15/2/11

WSJ: Μύθος οι "τεμπέληδες της Νότιας Ευρώπης"



Έρευνα της Eurostat φαίνεται να καταρρίπτει το μύθο των «σκληρά εργαζόμενων Βορειοευρωπαίων και των τεμπέληδων του Νότου», καθώς αποδεικνύεται πως οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η κρίση στην ευρωζώνη έχει αναδείξει ένα από τα πιο «ανθεκτικά» στερεότυπα στην Ευρώπη, στο διαχωρισμό δηλαδή μεταξύ των σκληρά εργαζόμενων Βόρειων χωρών έναντι των τεμπέληδων Νοτίων.
«Και αυτά τα στερεότυπα έχουν σε κάποιο βαθμό εισέλθει στη διαμάχη τακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς να ανταποκριθεί στην κρίση του χρέους», επισημαίνει το δημοσίευμα
.

Και προσθέτει ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη, καθώς η πρόσφατα διασωθείσα Ιρλανδία δεν ανήκει στο Νότο. Ακόμη, οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι γύρω στις 39.
Τις λιγότερες ώρες εργάζονται οι Ολλανδοί, 31, ενώ οι Γερμανοί 36.
Οι διαφορές αυτές οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό, στο διαφορετικό καθεστώς εργασίας. Στην Ολλανδία και στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι part-time, αντίθετα με την Ελλάδα όπου οι εργαζόμενοι είτε απασχολούνται πλήρως είτε είναι άνεργοι.
Ακόμη, ένα υψηλό ποσοστό των Ελλήνων εργαζόμενων δουλεύουν στη γεωργία, όπου η απασχόληση εκεί διαρκεί περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες νότιες χώρες της ευρωζώνης.
«Αυτό που αποδεικνύουν αυτοί οι αριθμοί είναι ότι τα προβλήματα των χωρών στα νότια της ευρωζώνης δεν είναι αποτέλεσμα υπαλλήλων που δεν εργάζονται αρκετά. Τα προβλήματα είναι η χαμηλότερη παραγωγικότητα».
Και ως παράδειγμα φέρει ότι το 2009, οι Έλληνες εργαζόμενοι απέφεραν μόλις 18,5 ευρώ ανά ώρα που εργάστηκαν. Για την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο αριθμός ανέρχεται σε 24,40 και 13,80 ευρώ αντίστοιχα.
Οι Ολλανδοί παρήγαγαν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7 ευρώ.
«Το χάσμα είναι μεγάλο, και οφείλεται εν πολλοίς στο ότι οι εργαζόμενοι στο Βορρά επωφελούνται από την καλύτερη τεχνολογία και τις καλύτερες υποδομές. Ένας Έλληνας υπάλληλος με την ίδια εκπαίδευση με έναν Γερμανό, θα είναι λιγότερο παραγωγικός εξαιτίας της ανώτερης τεχνολογίας που έχει ο Γερμανός και των υποδομών».
Επισημαίνει δε πως οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι είναι μεταξύ των περισσότερο παραγωγικών στην Ευρώπη, παράγοντας 38,9 ευρώ την ώρα το 2009.
Ο λόγος είναι ότι η χαμηλή εταιρική φορολόγηση στην Ιρλανδία έχει ενθαρρύνει τις πολυεθνικές εταιρείες, «πλήρεις από τεχνολογικό know-how», να εγκατασταθούν στην Ιρλανδία.
Αυτό έχει αυξήσει την παραγωγικότητα των Ιρλανδών εργαζόμενων, αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των ωφελειών αυτών της υψηλότερης παραγωγικότητας, δεν το εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση μέσω των φορολογικών εσόδων.
Αντίθετα, φεύγει έξω από τη χώρα με τη μορφή κερδών, κυρίως σε αμερικανικούς πολυεθνικούς οργανισμούς.
«Το μάθημα για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι ξεκάθαρο. Οι εργαζόμενοί τους είτε πρέπει να μετακινηθούν σε χώρες όπου βρίσκεται και η τεχνολογία (όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία) είτε οι κυβερνήσεις τους θα αφήσουν τις πολυεθνικές εταιρείες να φέρουν την τεχνολογία τους στο Νότο της ευρωζώνης».
Και καταλήγει πως αυτό που θα είναι πολύ δύσκολο είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα των νοτίων χωρών της ευρωζώνης, χωρίς σημαντική έξωθεν βοήθεια.

