28/2/11

Η μεγαλύτερη τιμή που έγινε ποτέ στην ΚΡΗΤΗ

Μετά από πολυετή επιτόπια και επιστημονική έρευνα και καταγραφή, η έκδοση του ταξιδιωτικού οδηγού για την Κρήτη από την εταιρεία ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ είναι γεγονός. Οι περιηγήσεις στις πόλεις και τα χωριά των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου καλύπτονται λεπτομερώς από 3 συγγραφείς με:

 πάνω από 3.500 χλμ. οδικών διαδρομών σε πόλεις, χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς,
 περισσότερες από 2.000 φωτογραφίες,
 πλήθος χαρτών και κατόψεων,
 πλήρη αναφορά σε αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και περιοχές φυσικού κάλους.

Και όμως η Κρήτη είναι ανεξάντλητη. Ανακαλύψτε την...
«Τραχιά και άγρια στα ορεινά της χωριά, φιλική και ήπια στα πεδινά και στους παραθαλάσσιους οικισμούς. Χιόνια που δεν λιώνουν ποτέ στις κορυφές των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη και γλυκές, υπήνεμες θάλασσες στα παράλια. Μαύροι, θαλασσοδαρμένοι βράχοι και χρυσαφένιες αμμουδιές. Άνυδρα ηλιοκαμένα βουνά και πλούσιοι κάμποι με χρυσοπράσινες ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Δυσπρόσιτες, διψασμένες κορφές και σκιερά, υγρά φαράγγια. Ο λίβας να σε καίει από την Αφρική και το μελτέμι να σε δροσίζει από το Αιγαίο. Το «ριζίτικο» να σε αγριεύει και να σε συγκινεί και η «μαντινάδα» να σε μαλακώνει και να σε γλυκαίνει. Η λύρα και το λαούτο να παίζουν μαζί με τις «μπαλωθιές» και ο Κρητικός να σε μαγεύει με τη φιλοξενία και το φιλότιμό του και να σε κάνει ν΄ απορείς με το πείσμα και την «κουζουλάδα» του. Αυτός ο τόπος, στο νότιο σταυροδρόμι της γηραιάς ηπείρου, αμάγαλμα λαών και πολιτισμών, συμφιλιώνει τις αντιθέσεις και μοιάζει να ζει στα όρια του κινδύνου, της αντοχής και του χρόνου. Αυτός ο τόπος, o ξεχωριστός, που γέννησε τον Μίνωα, τον Καζαντζάκη, τον Βενιζέλο, τον Θεοτοκόπουλο, τον Κορνάρο, έθρεψε κι έναv λαό ξεχωριστό. Όμορφο κι ιδιότροπο, που μοιάζει να κυνηγά την «ελευθερία» του, σε πολεμικές και ειρηνικές περιόδους. Αυτός ο τόπος είναι ένας τόπος ανεξάντλητος. Όσα περισσότερα γνωρίζεις για την Κρήτη, τόσα λιγότερα νιώθεις ότι ξέρεις. Υπάρχει πάντα κάτι που ξεφεύγει…»
(Απόσπασμα από την Εισαγωγή του βιβλίου)

Τίτλος: «Κρήτη»
Συγγραφή κειμένων: Βασιλική Λάζαρη, Στέφανος Στεφανίδης, Χριστίνα Χαφουσίδου
Εκδότης: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Φιλελλήνων 14, 10557 Αθήνα, Τ 2103316036
info@infognomon.gr
www.infognomon.gr
Σελ.: 695
ISBN: 960836217-2
Κωδ.: 86979Τ7
Τιμή: 28,00 ευρώ

4 σχόλια:

  1. Σάββα ελπίζω να μην ξεχάστηκε απο τους συγγραφείς ο ο Παπά Άγγελος Ψυλλάκης, ο λεγόμενος και «Σφακιανομαδαρίτης» (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_671.html)

    Εύχομαι πάντα με την ίδια ζέση να αγκαλιάζεται την Ελλάδα και το καθε τι Ελληνικό.Καλή επιτυχία στο έργο σας και καλές πωλήσεις και σε αυτή την έκδοση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ - ΑΙΓΑΙΩΝ

    Το βασικό συμπέρασμα (Α. Πουλιανός, 1971, 1999) είναι ότι ο σύγχρονος πληθυσμός της Κρήτης (σε ένα δείγμα 3.000 ατόμων) και όλου του Αιγαίου μαζί με την ενδοχώρα της Θράκης και της Μ. Ασίας έμεινε αναλλοίωτος τουλάχιστον από τη μινωική εποχή και ανήκει στον αυτόχθονα αιγαιακό ανθρωπολογικό τύπο. Οι μεταναστεύσεις που έγιναν σε διάφορα χρονικά διαστήματα επέφεραν ελαφρές αλλαγές, αλλά δεν άλλαξαν την μορφολογία του αρχικού τύπου. Οι επιδράσεις δεν ξεπερνούν το 1-3 % και αυτή η ομοιογένεια προδίδει πάλι το γηγενές των κατοίκων γενικότερα της λεκάνης του Αιγαίου, τουλάχιστον από την Μεσολιθική εποχή, δηλ. πριν από 15.000 χρόνια.

    Το 1987 ο Ιταλός καθηγητής ανθρωπολογίας Τζ. Φακίνι ανακοίνωσε στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παλαιοανθρωπολογίας στο Τορίνο την ύπαρξη ανθρώπινου σκελετού από την Κρήτη 50.000 ετών, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει τη μορφολογία του σύγχρονου (Homo sapiens) και όχι του νεαντερτάλειου ανθρώπου. Η είδηση ουδέποτε έφτασε στα ελληνικά ΜΜΕ, καθόσον το υπουργείο Πολιτισμού επέδειξε μέχρι στιγμής τη συνηθισμένη του αδιαφορία.
    http://www.aee.gr/hellenic/4greeks_origin/greeks_origin.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 28 Φεβρουαρίου 2011 3:29 μ.μ.

    Ο Σβορώνος θα σου έλεγε ότι αυτά ανήκουν στην ζωολογία και όχι την ιστορία. Είναι φύσει αδύνατον, μετά από 5000 χρόνια, άπειρες καταλήψεις και επιμιξίες (πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν;), να διατηρείται αναλλοίωτος ο αρχικός πληθυσμός. Ουδόλως, όμως, ενδιαφέρει αυτό. Σημασία έχει ότι οι Κρήτες αισθάνονται Έλληνες, διατηρούν την γλώσσα, τα ήθη και τις παραδόσεις τους, κατά το δυνατόν και αυτό είναι που μετρά.

    Ευχαριστώ τον ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝΑ για την τιμή που μας έκανε, θα φροντίσω να ενημερώσω τους φίλους εδώ και να τιμήσουμε το βιβλίο δεόντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η δουλειά, απ΄ότι γνωρίζω, χρειάστηκε πάρα πολύ κόπο και χρόνο να ολοκληρωθεί. Γενικά οι οδηγοί του ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝΑ είναι αυτού του είδους. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τουριστικό προσανατολισμό, αλλά και σαν πυξίδα έρευνας πάνω στην ιστορία, τη γλώσσα, τη λαογραφία και τη γεωφυσική ιστορία ενός τόπου.
    Οποιοι ήρθαν στην εκδήλωση του Παρνασσού στις 17/2, ασφαλώς θα πήραν μια ιδέα για το μέγεθος αυτής της δουλειάς που γίνεται από λίγους ανθρώπους και με φοβερό μεράκι.
    Μπράβο Σάββα και εις άλλα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.