21/3/11

Η Επανάσταση του 1821 και η Εκκλησία

Δυο αποκηρύξεις που υπέκρυπταν σκοπιμότητες
 
  Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ έγινε όταν οι Τούρκοι μετά από έφοδο βρήκαν αποδείξεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για πρωταγωνιστικό ρόλο του ιδίου και της εκκλησίας στην Επανάσταση του '21.  Το γεγονός αυτό αποκρύπτουν επιμελώς οι υβριστές και παραχαράκτες και αναδεικνύουν μόνο την καταδίκη της Επανάστασης, που ήταν αποδεδειγμένα προσχηματική.

Κ. Δεσποτόπουλος: «Η αποκήρυξη της επανάστασης του 1821 από τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Έ΄ έχει παρερμηνευτεί. Του Ανήκει τιμή και δόξα για τη σωστική του υπόδουλου Γένους απόφαση του, να προβεί σε αποκήρυξη της Επανάστασης του 1821»

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Τον τελευταίο καιρό κάποιοι αναθεωρητές της ελληνικής ιστορίας με ενορχηστρωμένη τακτική, προσπαθούν να αλλάξουν τα ιστορικά δεδομένα παρουσιάζοντας καινοφανείς απόψεις για να ανατρέψουν και να πλήξουν την ιστορική αλήθεια. Ο στόχος αυτών, των στρατευμένων στη «παγκοσμιοποίηση» και τη «νέα τάξη» που ξαναγράφουν υπό το πρίσμα μιας κατευθυνόμενης δήθεν «προοδευτικής» ιδεολογίας την ιστορία, με επικάλυμμα την «επιστημονική τεκμηρίωση» από θολές πηγές, είναι προφανής: Να μειώσουν το ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση του ’21 θεωρώντας τον ασήμαντο.

Στα πλαίσια της 'αποστολής' τους αυτής, σπιλώνουν αγωνιστές (όπως τον Κολοκοτρώνη), ενώ τονίζουν με έμφαση ότι «η επίσημη εκκλησία ήταν αντίθετη στην επανάσταση και όσοι ελάχιστα ανώτεροι κληρικοί έλαβαν μέρος, ανήκαν στην κατηγορία αυτών, που ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ απειλούσε ότι θα αφορίσει».
Αναμφισβήτητα η Επανάσταση του ’21 αποφασίστηκε από τη Φιλική Εταιρία (αρχηγός της ο Πόντιος ευπατρίδης πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης) και όχι από την εκκλησία και ο ένοπλος τότε αγώνας του έθνους είχε διεξαχθεί από την αγωνιστική πρωτοπορία του λαού, με μικρή αλλά ηρωική συμμετοχή κληρικών. Υπήρξε επίσης επίσημη αποκήρυξη της επαναστάσεως από τον Πατριάρχη...
Αποτελούν όμως αυτά πραγματική αντίθεση της εκκλησίας προς την επανάσταση του ’21; Την απάντηση τη δίνει μια κορυφαία προσωπικότητα, ίσως ο πιο αρμόδιος απ’ όλους, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, μέσα από τα γραφτά του και όχι οι κατευθυνόμενοι ιστορικοί: «Είναι, φρονώ ιστορικά επιπόλαιη μια τέτοια γνώμη». Και συνεχίζει ο Κων. Δεσποτόπουλος, ο μεγάλος αυτός ακαδημαϊκός δάσκαλος για να αποστομώσει τους διαστρεβλωτές της ιστορίας:
«Αγνοείται από τους φορείς της, (σ.σ. της ιστορικά επιπόλαιης γνώμης) ότι αποστολή της εκκλησίας ήταν να σώσει τη ζωή της γενεάς εκείνης των Ελλήνων και ότι με την έναρξη της Επανάστασης το μέγα πλήθος των Ελλήνων της γενεάς εκείνης, κατοίκων των-Πελοποννήσου και Στερεάς και ολίγων νησιών-εκτεταμένων περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βρέθηκαν αυτομάτως σε κατάσταση ομηρείας. Και δεν επιτρέπεται να παραγνωρίζεται η βαρύτατη αντίστοιχη ευθύνη του Πατριάρχη.
» Εκινδύνευσε τότε να εξολοθρευτεί μέγα πλήθος των Ελλήνων και οι άντρες της Φιλικής Εταιρίας να καταστούν ολετήρες του Γένους. Ο Σουλτάνος έξαλλος όταν έμαθε την Επανάσταση, υπέγραψε διάταγμα εξοντωτικό των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χρειαζόταν όμως να το προσυπογράψει και ο θρησκευτικός των Τούρκων ηγέτης. Και ο τότε κάτοχος του αξιώματος αυτού Χατζή Χαλίλ εφέντης, ανήρ φιλάνθρωπος, αρνήθηκε να το προσυπογράψει με το επιχείρημα ότι δεν επιτρέπει το Κοράνι σφαγή αθώων και μυστικά διαμήνυσε προς τον Πατριάρχη να τον ενισχύσει προς τη σωστική άρνηση του.
» Για την απόδειξη λοιπόν της αθωότητας, ως προς την Επανάσταση, του μεγάλου πλήθους των Ελλήνων, των ευρισκόμενων ήδη, επαναλαμβάνω, σε κατάσταση ομηρείας, ο μόνος τρόπος ήταν: ο θρησκευτικός τους ηγέτης, δηλαδή ο Πατριάρχης, να προβεί σε αποκήρυξη της Επαναστάσεως. Και ανήκει τιμή και δόξα στον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ για τη σωστική του υπόδουλου Γένους απόφαση του να προβεί σε αποκήρυξη της Επαναστάσεως του 1821. Αλίμονο για το γένος των Ελλήνων, αν δεν είχε τότε ο Πατριάρχης το ηθικό σθένος και τη συναίσθηση του καθήκοντος να προβεί στην επώδυνη αυτή αποκήρυξη.
 Οι Τούρκοι πετούν τη σωρό του Οικουμενικού Πατριάρχη στη θάλασσα
» Και ας μη λησμονούμε, ότι ο μέγας αυτός Πατριάρχης, πλήρωσε βαρύ τίμημα για την εθνοσωτήρια καθόλου συμπεριφορά του, με τον βασανισμό του και τον απαγχονισμό του. Ας μη λησμονούμε, όμως, ότι και ο θρησκευτικός των Τούρκων ηγέτης επλήρωσε και αυτός βαρύ τίμημα για τη σωστική των Ελλήνων συμπεριφορά του, με την καθαίρεση του και τον πνιγμό του από τους Τούρκους στην Προποντίδα.
» Εξάλλου, επισημαίνουμε ότι ο Αρχηγός της Επαναστάσεως Αλέξανδρος Υψηλάντης είχε διαμηνύσει από τον Ιανουάριο του 1821 προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ότι ενδέχεται ο Πατριάρχης να προβεί σε αποκήρυξη της Επαναστάσεως, για να προστατεύσει τους Έλληνες των μη επαναστατημένων περιοχών, αλλά ότι βέβαια η προκήρυξη αυτή δεν θα εκφράζει το πραγματικό φρόνημά του. ( σ.σ. αυτό το στοιχείο, οι … προοδευτικοί κατευθυνόμενοι ιστορικοί σκοπίμως το αποκρύπτουν και το αποσιωπούν!!!»
» Δυο άντρες τότε υπήρξαν σωτήρες του Έθνους. Ο Εθνομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄, με την ηθική εγρήγορση του και την ευθυκρισία του και την αυτοθυσία του, αυτός προπάντων, σε αγαστή συνεργασία με τον Τούρκο ομόλογό του, έσωσε το γένος των Ελλήνων από τον επικείμενο τότε αφανισμό. Ο άλλος μέγας Έλλην της εποχής εκείνης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, έσωσε την Επανάσταση, μόλις είχε αρχίσει, με τη διπλωματική δεξιοτεχνία του, καθώς επέτυχε στο Λάιμπαχ να ματαιώσει απόφαση των εκεί συγκεντρωμένων Αρχηγών των Μεγάλων τότε Δυνάμεων για επέμβαση του αντεπαναστατικού συνασπισμού των εναντίον του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και μάλιστα, για να επιτύχει τη ματαίωση αυτή, εδέησε να συντάξει ο ίδιος αποκήρυξη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη ως Αρχηγού της Επαναστάσεως των Ελλήνων.
Δυο «αποκηρύξεις», λοιπόν, συνέβαλαν κρίσιμα για την περίσωση το 1821 του Γένους των Ελλήνων και για την μη καταστολή με διεθνή σύμπραξη της απελευθερωτικής του Επαναστάσεως. Και αποτελεί σφάλμα οικτρό των ιστορικών, η γνώμη για τις σωτήριες αυτές «αποκηρύξεις» ότι ενέχουν αντίθεση των αυτουργών τους προς την Ελληνική Επανάσταση.

