25/2/11

Επίσκεψη- αστραπή του Νικολά Σαρκοζί στην Τουρκία


Ο Γάλλος αρχηγός του κράτους είναι στην Τουρκία σήμερα 25 Φεβρουαρίου στα πλαίσια της προεδρίας της Ομάδας των 20 για να συζητήσει κυρίως μέτρα καταπολέμησης της αστάθειας των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. 
Ο Νικολά Σαρκοζί θα μείνει μόνο έξι ώρες στην Άγκυρα.

«Η επίσκεψη αυτή δεν είναι στο ύψος της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας», έχει δηλώσει ήδη ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για την συντομία της επίσκεψης, αλλά η Γαλλία, η ίδια αρνείται κάθε σκοπιμότητα. 

Σύμφωνα με τα λόγια ενός συμβούλου των Ηλύσιων, "το πρόγραμμα είναι απλό, η ημερήσια διάταξη είναι πυκνή". 

Στην πραγματικότητα, ο Νικολά Σαρκοζί θα αφιερώσει στην Άγκυρα μόνο μισή μέρα, δηλαδή λίγες ώρες το απόγευμα της 25 Φεβρουαρίου αλλά θα έχει δύο ώρες συνομιλιών με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και δύο ώρες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά τέσσερις ώρες συζητήσεων " σε βάθος ", διευκρίνισαν τα Ηλύσια. Είναι κάτι περισσότερο από το «tête-à-tête» τον περασμένο μήνα με τον Πρόεδρο Ομπάμα, στα ίδια πλαίσια των διαβουλεύσεων για το G20. 
Στον τουρκικό Τύπο αυτή την Παρασκευή, ο αρχηγός του κράτους υπεραμύνθηκε για  κάθε αδιαφορία της Γαλλίας προς την Τουρκία, σημειώνοντας ότι ήταν δική του πρωτοβουλία το 2008, όταν ιδρύθηκε το G20, η Τουρκία να μπορεί πλέον να λάβει επιτέλους τη θέση που της αρμόζει στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στην Άγκυρα, ήταν αδύνατο για τον Γάλλο πρόεδρο να αποφύγει το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού παραμένει από τους πλέον ένθερμους αντιπάλους της τουρκικής ένταξης. 
Καμία πρόοδος δεν πρέπει να αναμένεται σε αυτό το λεπτό ζήτημα, δήλωσε πάλι ο Νικολά Σαρκοζί στον τουρκικό Τύπο το πρωί της Παρασκευής.

Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι επιθυμούσε να ακούσει την ανάλυση των Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τις επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο. 
Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για την Άγκυρα που προσπαθεί να επαναπατρίσει περίπου 25.000 Τούρκους εργαζόμενους που εργάζονται στη Λιβύη, και ενώ πολλοί Άραβες ηγέτες πιστεύουν ότι η μουσουλμανική και δημοκρατική Τουρκία είναι μοντέλο και σημείο αναφοράς για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις .

RFI   25/02/2011



Ευαίσθητη επίσκεψη του Σαρκοζί στην Τουρκία, η οποία αναφέρεται ως πρότυπο στον αραβικό κόσμο.

Ο χαιρετισμός ήταν λακωνικός. «Νομίζω ότι αυτό δεν είναι μια επίσκεψη στο ύψος της φιλίας μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας», δήλωσε την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την παραμονή της επίσκεψης πέντε ωρών του Νικολά Σαρκοζί στην Άγκυρα. 
Όταν ο Ερντογάν είχε προσκαλέσει τον κ. Σαρκοζί, τον Απρίλιο του 2010, στο τέλος της περιόδου της Τουρκίας ως φιλοξενούμενη χώρα στη Γαλλία, ήταν για να παρουσιάσει στον Γάλλο πρόεδρο μια χώρα που εκσυγχρονίζονται πλήρως, έτοιμή, κατά τον ίδιον, να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο κ. Σαρκοζί θα αρκεστεί σε δύο συνομιλίες με τον κ. Γκιούλ και τον κ. Ερντογάν. 
Τα Ηλύσια ήταν σε δύσκολη θέση να δικαιολογήσει αυτό το ταξίδι, προσπαθώντας να δείξει τη σημασία του - η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου μετά τον Φρανσουά Μιτεράν το 1992 -  και έπειτα να το ελαχιστοποιήσει: δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη, πολύ λιγότερο για μια κρατική επίσκεψη, αλλά μια συνάντηση εργασίας που πραγματοποιείται από τον κ. Σαρκοζί ως πρόεδρος της Ομάδας των 20¨.
Εκτός συζήτησης επομένως να περάσει τη νύκτα η να σταματήσει στην Κωνσταντινούπολη όπως το επιθυμούσαν οι Τούρκοι.

