25/2/11

Συνέντευξη κ. Πρωθυπουργού στην εφ. Bild Zeitung


 
Μακροσκελή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου δημοσιεύει η σημερινή (24-2), ευρείας κυκλοφορίας, εφημερίδα BILD - ZEITUNG υπό τον τίτλο «Βάζουμε στοίχημα ότι δε θα ξεπληρώσετε ποτέ τα χρέη σας» και υπέρτιτλο «Η εφ. Bild συνάντησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και του έθεσε άβολες ερωτήσεις». Παρατίθεται το κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κύριε Πρωθυπουργέ, όλοι οι Γερμανοί διερωτώνται, αν η Ελλάδα θα εξοφλήσει ποτέ τα χρέη της. Θα στοιχηματίζατε και το δικό σας μισθό;ΑΠΑΝΤΗΣΗ (γελώντας):
Ένα λεπτό. Δεν έχω τόσα πολλά χρήματα. Άλλωστε έχω περικόψει κατά 20% την αποζημίωσή τη δική μου - καθώς και των άλλων Υπουργών, με τα μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
…Λαμβάνοντας υπόψη τα δημόσια οικονομικά σας στοιχηματίζουμε και με μικρά ποσά…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σοβαρά τώρα. Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σέντ. Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυναμική και αυτή τη στιγμή βιώνει μία πραγματική έκρηξη των εξαγωγών της. Και αυτό χάρη στις διαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζει να υφίσταται.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κάνατε περικοπές και στις παράλογες συντάξεις π.χ. για τις άγαμες θυγατέρες τέως στρατηγών; Στη Γερμανία, όπου όλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μέχρι την ηλικία των 67 ετών, δεν έχουν κατανόηση για κάτι τέτοιο…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα υπήρξε εδώ και δεκαετίες πολύπλοκο και σε τελευταία ανάλυση αδιαφανές. Αυτό το αλλάξαμε. Υλοποιήσαμε εντός λίγων μηνών μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες. Οι γυναίκες π.χ. δεν μπορούν πλέον, όπως συνέβαινε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 45 ετών, αλλά συνταξιοδοτούνται όλες στα 65. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζομένους στην Ελλάδα απασχολείται στο δημόσιο τομέα. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σωστά. Παλιότερα κάθε υπουργός μπορούσε να τακτοποιεί τους ανθρώπους του στο δημόσιο τομέα, για να εξασφαλίζει ψήφους. Επρόκειτο για ένα σύστημα οικογενειοκρατίας. Αλλά κι αυτό το αλλάζουμε. Στην Ελλάδα θα υπάρξει μία νέα πολιτική κουλτούρα. Για κάθε πέντε δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, προσλαμβάνεται ένας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καταλαβαίνετε την οργή των Γερμανών φορολογούμενων όταν πρέπει να πληρώσουν για μία χώρα, η οποία δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κατ’ αρχάς, πρόκειται για δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε τόκους, και όχι για δώρα! Και δεν θέλουμε τα δάνεια για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν. Αλλά αντιθέτως προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ την οργή ορισμένων Γερμανών. Εκείνο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχαριστήσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Δεν είπατε όμως ευχαριστώ όταν η Bild σας πρότεινε να πουλήσετε ελληνικά νησιά προκειμένου να μειώσετε τα χρέη σας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όχι, δεν ευχαρίστησα γι’ αυτό. Κάτι τέτοιο αποκλείεται. Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για τους Έλληνες και για την ελληνική ιστορία. Έχουν διατεθεί τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό για την άμυνα προκειμένου να προστατευτούν αυτά τα νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές. Εκτός τούτου τα νησιά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, την οποία εκτιμούν και οι Γερμανοί τουρίστες. Αν πουλούσαμε τα νησιά μας σε κάποιους πάμπλουτους, δεν θα είχε πια κανένας πρόσβαση σε αυτά. Θέλουμε να αναπτύξουμε με ευαισθησία και με οικολογικό τρόπο αυτά τα μοναδικά φυσικά τοπία. Αυτό θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Οι ελληνικές κυβερνήσεις εξωράιζαν επι μακρόν τα στατιστικά στοιχεία και την πραγματική κατάσταση των ελληνικών δημοσίων οικονομικών. Τι απέγιναν οι δημόσιοι υπάλληλοι που φέρουν την ευθύνη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Διεξάγονται σχετικές έρευνες και έχουν κινηθεί διαδικασίες. Διαθέτουμε πλέον σήμερα μία απολύτως ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία. Κάθε ευρώ που δαπανά το κράτος μπορεί να το δει κανείς σήμερα στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά μας από κάθε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε.- περισσότερη διαφάνεια κι από αυτή τη Γερμανία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πόσο θα αντέξουν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα τη σκληρή πορεία λιτότητας; Ακόμη και κατά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο κάποιοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά της πολιτικής σας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Εμείς οι Ελληνες έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε. Η κυβέρνησή μου ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις- και τις κερδίσαμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Οι αγορές φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τις προσπάθειες της Ελλάδας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Τους τελευταίους 15 μήνες προχωρήσαμε σε δραστικές τομές - περισσότερες από ότι πολλές άλλες κυβερνήσεις μαζί! Κανείς δεν περίμενε ότι θα το πετυχαίναμε, αλλά τα καταφέραμε. Δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και οι Γερμανοί επωφελούνται από αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η Ελλάδα διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Πώς θέλετε να σας εμπιστευθούν οι αγορές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Θέλω να είμαι ειλικρινής: Το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 και για το λόγο αυτό είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής. Οι αγορές δεν δίνουν τόσο σημασία σε συγκεκριμένες προθεσμίες, αλλά στο αν ένα σχέδιο είναι έξυπνο και υλοποιήσιμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Και αν εγκατέλειπε για ένα χρονικό διάστημα η Ελλάδα την ευρωζώνη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όχι, ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Όπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το Ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και μαζί με αυτές την οικονομία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Απομένει το σημαντικό ερώτημα: ποιο είναι το όφελος της ευρωζώνης από την παραμονή σε αυτή των Ελλήνων – εκτός από ελλείμματα και χρέη…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Τα οφέλη για την Ευρώπη είναι πολλά! Ας αναφερθώ σε δύο μόνο πλεονεκτήματα: Πρώτα- πρώτα αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει δικές σας θέσεις εργασίας. Και δεύτερον, αποτελούμε άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η κατάσταση στη Βαλκανική και οι πρόσφατες αναταράξεις στις αραβικές χώρες πέριξ της Μεσογείου. Είναι γείτονες μας, με τους οποίους διατηρούμε στενές επαφές. Μεγάλα κύματα προσφύγων από αυτές τις περιοχές θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να συνεισφέρουμε πολλά στο θέμα αυτό.