3)  4) Ο ακαδημαϊκός Κων. Δεσποτόπουλος αποστομώνει τους αναθεωρητές της ιστορίας

55 σχόλια:

  1. Παρακαλώ μιά απάντηση από τόν καθηγητή κύριον Δεσποτόπουλο,πού τόν άκουσα καί στό "Αρχονταρίκι"στό κρατικό κανάλι,χθές,μέ τόν Δεσπότη Βόλου κ.Γεωργακόπουλο(εάν δέν κάνω λάθος τό όνομα),εάν τό Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καί Νέας Ρώμης,πήρε πίσω τά αφοριστικά έγγραφα(Εγκυκλίους)*διαχρονικά καί πότε έγινε αυτό μέ επίσημα,άν υπάρχουν στοιχεία:
    1.Σουλτανικό Φιρμάνι με τό οποίο διετάσσοντο,ο ΟΣΜΑΝ καί ο στρατός του,νά συνεργασθούν μέ τήν ηγεσία τών Ελλήνων (Αρχιερείς,Προεστούς κ.λπ.)γιά τήν καταδίωξη καί τήν οπωσδήποτε εξάλειψη τών "κλεφτών"{τής Μωρέως-Πελοποννήσου).
    2.Συνοδικό Πατριαρχικό έγγραφο (Εγκύκλιος)απευθυνόμενο πρός τόν Μητροπολίτη Δημητσάνας ΘΕΟΦΙΛΟ αλλά καί προς όλους τούς κληρικούς καί λαικους Χριστιανούς τής Πελοποννήσου μέ τό οποίο τούς προέτρεπε να συνεργασθούν μέ τίς αρχές (Τουρκικές)τού τόπου γιά τήν καταδίωξη τών ¨κλεφτών".
    Πατριάρχης ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ,πού σέ συνομιλία μέ τόν Σουλτάνο πού απείλησε γιά σφαγή στήν Πελοπόννησο καί αιχμαλωτισμό τών κατοίκων νά τούς πουλήσει στήν Ανατολή,είπε:"Νά τιμωρηθούν οι ολίγοι κακοί καί όχι ο λαός"
    Περιστατικό Αρχιμανδρίτη ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ !πού τό χειρίστηκε μέ αριστοτεχνικό τρόπο η διπλωματία τής Υψηλής Πύλης(σουλτάνος)....
    Αποτέλεσμα :σκοτώθηκαν όλοι οι καπεταναίοι πάνω από 500,στήν Πελοπόννησο ιδίως τό 1805-1806,μόνον ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,Νικηταράς καί λίγοι άλλοι κατεφυγον εις ΖΆΚΥΝΘΟΝ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ....
    3.Καί τό αφοριστικό έγγραγο κατή τής ελληνικής Επαναστάσεως τού 1821 καί κατά άλλων προσώπων τής εποχής εκείνης.

