25/2/11

Το Θρυλόριο, ένα από τα πιο δυναμικά ΠΟΝΤΙΑΚΑ χωριά, δε θα έχει δημοτικό σχολείο;


Τα τουρκόφωνα μειονοτικά σχολεία με έξι παιδιά και δάσκαλο από την Τουρκία λειτουργούν κανονικότατα και τα δημόσια με 16 παιδιά κλείνουν. Για εθνικούς λόγους, τουλάχιστον, κάποια σχολεία ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είναι ΑΝΟΙΚΤΑ!

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Επιτόπιο ρεπορτάζ του «Χ» στο Θρυλόριο, εκεί όπου λειτουργεί δημόσιο σχολείο και σύμφωνα με τον Καλλικράτη θα κληθεί να βάλει λουκέτο και τα παιδιά να μεταφερθούν σε άλλα κοντινών οικισμών, προκειμένου να εξοικονομηθούν έξοδα, πόροι και μισθοί δασκάλων. Το σενάριο αυτό προτάθηκε, αλλά κανένας δε θέλει να το δει να υλοποιείται.

Δεν μπορεί όλα τα τουρκόφωνα μειονοτικά σχολεία των γύρω χωριών, π.χ. του Φύλακα, να λειτουργούν με έξι μαθητές κανονικότατα και με δάσκαλο που πληρώνει το τουρκικό κράτος μέσω του προξενείου και το μοναδικό δημόσιο σχολείο του Θρυλορίου, που θα μπορούσε να απορροφήσει και μουσουλμάνους μαθητές όπως έγινε φέτος, να αποφασίζεται ότι πρέπει να κλείσει…«Όταν κλείνει, όμως, ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή» μας θυμίζουν οι άνθρωποι που δε θέλουν αυτό το ιστορικό σχολείο του Θρυλορίου, που δημιούργησαν με υψηλά στάνταρ κάποτε οι πρόσφυγες πρόγονοί τους, να κλείσει. Τώρα δίνονται οικόπεδα σε παλιννοστούντες που έρχονται οικογενειακά. Με μαθηματική ακρίβεια αναφέρουν ότι του χρόνου το σχολείο θα έχει διπλάσιους μαθητές, αφού η αναγκαιότητά του είναι μεγάλη.


Δεν μπορεί να λειτουργεί παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο και να κλείνει το δημοτικό σχολείο, λένε και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο ζωντανά χωριά, με 600 δραστήριες οικογένειες. Οι γονείς ανησυχούν, οι μητέρες είναι ανάστατες, αφού το ιστορικό δημοτικό σχολείο που έγινε επί Τριλόαρ, που έχει φέτος 16 παιδιά και του χρόνου αναμένεται να’ χει 30 με τις νέες οικογένειες παλιννοστούντων που έρχονται, κλείνει για να συγχωνευθεί με το σχολείο του Ροδίτη.

Η Αθηνά Καμτσικλή, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ανέλαβε να κινητοποιήσει τους πάντες για να ακουστεί η φωνή τους. Ειδοποίησε τον περιφερειακό σύμβουλο, Γιάννη Νικολαίδη, την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο, Σοφία Τσιτηρίδου, να ασκήσουν όποια επιρροή μπορέσουν υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους. «Μας ενημέρωσε ο σύλλογος διδασκόντων για το τι πρόκειται να γίνει, ότι το σχολείο μας θα συγχωνευτεί, γιατί έχει πολύ λίγους μαθητές. Εννοείται ότι δεν το θέλει κανείς αυτό από το Θρυλόριο. Πρώτοι-πρώτοι οι γονείς που συνεχίζουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, γιατί βλέπουμε να γίνεται μια καταπληκτική δουλειά, από εκείνη την ώρα που το μάθαμε τρέχουμε. Προσπαθούμε να βρούμε άκρες που θα βοηθήσουν στην όλη κατάσταση.


Σας είπαν ότι αυτό θα γίνει άμεσα;
-Για άμεσα όχι, μπορεί να μην είναι για του χρόνου, αλλά για την άλλη χρονιά οπωσδήποτε θα γίνει, γι’ αυτό τρέχουμε να προλάβουμε, ότι μπορεί ο καθένας να προσφέρει από τα παιδιά που έχουν θέση και στον δήμο και στην περιφέρεια. Τα επιχειρήματα μας είναι ότι έχουμε ένα σχολείο ιστορικό, έχουμε ένα σχολείο που δεν πρέπει να κλείσει, γιατί παράγει καταπληκτική δουλειά, θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών των παλιννοστούντων που επέλεξαν να εγκατασταθούν στο χωριό μας, δε θα χρειάζεται να τρέχουν στην Κομοτηνή, υπάρχει ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο, υπάρχει το δημοτικό, νομίζω ότι είναι το Α’ και το Ω’ για μια οικογένεια αυτά τα τρία πράγματα.

Αντιδράσατε;
-Πήγαμε στον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Χατζή, μας δέχθηκε ο άνθρωπος αμέσως, άκουσε αυτά που είχαμε να πούμε, αλλά δυστυχώς δε μας απέκλεισε ότι δεν πρόκειται να γίνει, δε δεσμεύτηκε για τίποτα και είπε ότι το σχέδιο προχωράει κανονικά. Η γραμμή που έχουμε πάρει δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσο και αν του είπαμε εμείς…».


