1/2/11

Το ‘κλειδί’ για το Αιγαίο

Το ‘κλειδί’ για μια δίκαιη λύση στο Αιγαίο και ο ...τρίτος δρόμος!
 
Του Σάββα Καλεντερίδη
skal@infognomon.gr
Ενώ η χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο από ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, με το εξωτερικό χρέος να φθάνει το 150% του ΑΕΠ και το κράτος, τους παραγωγικούς φορείς, τα κόμματα, τον πολιτικό κόσμο και την ίδια την κοινωνία να αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος της απειλής που επικρέμεται πάνω από την Ελλάδα, και ως εκ τούτου, αδυνατούν να βρουν τη λύση που θα βγάλει τη χώρα από το τραγικό αδιέξοδο, οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο έρχονται να λειτουργήσουν ως καταλύτης και επιταχυντής στο ζήτημα της δρομολόγησης λύσεων ή ‘λύσεων’ στο ζήτημα των διεκδικήσεων των Τούρκων στο Αιγαίο.

Αναφερόμενοι στις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, εννοούμε την σοβαρή πλέον πιθανότητα εκμετάλλευσης από πλευράς της Κύπρου, από κοινού με το Ισραήλ, των πολύ σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου , γεγονός που οδήγησε τις δυο χώρες στην υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ προκάλεσε το ενδιαφέρον εκτός των άλλων της Ρωσίας και της Γερμανίας, οι ηγέτες των οποίων έσπευσαν να επισκεφθούν την κατά 40% κατεχόμενη από τους Τούρκους χώρα-μέλος της Ε.Ε.
Όσον αφορά στην επιλογή των λέξεων καταλύτης και επιταχυντής, για να εξηγήσουμε το νόημά τους, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος και της Τουρκίας, μετά τη συνθήκη της Λοζάννης (1923), ορίσθηκαν ντε φάκτο στα 3 ν.μ. Το 1936 η Ελλάδα προχώρησε μονομερώς στην επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 3 στα 6 ν.μ., χωρίς καμία αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας. Η Τουρκία διατήρησε το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 3 ν.μ. μέχρι το 1964, οπότε με τον υπ’ αριθμόν 476 νόμο τα επέκτεινε στα 6 ν.μ., ενώ εισήγαγε την αρχή της αμοιβαιότητας στο θέμα. Έτσι, με βάση την αρχή αυτή, η Τουρκία, σε εκείνες τις θαλάσσιες περιοχές όπου οι γειτνιάζουσες χώρες είχαν ήδη επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ., αναγνώριζε στον εαυτό της το δικαίωμα να πράξει και αυτή το ίδιο. Μετά από όλα αυτά, η Τουρκία, από το 1964, όρισε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 6 ν.μ. στο Αιγαίο, ενώ με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, που αναφέρεται στο νόμο, το εύρος αυτό επεκτάθηκε και πάλι μονομερώς στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και τη ΝΑ Μεσόγειο.
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενα φύλλα στο άρθρο μας «Καλή τύχη Ελλάδα», από το 1973 η Τουρκία άρχισε να αμφισβητεί έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., δικαίωμα που ισχυροποιήθηκε το 1982, με τη Συνθήκη για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Το τί προηγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, το παραθέσαμε στο προαναφερθέν άρθρο μας. Πάντως, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, στο Αιγαίο υπάρχει μια στασιμότητα, παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, που κατά την άποψή μας οφείλεται στην τερατώδη ‘ανάγνωση’ και ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και στην πρωτόγονη επίκληση του Casus Belli από πλευράς της Άγκυρας.
Ενώ λοιπόν έχει παγιωθεί μια κατάσταση, στην οποία η Ελλάδα επικαλείται το διεθνές δίκαιο και η Τουρκία το ‘δικαίωμά’ της να το αρνείται ή να το διαμορφώνει ανάλογα με το πώς τη συμφέρει, έρχονται οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, που, όπως είπαμε στην αρχή του σημειώματός μας, λειτουργούν ως καταλύτης και επιταχυντής και στο Αιγαίο.
Τί εννοούμε.
Με βάση άρθρο του κ. Ηρακλείδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Επίλυσης Συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ (16-1-2010), μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ‘από τις συνομιλίες του 1976-1981 συνάγονται 10 κατευθυντήριες γραμμές, στη λογική, θα έλεγα, ενός «μεγάλου πακέτου επίλυσης»’, με τελευταία και ‘φαρμακερή’ γραμμή την εξής:
Αποφυγή δημιουργίας εκατέρωθεν αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Αν συμβαίνει αυτό και ιδιαίτερα αν υπάρχει δέσμευση των δυο χωρών να αποφύγουν τη δημιουργία ΑΟΖ, υπάρχει και μια λογική εξήγηση της απροθυμίας της Ελλάδος τόσα χρόνια να προβεί στη δημιουργία ΑΟΖ, κάτι που ήδη έχει κάνει η αδύναμη και υπό κατοχή Κύπρος από το 2004.
Όμως, όσον αφορά το φυσικό αέριο που θα εξαχθεί σε περιοχή που βρίσκεται στις ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ, για να έχει νόημα η εξόρυξή του, θα πρέπει να εξασφαλιστεί το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει ο αγωγός μεταφοράς στις ενεργοβόρες αγορές που το έχουν ανάγκη, δηλαδή στην Ευρώπη, που εν τω μεταξύ παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία, στον τομέα αυτό. Οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας τέτοιος αγωγός είναι τρεις. Ο πρώτος περνά μέσω Ισραήλ-Λιβάνου-Συρίας-Τουρκίας, ο δεύτερος μέσω Ισραήλ-Αιγύπτου-Λιβύης-Τυνησίας-Ιταλίας και ο τρίτος μέσω Κύπρου-Κρήτης-Πελοποννήσου-ηπειρωτικής Ελλάδος και καταλήγουν και οι τρεις στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι δυο πρώτοι δρόμοι αποκλείονται λόγω σοβαρότατων πολιτικών προβλημάτων, απομένει ο τρίτος δρόμος, ο οποίος όμως έχει και αυτός ένα ‘πρόβλημα’. Θα πρέπει να ορισθεί η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος, για να μπορέσει να περάσει με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα ο αγωγός. Για να ορισθεί όμως η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, θα πρέπει η Ελλάδα να συμπεριλάβει στην ΑΟΖ το Καστελόριζο, οπότε στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και η Τουρκία, με την οποία, με βάση τον κ. Ηρακλείδη, έχουμε συμφωνήσει (;) επί της αρχής να αποφύγουμε αμοιβαία δημιουργία ΑΟΖ.
Η υπογραφή συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ για τον καθορισμό των ορίων μεταξύ των ΑΟΖ, η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ και της πρωθυπουργού της Γερμανίας κ. Μέρκελ στην Κύπρο και η στρατηγική ανάγκη της Ευρώπης μετά τη Ρωσία να αποκτήσει και έναν δεύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου, είναι εξελίξεις που δείχνουν ότι τελικά «Το ‘κλειδί’ για μια δίκαιη λύση στο Αιγαίο», όπως τιτλοφορεί το άρθρο του ο κ. Ηρακλείδης, δεν είναι στα όσα αναφέρονται εκεί, αλλά ίσως έχει αλλάξει ‘χέρια’ και βρίσκεται ήδη κάπου στα γεωπολιτικά και γεω-οικονομικά συμφέροντα που θα εξυπηρετήσει ο αγωγός του ‘τρίτου δρόμου’ και στην ασφάλειά του.
Όσον αφορά το τελευταίο, και όχι μόνο, οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδος – Ισραήλ, η επίσκεψη του αρχηγού του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Ισραήλ και οι πληροφορίες που θέλουν αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να μετασταθμεύουν σε αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ, φαίνεται ότι σε ορισμένους τομείς έχουν προχωρήσει αρκετά κάποια πράγματα.
Ας ελπίσουμε ότι ο τρίτος δρόμος του εν λόγω αγωγού, θα οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που την οδήγησε ο ...τρίτος δρόμος για το σοσιαλισμό.
Οψόμεθα!
Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

