26/2/11

Ξεμπερδεύοντας το κουβάρι υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

 της Σοφίας Χριστοφορίδου-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής και λιγότερο γεωλογίας, ίσως γι’ αυτό η ομιλία του καθηγητή Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ Ανδρέα Γεωργακόπουλου, ενός από τους πλέον ειδικούς στον συγκεκριμένο τομέα, επικεντρώθηκε όχι τόσο στην ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων αλλά στην επιτακτική ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Σήμερα η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, εξαιτίας των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Λεβιάθαν, Ταμάρ και Νταλίτ του Ισραήλ, αλλά και στο κυπριακό οικόπεδο 12, νοτιοδυτικά της Κύπρου. Γεωλογικό ενδιαφέρον για την ύπαρξη υδρογονανθράκων θα μπορούσε να έχει και η περιοχή βορειοδυτικά της μεγαλονήσου, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Γεωργακόπουλος.

Κλειδί το Καστελόριζο
Μόνο που για να γίνουν έρευνες από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να οριοθετηθεί η ΑΟΖ. «Το Καστελόριζο κατοικείται και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διαθέτει ΑΟΖ» τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος κατά την ομιλία του σε ένα κοινό φοιτητών και καθηγητών του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Όπως εξήγησε, αν η Ελλάδα κηρύξει ΑΟΖ και η οριοθετική γραμμή χαραχθεί με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της νήσου Στρογγύλης, η ΑΟΖ της χώρας μας θα εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, και οι δύο θα παρεμβληθούν μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, περιορίζοντάς τες.

Ωστόσο η χώρα μας δεν προχώρησε σε συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία, αλλά προτίμησε να ξεκινήσει επαφές με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο όταν η Αίγυπτος άρχισε συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, με την οποία όμως δεν έχει κοινά θαλάσσια σύνορα. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να έχουν εφαπτόμενες ΑΟΖ (αποκλείοντας την Ελλάδα) μόνο στην περίπτωση που δεν υπολογιστεί ότι στην περιοχή η χώρα μας έχει δικαιώματα ΑΟΖ εξαιτίας του Καστελόριζου. «Τώρα με τις ταραχές σε Λιβύη και Αίγυπτο κανείς δεν εγγυάται πώς θα προχωρήσει το θέμα» εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Στη Χάγη αύριο
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τα χωρικά ύδατα μπορούν να επεκταθούν στα 12 μίλια από τη βάση της ακτογραμμής μιας παράκτιας χώρας. Μετά τα γεγονότα του 1987 δεν προχώρησε η επέκταση πέρα από τα 6 μίλια, ενώ το 1995 η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 μίλια. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, ενώ το τουρκικό casus belli τέθηκε για τα 12 μίλια, με τη στάση της χώρας μας να μην ανακηρύσσει ΑΟΖ είναι σαν να το επεκτείνει ακόμη παραπέρα. Επίσης διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα επιμένει στον γεωλογικό όρο της υφαλοκρηπίδας (που υιοθετεί και η Τουρκία, υπερασπιζόμενη τα δικά της συμφέροντα), όταν η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί από την ΑΟΖ εδώ και δεκαετίες. Κατά τον ίδιο, η χώρα μας «πρέπει να πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης αύριο, για να οριοθετήσει ταυτόχρονα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Που κατέληξε η διαμάχη Ρουμανίας και Ουκρανίας για την ΑΟΖ της νήσου Serpent
Η Τουρκία, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, θεωρεί τη Μεσόγειο ειδική περίπτωση, χαρακτηρίζοντάς την ημίκλειστη θάλασσα.
Ωστόσο, το 2009 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια απόφαση σχετικά με οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το αν ήταν κλειστή ή ημίκλειστη, στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για την περίπτωση της Ελλάδας. Η υπόθεση αφορά στη νήσο Serpent της Ουκρανίας, μόλις 0,17 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μήκους 662 μέτρων, γύρω από την οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου! Η Ρουμανία υποστήριζε ότι το συγκεκριμένο νησί δεν δικαιούται ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ και η επίλυση του θέματος παραπέμφθηκε στο διεθνές δικαστήριο.
Αν και το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ΑΟΖ στο μικρό νησάκι (σημειωτέον ότι κατοικήθηκε από 100 άτομα μόλις την τελευταία πενταετία, προφανώς με συγκεκριμένη σκοπιμότητα), οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών κυρίως με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Από την οριοθέτηση των ΑΟΖ η Ρουμανία κέρδισε το 79,3% της θαλάσσιας ζώνης και η Ουκρανία το 20,7% (που όμως περιελάμβανε την επίμαχη περιοχή του κοιτάσματος).
Στην περίπτωση της Ελλάδας, βέβαια, το Καστελόριζο κατοικείται και άρα η ύπαρξη ΑΟΖ θεμελιώνεται.
Η υπόθεση της νήσου Serpent δείχνει ότι σε μια ενδεχόμενη διεκδίκηση της χώρας μας στο διεθνές δικαστήριο μπορεί η Ελλάδα να μη δικαιωθεί απολύτως, παρατήρησε ο κ. Γεωργακόπουλος, πρόσθεσε όμως ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα άμεσα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ή οι πετρελαϊκές εταιρείες να λύσουν το θέμα για μας, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση η θέση μας αποδυναμώνεται όταν θα διαπραγματευτούμε τους όρους για την εκχώρηση περιοχών για έρευνες» σημείωσε.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
- Η υφαλοκρηπίδα είναι μια γεωλογική έννοια που αναφέρεται στην επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτείνεται μέχρι του σημείου που διακόπτεται απότομα το υφαλοπρανές. Η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτό τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.
- Η ΑΟΖ μιας περιοχής επεκτείνεται στα 200 ν.μ. από την ακτογραμμή εφόσον δεν «επικαλύπτεται» από ΑΟΖ γειτονικού κράτους. Σ’ αυτή την περίπτωση το «εθιμικό» δίκαιο ορίζει ότι η ΑΟΖ οριοθετείται στη μέση γραμμή.
- Βάσει των όρων της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, προβλέπεται ότι τα νησιά διαθέτουν τη δική τους ΑΟΖ εφόσον κατοικούνται και άρα έχουν οικονομική δραστηριότητα. ΑΟΖ δεν υφίσταται στην περίπτωση των βραχονησίδων.
- Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτά ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

