26/2/11

Ερχεται στη Θράκη ο Νταβούτογλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ-ΝΕΑ
«Θέλω να έρθω στην Ελλάδα οδικώς και να περάσω από τη Θράκη».Την επιθυµία αυτή είχε εκφράσει ο Αχµέτ Νταβούτογλου στην ελληνική διπλωµατική αποστολή στο Ερζερούµ. Οδικώς δεν θα έρθει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών – πραγµατοποιεί επίσηµη επίσκεψη το διάστηµα 8-10 Μαρτίου – αλλά από τη Θράκη θέλει να περάσει. Αυτή, λένε διπλωµατικές πηγές, ίσως να είναικαι η µόνη είδηση που θα προκύψει στο µέτωπο των ελληνοτουρκικών, τουλάχιστον µέχρι τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στηνΤουρκία.
Οπουδεν πρέπει βέβαια να αποκλείονται και «δείγµατα γραφής» από τις τουρκικές ένοπλες δυνάµεις, όπως φάνηκε από την πιο πρόσφατη διέλευση της τουρκικής κορβέτας απότις Κυκλάδες, Παρότι οι ηµεροµηνίες και το ακριβέςπρόγραµµα της επίσκεψης του Αχµέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα ανταποδώσει την επίσηµη επίσκεψη που πραγµατοποίησε τον περασµένο Απρίλιο στην Αγκυρα ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας,βρίσκονται ακόµηυπό διαµόρφωσηκαι θα ανακοινωθούν τις επόµενες µέρες, διπλωµατικές πηγές θεωρούν βέβαιη την επίσκεψη του τούρκου υπουργού στη Θράκη.

Κι αυτό διότι ο ίδιος είχε εκφράσει και τον περασµένο Μάρτιο την επιθυµία να µεταβεί στη Θράκη – κατά τη διάρκεια της επίσηµης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα – αλλά κατόπιν συνεννοήσεως µε τον έλληνα οµόλογό του συµφώνησαν ότι θα ήταν καλύτερονα αποφευχθεί το πέρασµααπό τη Θράκη και να προγραµµατιστείσε άλλη χρονική στιγµή.
ΝΑΥΑΓΗΣΕ η ΤΡΙΜΕΡΗΣ. 
Μάλιστα, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο Αχµέτ Νταβούτογλου είχεπροτείνει πριν από την άφιξήτου στην Αθήνα την οδική µετάβασή του στη Βουλγαρία και την πραγµατοποίηση στα σύνορα µιας τριµερούς ελληνο-τουρκο-βουλγα ρικής συνάντησης για τα µέτρα που λαµβάνονται στα σύνορα για τουςπαράνοµους µετανάστες.

Σχεδίαζε κατόπιν να συνεχίσει οδικώς στη Θράκη και µετά στην Αθήνα. Η ιδέα της τριµερούς συνάντησης ναυάγησε, καθώς υπήρχεκώλυµα από τη βουλγαρική πλευρά κι έτσι µένει η Θράκη...

Οπως όλα δείχνουν, ο τούρκος ΥΠΕΞ θα µεταβεί στην Αθήνα για συνάντηση µε τον έλληνα ΥΠΕΞ και κατόπιν στη Θράκη. Αν και η ελληνική πλευρά διαµηνύει ότι «εµείς δεν έχουµε τίποτα να φοβηθούµε», ουδείς αποκλείει ότι ο Αχµέτ Νταβούτογλου θα ανεβάσει τους τόνους λόγω της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, ενώ διπλωµατικές πηγές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θαεπαναφέρει το ζήτηµα της αµοιβαιότητας µε την Ελλάδα στο θέµα των µειονοτήτων, επαναλαµβάνοντας τις τουρκικές θέσεις για απευθείας εκλογή των µουφτήδων από τηµειονότητα, καθώς και για ενίσχυση των µειονοτικών σχολείων στη Θράκη. Αλλωστε, σηµειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτήν τη φορά η τουρκικήπλευρά θα προβάλλει και το επιχείρηµα ότι η κυβέρνηση Ερντογάνχορήγησε τουρκικές υπηκοότητες σε έλληνες µητροπολίτεςπου επιθυµούν να συµµετάσχουν στη ζωή του Πατριαρχείου.