37 σχόλια:

  1. ε!οψομεθα!οπως παντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έννοια της ΑΟΖ είναι πρόσφατη σχετικά και καθορίστικε εννοιολογικά πολύ αργότερα από το 1981 σε σύγκριση με την έννοια της υφαλοκριπήδας.
    Δεν υπάρχει επομένως καμία δεσμευση στο θέμα της ΑΟΖ από πλευράς Ελλάδος εκτός αν ο μειονεκτικός κυρ Παπ συζήτησε κάτι σχετικό στο Ερζερούμ και δεν το γνωρίζουμε.
    Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι απόψεις Ηρακλείδη να αξιολογηθούν ώς έγκρητες σε θέματα σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας καθώς το συγκεκριμένο άτομο θεωρεί εαυτόν αυτόκλειτο δικηγόρο και εκπρόσωπο των τουρκικών αυθαίρετων θεωρίσεων και επιδιώξεων .
    Σχεδόν οι περισσότερες θέσεις του στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι κόπια-αντιγραφή από μετάφραση της τουρκικής προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα

    Υπάρχει ένα ακόμη ''κλειδί'' στην υπόθεση που θα πρέπει να μας απασχολήσει,όλα αυτά προυποθέτουν μια σταθερή πολιτική-κοινωνική κατάσταση στη χώρα,δυστυχώς κατά τη γνώμη μου η σταθερότητα στη χώρα μας απειλείται,δεν νομίζω ότι απέχουμε πολύ απο μια ενδεχόμενη έξαρση βίας,μαζικών διαδηλώσεων,αναταραχών κλπ.