    *{Εάν έχει γίνει μπορούν νά δημοσιευθούν επίσημα από τό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καί τριτης Ρώμης.
    Ευχαριστώ}

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Έλληνες έχονυ διαφθαρεί τόσο πολύ που πράγματα που ήτανκοινώς γνωστά ακόμα και από αγράμματους πριν από 50 χρόνια, σήμερα πρέπει να τα διδάσκονται. Όμως όταν η διδασκαλία πλέον εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα τι μένει να γίνει από τους λίγους που ακόμα κρατούν γερά την ορθή ιστορική μνήμη γεγονότων και προσώπων ;
    Ο κύριος Δεσποτόπουλος φαίνεται να είναι ένας από αυτούς όμως η φωνή και αυτού χάνεται στην φρενίτιδα ενάντια σε κάθε τι Ελληνοχριστιανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύβιε
    οι Οθωμανοί μετά την επανάσταση και μετά τα αφοριστικά του Γρηγορίου Ε', εισέβαλαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και βρήκαν επιστολές του Οικουμενικού Πατριάρχη με πέντε μητροπολίτες, οι οποίες απδεδείκνυαν την εμπλοκή και τη συμμετοχή τους στην Επανάσταση του '21.
    Με βάση τις επιστολές αυτές καταδικάστηκαν και απαγχονίστηκαν άπαντες.
    Το να επιμένουμε στους αφορισμούς και να μην αναφερόμαστε στους απαγχονισμούς τους, μας κάνει αναξιόπιστους, για να μην πω τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η απόφαση του Σουλτάνου να βγάλει από την μέση τον Πατριάρχη ήταν η γκάφα του αίώνα. Ο ..δωσίλογος ηγέτης της εκκλησιας ηρωποιήθηκε περιέργως από τον ελληνικό ταλαιπωρημένο κοσμο που ζουσε και ανεπνεε με τα στερεώτυπα και τις διαχρονικες του αξιες. Ήταν και δύσκολη η ενημερωση και η οποια πληροφορηση ελεγχοταν καλά. Τωρα την ιστορια την ερμηνευουμε οπως θελουμε, οπως μας βολευει για να ακουγονται οι εθνικιστικες μας υστεριες μας.Γιατι θελουμε την ιστορια μονο οταν μας ευλογεί τα γενια μας, οταν μας παρουσιαζει με κολακευτικες αναφορες...χι χι χι παιδικες απαιτησεις έχουμε από την ιστορια!!! Ο ρολος της εκκλησιας πριν το 1821 μετα και ...αυριο ειναι ο ιδιος: σαν βδέλλα είναι κολλημενη στα συμφεροντα και στην καθε μορφη εξουσια στο κράτος ( παντα για την ηγεσια του κλήρου ομιλώ). Για να δουμε , θα μου κανει την τιμή να μου δημοσιεύσει το σχόλιο ο διαχειριστής...Δεν το βλεπω όμως, η ελευθερια λογου σε αυτο το σαιτ δεν ειναι το δυνατο του σημειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβώς η αληθεια πρέπει νά λάμψει.
    Γιατί κατηγορούν κάποι παλιάνθρωποι τούς Αγωνιστές τού 1821,ως τίς μέρες μας,αυτούς πού μάς έδωσαν τό Φώς τής ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!
    Όταν λέμε Πατριαρχείον,εννοούμε τόν "θεσμόν"διαχρονικώς.
    Παρακαλώ νά τιμούμε τήν ΜΝΗΜΗ απάντων όσοι τιμωρήθηκαν-σφαγιάσθηκαν από τούς Τυράννους,μέχρι τίς μέρες μας,όπως τά "μαρτύρια"τών συνελλήνων ΕλληνοΚυπρίων τό '74!
    Ο Θεσμός τού Πατριαρχείου ισχύει ως τίς μέρες μας.
    Υπάρχει νεώτερη ανάκληση(πήραν πίσω δηλαδή τούς "αφορισμούς" τού δολοφονηθέντος γιά λόγους σκοπιμότητος,; όπως λέτε ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΎ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε';
    Ως ερευνητής-μελετητής τής ιστορίας δέν τά έχω δεί σέ κάποιο ιστορικό βιβλίο.Υπάρχουν;
    Έστω τού σημερινού Μακαριώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη ;
    Καί αυτό τό λέω γιά νά μήν δύνανται ωρισμένοι νά ρίχνουν "σκιές"πάνω στήν ιστορία μας καί ειδικά στούς αγωνιστές όπως ο Νικήτας Σταματελόπουλος "Νικηταράς",πού υπήρξε τό "πρότυπον παλικαριάς καί Αρετής"τού Αγώνα,γιά τήν ΕΛΕΥΘΕΡΙΆ ΤΏΝ ΕΛΛΉΝΩΝ!
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΏΝ ΗΡΩΙΚΏΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΎ 1821!
    Η "ΟΔΎΣΣΕΙΑ"ΤΏΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΈΝ ΈΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΌ!
    Συνέλληνες νά βγάλουμε τήν "λήμη"τσίμπλα από τά μάτια μας,γιά νά δούμε τό δάκρυ μας νά κυλάει στό πρόσωπό μας,γιά όσους αγωνίζονται γιά "ιδέες"καί τήν σπουδαία αυτή τής Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α Σ !!!

