25/2/11

Τουρκία: Ένας κακόγουστος εορτασμός με γεύση μίσους


Οπλισμένα παιδιά και αναπαραστάσεις σταύρωσης Τούρκων στους τοπικούς εορτασμούς για την ανεξαρτησία του Μπαϋμπούρτ, περιοχή του Ευξείνου Πόντου, στα ανατολικά της Τουρκίας. 

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι θέλει να επιτύχει την ειρήνη και τον διάλογο με τους γείτονες της, αλλά δεν διστάζει να αποστάξει το δηλητήριο του μίσους στη νεότερη γενιά της: το Μπαϋμπούρτ, πόλη του Ευξείνου Πόντου στην Τουρκία, γιόρτασε επισήμως την απελευθέρωση της από τη ρωσική κατοχή πριν από 93 χρόνια, με οπλισμένα παιδιά-στρατιώτες και "παραστάσεις σταύρωσης Τούρκων από τους Αρμένιους."
Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Μπαϋμπούρτ, καθώς και βουλευτές από το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ), παρακολούθησαν την «ημέρα της απελευθέρωσης από την εχθρική κατοχή».
«Αυτές τις συμφορές που ζήσαμε σε αυτή τη γη πριν από 93 χρόνια δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν από τις νέες γενιές», είπε ο δήμαρχος.
Ένας τρελός κόσμος: το τουρκικό κράτος εξακολουθεί, όπως το γνωρίζουμε, να αρνείται εδώ και 96 χρόνια τη γενοκτονία του αρμενικού πληθυσμού της το 1915. 
Μήπως αποτελεί αυτό το «τουρκικό μοντέλο» που οι αναλυτές και Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί στον αραβικό κόσμο;
Ο ιστοτόπος Collectif VAN σας προσφέρει τη μετάφραση αυτού του άρθρου που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, αγγλόφωνη έκδοση Daily News την 22 Φεβρουαρίου του 2011.


«Δηλητηριώδη» προσομοίωση σταύρωσης στην Τουρκία.

Η αναπαράσταση της απελευθέρωσης μιας πόλης στη Μαύρη Θάλασσα από τη ξένη κατοχή σχεδόν έναν αιώνα πριν, με τα παιδιά κρατώντας όπλα και που παριστάνουν τη σταύρωση των Τούρκων από τους Αρμένιους, επέσυρε την κριτική από τις Αρμενικές προσωπικότητες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η πόλη του Μπαϋμπούρτ καταλήφθηκε από τους Ρώσους, που υποτίθεται συνεργάστηκαν με τους Αρμένιους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη γιορτάζει την 93η  επέτειο της "ημέρας της απελευθέρωσης από την εχθρική κατοχή» με μια εκπληκτική αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων.

«Η Τουρκία λέει ότι θέλει την ειρήνη και τον διάλογο με τους γείτονές της. Είναι αυτός ένας τρόπος για την καθιέρωση διαλόγου, δηλητηριάζοντας τη νεότερη γενιά»; δήλωσε την Τρίτη ο πανεπιστημιακός Αρμένιος Haygazun Alvrstyan, καθηγητής στο Κέντρο των αρμενικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ερεβάν, στη Hürriyet Daily News & Economic Review. 

«Όταν είδα αυτή την ιστορία [σχετικά με την αναπαράσταση], είπα μέσα μου:« κρίμα ». Αυτό είναι όλο, είπε ο δημοσιογράφος Etyen Mahcupyan, ένας Τούρκος πολίτης αρμενικής καταγωγής.

Ο Sezgin Tanrıkulu, ο κοινοβουλευτικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το
CHP, αρμόδιος για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέκρινε επίσης τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Μπαϋμπούρτ. "Είναι ντροπή για την Τουρκία που τέτοιοι λόγοι μίσους διδάσκονται στα παιδιά με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε την Τρίτη στην εφημερίδα Daily News. 
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μπαϋμπούρτ στην οδο Cumhuriyet και την παρακολούθησαν ο κυβερνήτης του Μπαϋμπούρτ Kerem Al, ο Δήμαρχος Χατζή Αλή Πολάτ, βουλευτές από το κόμμα στην εξουσία, το ΑΚΡ, και ο συνταγματάρχης Φαρούκ Kayadelen, διοικητής της στρατιωτικής διοίκησης του Μπαϋμπούρτ. Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι κάτοικοι της πόλης, μεταξύ των οποίων παιδιά, αναπαραστήσαν την κατάληψη της πόλης από τους εχθρούς τους.