    Μπορεί πολλοί να θεωρήσετε το σχόλιό μου άσχετο με την ανάρτηση,προσωπικά πιστεύω ότι ένα τόσο σημαντικό ενεργειακό σχέδιο απαιτεί και προυποθέτει αρκετό χρόνο και σταθερές πολιτικές,αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο στη χώρα μας δεν υπάρχει,είμαι απο αυτούς που πιστεύουν ότι Κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει πολύ χρόνο ζωής ακόμη,αν ισχύει αυτό σύντομα θα έχουμε εκλογές,αν γίνουν εκλογές όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κόμα που να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση,απο εκεί και πέρα ας σκεφτεί ο καθένας τι προοπτικές συνεργασίας υπάρχουν για να καταλάβει τι έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι κουραστική πλέον όλη η συζήτηση περί ΑΟΖ. το έχω επαναλάβει πολλές φορές. τα οικονομικά οφέλη είναι αβέβαια, στην περιοχή εμπλέκονται πολλοί (άμεσα και έμμεσα) γεωστρατηγικοί παίκτες, ενώ οι πολιτικές-οικονομικές-κοινωνικές εξελίξεις των εμπλεκομένων χωρών δεν παρέχουν σταθερότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεράσιμε
    η έννοια της ΑΟΖ υπήρχε και πριν το 1982, απλά τότε θεσμοθετήθηκε και υπερκάλυψε-ξεπέρασε την υφαλοκρηπίδα.

    Χρήστο
    μιλάω για γεωπολιτικά συμφέροντα που πιθανόν μας ευνοούν.
    Τα εσωτερικά είναι μεν σχετικό πλην όμως άλλο ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν οι μη Ισλαμικές χώρες της περιοχής δεν κάνουμε επιθετικούς νικηφόρους πολέμους, δεν έχουμε κανένα μέλλον εκτός από την Ισλαμοποίηση ή τη σφαγή μας.
    Μόνο περιστασιακά υπήρξε ειρήνη για τα τελευταία 1400 χρόνια. Ή θα αντιστρέψουμε το κλίμα, ή θα τελειώσουμε. Η ίδρυση του Ισραήλ στην καρδιά του Ισλάμ ήρθε για την Ελλάδα ως το μεγαλύτερο δώρο, διότι ανοίγει το δρόμο της επίθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπα δεν νομιζω να αποστεροποιηθει
    η χωρα.
    Αφενος διοτι οι γερμανοι ξεγραφουν τα ελληνικα χρεη και αφετερου ερχονται οι εβραιοι με δωρακια.
    Ο στοχος αμφοτερων ειναι η ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ της χωρας.
    Ποιος νεοελληνας-δα ενδιαφερεται για οτιδηποτε περαν του τι θα "βγαλλει" και ποια γκομενα ή γκομενο θα ριξει;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΗΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ,ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΚΙ"ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ .ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΟΡΘΩΣΗ ΤΟ ΑΝΑΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝΕ ΣΕ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ(ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ )ΤΗΝ ΑΝΩΔΩ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΑΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ???.ΟΨΩΜΕΘΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σάββα

    Αυτό που λέω,δίχως να θέλω να μειώσω την αξία της ανάλυσης σου,είναι ότι αυτοί που σχεδιάζουν αυτό το εξαιρετικά μεγάλης σημασίας ενεργειακό σχέδιο,υπολογίζουν και την εσωτερική κατάσταση της κάθε χώρας που θα πάρει μέρος,δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα μας θεωρώ πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί επιτυχώς,πολύ φοβάμαι ότι οι σχεδιασμοί προβλέπουν εναλακτικές που θα είναι εις βάρος μας.

    --ο τρίτος μέσω Κύπρου-Κρήτης-Πελοποννήσου-ηπειρωτικής Ελλάδος και καταλήγουν και οι τρεις στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης--

    Απο όλη τη χώρα,το ειδικό βάρος πέφτει στην Κρήτη,μπορεί οι περισότεροι να το θεωρείτε ακραίο αλλά πιστεύω ότι το σενάριο της ανεξαρτητοποίησης ''παίζει'' πολύ σοβαρά,καλά θα κάνουμε να το πάρουμε στα σοβαρά γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεων,η τελευταία διαφήμιση της γνωστής σε όλους vodafone με τη σημαία της ανεξάρτητης Κρήτης λέει πολλά,η οικογένεια Μητσοτάκη δεν νομίζω ότι θα διστάσει να πράξει κάτι τέτοιο,δεν μιλάω για τον απλό λαό της Κρήτης.