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.youtube.com/watch?v=Ptpxv0swmQk&feature=related
    Ένας από τους πιο παραδοσιακούς λάτρης των αρχαίων Ελλήνων, ο Φουράκης, αποκαλύπτει το σχέδιο των ανθελλήνων να πλήξουν το Ελληνισμό και την ίδια την Ελλάδα χτυπώντας την Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κάθε χριστιανός ορθόδοξος πατριάρχης ήταν αντιβασιλέας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, υπήκοος, διοικητής και μισθωτός του Σουλτάνου.

    Οι απαγχονισμοί έχουν να κάνουν με την προδοτική τους ενέργεια εναντίον της πατρίδος τους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και όχι πάντα με την βοήθεια επαναστάσεων.

    Οι ίδιοι ήταν φοροεισπράκτορες για λογαριασμό του Σουλτάνου και οι ίδιοι πέρνανε μέρισμα των φόρων.

    Ας μη τιμούμε τους οθωμανούς φοροεισπράκτορες γιατί δεν είναι εκφραστές των Ελλήνων. Οι Έλληνες ήταν διωκώμενοι και από τους χριστιανούς και από τους ισλαμιστές. Οι χριστιανοί ας τους τιμήσουν για το μέγα τους παράδειγμα υπόδουλης ζωής.

    http://www.athriskos.gr/modules/news/article.php?storyid=400


    http://www.pare-dose.net/?p=3525

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσοι αγαπούν και θέλουν το καλό αυτού του τόπου, οφείλουμε σεβασμό σε όσους έχυσαν το αίμα τους και έχασαν τη ζωή τους για την Ελευθερία μας.
    Ο Γρηγόριος Ε' και οι πέντε μητροπολίτες ανήκουν σε αυτούς και έχουν περίοπτη θέση στο Πάνθεον των Ηρώων του Ελληνισμού.
    Οι όποιες θρηκσειολογικές ή άλλες ενστάσεις για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία, δεν μπορεί να αλλοιώνουν το νόημα της θυσίας αυτών των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Αθανασόπουλος Ερρίκος

    Μου αρέσει το avatar σου. Το είχε και μία φίλη μου, η Τέσλα Γ. Γιερολυμάτου; Την ξέρεις; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ασχετο:φίλε σάββα δες και αυτό!!!
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231100525
    Αλήθεια ποια ήταν η αγαπημένη στάση των ελληνων πολιτικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 12:26 μ.μ

    http://www.athriskos.gr/modules/news/article.php?storyid=400

    Δηλαδή, ο Ν. Φωκάς πολέμησε ... Κρητικούς και όχι Σαρακηνούς; Αυτό το ανιστόρητο κείμενο έχει δημοσιευτεί εδώ και χρόνια σε διάφορες ιστοσελίδες "εθνικών" κι έχει προκαλέσει άφθονο γέλωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η εκκλησια τοτε αφοριζε την επανασταση και συνεργαζοταν με τον Σουλτανο πρεοξαχοντος του Γρηγοριου Ε'.Σημερα χρηματοδοτει την τουρκολαγνικη και ανθελληνικη παρουσιαση του ΣΚΑΙ.Παντα οι δοσιλογοι ειναι οι ιδιοι γιατι ποτε δεν εδωσαν λογο στο λαο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΠΟΣΜΑΣΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ 3 ΦΟΡΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ =ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ -ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΤΟΝ ΚΑΝΑΜΕ ΗΡΩΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ


    Γρηγόριος ο Ε’, κατά κόσμο Γιώργος Αγγελόπουλος, γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1745 από γονείς φτωχούς και άσημους. Διδάχτηκε τα πρώτα μαθήματα στην ακμάζουσα σχολή της πατρίδας του και στη συνέχεια, κατά το 1765 μετέβη στην Αθήνα όπου συνέχισε τις σπουδές του. Από εκεί πήγε στη Σμύρνη κοντά στο θείο του Μελέτιο που υπηρετούσε ως νεωκόρος σε κάποιο ναό. Φιλομαθής, συνέχισε τις σπουδές του επί 5ετία σε γυμνάσιο της Σμύρνης, μετά δε το πέρας αυτών έγινε μοναχός στις νήσους Στροφάδες παίρνοντας το όνομα Γρηγόριος. Λέγεται ότι μετέβη και στη Πάτμο για θεολογικές σπουδές το 1772. Πάντως το 1775 βρίσκεται και πάλι στη Σμύρνη και χειροτονείται διάκονος. Η επί 10ετία υπηρεσία του, από το 1775 ως το 1785, τον κατέστησε αγαπητό στις καρδιές των χριστιανών ως αρχιδιακόνου, πρεσβυτέρου και πρωτοσύγκελου. Χειροτονείται μητροπολίτης Σμύρνης το 1785 από τον πατριάρχη Προκόπιο.

