28/2/11

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

της Ελίνας Γαληνού
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟ.ΜΙ.ΔΑ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ιδιοκτησία στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, εξέφρασε την πρόθεση «να γίνει η πόλη ελκυστικότερη για να μην την εγκαταλείψουν οι κάτοικοί της..».
Αγαθή βεβαίως η πρόθεση και καλοδεχούμενη, όμως τα προβλήματα της πόλης που επωμίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων της είναι τόσα πολλά, που δικαιολογούν απόλυτα τους φόβους ότι «κάποια στιγμή, δεν θα αντέξουν το βάρος».
Διότι η υποβάθμιση μιας περιοχής, δεν ξεκινάει μονάχα με τον εποικισμό μεταναστών, αλλά με την εν γένει ερήμωσή της που οφείλεται σε διάφορους άλλους παράγοντες που δυσκολεύουν την ανάπτυξη. Ισως τα πολλά λουκέτα στα μαγαζιά να οφείλονται στην οικονομική κρίση, αλλά σε μερικές γειτονιές, προυπήρχαν λόγω άλλων συνθηκών…
Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είναι μια περιοχή για την οποία θεσπίστηκαν πριν αρκετά χρόνια, νόμοι προστασίας της από την «κακοποίηση» που συχνά προκαλεί η άκριτη εμπο-ρευματοποίηση. Κάποιοι αρχιτέκτονες που θέλησαν να επιβάλουν σεβασμό προς το ιστορικό πρόσωπο της πόλης, ας πούμε ότι είχαν δίκιο. Οι προθέσεις τους εκφράστηκαν μέσω ειδικών πολεοδομικών διατάξεων ώστε να ελέγχονται διεξοδικά οι διάφορες εκμοντερνιστικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως θα παραμόρφωναν κτίρια εξαιρετικού κάλλους-όπως τα διατηρητέα κτίσματα. Και ως ένα σημείο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι καλώς έπραξαν γιατί έτσι προστατεύτηκαν πολλά διατηρητέα κτίσματα από την κατεδάφιση, την παραμόρφωση και κάποια είδη χρήσεων γής που πιθανόν θα υποβάθμιζαν την εικόνα τους.
Σύμφωνα με αυτή τη λογική όμως, οι κάτοχοι διατηρητέων κτισμάτων δικαιούνται να είναι περήφανοι για τα κτίσματά τους που προσδίδουν καλαισθησία και ιστορικότητα στην πόλη. Όμως πώς να είναι όταν η συντήρησή τους καθίσταται μια υπόθεση εξαιρετικά ακανθώδης; Ένα διατηρητέο κτίσμα, υποτίθεται ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη συντήρησης από άλλα καινούρια, λόγω της παλαιότητάς του. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο πρόσθετο οικονομικό κόστος, αλλά και μεγάλη ευθύνη ως προς την αδειοδότηση διαφόρων επισκευών που προκύπτουν, λόγω του ειδικού καθεστώτος προστασίας του. Οι πολεοδομικοί περιορισμοί όσον αφορά τα είδη παρεμβάσεων, επισκευών και χρήσεων είναι τόσοι πολλοί και πολύπλοκοι, που δύσκολα αναλαμβάνει ένας μηχανικός τις σχετικές άδειες επισκευής, διαρρύθμισης κλπ. Ομορφα τα μαγαζιά που βρίσκονται στα διατηρητέα κτίρια, αλλά ποιος τολμάει να τα ανοίξει, όταν για μια άδεια διαρρύθμισής τους, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε μήνες από την Πολεοδομία; Ειδικά η διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων από την οποία πρέπει να περάσουν τα διατηρητέα για οποιαδήποτε έγκριση έχει να κάνει με αξιοποίηση, εκμετάλλευση ή επισκευή, θέλει τουλάχιστον ένα δίμηνο αφού το αρμόδιο συμβούλιο συνεδριάζει μόνο μια φορά το μήνα!
Με αυτά τα δεδομένα τα οποία σαφώς δημιουργούν σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των διατηρητέων κτισμάτων, πώς να αναπτυχθεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας; Και ποιος προβληματίζεται για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτισμάτων τα οποία για να εκμεταλλευτούν, είναι από δύσκολο έως αδύνατο; Να τα εγκαταλείψουν ή θα τους τα αρπάξουν άλλοι σε σπασμένες τιμές; Αυτό είναι το ζητούμενο;

14 σχόλια:

  1. Γυναίκες!
    Γυναίκες πού είστε;
    Τά παιδιά σας άνεργα,εσείς ,αλλά καί οι σύζυγοί σας δυσκολεύονται!!
    Γιατί απουσιάζετε;
    Είστε πιό δυνατές!
    Είστε οι Μανάδες μας,οι αδελφές,σύζυγοι,...καί αγαπημένες!
    Πού κρύβεστε;
    Σάς αφιερώνω ένα ποιηματάκι τής
    Μελισσάνθης.Νομίζω επίκαιρο!

