25/2/11

Για ποια προσδοκία ανάπτυξης μιλάτε;


Μερικές φορές μια επιστολή από το «μέτωπο» αξίζει όσο 100 δημοσιογραφικές έρευνες και 100.000 σελίδες κυβερνητικών συμβούλων. Η παρακάτω επιστολή από κάποιον φίλο της στήλης βάζει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων του ελληνικού προβλήματος με άμεσο τρόπο.

"
Καλησπέρα,
Είμαι μηχανικός και εργάζομαι σε Τεχνική Υπηρεσία Δήμου.



Αλήθεια, γιατί κανείς σε αυτήν την χώρα δεν συνειδητοποιεί ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την απίστευτη γραφειοκρατία του Δημοσίου; 
Και ότι αν δεν απλοποιηθούν οι τρομακτικά πολύπλοκοι νόμοι, δεν θα υπάρχουν ποτέ άνθρωποι οι οποίοι θα μπορέσουν να παράγουν προϊόν και υπηρεσίες;
Ξέρετε ότι 785.000 δημόσιοι υπάλληλοι (τουλάχιστον), ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν κάθονται καθόλου και δουλεύουν συνεχώς, απασχολούνται κατά το 90% του χρόνου τους σε απίστευτα γραφειοκρατικές ΕΝΔΟυπηρεσιακές γραφειοκρατίες και μόνο κατά το 10% προλαβαίνουν να κάνουν το αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν;

Ας πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια ανάπλαση πλατείας. Προϋπολογισμός 100.000 ευρώ.

Ξέρετε εκτός από τις άδειες σε άλλες υπηρεσίες, χαρτούρα με πίνακες επιμετρήσεων που δεν κοιτάει κανείς, ανακεφαλαιωτικούς πίνακες εργασιών, εγκρίσεις παρά εγκρίσεων από 5 επιτροπές τουλάχιστον (οι οποίες δεν έχουν την γνώση αλλά ούτε και την δυνατότητα να ελέγξουν ουσιαστικά), επιτροπές παραλαβής από περιφέρειες, άλλους δήμους κ.λ.π.


Όλες αυτές οι εργατοώρες "επιβλεπόντων” Δημοσίων Υπαλλήλων και επιτροπών εγκρίσεων κ.λ.π. προστίθενται στο κόστος του παραγόμενου προϊόντος που είναι η ανάπλαση της πλατείας.


Έχουμε και λέμε 100.000 ευρώ πλατεία + κόστος επίβλεψης (επιβλέποντες επιτροπές, λογιστήρια, επιτρόπους που εγκρίνουν τους τμηματικούς λογαριασμούς, χιλιάδες φωτοτυπίες, έγγραφα,  σύνολο 1.000 ημερομίσθια τουλάχιστον δηλαδή άλλα 100.000 ευρώ!!!

Δηλαδή πραγματικό κόστος ανάπλασης πλατείας 200.000 ευρώ.

Λοιπόν σας λέω ότι αυτό δεν είναι τίποτα, μιας και οι ίδιες εργατοώρες πάνω - κάτω εφαρμόζονται ακόμα και αν το έργο αξίζει 50.000 ευρώ (+100.000 ευρώ ολικό κόστος γραφειοκρατίας - επίβλεψης - εγκρίσεων - λογιστηρίου - επιτρόπων κ.λ.π.).
Επίσης αυτό ισχύει ακόμα και αν κάνουμε μια απλή προμήθεια φωτοτυπικού!!


Ξέρετε γιατί τα περισσότερα μαγαζιά δεν έχουν ενεργή άδεια λειτουργίας;


Μα γιατί τους ζητάμε τα απίστευτα χαρτιά (ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ) από πυροσβεστική - υγειονομικό - κλπ. κλπ. κλπ , γιατί έτσι ορίζει ο νόμος.
Οι νόμοι είναι τόσο πολύπλοκοι και γραφειοκρατικοί που ο Δημόσιος Υπάλληλος δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με το αντικείμενό του και κάνει άλλα άσχετα πράγματα συνεχώς.

Αλλά και ο σουβλατζής δεν προλαβαίνει κάθε χρόνο να παίρνει άδεια λειτουργίας γιατί θα πρέπει να γυρνάει δύο εβδομάδες κάθε χρόνο να μαζέψει το χαρτομάνι.