3 σχόλια:

 1. Χριστέ μου, γιατι μας το κανες αυτο και έγινε πρωθυπουργός αυτος ο κύριος τιποτα. Αυτός ο χωρίς την ελάχιστη κουλτούρα και τιμιότητα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι αυτή συνέντευξη πρωθυπουργού ελεύθερης ευρωπαϊκής χώρας;
  Το ιταμό και διαρκώς προσβλητικό ύφος του δημοσιογράφου δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.
  Ο πρωθυπουργός εισπράτει περιφρόνηση και αλαζονία εκ μέρους των αιώνιων Ναζί που βρήκαν την ευκαιρία να του κουνήσουν το δάκτυλο ως δάσκαλοι σε κακό μαθητή.
  Ποιοι; Οι Πρυτάνεις της διαφθοράς και της μιζοζίμενς!!!
  Κουβέντα φυσικά για τις πολεμικές αποζημιώσεις, μην τους εξαγριώσουμε κιόλας!!!
  Και ποια τα λέει αυτά, η κωλοφυλάδα BILD!!!
  Και φυσικά πάλι φταίνε οι "κακοί" Έλληνες που τους πληρώνουν οι "καλοί" Γερμανοί.

  Αυτό δε με την οικογενειοκρατία που είπε ήταν όλα τα λεφτά! Για την πολιτική οικογενειοκρατία της οποίας ο πρωθυπουργός είναι η τρίτη γενιά τσιμουδιά!!

  Η δε συζήτηση για τα νησιά αποτελεί εκ προοιμίου καταστρατήγηση κάθε έννοιας εθνικής αξιοπρέπειας, αφού δεν θα έπρεπε, όχι μόνο να τίθεται τέτοιο ζήτημα, πόσο δε μάλλον να συζητείται, είτε στα σοβαρά είτε στα αστεία!!

  Τέλος, αυτό με τα

  "Μεγάλα κύματα προσφύγων από αυτές τις περιοχές θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να συνεισφέρουμε πολλά στο θέμα αυτό"

  δεν προοιωνίζει τίποτα καλό! Η Ελλάδα δηλαδή θα φροντίσει ώστε οι "καλοί" Γερμανοί να μην επιβαρυνθούν από την αναμενόμενη ένταση της λαθρομετανάστευσης! Πως, με ποιο τρόπο; Έχουμε μάθει πια!!
  Η Ελλάδα θα τους κρατήσει στο έδαφος της, θα μετατραπεί σε τεράστια αποθήκη θλίψης, φτώχειας, ανέχειας και εγκληματικότητας προκειμένου να ευχαριστήσει τους ανάλγητους δανειστές της και να τους απαλλάξει από το βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών!!

  Δόλια Ελλάδα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μνημείο υποτέλειας !!!
  Τα υπόλοιπα τα είπε ο ΑΠΕΛΛΗΣ...
  τζιμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.