    "ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

    Στού λήθαργου βαθειά τή νεκρή θάλασσα/Η Πολιτεία η βουλιαγμένη υπνώνει/Πέτρινη μές στό πέτρινό της όραμα./Στά μάτια τών φρουρών ο ύπνος πλημμύρισε/Κι έχει τό Σάλπισμα στα χείλη τους μαργώσει/
    "Γρηγορείτε"
    Από σκοτάδι μιά παλίρροια κι άμπωτη/Ροχθεί καί σιγοτρώει τά θέμελά της
    "Γρηγορείτε"
    Έξω απ'τίς πύλες της τίς εφτασφράγιστες/Εξόριστη η Αυγή όλο κυκλοφέρνει/Ρίχνοντας τό μεγάλο κάλεσμά της

    "Γρηγορείτε"
    Σάν κύμα υψώνεται η κραυγή καί θραύεται/Καί κρούει στό βάθος τού ύπνου όλες τίς θύρες/

    "Γρηγορείτε"

    Μά η Πολιτεία η βουλιαγμένη υπνώνει/Στού λήθαργου βαθειά τή νεκρή θάλασσα/Πέτρινη μές στό πέτρινό της όραμα/Κι όπως η σαύρα πού κλωσσάει τ'αυγά της/Έτσι κλωσσάει κι ο ύπνος τούς βραχνάδες της.
    "Γρηγορείτε"
    Ταρίχεψε τούς ζωντανούς ο
    λ ή θ α ρ γ ο ς/Μέσα στίς πέτρινές τους σ α ρ κ ο φ ά γ ο υ ς/Καί τών φρουρών τό Σάλπισμα πνιγμένο/Στά γύψινά τους χείλη έχει μαργώσει.
    "Γρηγορείτε"
    Μά πάνω κι απ'τό βύθισμα τής Πόλης/
    Μέ βήματα γοργά όλο ξημερώνει."

    {Καλό ξημέρωμα!
    Μήν κάθεστε μέσα ...!Τό κακό όπου καί νά είσαι θά σέ βρεί!Πολέμα!}
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε ΑΡΚΑΔΑ
    Αι γυναικες ειναι ερωτευμεναι μετα των αλλοδαπων.
    Μη των τους κυκλους ταρατται...:-(

    Και επι του προκειμενου :
    Aν θελουν να εξωραισουν το κεντρο
    ας το Κ Α Τ Ε Δ Α Φ Ι Σ Ο Υ Ν
    αφου αφενος μεν απαλλοτριωθουν οσοι χωροι κατοικιας και καταστηματων δεν ιδιοχρησιμοποιουνται και να ανταλλαχθουν αφετερου οσοι χωροι ιδιοχρησιμοποιουνται με καινουργιους χωρους(ανεξαρτητου εμβαδου), που
    θα τους δοθουν ως αντιπαροχη σε οικιστικους πυρηνες στην επαρχια, οι οποιοι θα κατασκευαστουν με γνωμονα τον ΑΝΘΡΩΠΟ κιοχι το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ απο μια νεοσυσταθεισα Εταιρεια
    Οικιστικου Εργου του Δημοσιου ή του στρατου(οχι ΣΔΙΤ) με χρηματοδοτηση απο την Τραπεζα της Ελλαδος σε ΔΡΑΧΜΕΣ.
    Οσο για πιθανα στμφεροντα...ε, τι να κανουμε το ωραιο το πληρωνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χωροταξία είναι ένας από τους λόγους χρεωκοπίας μας.

    Το 90% των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών δεν παράγουν.

    Πρέπει να αλλάξει ΑΡΔΗΝ η χωροταξία και να ενισχυθούν οι μονοκατοικίες.