Για ποια ανάπτυξη προσδοκάτε με τόση απίστευτη γραφειοκρατία, χιλιάδες δημόσιες επιτροπές που ελέγχουν το ελάχιστο παραγόμενο προϊόν (και πληρώνονται από αυτό), καταστηματάρχες που είναι συνεχώς παράνομοι αναγκαστικά γιατί δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το χαρτομάνι εγκρίσεων και αδειών...
Ξέρετε πόσες άδειες θέλουμε (εμείς ο Δήμος) για να χτίσουμε ένα παιδικό σταθμό;

Αλήθεια πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν υπάρξει μια γενναία κυβέρνηση που θα απλοποιήσει την γραφειοκρατία και τους νόμους, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

  
Απλοποίηση διαδικασιών και νόμων, αυτή είναι η μοναδική ελπίδα για ανάπτυξη, πραγματικά τίποτα άλλο δεν χρειάζεται.


Αν γίνει αυτό, ξαφνικά 785.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και 3.500.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα γίνουν πιο παραγωγικοί, θα ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, θα πάρουν πιο εύκολα άδειες, οι Δημόσιοι υπάλληλοι θα προλαβαίνουν να βγαίνουν έξω και να ελέγχουν περισσότερο, και να φέρνουν περισσότερα έσοδα στις υπηρεσίες τους.
Γραφειοκρατία... το μοναδικό (πραγματικά) πρόβλημα.


Πηγή:www.capital.gr

16 σχόλια:

  1. Μιά μικρή αλήθεια δεν λέγεται σε αυτό το άρθρο.
    Αν καταργηθεί η γραφειοκρατεία στο δημόσιο τότε θα πρέπει να καταργηθούν οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες ενός σωρού οργανισμών των οποίων η ύπαρξη χωρίς γραφειοκρατία είναι στην ουσία άχρηστη.
    Οι πραγματικές ανάγκες ενός κράτους του μεγέθους του ελληνκού δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τους 200-300 χιλ εργαζόμενους.
    Αν καταργηθούν οι οργανισμοί που θα είναι άχρηστοι μετα την καταργηση της γραφειοκρατίας τότε θα πρέπει να καταργηθούν 300000 θέσεις αργόσχολων δημοσίων υπαλλήλων και το κόμμα που θα λάβει μιά τέτοια απόφαση θα πρέπει να λογαριάζει με απώλεια.... 1,2 εκ . ψήφων.
    Η γραφειοκρατεία τρέφει την πελατοκρατεία και αυτή με την σειρά της την κομματοκρατία , την διαφθορά την σήψη στην τεράστια δημόσια σπατάλη και στην τελική ευθεία οδηγεί στην κοινωνική διάλυση και τον οικονομικό καταποντισμό .
    Αυτό το σύστημα το ζούμε στην Ελλάδα εδώ και 3 δεκαετίες και διατηρούνταν στην ζωή χάρη στον εξωτερικό δανεισμό και στο γεγονός ότι κοροϊδεύαμε τους δανειστές μας και την ΕΕ.
    Τώρα οι δανειστές μας αρνούνται πιά να μας δανείσουν και έχουν αρχίσει να αμφισβητούν και την δυνατότητά μας να εξωφλησουμε το χρέος.
    Οδηγούμαστε σε έναν αργό οικονομικό θάνατο δίοτι καμία κυβέρνηση δεν έχει το κουράγιο να απολύσει 300 χιλ δημοσίους υπαλλήλους.
    Άν τελικά μετά από 2-3 χρόνια εξαθλιωτικής λιτότητας και ατέρμονων μνημονίων χωρίς αντίκρισμα αναγκαστεί
    η κυβέρνηση να απολύσει τους 300-400χιλ. άχρηστους του δημοσίου τότε θα έχουμε κοινωνική έκρηξη , η κυβέρνηση θα πέσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και το κυβερνών κόμμα που βασίστικε για 3 δεκαετίες στην πελατοκρατεία θα φτάσει στα όρια της διάλυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου κι όμως κάνεις λάθος δεν είναι αυτή η αιτία του προβλήματός μας!

    Αυτά που λες τα γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί. Αλλά εαν πατάξουν όπως λες την γραφειοκρατία η χώρα θα γίνει παραγωγική, ο κόσμος θα εργαστεί ουσιαστικά, εν ολίγοις θα ξυπνήσει.

