9/2/11

Καντόνια θέλουν οι Αλβανοί

Κεντρική πλατεία της πόλεως Μοναστήρι (Μπίτολα), στην ΠΓΔΜ. Ακόμα και η επιγραφή ίσως δείχνει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο κράτος των Σκοπίων, όπου η μια εθνότητα είναι αντιμέτωπη με την άλλη! Η επιγραφή παραπέμπει στον Ηράκλειτο και στην ρευστότητα που υπάρχει και υποβόσκει στη FYROM: Τα πάντα ρει!
 Σχέδιο για καντονοποίηση της FYROM έχει θέσει σε εφαρμογή το αλβανικό κόμμα DPA, κάτι που επίσημα πλέον με δηλώσεις του διακηρύσσει ο ηγέτης του Μεντούχ Θάτσι.Ο Θάτσι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Προέδρου Ιβανόφ για κοινή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, ώστε να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Το άλλο αλβανικό κόμμα, η «Νέα Δημοκρατία», έλαβε μέρος, αλλά η κοινή σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ή συμφωνία. 

Από την πλευρά του, ο Θάτσι συναντήθηκε με τον ηγέτη του δεύτερου αλβανικού κόμματος Βαλόν Μπέλλα, με σκοπό την δημιουργία κοινού αλβανικού αντιπολιτευτικού μετώπου.

Όπως είπε, είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε επόμενη συνεδρίαση των τεσσάρων πολιτικών δυνάμεων, αφού όμως πρώτα καθοριστεί το αντικείμενο αυτής της συζήτησης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1986 ο τότε αρχηγός του VMRO  Λιούπτσε Γκεοργίεφσκι (αργότερα πρωθυπουργός που πήρε βουλγαρικό διαβατήριο),  σε εκπομπή του κρατικού Ρ/Σ των Σκοπίων και στο πρόγραμμα Μπιλιάνα, είχε μιλήσει από τότε για διαχωρισμό του κράτους σε 2 καντόνια, σε Μουσουλμανικό (Βόρειο) και χριστιανικό (Νότιο).
Τηλέμαχος Κόκκος-elzoni.gr

7 σχόλια:

  1. Αυτοί το έλεγαν πάντα ότι θα γίνουν η Ελβετία των Βαλκανίων. Άλλωστε, με τόσες "φαρμακοβιομηχανιές"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άλλο αλβανικό κόμμα, η «Νέα Δημοκρατία»,-- Να ιδρύσουν και το πασόκ και να τα στελεχώσουν με πολιτικούς απο τα ελληνικά (;;) κόμματα.Να φύγουν τα τζάκια στην Αλβανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καντόνια και στην Αλβανία τότε...να αποκτήσει η ελληνική-εθνική-μειονότητα αυτονομία.


    (και μην πει καμιά προοδευτικάρα καντόνια και στην Ελλάδα,γιατί εδώ είναι μετανάστες,όχι μειονότητα.Και αν έκαναν καντόνια και οι μετανάστες,τότε θα έπρεπε κι οι Έλληνες της Γερμανίας να γίνονταν καντόνι.Δηλαδή μίλησα για τη βόρειο Ήπειρο γιατί εκεί υπάρχει εθνική μειονότητα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς 9 Φεβρουαρίου 2011 12:42 μ.μ.
    Ξεχνας μου φαινεται τη μουσουλμανικη μειονοτητα στη Θρακη. Και αυτοι ειναι μειονοτητα οχι μεταναστες που τους εχει καπηλευτει η Αγκυρα και τους εχει κανει να αισθανονται Τουρκοι...
    Μονοι μας θες να βγαλουμε τα ματια μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H Αλβανία θα αποκτήσει καντόνια και θα γίνει Ελβετία και εμείς Εμιράτα να γίνουμε Τσιμπουντί.

    Ο κάθε ένας γίνεται τελικά ότι οραματίζεται.

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 12:42 μ.μ.

    Αν η Ελλάδα καντονοποιηθεί, ελπίζω να υπάρξει και αμιγώς ελληνόφωνο καντόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ελλάδα έχει ΗΔΗ καντονοποιηθεί! Κι έχουμε, βέβαια, τους 13 "Μικρούς Μήτσους" ... συγγνώμη, ... ήθελα να πω "Πρωθυπουργούς"!!! Το μόνο που απομένει είναι τα Δημοψηφίσματα για αυτοδιάθεση ... Ίσως αργήσουν λίγο, θέλει λίγο χρόνο ακόμη για την πλήρη ανατροπή του ποσοστού του πληθυσμού ...

    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.