8/2/11

Η Ευρώπη αναγνωρίζει ελληνική ΑΟΖ, αν και οι κίνδυνοι δεν εξέλειπαν...

Όταν τα συμφέροντα των ισχυρών και οι σχεδιασμοί τους εξυπηρετούνται, αίφνης όλα γίνονται σύννομα και απολύτως ξεκάθαρα.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η οποία καθορίζεται από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, και του Δικαίου της Θαλάσσης.

Η  απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ αποφασίστηκε πως για την ώρα δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί επισήμως, αφού το μέγα ζήτημα πλέον είναι η «διαχείριση» του παράγοντα Τουρκία. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Δύση αναγνωρίζει πως τα νησιά του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, το Καστελόριζο και η Κύπρος διαθέτουν ΑΟΖ, άρα οι ζώνες Ελλάδας και Κύπρου έχουν κοινό σύνορο, ενώ η αντίστοιχη ζώνη του Ισραήλ εφάπτεται με αυτήν της Λευκωσία και της Αθήνας.

 Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΣΙ&Γ» και του www.defencepoint.gr,  οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο ελληνισμός βρίσκεται πολύ κοντά σε μία εθνική επιτυχία άνευ προηγουμένου, αφού στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε ότι οι Βρυξέλλες έχοντας αντιληφθεί τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή τους ασφάλεια, αναγνωρίζουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία το δικαίωμα να εξασκήσουν πλήρως και χωρίς καμία έκπτωση τα δικαιώματά τους στο θέμα της ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι αρχηγοί κρατών επιβεβαίωσαν το δικαίωμα της Αθήνας, τόσο στο Αιγαίο όσο και το Ιόνιο Πέλαγος.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η Γερμανία, διά της καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο είχε διαβεβαιώσει τη Λευκωσία, πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα να ανακηρύξουν ΑΟΖ στις περιοχές ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.
 
Το μυστικό της επίσκεψης του Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα ήταν η ενημέρωση της Αθήνας για το εν λόγω θέμα αλλά και ο περαιτέρω συντονισμός των κέντρων του Ελληνισμού για την διαχείριση του θέματος τους επόμενους μήνες οι οποίοι αναμένεται να αποβούν καθοριστικοί.
 
Η παρούσα είδηση κάθε άλλο παρά εφησυχασμό επιτρέπει. Αντιθέτως, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η τόσο ρευστή περίοδος που διανύουμε έχει πολύ μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας. Διότι καλό θα ήταν να μην «πειστούμε» ότι η Τουρκία θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα.
 
Δεδομένου μάλιστα ότι πλησιάζουν οι εκλογές, ενώ ο Ερντογάν παρουσιάζει μεγάλη νευρικότητα, αποξενώνοντας τους ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν, δηλαδή το «φιλελεύθερο κέντρο» που τον εμπιστεύθηκε, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα ισλαμικά νάματα, απλώς θεώρησαν ότι θα προωθήσει μεγαλύτερες ελευθερίες για τους πολίτες. Η στάση όμως του Ερντογάν, ο οποίος υπερ-αντιδρά στην παραμικρή αντιπολίτευση, αναδεικνύουν ένα ηγετικό προφίλ αρκούντως αυταρχικό.
 
Η έκβαση των εκλογών στην Τουρκία θα κρίνει πολλά. Σε κάθε περίπτωση, ότι και να γίνει, η τουρκική κοινωνία φαίνεται ότι είναι βαθύτατα διχασμένη. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα οφείλει να επαγρυπνεί, διότι η συνταγή της πρόκλησης «εξωτερικών περιπετειών» με σκοπό τη συσπείρωση του εσωτερικού μετώπου, είναι μια «συνταγή» την οποία έχει δει η περιοχή μας ουκ ολίγες φορές...
www.defencepoint.gr 

22 σχόλια:

  1. ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΤΖΕΦΡΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου ειναι θεμα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικο μας μαζι με Τουρκια-Αιγυπτο -Κυπρο τι ανακατευετε την Ευρωπη ? Οτι θα ρθουν δλδ να μας σωσουν ? Ο.Ο

    Παραθεση απ το αρθρο
    ".. η ίδια η Γερμανία, διά της καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ... είχε διαβεβαιώσει τη Λευκωσία, πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα να ανακηρύξουν ΑΟΖ στις περιοχές ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας."