4 σχόλια:

  1. Σχετικά με το θέμα του Καστελόριζου, πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα (δηλαδή να έχει το Καστελόριζο περιορισμένη ή καθόλου ΑΟΖ) για τους εξής λόγους:
    1) Είναι αντίθετο προς το δίκαιο της θάλασσας το οποίο η Τουρκία (αλλά και η Συρία και το Ισραήλ) δεν έχουν υπογράψει. Ενώ Λιβύη και Αίγυπτος έχουν υπογράψει.
    2) Οι Τούρκοι έχουν έρθει σε συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες του Εύξεινου Πόντου (που είναι πιο κλειστή θάλασσα από τη Μεσόγειο) σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ βάσει του δικαίου της θάλασσας.
    3) Είναι αντίθετο προς τα συμφέροντα του Ισραήλ να μην υπάρχει σύνδεση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου. Το Ισραήλ δεν θέλει μία ισχυρότερη Τουρκία, αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι και Ρώσοι.

    Αν γίνει αυτό που θέλει η Τουρκία, τότε θα δημιουργηθεί προηγούμενο το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί:
    -Η Βενεζουέλα (αντίπαλος των ΗΠΑ στην Καραϊβική) δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της Θάλασσας για τους ίδιους λόγους όπως η Τουρκία θα διεκδικήσει μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτήν που της αναλογεί σε βάρος των Ολλανδικών Αντιλλών, του Τρινιντάντ & Τομπαγκο, κτλ.
    -Η Κίνα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το προηγούμενο αυτό σε βάρος της Ταϊβάν, κάποιων Ιαπωνικών νήσων και του Βιετνάμ.
    -Η Ινδία με κάποια πολύ μικρά νησιά που έχει (εκεί από έγινε το τσουνάμι) κοντά στην Ταϋλάνδη.
    -Η Αργεντινή για τα νησιά Φώκλαντ. Οπότε και η Μεγ. Βρεταννία έχει πρόβλημα.
    Πρόβλημα θα μπορούσαν να έχουν επίσης:
    -Η Γαλλία με κάποια υπερπόντια νησιά μεταξύ Μοζαμβίκης και Μαδαγασκάρης, αλλά και με την Κορσική που βρίσκεται εγγύτερα της Ιταλίας.
    -Η Ισπανία με τα Κανάρια Νησιά που ανήκουν στην Αφρικανική πλάκα και όμως έχουν πλήρη ΑΟΖ και έχουν συμφωνήσει την μέση γραμμή με το Μαρόκο. Ο πληθυσμός των νησιών είναι ~1,5 εκατ. και του Μαρόκου ~32 εκατ.
    Η Ισπανία επίσης έχει διαφορές με την Πορτογαλία ως προς το εάν ένα μικρό αρχιπέλαγος βράχων κοντά στα νησιά Μαδέιρα έχουν δικαίωμα για ΑΟΖ
    -Η Μεγ. Βρεττανία με τα νησιά Μαν τα οποία "τρώνε" από την Γαλλική ΑΟΖ.
    -Οι ΗΠΑ στην Αλάσκα όπου κάποια νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στην Ρωσία
    και άλλες...