    Σκεφτείτε μόνο τα οφέλη για τους Ισραηλινούς στην περίπτωση που μια ''ανεξάρτητη'' Κρήτη περάσει στη σφαίρα επιροής τους,τεράστια,αυτό με κάνει να μην αποκλείω το ενδεχόμενο αυτό.

    ΥΓ
    Μην ξεχνάτε ότι ζούμε στην εποχή των αποσχίσεων(διαίρει και βασίλευε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνω με τον Γερασιμο ως προς τον αναλυτη των διεθνων σχεσεων μιας και γνωριζουμε την 'φωλια' της Παντειου σε εθνικα θεματα.Με την απλη λογικη νομιζω οτι δεν εχει συμφωνηθει η μη χαραξη ΑΟΖ με Κυπρο,διοτι αν υπηρχε καποια συμφωνια με την τουρκια,οι Ισραηλινοι θα την ηξεραν οπως επισης και η Γερμανια,εκτος αυτου η ξαφνικη ερωτοτροπια της Ρωσιας με τους τουρκους δειχνει οτι δεν υπαρχει συμφωνια και η μελλοντικη κατασκευη αγωγου και η απεξαρτηση της Ευρωπης απο το ρωσικο μονοπωλιο ανησυχει τους Ρωσους.Ομως επειδη οι εξελιξεις τρεχουν ιδιως τωρα,ολα μπορουν να αλλαξουν ακομα και αν εχουν σχεδιαστει αλλιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. skal

    ωραία προσέγγιση.

    Δεν ξέρω ποιό είναι το "μεγάλο πακέτο επίλυσης".
    Ό,τι πακέτο και να έχει όμως συμφωνηθεί μέσω μυστικής διπλωματίας,
    τα κράτη δεν παραχωρούν εδαφικά δικαιώματα, παρά
    μόνο από ήττες σε επιθετικούς πολέμους.

    Οπότε το μόνο υπαρκτό εμπόδιο είναι η Συνθήκη της Μαδρίτης του 1997.
    Ο καθηγητής Ι. Μάζης το έχει αναλύσει κατατοπιστικότατα.
    Και έχει εντοπίσει στα δυο σημεία:
    1) Οι δυο χώρες έχουν ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο
    2) Οι δυο χώρες δε θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες ώστε να αποφυγούν συγκρούσεις.

    Και δες εδώ την αναδημοσίευση από την "Καθημερινή" από τα λόγια του Γκιούλ:

    TBMM´nin, Yunanistan´ın karasularını genişletmesini savaş nedeni
    (casus belli) sayacağı yönündeki kararına ilişkin soruyu yanıtlayan
    Gül, bu konunun 1997 Madrid Bildirisi ile çözüme kavuşturulduğunu ve
    yeni bir gelişme olmadığını söyledi. Gül, ´´Yunanistan´ın karasularını
    genişletmemesi ve Türkiye´nin de askeri bir çözüm yoluna gitmemesini
    öngören 1997 tarihli Madrid Bildirisi halen yürürlüktedir´´ dedi.
    http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=127548

    Αυτή δηλ. είναι η τουρκική ερμηνεία για τη Συνθήκη της Μαδρίτης. Παρόλα αυτά επειδή η Τουρκία
    έχει ήδη παραβιάσει την Συνθήκη αυτή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τη σεβόμαστε εμείς.
    Βέβαια με ισλαμική Αίγυπτο, η χάραξη κοινής ΑΟΖ Ελλάδας-Kύπρου, φαίνεται να απομακρύνεται.
    Κάτι ήξερε ο ΓΑΠ που το καθυστερούσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας προσέξουν οι Έλληνες Κρητικοί που καμαρώνουν μερικοί τάχαμου ότι είναι πατριώτες,καί κρατάνε τήν Ελληνική σημαία μέ ένα τετράγωνο κόκκινο μέ ένα αστερι άσπρο,γιατί αυτό τό είχαν ζητήσει οι Τούρκοι ότι δήθεν τό νησί τούς ανήκε!!!
    "Γιά έβγα Ήλιε,γιά θά βγώ!
    Γιά έβγα γιά θά Λάμψω!"
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η κρητη εχει ολα τα προσοντα να αποσχισθει απο το νεοελληνικο κρατος ιδιως τωρα που κυβερνα ο GAP.
    Ποσοι εβραιοι βρισκονται στην διοικηση της περιφερειας της κρητης,ξερει κανεις;;;;
    Το λαυριο δεν το εχουν στα σχεδια τους για την μεταφορα του φυσικου αεριου ή κανω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1 Φεβρουαρίου 2011 7:50 μ.μ.