    Κι αμα ξυπνήσει φίλε μου θα κάθεται νομίζεις να έχει για πρωθυπουργό τον Κωστάκη τον Καραμνλή, τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου και υπουργό οικονομικών τον Παπακωνσταντίνου και τους άλλους ολίγους που μας κυβερνούν;.

    Συνειδητή είναι η επιλογή τους της διατήρησης της γραφειοκρατίας φίλε μου γιατί μόνο έτσι διατηρούνται και αυτοί στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι πραγματικά όταν βλέπω τέτοια άρθρα και τέτοια σχόλια. Είναι απόδειξη ότι έστω και αργά, οι Έλληνες αρχίζουν να ξυπνούν.
    Αυτό είναι και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταματήστε να βρίζετε και να θεωρείτε το δημόσιο υπεύθυνο για όλα τα κακά.
    Βάλτε το χαλασμένο σας μυαλό εμπρός. Να διορθώσουμε το δημόσιο ναι, αλλά να το καταργήσουμε και να γίνουμε βορρά της παγκόσμιας μαφίας;

    Όσο για την γραφειοκρατία, κάπου είναι και αυτή απαραίτητη. Δηλαδή, τι θέλετε; αναθέσεις στα γρήγορα για να μεγαλώνουν οι μίζες και η ρεμούλα;
    Και καλά να τα λένε αυτά οι Ανδριανόπουλοι και οι Μανοι, αλλά και οι μηχανικοί του Δήμου;

    Να γιατί δεν υπάρχει αδιέξοδο στη κρίση μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να επικροτήσω με τη σειρά μου το άρθρο του συναδέλφου, αλλά και το παραπάνω σχόλιο του Γεράσιμου.

    Να επαυξήσω και εγώ με μια άλλη αλήθεια που επίσης δεν λέγεται, δηλαδή τι εξυπηρετεί αυτή η πραγματικότητα συνολικά.

    Έχουμε και λέμε:

    1) Απασχόληση επιπλέον προσωπικού σε δημόσιο και τοπική αυτοδιοίκηση, αλήθεια πόσοι είκναι συνολικά στο δημόσιο, δημόσια νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση και δημόσιες επιχειρήσεις;

    Το πλεονάζον προσωπικό εξυπηρετεί διορισμούς (ρουσφέτια) για τον επηρεασμό των ιδίων και των οικογενειών τους, δηλαδή συνολικά ίσως και του μισού εκλογικού σώματος;

    2) Απώλειες από τη μειωμένη παραγωγικότητα με συνέπεια την εκτίναξη του πραγματικού κόστους του δημοσίου προϊόντος στα ύψη, όπως πολύ σωστά παρατηρεί το παραπάνω άρθρο.

    3) Μίζες που καταβάλλονται από τους ιδιώτες που αναλαμβάνουν τα έργα και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο κόστος του δημοσίου προϊόντος.

    4) Μίζες που καταβάλλονται για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους (πληρώνεις για το κάθε χαρτί, είτε για να το πάρεις γρήγορα - γρηγορόσημο - είτε απλά για να το πάρεις ειδικά αν δεν πληρείς τις προϋποθέσεις).

    5) Υπερκοστολόγηση έργων και προμηθειών (αφού έχεις πληρώσει μίζα για να πάρεις το έργο μετά χρεώνεις ό,τι θέλεις ή δεν παραδίδεις τα προβλεπόμενα - πληρώνεις μίζα τόσο στην ανάθεση όσο και στην παραλαβή).

    6) Αθέμιτος ανταγωνισμός: Οι εταιρείες που προμηθεύουν το δημόσιο έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των υγειών εταιρειών ενώ υστερούν σαφώς σε ποιότητα, παραγωγικότητα, χρόνους παράδοσης, υποστήριξη κλπ. Επιπλέον αυτές που δεν πληρώνουν μίζα ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της.

    Έτσι, σύμφωνα με το παραπάνω, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (μπορεί να φτάνει και στο 50%) είναι ενταγμένο σε αυτό το σύστημα. Και εκεί βασίζεται και το φασιστικό και ανενδοίαστο "μαζί τα φάγαμε".