    Και να καταργηθεί η οικοδομική άδεια για τις μονοκατοικίες, και να γίνονται με ευθύνη του μηχανικού.

    Και στα χωριά να μην είναι τα σπίτια κολλητά, αλλά να ενθαρρυνθεί η μονοκατοικία με αυλή, και η αγροικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Αγαθή βεβαίως η πρόθεση και καλοδεχούμενη»; Μα τί λες βρε Ελίνα;

    Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων πρέπει να πάει αμέσως φυλακή διότι δείχνει ‘εχθροπάθεια’ κατά αυτών που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το λες και μόνη σου, ότι δηλαδή «κάποια στιγμή, δεν θα αντέξουν το βάρος».

    Εμείς σήμερα μπορούμε να κάνουμε χρήση του ομηρικού ‘καταδημοβορήσαι’; Και τι θα πει «καλαισθησία και ιστορικότητα»; Επιτρέπονται τέτοια ελληνικά πράγματα στην Ελλάδα της νέας τάξης;

    Μα που ζεις βρε Ελίνα μου; Στην εποχή του Σοφοκλή, που βιώνει μία εποχή πραγματικής δημοκρατίας;

    Άντα ξύπνα. Αρκετά τα όνειρα. Ώρα γιά δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με ολους αυτους που μαζεψατε στο κεντρο δεξιοι και αριστεροι, σε λιγο θα ζουν εκει μονο οι , οι μελαμψοι εραστες τους και οι προστατες των εραστων τους.
    αντε γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΑΡΚΑΣ
    Να θυμηθείτε να το ξαναδώσετε στις 8 Μαίου. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή ΕΛΙΝΑ

    Εάν εννοείτε ...8 Μαίου τό ημερολόγιο αναφέρει "ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ"
    ίσως χρειαστούμε μύρα!,καί νερό από τό ιερό ποτάμι τών Αθηνών,γιά νά ξεπλύνουμε τήν ωραία μας Αθήνα!
    Καί όλες οι γυναίκες γιά νά βοηθήσουν στόν στολισμό της!
    Αλλά νομίζω είναι δύσκολο..
    ίσως χρειάζεται ένας "ΗΡΑΚΛΗΣ",γιά νά κάνει εκτροπή ..".καταστάσεων ",..ποταμών,.θαλασσών,γιά νά ξεπλύνει τήν "κόπρον τού Αυγείου"!
    Μόνοι μας αφεθήκαμε καί νά πού καταντήσαμε!Αφήνουμε τούς λίγους νά κάνουν ό τι θέλουν!Πού;
    Στήν πόλην υποτίθεται τής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ καί τής ΣΟΦΙΑΣ!
    (εκτός εάν η ημερομηνία αναφέρει κάτι άλλο πού δέν γνωρίζω)
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητη Ελινα οι γυναικες πρεπει να παρουν θεση γιατι τις αφορα αμμεσα ,
    ριξε μια ματια και τα λεμε


    http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/11/blog-post_7324.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Αθήνα είναι ένας τσιμεντένιος θάλαμος αερίων. Η βρωμιά είναι απερίγραπτη. Δρόμοι με σκουπίδια, κόπρανα, ούρα, σύριγγες, κλπ

    Κάθε χρόνο κόβονται 6000 δένδρα για να δώσουν τόπο για τσιμέντο.Πολυκατοικίες κλουβιά και μάλιστα με σιδερένια παράθυρα λόγω αλλοδαπων.Θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί και όσοι πολεοδόμοι.


    Η πόλις διαμάντι της Ευρώπης το άπρο κρίνο, πως την κατήντησαν....
    Η πόλις θα σωθεί μόνο αν φύγουν όλοι οι αλλοδαποί νόμιμοι και παράνομοι. Αν πάνε πίσω στα χωριά τους αυτοί που μετοικισαν, αν αναπαλαιωθούν όλα τα νεοκλασσικά και γίνουν πάρκα με πολλά δενδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. East, κάπως αρχίζεις και παίρνεις τα ίσια σου τώρα...
    Αυτά που λες είναι πολύ σωστά...
    Αλλά μη ξεθαρέψεις και αρχίσεις τα ίδια με τις ...ελληνοποιήσεις.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εάν η Αθήνα πρέπει "να γίνει ελκυστικότερη", την ...βάψαμε !!!