    Εσύ δεν κατάλαβα,το επικροτείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε πρώτη φάση, δεν θα είναι Ισλαμική η Αίγυπτος. Ο Μπαραντέι ίσως κάνει πιό εύκολα τη συνφωνία. Ο Μπαραντέι είναι ο επόμενος ηγέτης της Αιγύπτου, ακόμα περισσότερο φιλοδυτικός από τον Μουμπάρακ. Ο Παπανδρέου δεν είναι τέλειος και δεν το συμπαθώ, αλλά δεν είναι δυνατόν να τα κάνει όλα λάθος. Είναι γεγονός ότι έχει προισταμένους, και ότι ακολουθεί σε πολλά ζητήματα τις οδηγίες τους.
    Τίποτα δεν έχει χαθεί με την ΑΟΖ. Το θέμα είναι να καταλάβουν καλά ΕΕ και ΗΠΑ ότι εάν δεν βάλουν την Τουρκία στο παιχνίδι, θα έχουν περισσότερα κέρδη. Υπάρχει περίπτωση ένας από τους λόγους που τον διώχουν οι ... καταστάσεις... να είναι η φιλοτουρκική του στάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βέβαια, υπάρχει και πιθανότητα, κάτω από τέτοιες καταστάσεις, να μην επικρατήσει ο Μπαραντέι. Όμως όλα δείχνουν σε εμένα ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός του Μουμπάρακ θα στηρίξει υπόγεια τον Μπαραντέι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. skal, δεν ξέρω πόσο βάσιμο είναι αυτό που ισχυρίζεται ο Ηρακλείδης. Αλλά και αν υπάρχει κάποια βάση, εντούτοις δεν ξέρω πόσο δεσμευτικό είναι. Επισήμως τουλάχιστον δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά, αυτό που με προβλημάτισε θετικά είναι ότι στην πρόσφατη συζήτηση στη βουλή όλα τα κόμματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τάχθηκαν υπέρ τής θέσπισης ελληνικής ΑΟΖ. Η δε κυβέρνηση δεν διαφώνησε ούτε συμφώνησε, απλά το άφησε πιο φλου να αιωρείται (γιατί αυτή έχει την ευθύνη τών αποφάσεων). Τι τούς έπιασε ξαφνικά όλους, ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ; Ενώ μέχρι τώρα η λέξη ΑΟΖ ήταν περίπου "εκτός νόμου"! Δεν ξέρω αν είναι απλά η εντύπωσή μου, αλλά όλα αυτά προδιαθέτουν ότι ίσως κάτι κινείται το τελευταίο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι ίδιες κυβερνήσεις και τα ίδια άτομα που κατακρεούργησαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να είναι στο τιμόνι νομίζοντας όλοι μας ότι κυβερνούν.Η καλή μέρα φαίνεται απο το πρωί και δεν πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει τώρα.Οσοι απο τους κυβερνώντες δεν είναι προδότες, είναι ηλίθιοι.Οτι χρήματα καταφέρουμε και κερδίσουμε απο το πετρέλαιο θα τα κλέψουν και πάλι αυτοί εδώ και οι πολίτες, δηλ. εμείς οι βλάκες θα είμαστε σε κατάσταση λιτότητας και λήθης για τα επόμενα 40 χρόνια .
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σάββα όλοι οι δρόμοι περνούν απο την Αμερικανική Πρεσβεία.Ο Κώστας Καραμανλής το ένιωσε καλά στο πετσί του. Κάποτε πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και καλύτερα να το φωνάξετε σείς που μπορείτε και έχετε βήμα.

    Στο θέατρο σκιών η φιγούρα έχει την αυτονομία κινήσεων που της επιτρέπει ο καραγκιοζοπαίχτης