Την ίδια ώρα, η ελληνοτουρκική συνεργασία σε θέµατα χαµηλής πολιτικής προχωρεί,µε την Αθήνανα στηρίζει και να προωθεί τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες, µε επιχείρηµα το αυξηµένο ρεύµα τουριστών προς την Ελλάδα.


Κλιµακωτά µέχρι τα 12 µίλια
Από την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούµ κι έπειτα, έχει πραγµατοποιηθεί µόνο µια συνάντησητων δύο οµάδων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται ναπραγµατοποιηθεί ακόµη µια συνάντηση των πρέσβεων Παύλου Αποστολίδη και ΦεριντούνΣινιρλίογλου στο τέλος Μαρτίουκι αυτή θα είναι η τελευταία µέχρι τις βουλευτικές εκλογές της12ης ίουνίου στην Τουρκία. Αλλά παρότι έχει σηµειωθεί κάποια πρόοδος στο θέµα τωνχωρικών υδάτων, ούτε σε αυτό το ζήτηµα έχει επιτευχθεί συµφωνία επί ορισµένου εύρους. Σε κάθε περίπτωση όπως, εµµέσως πλην σαφώς, κατέστησε σαφές ο ΤαγίπΕρντογάν στον Γιώργο Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους στο Ερζερούµ, ο διάλογοςαναµένεται να εντατικοποιηθεί αµέσως µετά τις εκλογές στηνΤουρκία. Γι’ αυτό και ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον έλληνα οµόλογό του να καθυστερήσει την επίσηµη επίσκεψή τουστην Αγκυρα και να την προγραµµατίσει τον ίούλιο.

13 σχόλια:

  1. Για να είναι η πρόσκληση του Παπανδρέου τον Ιούλιο, τότε μάλλον να περιμένουμε και κανένα θερμό επεισόδιο το ίδιο χρονικό διάστημα, αφού οι απέναντι το έχουν παράδοση να σημαδεύουν κάθε επίσκεψη με τέτοια συμβάντα. Εάν δε το συνδυάσουμε και με όσα είπαν κρυφά οι δυό τους στο Ερζερούμ, δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα εξελίξεις (φυσικά εις βάρος μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ψηφίσει και η μειονότητα της Θράκης για τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία??? Χο χο χο... Πάντως καλύτερη κυβέρνηση απ΄αυτή του Παπανδρέου δεν υπάρχει για τα συμφέροντα της μειονότητας!!! Τι να ΄ρθει να κάνει ο Νταβούτογλου, αφού δουλεύει η κυβέρνησή μας γι΄αυτούς!!! ΕΞΩ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ, ΕΞΩ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!!!



    Υ.Γ: Όσοι θέλετε να ΞΕΡΑΣΕΤΕ μπορείτε να έρθετε αύριο στις 12μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου όπου στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, θα δώσει το παρόν ο Περιφερειάρχης μας κ Γιαννακίδης!!! ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΜΠΟΛΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ως παντισάχ ή ως βεζύρης;;;

    πίσω έχει η αχλάδα την ουρά,φασίστα,ρατσιστή,ισλαμιστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. hoş geldiniz efendim, δικά σας μέρη είναι, να μην τα δείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το καλό να έρθει ο Νταβούτογλου, και να προωθήσει και την οικονομική συνεργασία και τον τουρισμό.

    Και η Ελλάδα να περάσει στην επίθεση, και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των "Τούρκων" έχει Ελληνική-Ρωμαίικη καταγωγή, και να χορηγήσει υπηκοότητα σε όποιον κάτοικο της Τουρκίας γίνει Ορθόδοξος και θέλει να γίνει Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακομα γελαει ο Τουρκος με την προοδευτικη Ηλιθιοτητα των ασχετων πολιτικατζηδων μας!