    Οι επικριτές του μιλούν για προδοσία και ότι πολέμησε τον αγώνα του 1821. Τον κατηγορούν για πολλά, ας δούμε μερικά:
    1ο Σύνταξε το κείμενο του αφορισμού το 1799. Αργότερα η εκκλησία το βρόντηξε στην ανθρωπιά του Καϊρη, του φωτισμένου σοφού, γιατί άρχισε να ξεμπροστιάζει τους παπάδες και να φωτίζει τον κόσμο.
    2ο Αφόρισε τον Υψηλάντη και τους Φιλικούς, το μεγαλείο και το μυστήριο της Εταιρείας.
    3ο Το 1819 με πατριαρχικό φιρμάνι απαγόρεψε στους παπάδες να βαπτίζουν τα παιδιά τους με ονόματα Ελληνικά.
    Ανέρχεται στον οικουμενικό θρόνο την 19η Απριλίου 1797, εξορισθείς έπειτα από ενάμιση χρόνο, την 17η Δεκεμβρίου 1798 στη μονή Ιβήρων του αγίου όρους, όπου παρέμεινε επί 7ετία. Το 1806 εκλέγεται για δεύτερη φορά πατριάρχης στη θέση του παραιτηθέντος Καλλίνικου Ε’, εξορισθείς πάλι έπειτα από λίγο, την 10η Σεπτεμβρίου 1808 στο άγιο όρος όπου παρέμεινε επί 9ετία. Τέλος, τον Ιανουάριο του 1819 ανέρχεται για τρίτη φορά στον οικουμενικό θρόνο και μένει εκεί ως την 10η Απριλίου 1821, ημέρα του μαρτυρίου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όλοι οι κληρικοί πού πολέμησαν καί πέθαναν βασανιστικά,είναι στό πάνθεον τών "Ιερομαρτύρων"τής Ορθόδοξης Ελληνκής Εκκλησίας;
    Ψέλνουν τρισάγιο εις "ΜΝΗΜΗΝ"τους:
    τόν Φιλόσοφο ή Σκυλόσοφο!
    τόν Γρηγόριο Δικαίο(παπαΦλέσσα)!
    Τόν Αθανάσιο Διάκο(Γραμμένο)!
    Τόν μακαριστό Δεσπότη Σμύρνης !
    Καί άλλους άξιους Έλληνες ,Κληρικούς!
    Πολλές φορές γίνονται πράγματα-γεγονότα:
    "γένονται πράγματα πού λέγονται καί δέν γίνονται,καί πραγματα πού γίνονται αλλά δέν λέγονται".

    Γι'αυτό έρχονται πολλές φορές πού πρέπει νά ανακαλέσουμε,"αποκηρύξουμε"πράξεις,γεγονότα,νά απαρνηθούμε κάτι ή κάποιον πού δέν έπραξε ορθώς,σε μιά δύσκολη στιγμή.
    Εδώ αναφερόμαστε όχι σέ πρόσωπα αλλά σέ συλλογικούς θρησκευτικούς "θεσμούς"δηλαδή τό Πατριαρχείον .
    ΑΠΟΚΗΡΥΞΕ,ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΊΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΕΣ(Εγκυκλίους,Αφοριστικά)ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΏΝ ΑΓΩΝΙΣΤΏΝ ΤΟΎ 1821;
    Όλα τάλλα είναι παραφιλολογίες.
    Τό αφοριστικό τό υπογράφουν καί άλλοι Δεσπότες μέ επώνυμα.
    Τελικά ήταν προδότες ο:Καποδίστριας,
    ο Κολοκοτρώνης,Ο Καραισκάκης,Ο Ανδρούτσος,ο Νικηταράς,ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ,ο Κανάρης,ο Μτρώζος,οι ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΤΕΣ"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ.....ΚΑΊ ΤΌΣΟΙ ΆΛΛΟΙ ΙΕΡΩΜΈΝΟΙ ;
    ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.ΑΥΤΌ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΉΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!
    ΓΙΑΤΙ ΕΊΜΑΣΤΕ ΈΛΛΗΝΕΣ!
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ!
    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟ 1821 ΣΙΓΟΥΡΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ.
    ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΣ ΔΡΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΕΝΤΡΟΠΑ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ.
    Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΜΑΣ!
    ΟΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανοίξατε μεγάλη ιστορία με αυτή την ανάρτηση, αλλά καλά κάνατε, διότι κάποια πράγματα πρέπει να συζητούνται.
    Κατά αρχήν συμφωνώ με τον κ. Δεσποτόπουλο και το έχω ξαναπεί κι εγώ για τον Πατριάρχη, όπως θα θυμάστε.
    Οι αφορισμοί αυτοί έγιναν μόνο και μόνο για τον φόβο των Οθωμανών και για την προστασία των άμαχων της Πόλης, που έτσι και αλλιώς πέρασαν από μαχαίρι.

    Ο Χατζή Χαλίλ εφέντης, πράγματι, ανήκε στο σπάνιο εκείνο είδος των φιλάνθρωπων Τούρκων. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Τούρκων αρνήθηκε να εκδόσει Χατφε κατά των Χριστιανών και για αυτό δολοφονήθηκε.
    Παρόμοια και ο Μεγάλος Βεζύρης Μπεντερλής-Αλήπασάς που αντικατέστησε τον Σαϊδ-Αλήπασά. Ο Μπεντερλής έμεινε Βεζύρης για λιγότερο από ένα μήνα, πριν τον καθαιρέσει ο Σουλτάνος με την κατηγορία ότι"τσιγγουνεύεται το αίμα των Χριστιανών".

    Προς στον Σαλήχπασά, αντικαταστάτη του Μπεντερλή, γράφει ο Σουλτάνος στο έγγραφο του διορισμού του.

    "Σαλήχπασά (......
    ...) αλλ΄ ο προκάτοχος σου Μπεντερλή-Αλή πασάς, όστις εφάνη εξ΄αυτής της αρχής της υπηρεσίας του μήτε των νόμων της αυτοκρατορίας μου, μήτε των αιτιών της αποστασίας γνώσιν έχων, ηθέλησε να φεισθή της ζωής των Ελλήνων, ών η προδοσία είναι πασίγνωστος, μη κατανοήσας τα αποτελέσματα της ανακαλυφθείσης αποστασίας. Τολμηρός εδείχθη εξ αιτίας της αγνοίας του και επολιτεύθη όπως δεν έπρεπε, παραδείγματος χάριν, ετόλμησε να εναντιωθή εις την τιμωρίαν του αξιοκαταφρόνητου τούτου έθνους, να ψυχράνη τον ζήλον των Μουσουλμάνων....."
    (σελ 306-σημειώσεις α΄τόμου-Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης-Σπ. Τρικούπη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από εκεί και πέρα είχαν στο παρελθόν εκδοθεί ψευδο-προκηρύξεις εναντίον της Επανάστασης από υποτιθέμενους Εκκλησιαστικούς άνδρες, όπως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Άνθιμος, στον οποίο αποδιδόταν η Έκδοση της "Πατρικής Διδασκαλίας", αλλά που ο ίδιος ο Κοραής με την ανταπάντηση του περί "Αδελφικής Διδασκαλίας" την αμφισβητούσε ως ψευδεπίγραφη, θεωρώντας ότι ουδέποτε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων θα εξέδιδε ένα τέτοιο κατάπτυστο βιβλιαράκι.