    Πληροφορίες για την ΑΟΖ και αρκετοί χάρτες:
    http://en.wikipedia.org/wiki/EEZ
    http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Convention_on_the_Law_of_the_Sea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΌΧΙ στο δικαστήριο της Χάγης για την ΑΟΖ.

    Η Ελλάδα να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτησή της με Κύπρο, Ιταλία, Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο.
    Επίσης να επεκτείνει και τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12νμ.

    Μπορεί η έννοια της υφαλοκρηπίδας να έχει υπερκεραστεί από την ΑΟΖ αλλά αφορά την θάλασσα. Άρα ο εναέριος χώρος πρέπει να επεκταθεί στα 12νμ.

    Δηλαδή τι; Η Τουρκία θα κάνει πόλεμο; ΑΣ ΚΑΝΕΙ!
    Η Τουρκία θα χάσει πολλά περισσότερα από ότι η Ελλάδα.

    Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας θα επηρεάσει στην Αν. Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια
    -τις οδικές μεταφορές, αερομεταφορές, θαλάσσιες οδούς από/προς Σουέζ από προς Εύξεινο Πόντο.
    -Η οικονομία της Ελλάδας και της Τουρκίας (αλλά και της Κύπρου αν υπάρξει εκεί εμπλοκή) θα καταστραφούν, με συνέπειες για τις οικονομίες της περιοχής, της Ε.Ε. της Ευρωζώνης.
    -Η τιμή του Φυσικού αερίου και του πετρελαίου αλλά και της τροφής θα αυξηθούν και θα επηρεαστεί η μεταφορά τους προς την Ευρώπη αφού στην Τουρκία θα υπάρχει δίκτυο μεταφοράς τους.
    -Διεθνώς τα χρηματιστήρια θα παρουσιάσουν πτώση.
    -Η Τουρκία θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα αποκλειστεί από οικονομικές συναλλαγές με την Ε.Ε. και ότι θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την Ε.Ε. και το Κυπριακό.
    -Επίσης θα δημιουργηθούν τριγμοί στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
    -Ολόκληρη η περιοχή θα αποσταθεροποιηθεί και θα υπάρξει κίνδυνος συγκρούσεων και σε άλλα κράτη ή και με άλλα κράτη που θα εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

    "ΜΟΝΟ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ"
    -Πλάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι και θέμα γεωλογίας...περισσότερο από όσο νομίζεται κοινώς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο υποτελείς μπορεί να είναι κάποιοι οι οποίοι δεν εξασκούν τα θεμελιωμένα δικαιώματα του κράτους(σε αντίθεση με όλα τα άλλα κράτη) οσον αφορά την ΑΟΖ;
    Όταν μάλιστα άλλο ισχυρό κράτος(ΙΣΡΑΗΛ)την ανγνώρισε καιζητάει την οριοθέτησή της;Βέβαια υπάρχει το δικό του συμφέρον που συμπίπτει με το δικό μας για πρώτη φορά.
    Επιπλέον είναι προφανές ότι έχει την έγκριση των ΗΠΑ και αυτό γίνεται για πρώτη φορά ως προς τα συμφέροντά μας.
    Αν πάλι κάποιος ανυσηχεί για το Ρωσικό παράγοντα, ας θυμηθεί τις επισκέψεις στην Κύπρο του Μεντβέλεφ και Μέρκελ.Μάλλον για αγορά μετοχών του αγωγού μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.