    Αυτό ισχύει στην χώρα μας μια χώρα προτεκτοράτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. χρηστο
    Δεν εχει σημασια αν το επικροτω εγω.
    Σημασια ειναι ποσο το επικροτουν οι κρητικοι.
    Δεν νομιζεις οτι αυτοι ειναι οι πρωτοι και κυριοι που εχουν το λογο;
    Ρωτα αυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρώτον: Εμείς οι Κρητικοί έχουμε μια υποχρέωση από το 1912 να διεξάγουμε ένα δημοψηφισμα το 2012 (εκατό χρόνια μετά την ένωση) αποδοχής της απόφασης ένωσης με την Ελλάδα. Ακούστε λοιπόν όσοι προσκυνημένοι ελληνόφωνοι προσδωκάτε κάτι διαφορετικό: Η Κρήτη θα ψηφίσει και θα αποδεχτεί σε ποσοστό 100% την απόφαση του 1912, δηλαδή την ένωση με την Ελλάδα.
    Δεύτερον: Τώρα που θα ισλαμοποιούνται η μία μετά την άλλη οι χώρες της Β. αφρικής και της μέσης ανατολής, είναι η μεγάλη ευκαιρία μας, σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο να πείσουμε τις Η.Π.Α ότι πρέπει να υποστηρίξουν την Α.Ο.Ζ της Ελλάδος, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να απεξαρτηθούν απο το μουσουλμανικό πετρέλαιο και από το μονοπώλιο του ρωσικού αερίου. Σε δεύτερη φάση πρέπει νε πείσουμε τις Η.Π.Α ότι μεσοπρόθεσμα ο κίνδυνος είναι το ισλάμ και οι τύχες της δύσης ίσως είναι κοινές με τις τύχες της Ρωσίας. Αν το πετύχουμε αυτό ίσως είναι θέμα χρόνου η δημιουργία του Κουρδισταν,
    ο έλεγχος της δύσης στα στενά του Βοσπόρου και η εξάλειψη για την Ελλάδα της απειλής εξ ανατολών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Mia erotisi se opoion apo tin selidasas mporei na apantisei. I istoselida tou Ellinikou Ypourgeiou eksoterikon einai i pio geleia spartiatiki pou exo dei pote stin Zoi mou. To ksero giati gelane oloi diethnos me tous Proin Marxistes. Epsis o Thyreos tis xoras o Stauros einai toso mikrospoikos pou kan den ksereis an eisai se ypourgiko site i site pou asxoleite me xompy tin Ellada. Mporei i Ellada na isteri se xrima alla den iksera oti isteri kai se fantasia me auta ta tsoutsekia tis oikogeniokratias kai tous marxistes pou tin kyvernou, TO PIO GELEIO KATASKEYnASMA POU EXO DEI STIN ZOI MOU, AKOMA KAI TIS ALVANIAS EXEI MERAKI, PROSOPIKOTITA KAI FANTASIA. ELLINES
    NTROPI MAS
    X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ελεος παντού φαντάσματα.

    "Διυλίζεται τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ωψομεθα? τι παπας εισαι ,τι σημαινει βρε φιλε αυτη η λεξη και την βλεπω συνεχεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 2 Φεβρουαρίου 2011 12:46 π.μ.

    Φίλε/η μου,τέτοια ερωτήματα δεν τίθενται κάν,η ερώτηση είναι εγκληματική απο μόνη της,οι Κρητικοί που γνωρίζω δεν έχουν καμία σχέση με τέτοιου είδους νοοτροπίες.

    ΥΓ
    Η Κρήτη πράγματι,μπορεί να σταθεί στα πόδια της σχετικά άνετα,είναι ίσως το μοναδικό νησί που έχει τη δυνατότητα να συντηρεί τον πλυθησμό του δίχως ουσιαστικές ελείψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γρέγος

    Μήπως θα ήθελες να μας εξηγήσεις γιατί είναι φαντάσματα;

    Όταν χάναμε τη μισή σχεδόν Κύπρο,απο φαντάσματα τη χάναμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο Μπαραντέι δεν έχει μεγάλη απήχηση στον αιγυπτιακό λαό. Το γνωρίζει και για αυτό κάνει επιφυλακτικές κινήσεις. Αν ήταν διαφορετικά θα είχε ήδη βγει μπροστά.
    Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω, αλλά αργά ή γρήγορα η εξουσία στην Αίγυπτο θα περάσει σε ισλαμικά χέρια. Τώρα, τι θα σημαίνει αυτό για εμάς;
    Κατά αρχήν υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ ημών και των Αιγυπτίων, αν οι Αιγύπτιοι παίξουν το παιχνίδι των σουνιτών Τούρκων.
    Αν ο ΓΑΠ δεν κατάφερε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τον φιλοδυτικό Μουμπάρακ, πόσο εύκολα μπορεί να το κάνει με μια ισλαμική αιγυπτιακή κυβέρνηση δεδομένης και της συμμαχίας μας με το Ισραήλ;
    Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση η επερχόμενη ισλαμική εξουσία στην Αίγυπτο να υιοθετήσει μια ατομική, μετριοπαθή και διαλλακτική στάση απέναντι στην Δύση προσβλέποντας στα οφέλη από το μεγάλο φαγοπότι που θα στηθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
    Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα υπάρξουν μεγάλες εξελίξεις και γεγονότα μέσα στον χρόνο που διανύουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρήστο γνωρίζω πολύ καλά ποιοί κύκλοι ανακινούν το θέμα της "δήθεν ανεξαρτητοποίησης της Κρήτης" σε πληροφορώ ότι είναι υποκινούμενοι και το κέντρο καθοδήγησης τους είναι γνωστό σε πάμπολλους και είναι εκτός Ελλάδος.