    Ο Τουρκος τιποτα δεν εχει χασει στην Ελλαδα και προπαντος στην Θρακη, οσο δεν εχει πεταχτει τουλαχιστον εξω απο την Κυπρο και εχει απελευθερωθει απο τον Φασισμο του Ισλαμοκεμαλισμου.

    - Π. Ηφαιστος, Χαλαρα και Επικαιρα 24.2.2011, Νταβούτογλου, Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες, μια νέα πολιτικοστοχαστική πρόκληση
    http://www.ifestosedu.gr/109ΝταβούτογλουΚοσμοθεωρίες.htm

    [...] Διαβάστε προσεκτικά το απόσπασμα της Τουρκικής προοδευτικής περιστεράς του ισλαμοθεοκρατικού καθεστώτος πάνω στο οποίο μετά το 2002 οι έλληνες στήριξαν την "εξωτερική τους πολιτική". Μα αυτοί είναι τελικά οι σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες όσων ελλήνων επιβίωσαν των σφαγών του περασμένου αιώνα: Οι Τούρκοι θέλουν να τους εκμηδενίσουν, οι πολιτικοί "ηγέτες" τους κατευνάζουν και στρατιές από πνευματικά γιουσουφάκια στρώνουν το χαλί ροκανίζοντας τις κοσμοθεωρίες των ελλήνων και γελοιοποιώντας ή εξυβρίζοντας "επιστημονικά" κάθε ιδέα εξορθολογισμού του ελληνικού κράτους και κάθε ορθολογική σκέψη εθνικής στρατηγικής.
    «Μας λένε, Τουρκία βγες έξω, φύγε.
    Και ποιοι είστε εσείς για να λέτε
    Τουρκία βγες έξω, φύγε. Έχουμε
    μάρτυρες και βετεράνους εκεί.
    Έχουμε στρατηγικά συμφέροντα...»
    Ταγίπ Ερντογάν 3.2.2011 [...]
    (Π. Ηφαστος, Χαλαρα και Επικαιρα 7.2.2011, "24 λέξεις εξηγούν όσο και ένα εκατομμύριο λέξεις", http://www.ifestosedu.gr)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ East

    Μπορεί να είσαι ο τρελός του χωριού, αλλά οι ανιστόρητες βλακείες που γράφεις, ρίχνουν νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας. Κι έχω την αίσθηση ότι το ιστολόγιο τούτο, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαβάζεται και "από απέναντι".

    Καλά θα κάνουν να σε μαζέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανὰ ὄχι δὲν μποροῦμε νὰ ποῦμε ποῦ καὶ ποῦ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "οι ανιστόρητες βλακείες που γράφεις, ρίχνουν νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας"

    Έλα ρε μεγάλε! Για πες μας εσύ που τα ξέρεις πως έχουν τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Σ. Κομνηνό
    Συμφωνώ με τις επιφυλάξεις σας γιατί είμαι απ΄αυτούς που φοβούνται για την Θράκη.
    Και δεν νομίζω ότι είμαστε υπερβολικοί ή καχύποπτοι. Βλέποντας την κατάσταση πώς διαμορφώνεται εκεί και παρακολουθώντας παράλληλα άλλες εξελίξεις που ίσως στριμώξουν την Τουρκία, έχουμε λόγους να φοβόμαστε.
    @ Konion Το "όχι" θέλει κότσια και λίγοι τα έχουν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. East

    Θα έπρεπε καλύτερα να λέγεσαι "Αιρετικός"!!!
    Αυτά που γράφεις απλά δεν γίνονται!
    Παρατηρώ, ότι όλο και λιγότεροι σε σχολιάζουν και ποτέ θετικά. Προβληματίσου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Αυτά που γράφεις απλά δεν γίνονται!"

    Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί νομίζω πως ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!
    Άλλωστε, το θρήσκευμα δεν αποτελεί πάντα ασφαλές κριτήριο καταγωγής. Αλλά ούτε και η γλώσσα από μόνη της.
    Οι σκέψεις σου ανήκουν στον άπειρο χώρο της υπόθεσης και των προσδοκιών, γαρνιρισμένες με μπόλικο ρομαντισμό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.