    Είναι πράγματι αληθινό, πως ο ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση ήταν όχι μόνο θετικός αλλά και πρωταγωνιστικός.
    Σε μια καταγραμμένη ιστορία 2000 περίπου σελίδων, ο αναγνώστης είναι αδύνατον να περάσει 2-3 σελίδες, χωρίς το βλέμμα του να συναντήσει το όνομα κάποιου ιερωμένου που συμμετείχε ένοπλα στον Αγώνα, κάποιου Επισκόπου που εκτελέστηκε ως συνεργάτης των αποστατών, κάποιου ηγούμενου ή καλόγερου που η μονή του έγινε τόπος συνάντησης των οπλαρχηγών ή πρόχειρο νοσοκομείο για τους λαβωμένους.
    Ακόμη, όσοι κατηγορούν τον Πατριάρχη για την "αποκήρυξη" της Επανάστασης, συνήθως ξεχνούν και την αρνητική στάση του εγνωσμένου πατριώτη Ι. Καποδίστρια, που όταν ο Ξάνθος τον πλησίασε για να του αναθέσει την αρχηγία της Εταιρείας, ο Καποδίστριας τον έδιωξε κακήν κακώς!!
    Έπειτα, η αντι-επαναστατική προκήρυξη του Τσάρου Αλεξάνδρου εναντίον του Υψηλάντη, δημιούργησε μια δυσμενή και δυσοίωνη ατμόσφαιρα για τον Αγώνα, μέσα στην οποία ο Πατριάρχης δεν είχε άλλο τρόπο πέρα από την εικονική αποκήρυξη της.
    Για αυτό καλό είναι, όταν κρίνουμε, να λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις παραμέτρους.

    Τέλος, παραμένει άγνωστο στους πολλούς, ότι η βοήθεια που πρόσφερε η Φιλική Εταιρεία στον Αγώνα ήταν μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων (και αυτών απατηλών, αφού καμία Αρχή δεν υπήρχε από πίσω) και στο ότι βοήθησε στην επαφή και στην οργάνωση πολλών Ελλήνων μεταξύ τους. Τίποτα άλλο.
    Ούτε χρήματα, ούτε όπλα και πολεμοφόδια, ούτε τίποτα μπορούσε να προσφέρει πέρα από την απατηλή προσδοκία μιας "προστάτιδας" Δύναμης.
    Μάλιστα εγκλημάτισε κιόλας, σκοτώνοντας τον Καμαρινό!
    Ο Καμαρινός ήταν απεσταλμένος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην Πετρούπολη στον Καποδίστρια, που όλοι τον νόμιζαν για Αρχηγό της μυστικής Αρχής. ο Καμαρινός πήγε με γράμματα του Μαυρομιχάλη στον Καποδίστρια προκειμένου να ζητήσει οδηγίες από εκείνον. Ο Καποδίστριας του αποκάλυψε την πάσα αλήθεια και ακόμη πως δεν ενέκρινε τα σχέδια για την Επανάσταση. Καθώς μάλιστα ο Καμαρινός γύριζε στην Μάνη με σκοπό να αποκαλύψει όσα του είπε ο ίδιος ο Καποδίστριας, δολοφονήθηκε το 1819 από τους αρχηγούς της Φιλικής Εταιρείας!
    Έτσι, το μυστικό της ανύπαρκτης Αρχής, παρέμεινε στο σκοτάδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός που διατήρησε τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ελληνισμού.
    Ο Ελληνισμός δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα.
    Θα είχε σβήσει προ πολλού τότε και ίσως θα είχαν δίκιο αυτοί που σήμερα σε αναθεώρηση της ιστορίας λένε πως κακώς ξεσηκωθήκαμε εναντίον των Οθωμανών.
    Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να μη βλέπουμε ολόκληρο το ρόλο του Πατριαρχείου.
    Είναι όμως ένας θεσμός σε ομηρεία και όφειλε να επιβιώσει.
    Δείτε σήμερα με τι κοφτερό αλλά και ήρεμο τρόπο αποστομώνει το τουρκικό κράτος ο Πατριάρχης,"με σταυρώνουν " λέει, και γίνεται είδηση σε μέσα που την Ελλάδα την βρίζουν.
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αργότερα η εκκλησία το βρόντηξε στην ανθρωπιά του Καϊρη, του φωτισμένου σοφού, γιατί άρχισε να ξεμπροστιάζει τους παπάδες και να φωτίζει τον κόσμο.
    21 Μαρτίου 2011 1:43 μ.μ.
    ---------------

    Αν δεν το ήξερες ο Καϊρης ήταν παπάς!
    Που σημαίνει ότι ήταν Χριστιανός, αλλά είχε άλλη προσέγγιση στο θέμα της εκπαίδευσης.
    Προκειμένου να βγεί το αντιχριστιανικό μένος ορισμένων, χρησιμοποιούνται φύρδην-μύγδην στοιχεία!
    ---------------