6 σχόλια:

  1. αντε και με τις υγειες μας
    http://et.diavgeia.gov.gr/f/OrganismosAthinas/ada/4ΙΦΜ46Ψ840-Χ

    ιδού το ισλαμικο τεμενος για τους ανοητους που νομίζουν ακόμη πως αυτοί παίζουν.
    Υλοποιούν πια τα χειρότερα

    Μετα από 180 χρόνια ξανάρχονται

    Ενα μεγάλο BRAVO στην γεννιά του πολυτεχνείου και στο ΠΑΣΟΚ που δεν μάτωσε μα μονο εφαγε και τους ξανάεφερε πίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός είναι ο λόγος που δεν έχουμε προστιθέμενη αξία από τη σκληρή μας δουλειά;

    Ότι δεν έχουμε άτομα άξια για να διοικήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομιζω φταιει τοτι εργαζομαστε σε
    μη παραγωγικες δουλειες οπως:
    Περιπτερα,διαφορα μαγαζια,νυχτερινα κεντρα η φτιαχνουμε μη παραγωγικα πραγματα
    οπως αναδιαμορφωση πλατειων ή δρομων και οι τραπεζες εργαζονται
    οχι με προσανατολισμο την αναπτυξη και επενδυση
    σε παραγωγικους τομεις αλλα το πως θα παρουν το σπιτι ή το εργοστασιο ή την βιοτεχνια του καθενα.
    Στην ουσια κανεις δεν εργαζεται με κοινωνικο προσανατολισμο αλλα την ατομικη του επιβολη ή απο αναγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηλία, συμφωνώ μαζί σου. Δεν υπάρχει κοινωνικός προσανατολισμός, γι΄αυτό οι περισσότεροι είτε ψάχνουν κάπου να βολευτούν ή πώς θα κυριαρχήσουν.
    Υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα εγκλωβισμένων μέσα στο σύστημα αυτό, που δεν μπορεί να κάνει ούτε μπρός ούτε πίσω.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν δουλεύει για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου προφανώς "παράγεις" περισσότερα χρήματα απ'ότι αν δουλεύεις για την παραγωγή...αέρα κοπανιστού.
    Δεν πα' να δουλεύουμε 40 ώρες την ημέρα, τι θα παράγουμε; λάδι που το εξάγουμε στην Ιταλία και το ξαναεισάγουμε ως ιταλικό στη διπλή τιμή; Ας παραδεχτούμε ότι κάπου στην πορεία του πολιστισμού μας απλά γίναμε...ηλίθιοι! Τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα δεν είναι πόσο αλλά πως και τι.

    Και στα 2 η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα με σχέση με Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία.

    1. Στο πως, υπάρχει ανεπαρκής διοίκηση, ελάχιστη επένδυση σε τεχνολογία κ σε οργάνωση.

    2. Το τι είναι ακόμη χειρότερα. Η Ελλάδα με 10%-15% εμπορικό έλλειμμα στο ΑΕΠ.

    Βέβαια όλα έχουν τους λόγους τους. Αφενός μια χώρα δεν μπορεί εύκολα από Οθωμανική επαρχία (πριν 200 χρόνια), από φτωχή κ κατεστραμμένη χώρα (μετά τις λεηλασίες των Γερμανών κ τον εμφύλιο) να "πιάσει" ανεπτυγμένες οικονομίες αιώνων όπως η Ολλανδία.

    Βέβαια άλλες χώρες τα έχουν καταφέρει (π.χ. Σιγκαπούρη) αλλά δεν είναι εύκολο task.

    Αφετέρου, οι παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας είναι:

    - Προσανατολισμός προς το κράτος (με υπερτιμολογήσεις)
    - Έλλειψη εξωστρέφειας
    - Νεποτισμός κ αναξιοκρατία

    Επίσης όταν ο Έλληνας εργαζόμενος είναι τόσο χαμηλά αμοιβόμενος. Ο επιχειρηματίας βγάζει κέρδη χωρίς να προσπαθήσει, γιατί να το κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.