    Το ζήτημα της συντήρησης και ανάδειξης των υπαρχόντων κτιρίων που αξίζουν, είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα.
    Το οποίο όμως πρέπει να "τρέξει" παράλληλα με πρακτικές που θα συμβάλλουν στην αποκέντρωση.

    Ας αναλάβουν τα κτίρια αυτά, άνθρωποι που τα θέλουν και μπορούν να τα συντηρήσουν. Οι δε ιδιοκτήτες τους ας αποζημιωθούν με εκτάσεις γης -ανάλογης αξίας- σε περιοχές εκτός Αττικής, χωρίς να πληρώνουν φόρους μεταβίβασης, έξοδα αδείας οικοδομής κλπ.
    Όσο πιο απομακρυσμένη από την Αθήνα είναι η περιοχή, τόσο πιο μεγάλη να είναι η έκταση.

    Αλλά για να γίνει αυτό, η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον γνωστό και ...σεσημασμένο πολιτικό προσωπικό, το οποίο στην πλειοψηφία του έπρεπε να βρίσκεται στην φυλακή για μικρά ή μεγάλα εγκλήματα πάσης φύσεως, αλλά με μια κυβέρνηση πατριωτών που θα βάλλουν πάνω απ΄όλα την Ελλάδα και τους Έλληνες.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τζίμη, το θέμα δεν είναι να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των κτισμάτων, αλλά να βοηθηθούν να τα διατηρήσουν. Εδώ όλα τους πάνε κόντρα και τους αναγκάζουν να τα ξεπουλήσουν όσο-όσο γιατί ακριβώς δεν μπορούν, όχι δεν θέλουν να τα συντηρήσουν. Ρώτα εμένα να σου πώ περιπτώσεις δραματικές, όπου οι ιδιοκτήτες κτιρίων με ιστορία αιώνα και πάνω, λύγισαν από τις πιέσεις. Ετσι, τα κτίρια αυτά πέρασαν σε άλλα χέρια περιέργων νεοπλούτων που καμώνονται ότι "είναι της γιαγιάς τους, του προπάππου τους κλπ". Οσο για το πώς τα ανασκευάζουν, ξέρω πολλές ιστορίες και γι΄αυτό.
    Δεν είναι λοιπόν τόσο απλό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή Ελίνα ζούσα στο ιστορικό κέντρο με πολλά νεοκλασσικά πραγματικά στολίδια.Κάποιοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να τα αναπαλαιώσουν με δικά τους χρήματα και πολλές μα πάρα πολλά δικαστήρια λόγω του συστήματος που υπάρχει, σήμερα σαπίζουν και πέφτουν .Εχουν γίνει κατοικίες και στέκια είτε λαθρομεταναστών, ναρκόμανών, διακίνησης ναρκωτικών...Περιοχές δε του ιστορικού κέντρου υποβαθμίστηκαν, με σχέδιο, ώστε κάποιοι απο τους γνωστούς έχοντες και κατέχοντες να μπορέσουν να πάρουν έναντι πινακίου φακής ακίνητα μεγάλης αξίας.

    Οσα δε νεοκλασσικά μπόρεσαν και αναπαλαιώθηκαν ,οι ιδιοκτήτες για να τα συντηρήσουν, από τα grafity και όλα τα υπέροχα αντικείμενα τα οποία κατα καιρούς βρίσκουν απ έξω ,αναγκάζονται να ξοδέψουν περιουσίες.

    Ενα κράτος που δεν ενδιαφέρεται
    Για την ιστορία του και προτιμά να την διαστρεβλώνει.
    Για τους πολίτες του και ετοιμάζεται να φέρει αντιρατσιστικό νόμο.
    Για την νεολαία του που την διώχνει για ένα καλύτερο σήμερα ούτε καν αύριο γιατί εδώ το κάψαμε.
    Για τον ορυκτό πλούτο του που τον αμφισβητούσε πριν μερικά χρόνια και τώρα τον διαπραγματεύεται ενώ του ανήκει.
    Περιμένεις να ενδιαφερθεί για όσα πολύ σωστά αναφέρεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λυπάμαι, αλλά δε συμφωνώ με τα ημίμετρα. Για την Αθήνα μόνο μια λύση υπάρχει!
    Βομβαρδισμός και ισοπέδωση και ανοικοδόμηση από την αρχή!!

    Α, ρε, "Εθνάρχη" Καραμανλή, πως την κατάντησες με την αντιπαροχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.