    @ Πολύβιος

    Ως ερευνητής-μελετητής τής ιστορίας δέν τά έχω δεί σέ κάποιο ιστορικό βιβλίο.Υπάρχουν;
    Έστω τού σημερινού Μακαριώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη ;
    Καί αυτό τό λέω γιά νά μήν δύνανται ωρισμένοι νά ρίχνουν "σκιές"πάνω στήν ιστορία μας καί ειδικά στούς αγωνιστές όπως ο Νικήτας Σταματελόπουλος "Νικηταράς",πού υπήρξε τό "πρότυπον παλικαριάς καί Αρετής"τού Αγώνα,γιά τήν ΕΛΕΥΘΕΡΙΆ ΤΏΝ ΕΛΛΉΝΩΝ!
    -------------------

    Χαίρε, καλέ μου φίλε Πολύβιε!
    Θα σου απαντήσω.
    ΟΧΙ!!
    Ξέρεις γιατί;
    Επειδή οι Τούρκοι δεν έχουν αλλάξει και το Πατριαρχείο-Θεσμός παραμένει ακόμη όμηρος στα χέρια των Τούρκων!
    Ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί οι ψευτόμαγκες (δεν αναφέρομαι σε εσένα) που κρίνουν και επικρίνουν τον Πατριαρχη, τι θα έκαναν στη θέση του;
    Θα έβαζαν των κ@λο τους πάνω στις π@@τσες των Τούρκων με την ίδια ευκολία που κατηγορούν τον Πατριάρχη;;;;
    Ο Νικηταράς, που και εγώ τον αγαπώ, ήταν πολύ πιστός χριστιανός. Μάλιστα υπήρξε μέλος της Φιλο-ορθοδόξου Εταιρείας και είχε συμμετοχή στο κίνημα του Παπουλάκου και φυλακίστηκε για ένα διάστημα στις φυλακές του Ρίο.
    Όλοι οι αγωνιστές μας ήταν πιστοί χριστιανοί.
    Εσύ δε, που διαβάζεις ιστορία, (ενώ οι προηγούμενοι είναι προφανώς ανιστόρητοι) θα πρέπει να γνωρίζεις τα λεγόμενα του Κολοκοτρώνη περί της πίστης. (Βαλτέτσι κλπ)
    Ακόμη πολλοί κληρικοί συμμετείχαν στην Φιλική Εταιρεία με τους βαθμούς του "ποιμένα" και του "αρχιποιμένα".
    Στην λίστα των κληρικών που έγραψες θα μπορούσα να προσθέσω για πλάκα 200 ακόμη ονόματα!
    Να μην ξεχνάμε λοιπόν και τον καημένο τον Παπα-Ευθύμη Βλαχάβα, τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαϊα, τον παπά Αρσένιο Κρανιδιώτη και τόσους άλλους ήρωες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με την ίδια λογική θα πρέπει να δικαιώσουμε απόλυτα και το στρατηγό Τσολάκογλου,όταν υπογράφοντας την συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ίσως να είχε και εκείνος κατά νου να σώσει την ελληνική νεολαία από τις σιδηρόφρακτες ορδές του Γ Ράιχ.
    Δεν νομίζω συνέλληνες οτι τέτοιες λογικές μπορούν να να δώσουν άφεση αμαρτιών σε όλους αυτούς,όσο για το καθηγητή Δεσποτόπουλο θα πω, τα στερνά τιμούν τα πρώτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ερρίκος, Κίμων κλπ
    21 Μαρτίου 2011 12:06 μ.μ.
    21 Μαρτίου 2011 3:09 μ.μ.
    Πλακώσανε οι εχθροί του Χριστιανισμού.

    (Μη νομιζετε οτι ειναι καινουργιοι επισκεπτες του Ινφογνωμωνα! Οι γνωστοι και σεσημασμενοι σαγιανιμ ειναι που αλλαζουν χρωματα κι ονοματα αναλογα με την περιπτωση. Οπως οι πεταλουδιτσες!)




    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη


    ΥΓ. 1
    Ανοιξτε και δειτε.
    http://www.ifamericansknew.org/
    Αν ηξεραν και οι Ελληνες!
    Μιλαμε για εγκληματιες.

    ΥΓ. 2
    Το εγχειριδιο "Χασμπαρα" που χρησιμοποιουν οι οβριοι (κρατηστε το σε σκληρο δισκο γιατι θα το αποσυρουν) με ετοιμες απαντησεις φτιαγμενες απο το "ΥΠΕΞ" τους για τα εγκληματα της εβραιογιαφκας τους!!
    Ανοιξτε το πρωτο συνδεσμο (pdf) και απολαυστε "κοσερικια" προπαγανδα!
    http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/wujshasbara.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κίμωνα
    το Τσολάκογλου δεν τον τουφέκισαν οι Γερμανοί ως κρυφό αρχηγό της Αντίστασης.
    Τον Γρηγόριο Ε΄ τον απαγχόνισαν οι Τούρκοι ως μυστικό αρχηγό της Επανάστασης.
    Και ερχόμαστε τώρα εμείς να αμαυρώσουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου που πρόσφερε τη ζωή του για να ελευθερωθεί το Έθνος, τέκνα (;) του οποίου τώρα τον υβρίζουν.
    Παράλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. skal (4:18μμ): "...για να ελευθερωθεί το Έθνος, τέκνα (;) του οποίου τώρα τον υβρίζουν.
    Παράλογο;"

    skal, ζωγράφισες. Με δύο ερωτηματικά (κατάλληλα τοποθετημένα) μετέτρεψες το παράλογο σε εύλογο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και ερχόμαστε τώρα εμείς να αμαυρώσουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου που πρόσφερε τη ζωή του για να ελευθερωθεί το Έθνος, τέκνα (;) του οποίου τώρα τον υβρίζουν.
    Παράλογο;

    21 Μαρτίου 2011 4:18 μ.μ.
    -------------

    Skal

    Πες τα και εσύ φίλε μου!!

