27/2/11

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Αλλαγές στη σκακιέρα του Σκοπιανού

Αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι υποδεικνύει η αποδοχή από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ του αιτήματος της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, το οποίο απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι και το Δεκέμβριο.Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, το 80% των συνομιλιών του προ ημερών στις ΗΠΑ με τους Τζο Μπάιντεν και Χίλαρι Κλίντον επικεντρώθηκε στην «παγωμένη» ευρωατλαντική πορεία της χώρας του εξαιτίας της διαφοράς με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

Το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το κοινοβούλιο, αλλά και το θερμό κλίμα που προκλήθηκε από τις νέες διεθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών με αφορμή το χτίσιμο ενός μουσείου -χριστιανικής εκκλησίας στα Σκόπια, φαίνεται ότι χτύπησαν καμπανάκι στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Αθήνα εκφράζουν τις ίδιες ανησυχίες για εκτράχυνση της κατάστασης. Και βέβαια μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και η Ε.Ε. δεν θα ήθελε να δει μετά τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ακόμη μία εστία να αναφλέγεται στη γειτονιά της.

Ενα χρονικό ορόσημο για τις εξελίξεις περί την ονομασία είναι ο Οκτώβριος, οπότε και αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο προσέφυγαν τα Σκόπια κατηγορώντας την Αθήνα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 με την απόφαση του Βουκουρεστίου. Η προφορική παρουσίαση των θέσεων των δύο μερών αρχίζει στις 21 Μαρτίου.

Στα Σκόπια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει ως όρους για την επιστροφή τους στη Βουλή την αλλαγή σημείων του εκλογικού νόμου, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και την άρση των πιέσεων προς τα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι που επικρίνουν την κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Μπ. Τσερβένκοφσκι, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στα μέσα Ιουνίου.

Αντίθετα, ο Ν. Γκρούεφσκι ισχυρίζεται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ήδη εκκαθαριστεί και πως οι εκλογές μπορούν να γίνουν ακόμη και τον Απρίλιο, θεωρώντας πως, παρά τη φθορά του, θα βγει νικητής, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Η πόλωση που υπάρχει ήδη μεταξύ των δύο ορκισμένων εχθρών Ν. Γκρούεφσκι και Μπ. Τσερβένκοφσκι αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και οι αλβανοί πολιτικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρόσφατα επεισόδια για το χτίσιμο της εκκλησίας συμμετείχαν και δύο βουλευτές του αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο συγκυβερνά με το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι.

Επισήμως ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι (πρώην οπλαρχηγός στις συγκρούσεις του 2001) καταδίκασε τα γεγονότα, σε πρόσφατη συνέντευξή του όμως φρόντισε να καταδείξει τη διαφορά φιλοσοφίας με τον εταίρο του, δηλώνοντας ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσερβένκοφσκι. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι Αλβανοί δεν θα αποδέχονταν ποτέ ένα όνομα για τη χώρα που θα περιέχει σλαβομακεδονικό προσδιορισμό, αλλά θα συμφωνούσαν στα «Βόρεια Μακεδονία», «Ανω Μακεδονία» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

2 σχόλια:

  1. Οι σκοπιανοί είναι Έλληνες εκσλαβισμένοι. Αυτό ουσιαστικά παραδέχονται και οι ίδιοι.

    Η μόνη και η καλύτερη λύση για το Σκοπιανό, είναι να τους Ελληνοποιήσουμε, και τα Σκόπια να γίνουν έδαφος της Ελλάδας. Και επειδή δεν το δέχονται αυτό αυτοί που τώρα κυβερνούν, η Ελλάδα πρέπει να δώσει υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο κάτοικο των Σκοπίων θέλει να γίνει Έλληνας. Αν το κάνουμε αυτό, σε 10 χρόνια τα Σκόπια θα έχουν γίνει Ελληνικό έδαφος.

    Αν δεν το κάνουμε αυτό, σε 10 χρόνια τα Σκόπια, είτε θα έχουν αναγνωριστεί από παντού ως Μακεδονία, είτε θα διαλυθούν προς ώφελος του Βουλγαρικού και Αλβανικού εθνικισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για εμάς είναι προτιμότερο να μοιραστούν τα Σκόπια μεταξύ Βουλγαρίας - Αλβανίας, παρά να έχουμε ένα κράτος στα βόρεια σύνορα μας με το όνομα Μακεδονία που θα έχει σαν σκοπό της ύπαρξης του την προσάρτηση όλων των μακεδονικών εδαφών. Τώρα μας φαίνεται αστεία προοπτική αλλά δεν ξέρει κανείς πως θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων παγκοσμίως σε 50 χρόνια. Γιαυτό λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε σε όλους ότι οτιδήποτε με τον όρο μακεδονικό είναι ιστορικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να το χρησιμοποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.