    Αλλά το πρόβλημα είναι στην οικονομία, αφού το σύνολο της οικονομίας (αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό - η ναυτιλία είναι ανύπαρκτη αφού δεν συνεισφέρει στην Ελληνική οικονομία) εντάσσεται σε αυτό το σύστημα.

    Έτσι, έχουμκε τις ίδιες δημόσιες δαπάνες για την υγεία (και άλλες τόσες ιδιωτικές) με τη Σουηδία και δεν έχουμε ούτε το 10% των υπηρεσιών.

    Πληρώνουμε δρόμους, σιδηρόδρομο, μετρό και συγκοινωνίες έως και 10 φορές (1000%) περισσότερο και δεν απολαμβάνουμε υπηρεσίες, κλπ. κλπ.

    Αλλά στην περίπτωσή μας είναι κάτι που συνεχίζεται από το 1821 (αν και θα μπορούσαμε να πούμε και από το 1453 - αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) για τον έλεγχο της εξουσίας αλλά και το σημαντικότερο (από τις ξένες δυνάμεις ως αμοιβή στους τοποτηρητές τους) για τον έλεγχο και περιορισμό του Ελληνικού λαού. Από αυτούς που φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη, από αυτούς που σκότωσαν τον Καποδίστρια, από αυτούς που ανέτρεψαν τον Βενιζέλο, από αυτούς που προκάλεσαν τον εμφύλιο και διατήρησαν την τυραννία που ακολούθησε μέχρι το 1974 (ή καπέλωσαν και καπηλεύτηκαν την αντίσταση του λαού, και αυτοί συνέβαλαν), από αυτούς που καπέλωσαν και ακύρωσαν τη μεταπολίτευση και από αυτούς που μας βυθίζουν πάλι στην τυραννία τώρα.

    Μια περιπέτεια κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού (μπορεί να φτάνει και το 50%) και εκπατρίστηκε άλλο ένα μεγάλο κομμάτι (μπορεί να φτάνει και το 30% από αυτούς που απέμειναν) ενώ χάθηκαν οριστικά τα μισά Ελληνικά εδάφη.

    Και αυτά (για μια ακόμα αναγωγή στην οικονομία) χωρίς ποτέ καμία αποζημίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Αν γίνει αυτό, ξαφνικά 785.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και 3.500.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα γίνουν πιο παραγωγικοί, θα ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, θα πάρουν πιο εύκολα άδειες, οι Δημόσιοι υπάλληλοι θα προλαβαίνουν να βγαίνουν έξω και να ελέγχουν περισσότερο, και να φέρνουν περισσότερα έσοδα στις υπηρεσίες τους".

    Όταν ο δήμος απασχολεί προσωπικό εκ της αλλοδαπής, στα μαύρα και με μεροκάματα της πείνας, τι περιμένεις ρε κύριε να πάμε μπροστά;

    Η γραφειοκρατία σε μάρανε.
    Άντε άνοιξε τα ματάκια σου να δεις και λιγάκι πιο πέρα.
    ΑΝ δεν κλείσουν τα σύνορα σε ανθρώπους και εμπορεύματα, δεν θα δούμε προκοπή στο τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η δημόσια διοίκηση έχει αυτονομηθεί πλέον από τις κυβερνήσεις. Οποιαδήποτε απόφαση και αν παρθεί από τις κυβερνήσεις που στόχο έχει να περιορίσει το κράτος σαμποτάρεται με 1.000 προφάσεις ( κυρίως νομικής φύσεως) με στόχο να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

    Γιατί το δημόσιο δεν έχει δια-δικτυωθεί; Γιατί κάθε υπουργείο έχει το δικό του δίκτυο χωρίς να μοιράζεται πληροφορίες με άλλα υπουργεία για την γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη;
    Γιατί αυτόματα θα τεθεί θέμα και περιορισμού προσωπικού.

    Αν μπεί ένας κοστολόγος λογιστής στο Δημόσιο και αρχίζει να πληροφορεί τι κοστίζουν οι υπηρεσίες που προσφέρει ο κόσμος θα εξαγριωθεί...
    Δεν υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός στο χρήμα του φορολογούμενου!!!