Στο αίτημα συμπαρίσταται και η πάρεδρος Θρυλορίου, η Αρχοντούλα Σαλπιγγίδου, η οποία και υποστηρίζει ότι και το σχολείο του Θρυλορίου μπορεί να μαζέψει 32 παιδιά. «Θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει το σχολείο του Θρυλορίου, θα κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να μαζέψουμε τα παιδιά, θα έρθουν, υπάρχουν γονείς που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν και 15-20 παιδιά από το Θρυλόριο, που πηγαίνουν στην Κομοτηνή, γιατί ήταν υποβαθμισμένο το σχολείο, τώρα δε γίνεται αυτό, δηλαδή, αν πουν ότι θα τα κάνουμε εξατάξια και το δικό μας θα έχει 30 παιδιά που επικαλούνται ως όρο θα τα φέρουν πίσω».

Επιτέλους, δεν μπορεί ένα ζωντανό χωρίο με τουλάχιστον πέντε δραστήριους συλλόγους, με δεκάδες υποψηφίους, αλλά κι εκλεγμένους αιρετούς, με ποντιακό στοιχείο που θεωρείται από τα πιο δυναμικά να αποδυναμώνεται από το δημοτικό του σχολείο. Οι αιρετοί αύριο ας κάνουν την υπέρβασή τους, αφαιρώντας το Θρυλόριο από την πρόταση του Καλλικράτη στην εκπαίδευση.

Πηγή: Ο Χρόνος

6 σχόλια:

 1. Μα γιατί ολόκληρο αντινομάρχη έχουν εκλεγμένο μάλιστα και με τον τούρκικο συνδιασμό του Γιαννακίδη!!!
  Γνώρίζει και ξένες γλώσσες χρήσιμες στην περιοχή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το Θρυλόριο ένα απο τα τελευταία οχυρά αντίστασης θέλουν να το τελειώσουν. Οι κάτοικοί του στην πλειοψηφία πρόσφυγες Πόντιοι και Θρακιώτες αντιστέκονται. Είναι εργατικοί, προοδευτικοί, με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Ο Σύλλογος Ποντίων " Η κΕΡΑΣΟΎΝΤΑ και ΤΟ ΓΑΡς" απο τους πλέον αξιόλογους. Και η ψυχή του Συλλόγου η "Μπουμπουλίνα" της Θράκης η κυρία Χρύσα Μαυρίδου. Έ...πως να μην είναι καρφί στο μάτι τους ; Τους κατήντησαν ήδη μειονότητα μέσα στην ίδια την χώρα μας, και η ανάλγητη πολιτεία τους αφήνει στη μοίρα τους. Άραγε πόσο θα αντέξουν ;

  Βαστάτε αδέρφια ακρίτες τις δικές σας Θερμοπύλες, αν κρατήσετε εσείς, θα αντέξουμε κι εμείς εδώ στο Ανατολικό Αιγαίο.

  Αργικέραυνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας κλείσουν τα σχολεία τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και ας στείλουμε τα παιδιά μας στα μειονοτικά, να μάθουν και τη γλώσσα του μέλλοντος!!! Εξάλλου στην τελευταία επίσκεψη του ΓΑΠ αποφασίστηκε να προσληφθούν όσοι γνωρίζουν την τουρκική!!! ΕΞΩ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Ελλάς ,δουλειά δεν είχε, μαμούσε τα παιδιά της. Αλλά τι περιμένετε από τους τζιτζιφιόγγους (οχι λουγκρες,γιατί θα με πάει δεμένο ο καστανίδης) του κλεινού ;;;; Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φαίνεται ότι στο ιστολόγιο δεν έχετε αντιληφθεί το τι ρόλο παίζει η Διαμαντοπούλου. Προκειμένου να γράψει υποψηφιότητα για να γίνει χαλίφισα στη θέση του χαλίφη, κάνει ότι δουλεύει για την εξοικονόμηση πόρων, ενώ στην πραγματικότητα φρονίζει τους γνωστούς κομισάριους της. Εξάλλου είναι η μόνη που αμέσως μετά τα open goverment δήλωσε ότι θα δουλέψει μόνο με τις ομάδες εργασίας του ΠΑΣΟΚ (η αξιοκρατία που λέγαμε!). Οι γνώστες των εκπαιδευτικών πραγμάτων, αντιμετωπίζουν τη χειρότερη υπουργό εδώ και 30 χρόνια. Όσο για την εξοικονόμηση υπαλλήλων από τα γραφεία τζίφος. Η γνωστή εναλλαγή γνωστών. Η χειρότερη των περιπτώσεων είναι η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης. Αν κάποιος δει το πώς "φωτογραφίζονται" το ποιοι/ποιες αναλαμβάνουν τις σημαντικές θέσεις θα καταλάβει πολλά. Και ένα παράδειγμα: επί ΝΔ σε εκπαιδευτική περιφέρεια αναλαμβάνει προϊστάμενος επιστημονικής καθοδήγησης το ίδιο πρόσωπο που ήταν διευθυντής επιμόρφωσης. Κατόπιν καταγγελίας για διπλοθεσία παραιτείται αμέσως από την πρώτη θέση. Σήμερα αναπληρωτής προϊστάμενος και πρόεδρος της επιμόρφωσης είναι ο τότε καταγγέλων!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.