aναμένουμε τη θετική απάντησή σας, για να συνεορτάσουμε την εθνική μας επέτειο, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011, στο κτίριο του Γενικού μας Προξενείου στην Τάμπα της Φλόριδας. Γνωρίζοντες ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάργησε τον περασμένο χρόνο τις δεξιώσεις-εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο, τυπικά για λόγους οικονομίας, η οργάνωσή μας είναι διατεθειμένη να αναλάβει όλα τα απαιτούμενα έξοδα, ώστε να μην επιβαρυνθεί το υπουργείο Εξωτερικών και κατά προέκταση ο ελληνικός λαός».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Σέρβος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων αυτής, Τάσσος Μπογδάνος.
ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»
Φεβρουάριος 27, 2011

5 σχόλια:

 1. Αναμενόμενο. Οι άνθρωποι εκεί διψούν για Ελλάδα και ας τους έχει αυτή γραμμένους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εάν αληθεύει γιά τό 1.000.000 Ευρώ ως χορηγία στόν Τ/Ο Σταθμό ,γιά νά προβάλλει δήθεν τό 1821,από ελληνική μεγάλη Τράπεζα,τότε αξίζουν θερμά συγχαριτήρια οι Έλληνες τής Αμερικής!
  Είναι οι δικοί μας συγγενείς,συγχωριανοί,συμπατριώτες!
  Ελληνάδες!
  Ψυχή τε καί Σώματι!
  Επιτρέψτε μου νά αφιερώσω ένα ποιήμα τού Κώστα Καρυωτάκη.
  "Πώς σβήνετε,πικροί ξενιτεμένοι!
  Ανθάκια μου χλωμά,πού σάς επήραν/σέ κήπους μακρινούς νά σάς φυτέψουν.../Βιολέτες κι ανεμώνες,ξεχασμένες/στά ξέναν πού πεθαίνετε παρτέρια,/κρατώντας,αργυρή δροσοσταλίδα,/βαθιά σας τήν ελπίδα τής πατρίδας...
  Χτυπιουνται,πληγωμένες πεταλούδες,/στό χώμα σας οι θύμησες κ'οι πόθοι./Τό φώς,που κατεβαίνει,τής ημέρας,/κι απλώνεται γλυκύτατο καί παίζει/μ'όλα τριγύρω τ'άλλα λουλουδάκια,/περνάει από κοντά σας καί δέ βλέπει/τόν πόνο σας ωραίο,γιά νά χαιδέψει/τά πορφυρά θρηνητικά μαλλιά σας.
  Ειδυλλιακές οι νύχτες σάς σκεπάζουν,/κ'η καλοσύνη άν χύνεται τών άστρων,/ταπεινοί καθώς είστε,δέ σάς φτάνει.
  Ολούθε πνέει,σά λίβας,τών ανθρώπων/
  η τόση μοχθηρία καί σάς μαραίνει,/
  ανθάκια μου χλωμά,πού σάς επήραν/
  σέ κήπους μακρινούς νά σάς
  φ υ τ έ ψ ο υ ν."
  ΑΡΚΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΑΠΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

  ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΕ ΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ.

  ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΔΙΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΕΤΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το φιλότιμο της ομογένειας, θα έπρεπε να κάνει μερικούς-μερικούς εγχωρίους Ελληνες, να ντρέπονται λιγάκι. Εκτός και αν έχουν ξεχάσει τι θα πεί ντροπή.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.