17/2/11

Δύο εμμονές και η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου


του Άγγελου Μ. Συρίγου
δικηγόρου-επ. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου. Εάν η συζήτηση περιοριζόταν σε αυτή την πρόταση, θα την προσυπέγραφαν οι πάντες (πλην, ίσως, των οικολογούντων).
Καθήκον ενός κράτους είναι να αξιοποιεί προς όφελος του λαού του, τυχόν πλουτοπαραγωγικές πηγές με τις οποίες το προίκισε η φύση. Στην πρόταση για εκμετάλλευση, όμως, κυριαρχούν δύο περίεργες εμμονές.
Εμμονή πρώτη: Στο Αιγαίο υπάρχει απίστευτος πετρελαϊκός πλούτος.
Ξαφνικά ακούμε ότι το Αιγαίο είναι γεμάτο υδρογονάνθρακες. Η Κρήτη εμφανίζεται να κάθεται πάνω σε ωκεανούς πετρελαίου. Ποτάμια μαύρου χρυσού διατρέχουν εγκαρσίως, οριζοντίως και καθέτως τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τις βόρειες και ανατολικές Σποράδες. Κάποιοι φθάνουν στο σημείο να μιλούν για τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Βεβαίως, οι έρευνες που γίνονται από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν έδειξαν ότι υπάρχουν μάλλον περιορισμένα κοιτάσματα. Διευκρινίζεται ότι αναφερόμαστε μόνον στο Αιγαίο και όχι στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης, της Ρόδου ή του Καστελόριζου, όπου φαίνεται ότι, όντως, τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, χωρίς να είναι σαφές κατά πόσον είναι εκμεταλλεύσιμα. Τα μόνα σίγουρα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο είναι γύρω από τη Θάσο. Πιο γνωστό από αυτά είναι το κοίτασμα οκτώ μίλια ανατολικά από το ακρωτήριο Μπάμπουρας. Η πρόθεση της καναδικής εταιρείας που είχε τα σχετικά δικαιώματα να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος οδήγησε στην ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987. Έκτοτε έχει μείνει ανεκμετάλλευτο. Ενδείξεις υπάρχουν και σε κάποια άλλα σημεία που συνήθως βρίσκονται πολύ μακριά από τις όποιες τουρκικές διεκδικήσεις (π.χ. στο Θερμαϊκό).
Οι ομιλούντες περί πετρελαϊκών ποταμών ξεπερνούν εύκολα τα στοιχεία από τις έρευνες χάρη στις θεωρίες συνωμοσίας. Εθνικά ύποπτες κυβερνήσεις (διαχρονικά) που δεν ήθελαν να έλθουν σε σύγκρουση με την Τουρκία, προτίμησαν να κρύψουν τον πλούτο του Αιγαίου. Τώρα, όμως, μάς λένε, που η χώρα βρίσκεται στη μέγγενη του ΔΝΤ δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια. Πρέπει να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση. Γιατί δεν προχωράμε παρ’ ότι οι περιοχές όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα δεν διεκδικούνται από την Τουρκία; Η απάντηση δίνεται από τη δεύτερη εμμονή.
Εμμονή δεύτερη: Δεν μπορούν να γίνουν έρευνες ή εκμετάλλευση των πετρελαίων στο Αιγαίο πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων διότι το 1987 ο Ανδρέας Παπανδρέου συμφώνησε με τον Τουργκούτ Οζάλ να διακόψει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα. Πρόκειται για μία ιστορία που ανατρέχει στο 1987. Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 1987 οι δύο πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Οζάλ αντήλλαξαν έξι επιστολές για την αποκατατάσταση των διμερών σχέσεων.