Το ταξίδι πέφτει  άσχημα για τον κ. Σαρκοζί. 
Η Γαλλία δεν είδε να έρθουν οι Αραβικές επαναστάσεις, και τώρα η Τουρκία, κρύο-ξυλοδαρμένη από τον κ. Σαρκοζί για την ΕΕ μπορεί να εμφανιστεί ως πρότυπο για τις χώρες αυτές. 
"Υπήρξαν συζητήσεις για το αν θα έπρεπε να γίνει αυτή η επίσκεψη" λέει ένας Γάλλος αξιωματούχος. "Η Τουρκία εμφανίζεται πολύ ενισχυμένη στον αραβικό κόσμο. Εμμέσως, είναι πολύ περίπλοκο να το διαχειριστεί η γαλλική διπλωματία, η οποία εμφανίστηκε να τρέχει πίσω από τα γεγονότα".

Ο Νικολά Σαρκοζί πληρώνει, σύμφωνα με το σοσιαλιστή βουλευτή Φρανσουά Ολάντ, τη συστηματική χρήση της Τουρκίας « για σκοπούς της γαλλικής εσωτερικής πολιτικής". "Η Τουρκία είναι γι 'αυτόν αυτό από το οποίο  πρέπει να προστατευόμαστε: ένας παράδεισος των μετεγκαταστάσεων, μια χώρα διέλευσης για τους μετανάστες, η ενσάρκωση του Ισλάμ στην Ευρώπη" αναλύει ο κ. Ολάντ.
Όμως, αυτή η χώρα είναι τώρα, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, ο "απαραίτητος" εταίρος: πρότυπο για ο τους Άραβες, με αλματώδη οικονομική ανάπτυξη και που δεν ευθυγραμμίζεται όπως πριν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
"Ο Νικολά Σαρκοζί θα δυσκολευτεί πολύ να ανανεωθούν οι δεσμοί " προέβλεψε ο κ. Ολάντ.

Γάλλοι διπλωμάτες προσπαθούν να υπερασπιστούν. 
Καταρχήν, τις αραβικές επαναστάσεις, ούτε οι Τούρκοι δεν τις είδαν να έρχονται. 
"Ο Ερντογάν πήγε στην Τρίπολη, το Νοέμβριο του 2010 για να παραλάβει το βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθένας έχει τις περιοχές σκιάς του" , κατηγορεί ένας Γάλλος διπλωμάτης. 
Βέβαια, ορισμένες αραβικές χώρες μπορούν να μπουν στον πειρασμό να αντλήσουν την εμπειρία της Τουρκίας: ο ρόλος του θεματοφύλακα του στρατού ή η εμπειρία του κόμματος του κ. Ερντογάν, το ΑΚΡ, που θεωρείται μουσουλμανικό-συντηρητικό. " Αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Άραβες φίλοι μου, είναι η επιστροφή των Οθωμανών»  δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Πιέρ Λελούς, ενώ παραδέχεται: "Όσο περισσότερο κρίση υπάρχει στον αραβικό κόσμο, τόσο περισσότερο ευνοείται η αντικατάσταση των ηγετών του από την Τουρκία."

Γενικότερα, τα Ηλύσια επιδιώκουν να διαχωρίσουν τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία από το εκρηκτικό θέμα της ένταξης στην ΕΕ. 
Χωρίς μεγάλη επιτυχία . 
«Οι Τούρκοι θεωρούν ότι τα τρία θέματα είναι ένα αδιαίρετο σύνολο" , παραδέχθηκε ο υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών. 
Και αυτό το μήνυμα έστειλε ο Εγκεμέν Μπαγκίς, ο Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων. 
"Ελπίζω ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Τουρκίας για το G20, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση  . "

1 σχόλιο:

  1. Μετέφρασα διαδοχικά δυο χαρακτηριστικά άρθρα του σημερινού γαλλικού τύπου, ένα που πρόσκειται στην σημερινή γαλλική κυβέρνηση και το άλλο που εκφράζει τη τουρκική πολιτική των σοσιαλιστών, δια στόματος του François Hollande, τέως γραμματέας του Γ.Σ.Κ. και τέως σύζυγος της Ségolène Royal, η υποψήφιος του Γ.Σ.Κ. στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
    Οι Γάλλοι σοσιαλιστές, ενεργά μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνής, υπό την προεδρία του ΓΑΠ, που προφανώς τους έχει κάνει φροντιστήρια, είναι θερμοί οπαδοί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
    Το ίδιο προφανώς ισχύει για το Στρως-Κάν, πιθανός υποψήφιος του Γ.Σ.Κ. στις προεδρικές εκλογές του 2012, που μας είναι περισσότερο γνωστός για τις λαμπρές «φιλελληνικές» επιδώσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.