26/2/11

Η μυκονοποίηση του Καστελόριζου

Με τον Νίκο Λυγερό
Μπορεί ο τίτλος να αποτελεί μια γλωσσική βαρβαρότητα προς το παρόν, αλλά έρχεται ν' απαντήσει σε μερικούς προβληματισμούς από ανθρώπους που αγαπούν αυτό το νησί και δεν θέλουν να μείνουν άπρακτοι. Οι κάρτες που στάλθηκαν στο Καστελόριζο, αλλά και η ενίσχυση που πήρε η όλη προσπάθεια από τα ελληνικά blogs είναι σημαντική. Διότι αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός δίνει προσοχή σε μερικά θέματα, όταν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Πιο σημαντική ακόμα είναι η εξέλιξη της προσπάθειας, αφού μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πάνε ακόμα και διακοπές εκεί και να οργανώσουν εκδηλώσεις. Όντως, η φυσική παρουσία δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία και στους ανθρώπους που βρίσκονται στο νησί.

Διότι το Καστελόριζο δεν είναι μόνο ένας χώρος. Πιο πρακτικά πρέπει, όμως, να λειτουργήσουν και τεχνικές λύσεις. Με ποια έννοια; Με την έννοια της βιωσιμότητας. Δεν μας αρκεί να σκεφτόμαστε τους κατοίκους του Καστελόριζου. Δεν έχουν μόνο το δικαίωμα να επιζήσουν, αλλά και να ζήσουν ως πραγματικά ελεύθεροι πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν μια επάρκεια. Ακόμα κι αν το νησί έχει περιορισμένες δυνατότητες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Και εδώ είναι που έρχεται το παράδειγμα της Μυκόνου. Η ειδική θέση αυτού του νησιού δεν είναι ούτε γεωγραφική ούτε κλιματολογική, στη ουσία είναι καθαρά επίπτωση ανθρώπινης επιρροής πάνω στο χώρο μέσω του χρόνου. Φυσιολογικά το Καστελόριζο μπορεί να λειτουργήσει ως επέκταση της Ρόδου, όπως και η Γαύδος με την Κρήτη.

Αλλά η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να αποτελεί ελκυστή λόγω σπανιότητας. Αυτή η μεταμόρφωση δίνει περισσότερες δυνατότητες για τους κατοίκους και αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με το μέγεθος του νησιού. Στην εποχή του διαδικτύου, σημασία δεν έχουν οι αποστάσεις αλλά οι συνδέσεις. Η δημιουργία ενός κέντρου στις άκρες αλλάζει όλα τα δεδομένα.
http://sigmalive.com/

11 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα με τόση θάλασσα και παραλίες έχει απίστευτες προοπτικές, τουριστές και μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ωσ δύτης θα πρότεινα τη καταβύθιση μερικών παλιών πλοίων σαν τεχνιτούς υφάλους που θα προσελκύσουν χιλιάδες λάτρεις(φραγκάτους) αυτούς του χόμπύ. Δηλαδή το Πακιστάν και κάτι άλλες ελλεινές χώρες που έχουν 1-2 υποβρύχιες σπηλιές και μερικούς νερόλακκους να είναι διεθνείς προορισμοί για καταδυτικό τουρισμό και στην Ελλάδα αυτό το είδος τουρισμούς να είναι εντελώς απαξιωμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνώ!κάνω καταδύσεις και δυστηχώς προσυποογράφω την πολύ σωστη τοποθέτηση του φίλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι διακοπες φετος και συνεχεια στο νησι μας.Να το δυναμωσουμε με την παρουσια μας και να δουμε δυνατοτητες αποκτισης κατοικιας για την αναπτυξη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΞΕΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΟΥΝΕ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 12 "ΞΕΝΟΙ" ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΩΜΑΤΙΑ.

    ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΥΤΟΥΜΕ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμεση δρομολόγηση δύο πλοίων που -μέσω Μεγίστης- να πηγαινοέρχονται Λαύριο/Κύπρο.
    Με ελληνική, κυπριακή και ευρωπαϊκή επιδότηση.
    Δωρεάν Έλληνες και Κύπριοι και χαμηλό εισιτήριο για πολίτες/αυτοκίνητα άλλων χωρών...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. PREPI NA ERDOUN TA DISKOLA NA KITAXOUME TA AYTONOITA
    ARA EOS TORA EXOUME 2 STADMA
    TRIA POULAKIA KAI ENAS TSONOS
    H POLITIKI STIN ELLADA POU STIRIZETE SIMERA APO TOUS XENOUS KAI TIN ELLINIKI ELIT SINTOMA DA BREDOUN APENANTI STO LAO ME APROBLEPTES SINEPIES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πηγα πέρυσι καλοκαίρι καρπαθο(25 ωρες με το πλοιο),φετος λεω να παω καστελοριζο...Πως; θα χρειαστώ καμια 20αρια ωρες μεχρι τη ροδο και αλλες 10(την αλλη λογικα μερα)εως το καστελοριζο...Αεροπορικα....Κοστιζουν κοντα 300 ευρω,θα πρεπει να πιέσουν οι Καστελοριζιωτες,τουλαχιστον το καλοκαιρι να μπει καποιο ταχύπλοο(οπως γινεται με ην Τήλο πχ) σκαφος,ειδάλλως ή θα πρεπει να χρυσοπληρώνουμε τον βγενο ή να χασουμε τη μιση άδεια μας στα περα δώθε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι ομογενείς, να βοηθήσουν τον τόπο τους. Προτάσεις υπάρχουν πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ηθελα να σας ενημερωσω οτι το βιβλιο του εκλεκτου μας φιλου κ. Κωνσταντινου Γεωργιου
    "Ο Δεκαλογος των Ελληνων, τα Δεκα Αριστεια του Ελληνικου Πολιτισμου", που μολις κυκλοφορησε
    απο τις εκδοσεις Κωσταρα, ειναι αφιερωμενο στον σημαντικοτατο Ελληνα και αρθρογραφο του παροντος αρθρου κ. Λυγερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω πάει στην Μεγίστη.
    Είναι πράγματι πολύ όμορφο νησάκι, ειδικά το λιμανάκι πολύ γραφικό!!
    Να πάνε όσοι το δυνατόν περισσότεροι γιατί αξίζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.