15/2/11

Νέα δεδομένα για την κινεζική διείσδυση στην Αφρική

Η Αγκόλα είναι μια από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας από την Αφρικανική ήπειρο. Αν περπατήσει κάποιος οποιονδήποτε από τους πολυσύχναστους δρόμους της χώρας είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει μια από τις κατασκευές κινεζικών συμφερόντων. Ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν είναι σπάνιο να δει κανείς να κρέμονται κόκκινα κινέζικα φανάρια και χειρόγραφες πινακίδες στα κινέζικα.



Οι κινέζικες εταιρίες έχουν εμπλακεί σε όλα τα είδη κατασκευών της χώρας, επιδιορθώσεις δρόμων, σιδηρόδρομων και αεροδρομίων, κατασκευή γηπέδων, σχολείων, νοσοκομείων και κυβερνητικών κτηρίων ακόμη και στην κατασκευή ολόκληρων προαστίων.


Οι σχέσεις Κίνας – Αγκόλας εκτινάχθηκαν στα τέλη του τριακονταετούς πολέμου στην Αγκόλα το 2002, όταν η χώρα είχε άμεση ανάγκη από κεφάλαια και τεχνογνωσία. Η Κίνα εφαρμόζοντας το σχέδιο «goingout» αναζητώντας και εξασφαλίζοντας τους φυσικούς πόρους και τις αγορές για να επενδύσει στράφηκε και προς την Αγκόλα.


Αλλά όσο διευρύνεται η παρουσία της Κίνας στην αφρικανική χώρα, τόσο αυξάνεται και η καχυποψία της Δύσης, και παρά τα δάνεια που έχει εκδώσει η Βραζιλία στην Αγκόλα, η Κίνα είναι αυτή που θεωρείται από τις ΗΠΑ ως νέο-αποικιακή δύναμη και «αχόρταγη» για φυσικούς πόρους.


Το γεγονός ότι πολλές κινεζικές εταιρίες που λειτουργούν στην Αγκόλα είναι κρατικές δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση. Ωστόσο, η Κόρκιν είπε ότι: «αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια δεν αποτελούνε άμεσες επενδύσεις, αλλά χρηματοδοτήσεις με στόχο την αγορά εμπορευμάτων και υπηρεσιών από την αγορά της Κίνας από μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, όπως η Αγκόλα».

Η κινεζική κυβέρνηση δεν κρύβει ότι θέλει να επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες της χώρας, με την Αγκόλα να εμφανίζει ένα ανερχόμενο ιδιωτικό τομέα. Περισσότερο θέλει να εμπλακεί στον χώρο των μικρών εταιριών εφοδιασμού που βρίσκονται πίσω από τις πολυεθνικές, ωστόσο για τώρα, τις εμπορικές δραστηριότητες της Κίνας τις απορροφά το εμπόριο πετρελαίου. Σε μια κοινή δήλωση στο τέλος της επίσκεψης του κινέζου αντιπροέδρου Xi Jinpeng , τονίστηκε η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας, της κοινής αξιοποίησης ευκαιριών και της αντιμετώπισης από κοινού της νέαδιεθνούς πραγματικότητας.

Σε επικρίσεις που δέχθηκε η Κίνα για την πολιτική της στην Αφρικανική ήπειρο, η απάντηση της Κίνας ήταν ότι είναι μια κατάσταση από την οποία και οι δύο χώρες θα κερδίσουν. Η Αγκόλα αν και δεν δέχεται συχνά αρνητικά σχόλια από την παγκόσμια κοινότητα, εδώ επικρίθηκε η επιλογή της να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία συνεργασίας με μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάπτυξη των υποδομών της, σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν την παρόμοια ευκαιρία αλλά αρνήθηκε. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα κρατήσει η παραγωγή πετρελαίου της Αγκόλας και αν θα συνεχίσει να ισχύει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=11966&category_id=87

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.