    Εργασίες που μια επιχείρηση θα έκανε με 100 ευρώ, στο Δημόσιο κοστίζουν 600.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @@@@Κι αμα ξυπνήσει φίλε μου θα κάθεται νομίζεις να έχει για πρωθυπουργό τον Κωστάκη τον Καραμνλή, τον Γιωργάκη@@@@

    Ναι αλλά αυτοί μας κυβερνούν !περιμένεις να λάβουν ένα μέτρο που θα οδηγήσει κατ' ουσία στην αυτοκατάργησή τους?
    Να καταργήσουμε την γραφειοκρατεία αλλα να διατηρήσουμε το υπεράριθμο προσωπικό και τις άχρηστες υπηρεσίες?
    Κατάργηση γραφειοκρατίας σημαίνει ριζική αναδόμηση όλου του ευρήτερου δημόσιου τομέα.
    Σημαίνει σμύκρινσή του, περιορισμό του!
    Έχει την τόλμη να προχωρίσει σε τέτοια μέτρα ο σημερινός πρωθυπουργός όταν είναι ο ίδιος προϊόν ενός τέτοιου συστήματος?
    Σαφώς όχι!
    Παλιδρομεί με ημίμετρα χωρίς να βάζει ποτέ χέρι στα στενά κομματικά συμφέροντα και στον σκληρό συντεχνιακό και κομματικό μηχανισμό!
    Την καυτή πατάτα δεν την πιάνει ποτέ... ούτε θέλει να κάνει την ενχείρηση διοτι δεν είναι εκπαιδευμένος ούτε για νοσοκόμος.
    Καταργηση γραφειοκρατείας σημαίνει .....απολύσεις.
    Τέτοιες αποφάσεις θέλουν πολιτικούς με στόχο , αποφασιστικότητα, γενναιότητα τόλμη , πολιτική βούλιση!
    Σημαίνει σύγκρουση με συντεχνίες και συμφέροντα!
    Αλλά, θέλουν και λαό ώριμο έτοιμο να δεχθεί τις αλλαγές να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης,έναν λαό που βάζει το κοινό συμφέρον πάνω από τα ιδιοτελή συνταχνειακά συμφέροντα και δεν λέει, εγώ να βολευτώ και οι άλλοι ας πάνε να κόψουν τον λαιμό τους.
    Τέτοιο λαό δεν έχουμε και αυτό φαίνεται από τα αιτήματα των διαδηλωτών.
    Ούτε και πολιτικούς έχουμε που να θέλουν να ξυπνήσουν και να ταρακουνίσουν τον λαό.
    Όλοι οι διαδηλωτές θέλουν να πάρουν, κανεις δεν θέλει κατάργηση των συντεχνειακών του προνομίων.
    Για να ξυπνήσει και να αφυπνηστεί αυτός ο λαός θα πρέπει να περάσει καμιά δεκαετία λιτότητας, εξαθλίωσης και υποβάθμισης να τον κτιπήσει κατακούτελα η κρίση ,να καταλάβει ότι τα παλιά παιχνίδια που ήξερε με τα κόμματα δεν περνάνε πιά στις νέες σκληρές εποχές !
    Θέλει ριζική αναμόρφωση νοοτροπίας και τρόπου σκέψεως και κατάργηση του σημερινού πολιτικού συστήματος.
    Δηλαδή καμιά δεκαετία και βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ατυχές το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Μηχανικός.
    Δεν μπορεί να επικαλείται οτι δεν γνωρίζουν οι υπάλληλοι τι είναι επιμετρήσεις και παραλαβές και να το θεωρεί χάσιμο χρόνου. Ισα -ίσα που αυτή η διαδικασία, είναι ο μοναδικός τρόπος ελέγχου της ποιότητας των κατασκευαζόμενων έργων. Αρκεί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι μηχανικοί του δημοσίου, οι οποίοι δυστυχώς όμως, έχουν αποκτήσει πλήρως την νοοτροπία του κακού δημόσιου υπάλληλου και είτε ασχολούνται με προσωπικές τους υποθέσεις, είτε.....
    Ας μη θεωρούμε δε ότι η μηχανοργάνωση θα νικήσει αυτόματα το τρομερό τέρας της γραφειοκρατίας, καθόσον ο κακός χειριστής θα βρει εύκολα τον τρόπο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς όφελος του. Μοναδικός τρόπος καταπολέμησης της γραφειοκρατίας πιστεύω ότι είναι η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας, που θα έπρεπε βέβαια να είχε ξεκινήσει από την κεντρική εξουσία, κάτι που δεν βλέπω όμως να γίνεται και η αυστηροποίηση αλλά και η εφαρμογή των ποινών στους επίορκους δημόοιους υπαλλήλους.
    Ευχαριστώ γαι τη φιλοξενία.
    Πανταζής Βασίλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ανώνυμος 11:44

    Τι μας λες τώρα ρε φίλε. Μάλλον κανας "καρεκλοκενταυρος" θα'σαι.