    Βέβαια μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται "κάμψη" του φαινομένου στήριξης των "δήθεν αποσχιστικών τάσεων"

    Απο εκεί και πέρα υπάρχει συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας για "ανακάλυψη τουρκικής μειονότητας" και αυτή πέφτει στο κενό.

    Σέ σχέση με την Κύπρο τα σχέδια των Αγγλων για διχοτόμηση έχουν εκπονηθεί απο το 1945 και επίσης διόλου τυχαία δεν ήταν η συνεχή άρνηση εγκατάστασης της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης -απότοκος Μεταξικής Δικτατορίας- στην Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. χρηστο
    παω πασσο με χιλια.
    Απλα στους καιρους της "πολυτισμικης" μπουρδας... τις μαυρες αμφιβολιες μου εκφραζω.
    Οταν βλεπω και την Ζιραατ να περιφερεται...
    Γιατι τους αφηνουμε;
    Γιατι τους ανεχομαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γρεγο
    Αν δεν θελανε οι τουρκοκυπριοι οι αγγλοι δεν θα αποτολμουσαν τιποτα.
    Την εποχη της ΕΟΚΑ οι τουρκοκυπριοι
    χωροφυλακες αγωνιστηκαν στο πλευρο των αγγλων εναντιον της απελευθερωσης της κυπρου.
    Οσο για τον Μεταξα...ισως δεν θα ειχαμε την μικρασιατικη καταστροφη
    -αναμεσα στα αλλα-αν διναμε βαση στη σκεψη του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 11:05 ανέτρεξε στο ιστορικό οργανώσεων όπως η Βολκάν ή η ΤΜΤ και θα δείς την υποστήριξη που είχε η ΕΟΚΑ (ενδεικτικά:http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/rss.html)

    Σωστά τα όσα αναφέρεις για τον δικτάτορα Μεταξά μόνο που ξεχνάς ότι η Αγγλία ήταν η βάση του καθεστώτος του (μια απλή ματιά στο πώς ο Πρόεδρος κόμματος 6 Βουλευτών ανακηρύχθηκε δικτάτορας παραβιάζοντας το σύμφωνο Θεοτόκη-Σοφούλη, αναζήτησε το πόσοι πέθαναν εκείνη την περίοδο και ώ του θαύματος αντίπαλοι του βασιλέως κα ιθα δείς πόσο "εθνικός ηγέτης ήταν).

    Για την Μικρασιατική καταστροφή η οποία αποτελεί τραγωδία του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ ΟΥΔΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΎΤΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ-απο τους τότε πρωταγωνιστές- ότι ήταν άμοιρος των ευθυνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γρεγος
    θελεις να πεις οτι αυτες οι οργανωσεις πολεμησαν στο πλευρο της ΕΟΚΑ;

    Oσο για τον δικτακτορα Μεταξα που ηταν "εγκαθετος των αγγλων" μηπως
    θαθελες ναταν "εγκαθετος "του λενιν;
    Η μηπως κιο Βενιζελος δεν ηταν "εγκαθετος" των αγγλων;
    Aν δεν κανω λαθος στρατιωτικο πραξικοπημα δεν τον εφερε στην εξουσια το 1909;
    Για τις εξοριες του ΄16 ποιος ηταν
    υπευθυνος;
    Θυμασαι ποιος κατεδαφησε και εκαψε την θηβα;H μηπως αυτος ηταν "εγκαθετος" των περσων;
    Τα στρογγυλεματα και οι αφορισμοι οδηγουν σε λανθασμενα συμπερασματα.
    Κιειμαι βεβαιος οτι καταλαβαινεις τι εννοω.
    To θεμα ειναι να κοιταμε καταματα
    τα ιστορικα λαθη να αναλυουμε χωρις προκαταληψεις και να μαθαινουμε,ουτως ωστε να μην ξαναγινομαστε "εγκαθετοι" κιουτε να παιζουμε το παιχνιδι κανενος.
    Υ.Γ.
    Οσο για την μικρασιατικη ειναι ο μονος που δεν φταιει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μηπως οι αγγλοι προκαλεσαν και τον διχασμο της παλαιστινης
    και της ινδιας αν και δεν τοθελαν κιοι μουσουλμανικοι πληθυσμοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ξεφύγαμε απο το θέμα
    οι διωγμοί των ελλήνων της Μικράς Ασίας άρχισαν το 1908.

    Απο εκεί και πέρα ο Μεταξάς ήταν ιδεολογικά γερμανόφιλος έτσι επέλεξε την ουδετερότητα κατα τον α παγκόσμιο πόλεμο΄.