Ο Πόλατ είπε ότι η αναπαράσταση έγινε για να καθοριστεί η ιστορία και να μην ξεχνάμε το παρελθόν. 

«Η Εθνική μνήμη μας δεν πρέπει να χαθεί και τη δυστυχία που γνώρισε αυτή η γη πριν από 93 χρόνια δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί από τις νέες γενιές», είπε ο δήμαρχος.
«Πρέπει να έχουμε υψηλά ιδανικά, όπως και τα [άλλα] κράτη που μεγαλώνουν τις γενιές τους με την ιδέα της« Μεγάλης Αρμενίας, με ανατολικά όνειρα και με το όνειρο της επέκτασης μέχρι τις ζεστές θάλασσες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχουμε υποστεί στη διάρκεια της ιστορίας μας ».

Πέρυσι, για το θέαμα της «ημέρας της απελευθέρωσης» χρησιμοποιήθηκε αληθινό αίμα ζώων, απλωμένο στα πρόσωπα των ανθρώπων που έπαιξαν το ρόλο των Αρμενίων για να δείξουν τη σκληρότητά τους.

«θαφτείτε στο Μπαϋμπούρτ»

«Πρέπει να αναπτύξουμε το Μπαϋμπούρτ για να το κάνουμε μια καλή πόλη", δήλωσε ο δήμαρχος Polat. "Επαναλαμβάνουμε εδώ, και έξω από την πόλη, « επενδύσετε σε αυτή τη πόλη. "Νοικιάστε ένα σπίτι στο Μπαϋμπούρτ για τις διακοπές, για παράδειγμα. Και αν δεν μπορείτε να επενδύσετε [εδώ], τουλάχιστον φροντίστε για τη κηδεία σας στο Μπαϋμπούρτ, για να έχετε τουλάχιστον μία σύνδεση με την πόλη. "

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, 2011 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Daily News

 Collectif VAN
Δημοσιεύτηκε στις: 24-02-2011

5 σχόλια:

  1. Δεν αναλογίζομαι τι λένε οι τούρκικες εφημερίδες , ούτε με ενδιαφέρει . Ούτως η άλλος τα κολυβα στην τσέπη τα έχουνε.