Στις επιστολές του ο Οζάλ ζήτησε μετ’ επιτάσεως αποχή των δύο χωρών από ενέργειες «στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, έξω από τα χωρικά τους ύδατα». Ο Παπανδρέου αποδέχθηκε «την αποχή από πράξεις επί της υφαλοκρηπίδας». Πρόσθεσε, όμως, ότι η αποχή θα ίσχυε μόνον για όσο χρόνο διαρκούσαν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις έληξαν τον Σεπτέμβριο του 1988. Συνεπώς, τότε έπαψε να ισχύει και η υποχρέωση αποχής από ερευνητικές ή άλλες δραστηριότητες επί της υφαλοκρηπίδας. Οι μετέπειτα κυβερνήσεις δεν δέχθηκαν κάποια σχετική δέσμευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να προβεί σε έρευνες εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Δεν επικαλούνται, όμως, τη συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ του 1987 αλλά το Πρακτικό της Βέρνης του 1976.
Το γεγονός ότι οι όποιες δεσμεύσεις του Ανδρέα Παπανδρέου έληξαν εδώ και 23 χρόνια δεν απασχολεί τους ιεραποστόλους της εκμεταλλεύσεως των πετρελαίων. Επιμένουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε τον τεράστιο πλούτο του Αιγαίου. Επικαλούμενοι ένα ιερό τέρας της πολιτικής, τον Ανδρέα Παπανδρέου, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, καθιστούν την υποτιθέμενη δέσμευση, αξεπέραστο θέσφατο.
Άρα... συνεκμετάλλευση
Το συμπέρασμα είναι περίπου αυτονόητο: Πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία για να εκμεταλλευθούμε τον πετρελαϊκό πλούτο του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει συνεκμετάλλευση. Η “φωνή της λογικής” (που -εννοείται ότι- ξεπερνά τα στερεότυπα και τις στείρες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος) μάς δείχνει το δρόμο: Προκειμένου να μην εκμεταλλευθούμε τίποτα, ας κάνουμε μία υποχώρηση και ας δεχθούμε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων με την Τουρκία. Άλλωστε, προτιμούμε να έχουμε μία τούρτα που δεν μπορεί να φάει κανείς; ή να ανεχθούμε να φάει και κάποιος άλλος τη στιγμή που η τούρτα είναι τόσο μεγάλη που φθάνει για όλους; (αυτό αποκαλείται στη γλώσσα της πολιτικής επιστήμης “κατάσταση win-win”, αφού και οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι θα βγουν στο τέλος ωφελημένες).
Συνεκμετάλλευση σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγο (ή πολύ) τα στραβά μάτια και να μην είμαστε τόσο “διεκδικητικοί” εν σχέσει προς τα δικαιώματα που έχουμε με βάση το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν θα χρειασθεί να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανώφελες εντάσεις. Ελλάδα και Τουρκία θα μοιρασθούν κάποια θολά δικαιώματα εκμεταλλεύσεως του υπόγειου πλούτου της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, δηλαδή όλων των περιοχών που βρίσκονται εκτός ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία δεν θα αντιδράσει όταν θα κάνουμε έρευνες στον Μπάμπουρα ή όπου αλλού.
Έτσι στο όνομα κάποιων περιορισμένων ή ανύπαρκτων πετρελαϊκών κοιτασμάτων υποτίθεται ότι θα επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη. Είναι αμφίβολο εάν αυτό θα αποφέρει κάποια χρήματα στον ελληνικό κρατικό κορβανά. Είναι όμως βέβαιο ότι θα νομιμοποιήσει την εγκατάσταση της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Παράλληλα θα θάψει το θέμα της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας. Αυτός όμως δεν είναι ο απώτερος στόχος; Να κλείνουμε όπως-όπως τα προβλήματα;
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