    Ρε παιδια, λιγο σεβασμο στους αναγνωστες σας.Και ισως λιγοτερη διαφημιση σε "αδιαμφισβητητα" site στο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκική κοινωνία δεν είναι απλά διχασμένη.Το μήνυμα Οτζαλάν ουσιαστικά δίνει την εντολή για Εξέγερση και το πρώτοα δείγμα γραφής έρχεται σε λίγες μέρες.

    Οπως αναφέραμε και πιο κάτω "Βρέχει μολότωφ στην στράτα μου". .

    Τα περιθώρια της αντίδρασης της Τουρκίας είναι απελπιστικά μικρά και οι εποχές "Βαριοπούλας" έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.Βέβαια για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους η Ελληνική Κυβέρνηση σύρθηκε στις εξελίξεις.

    Είμαστε Ελληνες και η έγνοια μας ήταν είναι και θα είναι
    "Η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11:22 ίσως δεν έχεις καταλάβει το θέμα ώς φαίνεται απο το σχόλιο σου.

    Απο εκεί και πέρα τις επισημάνσεις σου " περί σεβασμού και διαφήμισης" καλύτερα να τις απευθύνεις αλλού και όχι στο εδώ Ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ευρώπη αναγνωρίζει ελληνική ΑΟΖ η η ΗΠΑ το ιδιο
    Σκληρό προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας Ο Οτζαλάν καλεί σε εξέγερση. "Κίνημα στη Κύπρο". ποση αληθεια αντεχεις? βρε πως αλλαζουν οι καιροι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι απίστευτο!!!
    Είναι τραγικό!!!
    Η Διεθνής συνθήκη της θάλασσας είναι εδώ παρούσα και εμείς, περιμένουμε να μας αναγνωρίσει κάποιος άλλος το δικαίωμα να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από αυτήν.
    Εκεί κατάντησαν την Ελλάδα τα διαχρονικά κοπρόσκυλα και οι διαχρονικοί μαλάκες Έλληνες που δεν νοιάζονται παρά μόνο γιά το τομάρι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ευρώπη αναγνωρίζει εκεί που άλλοτε ένυπτε τας χείρας τις. Το Γεωργάκι πότε θα αναγνωρίσει ελληνική ΑΟΖ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 11:22 από το σχόλιο σου συνάγω 3 εκδοχές

    1) είτε έχεις χαμηλό I.Q.
    2) είτε είσαι νήπιο σε θέματα γεωπολιτικής και
    3) ότι ίσως είσαι τουρκολάγνος και άρα εθνικά μειοδότης .

    Εάν συμβαίνει το 1ο θα ήταν καλύτερα να ασχολείσαι με άλλες σελίδες του διαδικτύου που είναι διανοητικού σου επιπέδου . Εάν συμβαίνει το 2ο σε καλωσορίζω στο Ινφογνώμων και σου εύχομαι ταχεία ενηλικίωση . Εάν συμβαίνει το 3ο πηδήξου απτό παράθυρο .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΑΟΖ ήταν αναγνωρισμένη στην ουσία από τότε που έγινε το δίκαιο της θάλασσας.

    Αν δείτε σε όλους τους χάρτες χωρών, ινστιτούτων, κέντρων, οργανισμών, κτλ η Ελλάδα αλλά και όλες οι άλλες χώρες εμφανίζονται με τις ΑΟΖ τους σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.

    Οποιαδήποτε χώρα για να γίνει μέλος της Ε.Ε. πρέπει να έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.

    Η Αίγυπτος και η Λιβύη έχουν υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.

    Το Ισραήλ αν και δεν το έχει υπογράψει κινείτε βάση του δικαίου της θάλασσας.

    Το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ με ΑΟΖ που συνορεύουν απεξαρτητοποιούν την Ε.Ε. και την δύση τις οδούς ενέργειας από ευαίσθητες χώρες μουσουλμανικές, με αυταρχικά/δικτατορικά καθεστωτα, την Ρωσία και την Τουρκία.