    Εκ Μακεδονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΉΝ ΠΡΩΙΝΉ ΖΏΝΗ ΤΟΎ ΜΕΓΆΛΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ "MEGA",ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΉΝ ΣΟΥΗΔΊΑ(Κ.ΔΟΥΖΙΝΑΣ),ΕΊΠΕ ΟΤΙ ΌΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ(ΚΑΊ ΒΈΒΑΙΑ ΩΣ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΈΧΟΥΝ)ΚΑΊ ΠΡΈΠΕΙ ΝΆ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΌ ΤΉΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ.
    ΕΙΠΕ ΤΌ ΕΞΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
    "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΖΟΎΝ ΣΈ ΜΙΆ ΧΏΦΡΑ ΦΤΩΧΉ ΜΈ ΘΆΛΑΣΣΑ ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ,ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΦΕΥΓΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΊ ΈΡΧΟΝΤΑΝ ΑΛΛΟΙ ΝΆ ΚΑΤΟΙΚΉΣΟΥΝ ΕΔΩ!ΑΣΣΎΡΙΟΙ,ΦΟΊΝΙΚΕΣ,ΑΙΓΎΠΤΙΟΙ....
    ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΉΤΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ "ΠΕΡΙΟΠΉΣ",ΔΙΟΤΙ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΉΝ ΣΟΥΗΔΊΑ ΚΑΊ ΈΚΤΟΤΕ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΉ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΤΉ ΤΟΥ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΊ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ"....
    ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΟΎΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΏΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΟΎΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ" ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ "ΚΑΊ ΤΟΥΣ "ΔΙΩΓΜΟΥΣ" ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΊ ΙΔΊΩΣ ΑΠΌ ΤΟΎΣ ΤΟΎΡΚΟΥΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΏΝΑ,ΟΎΤΕ ΓΙΆ ΤΟΎΣ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΉΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΎΠΡΟ ,ΑΠΌ ΤΌΝ "ΑΤΤΊΛΑ" ΤΌ 1974!
    ΟΎΤΕ" ΞΈΝΟΣ" ΔΈΝ ΘΆ ΤΆ ΥΠΟΣΤΉΡΙΖΕ ΑΥΤΆ!ΟΎΤΕ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΣ ΝΆ ΉΤΑΝ!
    ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΌΣΟΙ ΛΆΘΡΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΉΝ ΣΟΥΗΔΙΆ,ΑΛΛΆ ΨΕΛΛΙΣΕ ΌΤΙ ΣΤΉΝ ΑΓΓΛΊΑ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 600.000ΧΙΛΙΑΔΕΣ(ΑΠΟ ΤΊΣ ΑΠΟΙΚΊΕΣ ΤΏΝ ΚΥΡΊΑΡΧΩΝ ΆΓΓΛΩΝ!).
    ΟΤΑΝ ΈΧΕΙΣ ΤΈΤΟΙΟΥΣ ΦΊΛΟΥΣ-ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ,ΤΊ ΤΟΎΣ ΘΈΛΕΙΣ ΤΟΎΣ ΕΧΘΡΟΎΣ;
    ΤΟΣΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΘΆ ΧΆΣΟΥΝ ΣΈ ΑΙΓΥΠΤΟ,ΤΥΝΝΗΣΊΑ,ΛΙΒΎΗ...ΣΟΥΔΆΝ...ΤΊΣ ΔΟΥΛΕΙΈΣ ΤΟΥΣ,ΘΆ ΞΑΝΑΓΥΡΊΣΟΥΝ;
    ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,ΤΊ ΘΆ ΥΠΟΣΤΟΎΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;
    ΘΕΛΟΥΝ ΝΆ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΈΔΙΟ;
    ΓΙΑΤΙ ΔΈΝ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΈΣ;ΠΟΎ ΕΊΝΑΙ;
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΈΣ;ΠΟΎ ΚΡΎΒΟΝΤΑΙ;
    ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΜΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ;
    Η ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ;ΤΆ ΚΌΜΜΑΤΑ;
    ΟΙ ΠΑΠΆΔΕΣ;ΠΑΠΑΦΛΈΣΣΕΣ;
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ;ΟΙ ΝΈΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΎ ΔΈΝ ΈΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΆ;
    ΚΑΊ ΔΕΝ ΘΆ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΟΥΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΜΈ 5ΟΟ ή 300 ΕΥΡΏ;
    ΠΟΎ ΕΊΜΑΣΤΕ ΌΛΟΙ;
    ΚΑΙ ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΤΟΎΣ ΛΊΓΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΈΣ ΝΆ ΧΟΡΕΎΟΥΝ;

    ΠΟΛΕΜΉΣΤΕ ΓΙΆ ΤΌ ΔΙΚΌ ΣΑΣ ΔΙΚΙΟ ΣΥΝΈΛΛΗΝΕΣ!!!ΤΉΝ ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΑΛΉΘΕΙΑ!
    ΤΉΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
    ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ,ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,
    Α Ν Α Γ Ν Ω Ρ Ι Σ Η!!!
    Ω Σ Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν !

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως ακριβώς το έγραψε ο armandos... έρχεται η ταφόπλακά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τουρκοι οπως παντα κανουν οτι μπορουν να δικαιωσουν το αρμενικο επανστατιο θουριο "βαρβαρων ασπλαχνη φυλη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aρκει να προλαβουμε να το δουμε το ''θαμα''πριν μας πλακωσει εμας η δικη μας ταφοπλακα,ετσι που λυσσαξαμε να θαφτουμε απο μονοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.