    Δηλαδή η καταπολέμιση της γραφειοκρατίας θα έρθει από την αυστηρή εφαρμογή της από τους υπαλλήλους και την αυστηροποίηση των ποινων σε περίπτωση μη εφαρμογής της.

    Γενικά θα μιλήσω και όχι προσωπικά.

    Κύριοι, Ελλάδα τέλος. Εαν δεν αλλάξει η κατάσταση σε λίγο θα μιλάμε τουρκικα. Εαν υπερασπιζόμαστε το σημερινό μπορδέλο επειδή κάποιο κόμμα πιθανόν να μας έβαλε σε καμμιά θεσούλα τελέψαμε ως κράτος και τελέψαν και οι θεσούλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τους περισσότερους διαφεύγει μια ...λεπτομέρεια.
    Ότι το Κράτος, όποια μορφή και αν έχει το πολιτικό του σύστημα, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ -ανάμεσα σε άλλα σημαντικά- και ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ στους πολίτες του, ώστε αυτοί υπό συνθήκες ασφαλείας, ισονομίας και ισοπολιτείας να κερδίζουν το ψωμί τους και το ψωμί των παιδιών τους.
    Δείτε και το Ελληνικό Σύνταγμα τι λέει...

    Εάν δεν μπορέσει -λόγω ανικανότητάς του- να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ώστε αυτός να ανθίσει και να δώσει τους καρπούς του, τότε ή πρέπει να παίρνει τον πούλο, ή να αναλαμβάνει με οποιονδήποτε τρόπο να ταΐζει αυτούς τους ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα αφού δεν είναι αυτοί που κυβερνούν.

    Εάν θα το κάνει αυτό προσλαμβάνοντάς τους ως δημοσίους υπαλλήλους ή θα τους έχει να κάθονται και να παίρνουν επιδόματα ανεργίας για να την βγάλουν, είναι άλλο ζήτημα και να το συζητήσουμε.

    Όμως, το αν θα έχει εργασία και εισόδημα για να ζήσει, αυτό δεν σηκώνει καμία κουβέντα !!!

    Και αυτά που λένε εδώ διάφοροι φωστήρες της οικονομίας και της πολιτικής τύπου Γεράσιμου, εγώ τα ακούω βερεσέ αφού δεν απαντούν στο ερώτημα "τι οφείλει να κάνει -και εάν κάνει- ένα κράτος για να ευημερούν οι πολίτες του".

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "τι οφείλει να κάνει -και εάν κάνει- ένα κράτος για να ευημερούν οι πολίτες του".

    Πρώτο πράγμα να μην πετάει τα λεφτά των φορολογούμενων σε υπερκοστολογημένες εργασίες.

    Αρνούμαι να πληρώνω το μισθό 12.000 ανθρώπων ( τόσοι απασχολούνται για τη μισθοδοσία του δημοσίου ) για εργασίες που άλλα κράτη κάνουν με 100 ανθρώπους.

    Μόλις έδιωξαν τους συμβασιούχους αποκαλύφθηκε ότι στο δημόσιο δε δούλευε κανένας άλλος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επομένως 6:07 μ.μ., το κράτος (δια των κυβερνήσεών του) φταίει και όχι οι πολίτες που δικαιούνται μαζί με Υγεία, Πολιτισμό, Παιδεία, Άμυνα κλπ ΚΑΙ την Εργασία που είναι και αυτή ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ -όπως και τα άλλα- να του την παρέχει.

    Η Εργασία στις Δημοκρατίες είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και όχι χόμπι...
    Το κράτος υπάρχει προς χάριν του πολίτη και όχι ο πολίτης προς χάριν του κράτους.
    Όσοι πιστεύετε ότι εδώ ισχύει το "η κότα ή το αυγό", είστε βαθιά νυχτωμένοι και έχετε σκοπιμότητα.