    Από το πουθενά ο γιωργάκης θα γίνει ΓΕΩΡΓΙΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκατό φορές σας παρακαλέσαμε. Μην μας υποστηρίζετε. Δεν το αντέχουμε. Θα φάμε πολύ ξύλο από την Τουρκία. Από την Φιλλανδοποίηση έχουμε αναβαθμιστεί σε βιλαετοποίηση. Σας παρακαλούμε...δεν προδίδουμε την μαμά εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να παρακολουθούμε την Αλβανία και την Αίγυπτο τώρα με τις εξελίξεις. Ο Ράμα ήταν που σταμάτησε την παρολίγο συμφωνία με την Αλβανία για τα θαλάσσια σύνορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ισχύουν τα περί αποδοχής των αυτονοήτων από την ΕΕ τότε ο μόνος δρόμος για την Τουρκία είναι η απόσπαση ελληνικών βραχονησίδων μέσω τακτικών τύπου Ίμια. Άρα...επικίνδυνοι καιροί μπροστά μας.
    Εναλλακτικά μπορούν να εγκαταλείψουν την επιθετική πολιτική και απλά να προχωρήσουν σε δελεαστικές οικονομικές προτάσεις και συνεργασίες μπας και γευτούν λιγάκι από Αιγαίο δια της νομίμου οδού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σίγουρα πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Πλήν όμως δε χωρούν ενθουσιασμοί και συναισθηματισμοί,παρά ψυχρή λογική, μεθοδικότητα και εγρήγορση.Η ευκαιρία είναι μοναδική αλλά από την άλλη οι συσχετισμοί συμφερόντων αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα, και μπορεί να χαθεί.Δυστυχώς η κυβέρνηση δε με πείθει ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να συρθεί πάλι στις εξελίξεις από τη Κυπριακή Δημοκρατία το Ελληνοαμερικανικό και ΕβραΪκο λόμπυ η άλλους παράγοντες ακόμη και τις ίδιες τις ΗΠΑ, αφού έτσι όπως εξελίσεται η υπόθεση δεν είναι διόλου απίθανο οι ΗΠΑ να αναγνωρισουν την ΑΟΖ. Όπως και να χει το γεγονός ότι πάλι συρόμεθα από τις εξελίξεις είναι πάρα πολύ αρνητικό.Γιατί ναι μεν τώρα μπορεί να είναι προς το συμφέρον μας, αλλά δίνουμε μια εικόνα χώρας που έχει φοβικό σύνδρομο απέναντι στη λήψη οποιασδήποτε πρωτοβούλιας πράγμα που σημαίνει έλλειμα αυτοπεποίθησης και συναίσθησης αδυναμίας. Σημειωτέον ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις επιβάλλονται ευκολότερα στον αδύναμο και με τον τρόπο που λειτουργούμε μέχρι στιγμής το εύκολο θύμα θα είμαστ εμείς εάν και εφόσον οι συσχτισμοί συμφερόντων αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως έγραψα και εχθές σε άλλο άρθρο,το θέμα έχει ξεφύγει πλέον απο τα στενά Ελληνοτουρκικά όρια διαπραγμάτευσης,απο εδώ και πέρα το λόγο έχουν οι μεγάλοι,εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε.