    Παράδοση ρούπελ στις γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις αμαχητί;

    Γνωστή και η μασονική του ιδιότητα και πόσο τον βοήθησε αλλά και η στάση του απέναντι στους Αγγλογάλους.

    Επέλεξε την ίδια στάση απέναντι στην Μικρασιατική καταστροφή με το ΣΕΚΕ ακόμα αναρωτιέμαι γιατί οι μέν ήταν προδότες και ο δε ήρωας και έντιμος;

    Επίσης πώς θεωρείς καταδικασμένη μια επιχείρηση ως στρατιωτικός την ώρα που σφάζονται έλληνες;

    Η τήρηση ουδετερότητας ήταν σύμπλευση με την Γερμανία τυχαίο;

    Η Γερμανία ήταν χώρα που στήριξε με κάθε μέσο την Τουρκία;

    Πάμε στην ήττα της Καλίπολης και στην συνέχεια;

    Εντολή στο 4ο ελληνικό σώμα στρατού να παραδοθεί αμαχητί στη Δράμα; τι σημαίνε αυτό για την Ανατολική Μακεδονία;

    Ποιά βασίλισσα τον αποκαλούσε Γιαννάκη;

    Η βολκάν και η τμτ ήταν οργανώσεις τουρκοκυπρίων δες τι υποστήριξη είχαν απο τους Αγγλους και δες ποιά ήταν η στήριξης που είχε η ΕΟΚΑ μας απο την Ελλλάδα

    Εχω απαρνηθεί προ πολλού συμψηφισμούς,στρογγυλοποιήσεις και ρετουσαρίσματα. Μιλώ κυνικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. " η στρατηγική ανάγκη της Ευρώπης την ωθεί να αναζητήσει έναν δεύτερο ενεργειακό δρόμο μετά τη Ρωσία... είναι καταστάσεις που μπορούν να αποβούν ευνοικές για την Ελλάδα.."
    Εδώ μου φαίνεται ότι βλέπω ένα κλίκ για τον "τρίτο δρόμο".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. γρεγος
    1.αυτο λεω κιεγω: οτι οι τουρκοκυπριοι
    τακιμιασανε με τους αγγλους εναντια στην απελευθερωση της κυπρου.
    Eσυ δηλ. τι περιμενες;Οι αγγλοι να τους κλωτσισουν;
    2.Mια μου τον βγαζεις αγγλοφιλο
    μια γερμανοφιλο.
    Ποια παραδοση των οχυρων;Τα οχυρα τα ειχε κτισει αυτος αν θυμασαι ακριβως εναντι της βουλγαρικης απειλης.
    Και αποσο θυμαμαι παραδοθηκαν στο τελος...
    Η μεριμνα του βασιληα ηταν το τι θα γινει σε περιπτωση νικης του γερμανοβουλγαρικου αξονα στον αΠΠ.
    Γιαυτο και προτιμησε την ουδετεροτητα.
    Εσυ μπορεις να απαντησεις στο τι θα γινοταν αν νικουσαν οι γερμανοβουλγαροι;
    Οι βρετανοι ομως εξεβιασαν την εισοδο της Ελλαδας με την βιαια αποβαση στην θεσσαλονικη.
    Τελικο αποτελεσμα:Mπαχαλο.
    Για το 4οΣΣ νομιζω διχασθηκε ελλειψη εντολων και τελικα υποχωρησε στην καβαλα κιαπο κει στην σαμοθρακη αφου το ελληνικο κρατος δεν λειτουργησε συντονισμενα λογω μη κοινης αποφασης βενιζελου-βασιλια για την σταση της Ελλαδας στον πολεμο.
    Το τελικο συμπερασμα ειναι οτι ο Βενιζελος ειχε δικιο αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ο Μεταξας ηταν προδοτης.Ουτε οτι χαρασε την εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδας.
    Επιτελικος ηταν ο ανθρωπος.
    Κιο πιθανοτητες 50-50.
    Οσο για την μικρασιατικη αυτος "ενιψε τας χειρας του".
    Κιο Βενιζελος την "εκανε" απο την πισω πορτα.
    Η κανω λαθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ελινα
    ο τριτος δρομος ειναι στον εγκεφαλο μας.
    Εννοω οι τριτοι δρομοι ειναι για τους τριτους.
    ...νταξει καλος κιο τριτος δρομος
    αλλα εγω μιλαω για τον πρωτο...
    Εκτος αν μας αρεσει ο τριτος οποτε υπαρχει... κι ο τεταρτος κι ο πεμπτος και παει λεγοντας...
    Συμπερασμα:O τριτος ειναι καλος ως τριτος.Οχι ομως ως πρωτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.