13 σχόλια:

  1. -Η Ελλάδα αποτελεί την κύρια οδό των Αμερικανικών Συμφερόντων στην Νότια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    -Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μια ευρύτερη διάσταση και άπτονται γεωπολιτικών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή.

    -Απο την πλευρά της Τουρκίας είναι διάχυτος ο φόβος ότι μια πιθανή συνεργασία της Ελλάδας με άλλες χώρες μπορεί να ανατρέψει τα γεωπολιτικά της σχέδια.Είναι διάχυτη δε η αντίληψη ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε αγαστή συνεργασία και ότι η Κύπρος αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής διπλωματίας σε ότι αφορά την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της κήρυξης ΑΟΖ και της οριοθέτησής της.

    -Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός του τεράστιου ευρωπαικού ενδιαφέροντος για τα ενεργειακά κοιτάσματα φυσικού αερίου μεταξύ Κρήτης-Κύπρου, του Οικοπέδου 12 και του Λεβιάθαν.

    -Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το Ισραήλ επιδιώκει με κάθε τρόπο την απομόνωση της Τουρκίας και οι πρόσφατες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο έχουν πλήξει την σφαίρα επιρροής της Τουρκίας

    Αυτα σε γενικές γραμμές για να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα εκμετάλλευσης ή συνεκμετάλευσης του Αιγαίου έχει ξεφύγει απο τα στενά όρια του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...το ζήτημα εκμετάλλευσης ή συνεκμετάλευσης του Αιγαίου έχει ξεφύγει απο τα στενά όρια του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

    17 Φεβρουαρίου 2011 11:39 π.μ.

    Σωστοτατο.Να το καταλαβει και ΓΑΠ και να μη υποκυψει σε τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα αυτα ωραια και σεβαστα.
    Οι αμερικανοι οι εβραιοι και...και...και...
    Αν ο Μεγας Αντρεας δεν αυτοσχεδιαζε
    νομιζω οτι τα πραγματα θα ηταν πιο
    ξεκαθαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ((Συνεκμετάλλευση σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγο (ή πολύ) τα στραβά μάτια και να μην είμαστε τόσο “διεκδικητικοί” εν σχέσει προς τα δικαιώματα που έχουμε με βάση το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο.))

    χαχαχαχα!!..μια χαρά τα λες φιλε μου!..μην σου πω πώς τα λές καλύτερα και απο τον Ερντογαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ξαφνικά ακούμε ότι το Αιγαίο είναι γεμάτο υδρογονάνθρακες."

    -ΕΣΥ ξαφνικά το άκουσες! όχι ακούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πρόκειται να γίνει συνεκμετάλλευση.
    Η ΑΟΖ θα δώσει τη λύση. Η Τουρκία το έχασε αυτό το παιχνίδι. Καλά ήταν όσο κράτησε.
    Δηλαδή τι; Το δίκαιο της θάλασσας θα ισχύει μόνο για το Καστελόριζο και όχι για το Αιγαίο;
    Είναι αστεία πράγματα αυτά.

    Για να μπει μία χώρα στην Ε.Ε. θα πρέπει να υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.

    Κανέναν δεν συμφέρει μία πολύ πιο ισχυρή Τουρκία.
    Τόσο το Ισραήλ όσο και την Ε.Ε. αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ τα συμφέρει να υπάρχει δίοδος από την Ιταλία έως το Ισραήλ που να μην ελέγχεται από μουσουλμανικές χώρες και ιδίως από την Τουρκία.
    Στο Αιγαίο δεν συμφέρει τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις να έχουν να ασχολούνται με δύο.
    Είναι προτιμότερο να είναι μόνο η Ελλάδα η οποία ελέγχεται πολύ καλύτερα, είναι δημοκρατική χώρα, μη μουσουλμανική, ευρωπαϊκή, χωρίς κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, εμφύλιων συγκρούσεων, με υψηλό ΑΕΠ και ανεπτυγμένη.

    Οπότε το θέμα είναι το εξής:
    -Τι αντάλλαγμα θα πάρει η Τουρκία;
    ή μήπως δεν θα πάρει τίποτα, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει την εξέγερση των Κούρδων και την αποτροπή διάλυσής της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. -Τι αντάλλαγμα θα πάρει η Τουρκία;
    ή μήπως δεν θα πάρει τίποτα, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει την εξέγερση των Κούρδων και την αποτροπή διάλυσής της;

    17 Φεβρουαρίου 2011 2:07 μ.μ.

    Οποιος σκαβει λακκους για αλλους στο τελος θα πεσει ο ιδιος μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΥΡΙΕ Συρίγου,

    Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΣΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΕ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΤΗ ΜΙΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ?

    ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΛΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΓΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην Ελλάδα πλέξαμε τα μπούτια μας. Είναι αυτή ανάλυση νομικού διεθνολόγου; Είναι ανάλυση ειδικού των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής; Είναι ανάλυση ειδικού των πετρελαίων; Είναι ανάλυση πολιτικού προσώπου; Εγώ λέω έλεος …
    Στην Τουρκία σε αυτή την ηλικία οι πανεπιστημιακοί κάνουν σιδερένιες αναλύσεις για να στηρίξουν τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα και ανταγωνίζονται η μια την άλλη για το ποια θα είναι πιο σιδερένια. Εδώ αερολογούμε. Γνώμες, Γνώμες, Γνώμες.
    Ευτυχώς που κάποιος Καρυώτης μίλησε νομικά, κάποιος Μαρκεζίνης πολιτικά και κάποιος Μάζης γεωενεργειακά. Διαφορετικά σε αυτή την χώρα των πολλών πανεπιστημιακών ειδικών στις γνώμες, στους ελιγμούς και στις σχοινοβασίες, δεν θα ξέραμε οτιδήποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πού το 'χουμε 'δεί ότι είναι γεμάτο κοιτάσματα;
    έρευνες δεν έχουν γίνει. κι ό,τι έρευνες υπάρχουν είναι για περιοχές άσχετες με τον ελλαδικό γεωλογικό χώρο. ακόμα και νοτίως της Κρήτης...
    ...και να μην ξεχνούμε ότι ομιλούμε περί θαλασσίων βαθών που εγγίζουν και τα 4300 μέτρα!!!!!
    Αυτό σημαίνει υψηλού κόστους και επιχειρηματικού ρίσκου έρευνες.
    Και εννοείται ότι για να προβούν οι μεγάλες εταιρείες σε τέτοιες έρευνες, πρέπει να έχουν και τεράστιες δομές που πιθανόν να περιέχουν κοιτάσματα.
    Ας κρατούμε και λίγο μικρότερο καλάθι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tι θα ελεγε ο κος καθηγητης για μια συνεκμεταλλευση της τσεπης του και του οικου του;Κοινοκτημοσυνη και αγαπη.Επι αψυχων και εμψυχων ως ειπε ο Πλατων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 5:40 αν δεν ψάξουμε πώς θα ξέρουμε; Κι αν δεν σ' αφήνει ο τούρκος να ψάξεις γιατί είσαι κότα (όχι εσύ, έτσι;) πώς θα μάθεις; Κι αν μας δίνεται μια ευκαιρία να μάθουμε αν έχει ή όχι και παρακάμπτεται ο τούρκος, προς τι η γκρίνια; Τελικά θέλεις να έχει κοιτάσματα ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΕ ΑYΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΝΩ ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ.

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ "ΜΙΣΟΣ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ.

    ΕΔΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

    1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΡΡΕΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ GAVIN MENZIS ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΜΙΝΩΕΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ,

    «Όσον αφορά τις απόψεις του κ. Μένζις, θα ήθελα να επισημάνω πως οι Αιγύπτιοι είχαν κάνει υπερπόντια ταξίδια προς Νότον. Δεύτερον, πώς ήταν δυνατόν να διαπλέουν τόσο μικρά πλοιάρια τη νύχτα τον Ατλαντικό; Μπορεί να έκαναν μεγάλα ταξίδια, αλλά η προώθηση γινόταν σταδιακά, καθώς τη νύχτα τα πλοιάρια σταματούσαν σε όρμους, νησάκια και ακρωτήρια με τα οποία είναι διάσπαρτο το Αιγαίο. Και τέλος, πώς μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι Αιγύπτιοι να εντόπισαν καπνό και καλαμπόκι στους λαούς που ζούσαν προς Νότον ή στους λαούς της Εγγύς Ανατολής;».

    Ο "ΕΛΛΗΝΑΣ" ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΝΕΙΛΟ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ.

    ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΔΕΝ ΦΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΡΡΕΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΕΝΝΕΣΤΕΡΟ ΕΥΡΗΜΑ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΓΙΑ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΦΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣ.

    ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΑΛΛΩΝ ΞΕΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (DARK WINE SEA, EXTAORDINARY VOYAGE OF PYTHEAS THE GREEK, Odyssee und Argonautika; Untersuchungen zur griechischen Sagengeschichte und zum Epos, MAPS OF ANCIENT KINGS, GREEK LANGUAGE ELEMENTS IN THE POLYNESIAN LANGUAGES) ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ AΓΝΟΕΙ ΤΕΛΟΙΩΣ (Η ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ) Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΡΡΕΣ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ, ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ, ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ ΠΙΑ, ΒΑΔΗΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.