    ΥΓ
    Η κατάσταση στο εσωτερικό θα παίξει μεγάλο ρόλο το επόμενο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1) Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ενισχύεται στρατιωτικά(και όχι μόνο) και έχει μεγάλα όνειρα για την περιοχή. Έχουν ξεφύγει εντελώς και ποτέ δεν θα κάνουν πίσω σε αυτά που ζητάνε μεθοδικά και σταδιακά από το 1974.Χειρότερα θα γίνεται η κατάσταση. Καλύτερα όχι.
    Το θέμα είναι ότι το Αιγαίο αποτελεί μόνο ένα τμήμα του ονείρου τους(Θράκη, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα, Ασία, ανάδειξη της σε προστάτιδα περιφερειακή δύναμη Μουσουλμάνων, μακροπρόθεσμα…πυρηνικό οπλοστάσιο αφού ολοκληρώσουν εντελώς την υποδομή τους για βαλλιστικούς πυραύλους κ.α.) αλλά ακόμα και μόνο η αλλαγή(επίσημη) του status quo στο Αιγαίο δεν βολεύει μεγάλες δυνάμεις. Διαταράσσει λεπτές γεωστρατηγικές ισορροπίες. Ανάβει μεγάλες φωτιές. Δεν είναι ηλίθιοι οι μεγάλες δυνάμεις να αφήσουν την Τουρκία να ξεφύγει και να φτάσει το επίπεδο τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι σαν Ελλάδα πρέπει να είμαστε ήσυχοι δεδομένου ότι δεν ασκούμε πλήρως τα δικαιώματα όπως μας δίνει το δικαίωμα το διεθνές Δίκαιο. Δεν τα ασκούμε επειδή δεν έχουμε το όραμα να δυναμώσουμε λίγο(ένα σκαλοπάτι χρειάζεται όχι πολύ) ως χώρα. Μας λείπει η πυγμή διότι και το όραμα για να υπάρξει χρειάζεται πυγμή(σε συνδυασμό με μετριοπάθεια αλλά όχι τουρκοφοβία...σε καμία περίπτωση).
    2) Οι επιλογές της Ελλάδας:
    Πριν μια 8ετία θα ήμασταν σε καλύτερο σημείο εκκίνησης αν το αποφασίζαμε. Δεδομένου ότι στη παρούσα φάση είμαστε σε αδύναμη θέση λόγω οικονομικής κρίσης πρέπει να κινηθούμε με διπλωματικά μέσα χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν πρέπει να δείξουμε στην Τουρκία ότι υπάρχουν κάποια όρια(με λίγα λόγια να δείξουμε λίγο τα δόντια μας και ειδικά τους κυνόδοντες).
    Η μικρή Κύπρος το έκανε ήδη και ας μην έχει την στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας η οποία μπορεί(τουλάχιστον ακόμη) να κάνει την Τουρκία(αν το προχωρήσει σε εμπλοκή) να μετανιώσει για δικές της ξαφνικές στρατιωτικές ενέργειες.
    Η πολιτική μας ελίτ πάσχει από ένα έντονο τουρκοφοβικό σύνδρομο. Από το 1922 έχουμε μια διαρκή υποχωρητικότητα που στην αρχή μέχρι λίγο πριν το 1974 ήταν απλώς επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα εκ μέρους της Ελλάδας. Λόγω όμως της προδοσίας στην Κύπρο το 74 και λόγω της έντονης παρασκηνιακής δράσης κάποιων μεγάλων δυνάμεων η πολιτική ελίτ σταδιακά από το 1974 μέχρι σήμερα έχει φτάσει σε επίπεδο έντονης τουρκοφοβίας που προκαλεί το κοινό αίσθημα. Έχουν σχεδόν όλοι τους το σύνδρομο της "ήττας του 74" το οποίο συμπληρώνεται από επικεφαλείς πολιτικούς που δεν είναι ανθεκτικοί σε πιέσεις και πάσχουν από ιδεολογικές εμμονές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστός και μεθοδικός σχεδιασμός αλλά ένας αχταρμάς υποχωρητικότητας και εν γένει Νεοραγιαδισμού όταν η «μεγάλη ανίκητη» Τουρκία κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις ενώ στη πραγματικότητα αυτά που θέλει είναι πάνω από εκεί που πραγματικά μπορεί. Συνεχίζει όμως να απειλεί με Σουλτανικό ύφος. Πρέπει να μαστε μεθοδιστές όταν θέλουμε να ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα εκεί που πρέπει. Πρέπει να λειτουργούμε με όραμα. Σαν να είμαστε ήδη κάτοχοι (επισήμως) της ΑΟΖ μας. Αν δεν το πιστέψουμε πως θα γίνουμε? Πολλές φορές αυτό που εκπέμπεις είναι πολύ διαφορετικό αλλά και σπουδαιότερο από αυτό που είσαι στη πραγματικότητα μια δεδομένη στιγμή Χ ή Ψ.. Μπορεί να σαι ένα απλό μεσαίο λυκόσκυλο και να φαίνεσαι τίγρης (λόγω αυτοπεποίθησης και ανάλογων μεθοδικών κινήσεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη κτλ. Είναι αλήθεια ότι αναπτύσσεται οικονομικά και ότι έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Είναι αλήθεια ότι είναι κι αυτή γωνιακό οικόπεδο στην γεωστρατηγική σκακιέρα.
    Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα λόγω των απαιτήσεων της. Έχει μεγάλες αδυναμίες με πιο σημαντική το Κουρδικό, το ιστορικό της παρελθόν των γενοκτονιών και την εσωτερική κόντρα Ισλαμιστών με Κεμαλικούς. Πρόσφατα απέκτησε και την κόντρα με το Ισραήλ.
    Πρέπει όσον αφορά το στρατιωτικό επίπεδο να κάνουμε τις αγορές εκείνες που θα μας δώσουν πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος. Πρέπει επιτέλους χωρίς "φιλειρηνικά" ταμπού να συνδέσουμε τα Πανεπιστήμια με την τεχνολογική έρευνα της αμυντικής βιομηχανίας. Μόνο έτσι θα μειωθεί το κόστος προμήθειας νέων όπλων, μόνο έτσι θα έχουμε κάποιες επιπλέον θέσεις εργασίας και μόνο έτσι θα έχουμε την απαιτούμενη στρατιωτική ισχύ ώστε σε συνδυασμό με την διπλωματική και την οικονομική να μπορέσουμε σε στενή συμμαχία με την Κύπρο να υπερασπιστούμε σε κάθε επίπεδο τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Είναι λάθος να μην κάνουμε τίποτα και να ευελπιστούμε ότι με "εξημέρωση" ή μόνο με την πίεση από κάποιες μεγάλες δυνάμεις (που τις εξυπηρετεί να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο ως έχει, όχι βέβαια επειδή μας αγαπάνε) η Άγκυρα θα κάνει πίσω. Δεν θα κάνουν πίσω οι Τούρκοι και αν δεν κάνουμε εμείς πίσω θα προχωρήσουν σε στρατιωτικά μέσα αργά ή γρήγορα(θα περιμένουν απλώς μια πλήρως ευνοϊκή κατάσταση γι' αυτούς στο εσωτερικό της χώρας μας). Μόνο αν η Ελλάδα είχε παραπάνω στρατιωτική ισχύ θα έκαναν ίσως πίσω. Μόνο με την ισχύ των όπλων και κατάλληλες κινήσεις της Ελλάδας στο Κουρδικό, την ανάδειξη γενοκτονιών του παρελθόντος μέσω ΜΚΟ κ.α.. Αυτή την ισχύ αντιλαμβάνονται δυστυχώς. Όσο περνάει ο καιρός και αναπτύσσονται πληθυσμιακά, οικονομικά και στρατιωτικά τόσο θα κοιτάνε πότε η Ελλάδα θα ναι εσωτερικά σε έντονη κρίση για να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου. Η ψαλίδα θα είναι χαοτική και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θα είναι η ώρα μηδέν.
    Καμία Ελληνοτουρκική διαφορά δεν λύθηκε ποτέ ειρηνικά. Η ιστορία διδάσκει. Αν χάσουμε την ευκαιρία με την ΑΟΖ σε Ανατολική Μεσόγειο και αν σε κάποια κρίσιμη στιγμή χάσουμε το μισό Αιγαίο...σβήσαμε γεωπολιτικά. Πρέπει επιτέλους να οργανωθούμε σε κάθε τομέα. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι κανένας πολιτικός οργανισμός δεν είναι ικανός να προστεύσει τα νησιά του Αιγαίου από τετελεσμένα στρατιωτικά γεγονότα. Πρέπει να αυξήσουμε με κάθε κόστος την στρατιωτική μας ισχύ. Είναι ένας από τους πυλώνες της συνολικής μας πολιτικής ισχύος. Τα όπλα είναι ότι το χειρότερο αλλά είναι απαραίτητα για να επιβάλλουμε στην Τουρκία, ναι να επιβάλλουμε αυτό που ορίζει το διεθνές δίκαιο. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί ο πόλεμος αλλιώς όσο ανοίγει σε κάθε επίπεδο η ψαλίδα(όχι μόνο το στρατιωτικό) τόσο πιο κοντά είμαστε σε αυτόν. Ας κάνουμε κάτι. Η κρίση είναι ευκαιρία για να αναπτύξουμε αμυντική βιομηχανία ως ένα πρώτο βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ολα αυτα ακουγονται λιγο παραξενα.
