17/2/11

Ευρωπαϊκές πιέσεις για συγχώνευση του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου με τον Nabucco

Συνεργασία στην ενέργεια


Το κόστος κατασκευής του ITGI εκτιμάται σε 3,4 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με το εκτιμούμενο κόστος του Nabucco το οποίο τοποθετείται στα 10,7 δισ. δολάρια
Το κόστος κατασκευής του ITGI εκτιμάται σε 3,4 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με το εκτιμούμενο κόστος του Nabucco το οποίο τοποθετείται στα 10,7 δισ. δολάρια   (Φωτογραφία:  Associated Press)
Aθήνα
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις για τη συγχώνευση δύο στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, προγραμμάτων αγωγών φυσικού αερίου, του αγωγού Nabucco και του μικρότερου ανταγωνιστικού Διασυνδετήριου αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI), σύμφωνα με ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς και πολιτικούς κύκλους που επικαλείται το Reuters. Μια από τις επιλογές είναι να ξεκινήσει η προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ με την υλοποίηση του χαμηλότερου κόστους σχεδίου για την κατασκευή του ITGI, καθώς το κόστος κατασκευής του οποίου αποτιμάται σε 3,4 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με το εκτιμούμενο κόστος του Nabucco το οποίο τοποθετείται στα 10,7 δισ. δολάρια,  και να επεκταθεί σε επόμενο στάδιο, αργότερα.
Εξυπακούεται ότι, σύμφωνα με αυτή την επιλογή, μειώνεται η κλίμακα του προγράμματος, με χαμηλότερα, αρχικά, επίπεδα εισαγωγών φυσικού αερίου.
Τα συμβαλλόμενα μέρη εξετάζουν ωστόσο, παράλληλα, την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς του σχεδιαζόμενου αγωγού, ο οποίος θα διέλθει από τα τουρκικά εδάφη και στη συνέχεια να μοιραστούν τις μεταφερόμενες ποσότητες, για να κρατήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο αγωγών, μπορεί να εγκαινιαστεί σε δύο φάσεις. Ο «Νότιος Διάδρομος Φάση 1» θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία.
Η μεταγενέστερη «Νότιος Διάδρομος Φάση 2» θα προβλέπει τη δημιουργία διακλάδωσης από τον βασικό αγωγό, η οποία θα ακολουθεί την αρχικώς σχεδιαζόμενη διαδρομή του αγωγού Nabucco, με κατεύθυνση βόρεια προς την Αυστρία, είπε η πηγή από ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς κύκλους.
Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας για τον αγωγό Nabucco, δήλωσε από τη Βιέννη ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν «συγκεκριμένες συνομιλίες» με την κοινοπραξία του ITGI για πιθανή συνεργασία.
«Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη. Αλλά δεν συζητείται το θέμα στην κοινοπραξία», δήλωσε ο Κρίστιαν Ντόλεζαλ.
Την περασμένη Τρίτη, υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής Edison -εκ των εταίρων στον ITGI- υπαινίχθηκε ότι το πρόγραμμα του Διασυνδετήριου αγωγού Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία μπορεί να συνεργαστεί με τον Nabucco, χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Η φιλολογία για πιθανή συνεργασία ή συγχώνευση ή σύνδεση των προγραμμάτων Nabucco και ITGI έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό καθώς και τα δύο προγράμματα προσβλέπουν στα αποθέματα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού αναμένεται να λάβει την απόφασή του μέσα στην άνοιξη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

4 σχόλια:

  1. Με τον ισλαμικό κόσμο σε ανακατατάξεις, η σε αναταραχές θα ήταν ένα καλό σχέδιο αυτοκτονίας η εξάρτηση της τροφοδότησης της δύσης, από την Τουρκία.

    Αλλά, όπως έχει πει και ο Μαρξ, ο καπιταλισμός θα σου δώσει το σκοινί που θα τον κρεμάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ Η Ε.Ε ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΕ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. ΑΝ Η Ε.Ε ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ "ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ" ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΜΠΟΥΤΣΟ" ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται ange-ta και δεν υπάρχει καμιά εξάρτηση απο την Τουρκία.Κοίταξε στον χάρτη απο πού περνούν οι αγωγοί και θα δείς τι εννοώ.Τέλος πριν λίγο καιρό συμφώνησαν Ελλάδα-Αζερμπαιτζάν να πωλείται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλού χτυπούν τα τύμπανα και αλλού το πανηγύρι, κάποιο λάκκο έχει η φάβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.