    Το Κράτος πρέπει να είναι σαν μια οικογένεια. Με γονείς την κυβέρνηση. Εξασφαλίζει την ευημερία (στέγη, τροφή, ασφάλεια, εργασία κλπ) σε όλα τα μέλη της. Εάν δεν μπορεί να το κάνει για ένα παιδί της, τότε δεν είναι οικογένεια αλλά καφενείο.
    Και όταν ένα από τα αδέλφια δεν έχει εργασία χωρίς να φταίει αυτό, τα άλλα αδέλφια πρέπει να μοιράζονται μαζί του το καρβέλι το ψωμί.
    Τα υπόλοιπα είναι ξένα προς τον ελληνικό πολιτισμό, αποκυήματα της Παγκοσμιοποίησης της Νέας Τάξης και ως εβραιοαμερικανιές, πρέπει να μη τα δεχόμαστε.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τζιμης

    25 Φεβρουαρίου 2011 6:45 μ.μ.

    Σωστός!
    Το αντίθετο είναι ο Ατομισμός. Η ύψιστη αρετή της Παγκοσμιοποιημένης νεοφιλελεύθερης οικονομίας και ο ύψιστος σκοπός αυτης το κέρδος....
    Η αύξηση των ανέργων δε μπορεί ποτέ να αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά μάλλον της ολοκληρωτικής καταστροφής της μεσαίας τάξης.
    Το ελάχιστο χρήμα που ακόμη διακινείται στην αγορά-όσο γλύτωσε από τις Τράπεζες και τους δανειστές-το διακινεί ο μισθωτός του Δημοσίου...
    Απολύσεις 300.000 υπαλλήλων σημαίνει ταυτόχρονα και λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις και απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
    Υπάρχει και χειρότερο σενάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρωτώ, απλώς: -Εάν μια επιχείρηση για οποιονδήποτε λόγο δεν πάει καλά, κλείνει. Έτσι δεν είναι; Το κράτος είναι κι αυτό μια επιχείρηση κι εφόσον 200 χρόνια το προτεκτοράτο μας είναι γκαραγκιόζ μπερντές, ως επιχείρηση δεν πάει καλά, να κλείση. Είναι απλό. Κι άμα δεν μας αρέσουνε οι τούρκοι, να βάλουμε άλλους να μας κυβερνήσουν, είτε τους εβραίους π.χ. που απέδειξαν ότι ξέρουν να κρατάνε και να αβγαταίνουν το κράτος τους είτε τους ναζήδες που απέδειξαν το ίδγιο με αβγάτεμα της ντώητσλαντ ούμπερ άλλες, -ίσως να μας κάνει κ'η πουτινική Ρωσσία, αρκετά καθώς φαίνεται πέτυχε εκεί ο πουτίνιος. Τέλος πάντων να ψάξουμε να βρούμε κάποιον μαλάκα να φορτώσουμε τούτη την χρεοκωπημένη ελλάδα, +Απ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το κράτος -και ειδικά το δικό μας που είναι εθνικά ομοιογενές κατά 99%- δεν πρέπει να είναι μπίζνα/επιχείρηση/καφενείο, αλλά μια μεγάλη οικογένεια.
    Η οποία, επειδή έχει άλλα ικανά μέλη, δεν πρέπει να αφήνει την διαχείριση των υποθέσεών της στα πιο άχρηστα άτομα που -όπως το βλέπεις κι εσύ- έχουν δει την χώρα/οικογένεια ως μπίζνα τους και όπου βρουν αρπάζουν από τον πλούτο της.

    Δεν πρέπει να τους νομιμοποιείς ως επιχειρηματίες, διότι έτσι μπορούν να τα οικονομούν σε βάρος των άλλων.
    Ενώ εάν τους δεις ως μέλη οικογένειας, αυτές οι πρακτικές είναι ανεπίτρεπτες...

    Τώρα θα μου πεις, κι αλλού το ίδιο γίνεται.
    Εάν ανοίξει δίπλα στο σπίτι σου ένα μπουρδέλο, δεν είναι ανάγκη να κάνεις και το δικό σου σπίτι μπουρδέλο.
    Εκτός κι αν πάνω από όλα, βάζεις τα φράγκα...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.