    γιατι για να υπαρξει ελληνικη ΑΟΖ πρέπει η Ελλαδα να ανακυρηξει ΑΟΖ και μετα να χαραξει τα συνορα της σε συνεργασια με τις χωρες εκεινες που εχουν γειτονικη ΑΟΖ.
    Οπως ειναι τωρα η κατασταση μονο με την Κυπρο μπορει να χαραξει συνορα ΑΟΖ, αφου η Αλβανια πχ εκανε πισω στην υπογραφη που ειχε βαλει, η Ιταλια δε δεχεται τη μεση γραμμη στο κομματι που συνορευουμε με αυτη (θελει μπαραπανω η .... φιλη Ιταλια - και μετα λεμε για τους Τουρκους), την Τουρκια ας την αφησουμε απ εξω, Αιγυπτος και Λιβυη δεν αναγνωριζουν ΑΟΖ στο Καστελοριζο κλπ. Τ ο οτι ειπε η ΕΕ το αυτονοητο (ολες οι χωρες που βρεχονται απο θαλασσα εχουν ΑΟΖ) δε βλεπεω γιατι ειναι σημαντικο απο τη στιγμη που αυριο μεθαυριο μπορει να πουν οτι πχ το Καστελοριζο δεν εχει ΑΟΖ ή να χωριστει το σθυνορο Ελλαδας Ιταλιας 2 προς 1 υπςερ της Ιταλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λοιπον φιλοι εν κατακλειδι η τυχη της Ελλαδας ειτε μας αρεσει ειτε οχι ,συνδεεται αμεσα απο την κατασταση-τυχη της τουρκιας.
    Ετσι ειναι ιστορικα καταχωρημενο.
    Η ανοδος της τουρκιας ή οθωμανικης
    αυτοκρατοριας συνδεεται με την "απορροφηση" του ελληνισμου.
    Η ανοδος του ελληνισμου στην περιοχη συνδεεται με την υποχωρηση του οθωμανισμου.
    Οι μεγαλες δυναμεις παιζουν και επαιζαν ανεκαθεν στην ζυγαρια τις δυο αυτες "οντοτητες".
    Τρεχοντως η οθωμανικη οντοτητα αυξησε πολυ το βαρος της συν το οτι αυτονομηθηκε -κατα τα φαινομενα- απο την γνωστη παγκοσμια "οντοτητα" πουναι οι εβραιοι.
    Κατα συνεπεια η "διεθνης" κοινοτητα λογικα βλεποντας το ανισοζυγιο στην περιοχη θα δρασει με τροπο στραγγαλιστικο σε βαρος των νεο-οθωμανων.
    Οι νεο-οθωμανοι θα αντιδρασουν.
    Προβλεπω ενα νεο Ναυαρινο.
    Αθανατη Ελλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλά που υπάρχει και η διεθνής κοινότητα με ή χωρίς εισαγωγικά ΚΑΙ η δόξα των προγόνων με ή χωρίς εισαγωγικά, αλλοιώς ακόμα θα βρισκόμασταν με φέσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ηλία με συγκινείς με την υπόμνηση του Ναυαρίνου. Κατά σύμπτωση, το Ναυαρίνο τριγυρνάει συνεχώς στο νού μου αυτόν τον καιρό.
    Αν η Ευρώπη συνειδητοποιήσει ότι το πραγματικό της συμφέρον δεν διαχωρίζεται από αυτό της Ελλάδας, θα αλλάξουν πολλά...Γιατί΄αυτό είχε καταλάβει και τότε, στο ...παλιό Ναυαρίνο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο/Η "Ανώνυμος", 8 Φεβρουαρίου 2011 10:01 μ.μ., τα είπε πολύ καλά και με λίγα λόγια.
    Αυτό που με ενθουσίασε είναι η παρέμβαση του "Γιώργου, Φοιτητή Γεωπονικής Θεσσαλονίκης στις 8 Φεβρουαρίου 2011 8:38 μ.μ.", γιατί προσπάθησε με την ανάλυσή του και την ολοκληρωμένη παρά το νεαρό της ηλικίας του σκέψη, να μας τονίσει πως αυτό που χρειάζεται είναι η "ΙΣΧΥΣ", πάνω στην οποία (από τον Θουκυδίδη 25 αιώνες πριν, μέχρι τον Π.Κονδύλη 25 χρόνια πριν και σήμερα τον Π. Ήφαιστο)μπορεί να στηριχθεί η επιβίωση του κράτους και με αυτή ως μοχλό να μπορεί να εφαρμόζει ακόμη και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
    Και ευτυχώς επίσης που ο κ. "Ηλίας" στις 9 Φεβρουαρίου 2011 1:23 π.μ., αλλά και η κα "Ελίνα Γαληνού" στις 9 Φεβρουαρίου 2011 3:18 μ.μ., μας θύμισαν πως και η "ΙΣΤΟΡΙΑ" μπορεί να είναι ένα σοβαρό στοιχείο αναφοράς, διδαχής, και παραδείγματος, ότι κάτι πιο όμορφο μπορεί να ξημερώσει για την πατρίδα, φτάνει να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε σωστάκαι μεθοδικά(διπλωματικο-πολιτικά)αλλά συνάμα να αντιστεκόμαστε και σε κάθε προσπάθεια που θέλει και επιχειρεί να την παραχαράξει!
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.