25/2/11

Ερντογάν: Οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο δεν σχετίζονται με το σχέδιο για Μεγάλη Μέση Ανατολή

Τη θέση ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν καμιά σχέση με το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ATV.

Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι τα τελευταία γεγονότα στον αραβικό κόσμο δεν έχουν ομοιογένεια, αλλά αποτελούν προϊόν διάφορων συσσωρευμένων εδώ και χρόνια προβλημάτων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Λιβύη, λέγοντας πως η χώρα αυτή είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, καθώς περίπου 30.000 Τούρκοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και εργάτες, ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε πως ήδη 7.352 Τούρκοι υπήκοοι έχουν απομακρυνθεί από τη Λιβύη και σημείωσε πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 9.000, ενώ ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει διακόψει την επικοινωνία της με το Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ αλ Καντάφι, την περίοδο αυτή των αναταραχών επί λιβυκού εδάφους.

"Εγώ, προσωπικά, συνομίλησα με τον Καντάφι τρεις φορές. Συνεχίζουμε, επίσης, την επικοινωνία μας με την αντιπολίτευση της χώρας", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Διαβεβαίωσε δε πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις καμίας χώρας της Μέσης Ανατολής. "Ό,τι κάνουμε έχει αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστική πτυχή. Απορρέει από τους ιστορικούς μας δεσμούς μ' αυτές τις χώρες και αυτά τα έθνη", υπογράμμισε.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο αραβικός κόσμος

Την ανάγκη η διαδικασία των αλλαγών που βρίσκεται σε εξέλιξη στον αραβικό κόσμο να εξυπηρετεί τους σκοπούς της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Το Συμβούλιο συνεδρίασε, χθες, κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προεδρία του Προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, προκειμένου να εξετάσει τα πρόσφατα γεγονότα στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη το θέμα της απομάκρυνσης των Τούρκων υπηκόων από τη Λιβύη, η πολιτική κρίση που σοβεί στο Λίβανο και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Για το τελευταίο αυτό θέμα, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του τουρκικού κράτους για την εφαρμογή μέτρων, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας και της ασφάλειας του τουρκικού λαού.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συζήτησε ακόμη τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, με έμφαση στις οικονομικές εξελίξεις και τις προσπάθειες ανασυγκρότησης που καταβάλλει η νέα ιρακινή κυβέρνηση, που σχηματίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Από την ανάρτηση μου για το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής , υπενθυμίζω ότι ο Ερντογάν ήταν από τους πρωταίτιους του σχεδίου αυτού, μάλιστα κοκορεύονταν τότε (2004) ότι ήταν "ένας από τους προέδρους του GMEI" (Greater Middle East Initiative)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία κάνει τα δικά της σχέδια, αλλά ο Ελληνισμός πρέπει να κάνει τα δικά του.

    Η Ελλάδα πρέπει να Ελληνοποιήσει του Χριστιανικούς-Ορθόδοξους-Ρωμαίκους πληθυσμούς των Αραβόφωνων χωρών(όπως κάναμε με τους Τουρκόφωνους Ορθόδοξους), και να χορηγήσει υπηκοότητα σε όποιον από αυτούς θέλει να γίνει Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.