    Δεν την αντέχω πια αυτή την αδικία!
    Δεν πρέπει να σιωπούμε πλέον και να είμαστε συγκαταβατικοί με όλους αυτούς, που δε σέβονται πια ούτε ιερό, ούτε όσιο.
    Την αγνωμοσύνη, την αχαριστία, την μεμψιμοιρία, την μικρότητα που δείχνουν απέναντι στους ήρωες μας!!

    Η Ελευθερία του Έθνους απαιτούσε ένα μεγάλο θύμα που θα θυσιαζόταν για το στέριωμα των θεμελίων!
    Αυτό το θύμα ήταν ο γέρων Πατριάρχης που οδηγήθηκε σαν αμνός στην σφαγή.
    Ντροπή δεν υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επιτελους ο Κοντογιαννίδης βαζει τα πραγματα στη θεση τους! Τεκμηριωμένα οσα λεει και ο διαπρεπής ακαδημαϊκός Κων. Δεσποτόπουλος. Απομένει τις μερες που ακολουθουν εως τη μερα της επετείου της Επαναστασεως να βγουν οι παραχαράκτες να πουν τα αηδιαστικά τους κατασκευάσματα. Που είναι η Ρεπούση βρε παιδιά; Ο Γιαννουλόπουλος, ο Βερέμης, ολη αυτη η θολοκουλτούρα της γιαλαντζί αριστεράς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σάββα και ΑΠΕΛΛΗ

    Αδικείτε τον εαυτό σας μπαίνοντας στη διαδικασία να προσπαθείτε να αλάξετε τη γνώμη ορισμένων,τη στιγμή που έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά τα ανορθόδοξα χτυπήματα στην ορθοδοξία,δεν τους νοιάζει τι συνέβη στον Πατριάρχη,μόνο να ρίξουν λάσπη στην ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό γενικότερα.

    Συγχαριτήρια για το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σιγά -σιγά μη διαγκωνίζεστε και μην διαγωνίζεστε,κρατήστε τις απόψεις σας,αλλά μην εθελοτυφλείτε στην πραγματική ιστορία "ΕΘΝΙΚΟ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ".
    Δεν είναι θέμα σεβασμού,αγνωμοσύνης,αχαριστίας κλπ-κλπ είναι θέμα απλής λογικής και αντικειμενικής παράθεσης.
    Το αν θέλετε να εγράψετε περγαμηνές έναντι των ρασοφόρων ως γραμμάτια μελλοντικής εξόφλησης ...αυτό είναι δικό σας θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΕΔΩ ΓΙΝΟΝΤΕ ΑΙΣΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΧΩ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΝΑ ΤΑ ΨΑΞΕΤΕ==
    Ευγένιος Β’ – Ένας ακόμη «πατριώτης» πατριάρχης, που καλούσε τους Έλληνες να δηλώσουν υποταγή στον Σουλτάνο
    Ο αφορισμός των Κλεφτών και των Αρματολών της Πελοποννήσου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1805
    Ο αφορισμός της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’
    Ο «φιλελληνικός» και «πατριωτικός» ρόλος του Πατριαρχείου, μετά την Επανάσταση του 1821 και την Απελευθέρωση – Η κατάπτυστη επιστολή του πατριάρχη Αγαθάγγελου προς τους Έλληνες το 1828 και η απάντηση του Ιωάννη Καποδίστρια
    Εκκλησία της Κρήτης προς ραγιάδες επαναστάτες: «Χριστιανοί! Ρίψατε τα όπλα!»
    Τα «πεσκέσια», οι αλλαξοπατριαρχίες, οι όρκοι υποταγής στον Σουλτάνο, οι προδοσίες και οι…αργίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου
    1821, Τατσόπουλος και Κολοκοτρώνης
    Η οικονομική αφαίμαξη των ραγιάδων από την Εκκλησία κατά την Τουρκοκρατία
    Μητροπολίτης Ιωαννίνων Ιερόθεος – Ο πιστός ρασοφόρος «συνεργάτης» του Αλί Πασά
    Εκκλησία και Διαφωτισμός: Όπως λέμε «καμμία σχέση»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν είναι θέμα σεβασμού,αγνωμοσύνης,αχαριστίας κλπ-κλπ είναι θέμα απλής λογικής και αντικειμενικής παράθεσης.
    Το αν θέλετε να εγράψετε περγαμηνές έναντι των ρασοφόρων ως γραμμάτια μελλοντικής εξόφλησης ...αυτό είναι δικό σας θέμα.

    21 Μαρτίου 2011 6:23 μ.μ.
    -------------

    Επειδή επικαλείσαι την "λογική", για πες μου και μένα το παρακάτω, πως το εξηγείς;

    όταν, όπως λέει ο Σπ. Τρικούπης, οι απόστολοι της Φιλικής Εταιρείας κατηχούσαν απερίσκεπτα και δίχως διάκριση τον καθένα πατριώτη (διότι έπαιρναν και ένα ποσό από τον μυημένο), ήταν δυνατόν αυτό το γεγονός που το ήξεραν τόσοι και τόσοι Φαναριώτες, προεστοί και λαϊκοί άνθρωποι, να μην είχε φτάσει στα αυτιά του Πατριάρχη, του πρώτου δηλαδή επίσημου αντιπρόσωπου του Γένους;

    Τι λέει, λοιπόν, η "λογική" σου για αυτό;

    Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο Πατριάρχης την ύπαρξη της Φιλικής Εταιρείας και τους σκοπούς της, ήδη από το 1817;

    Και αν, ναι, γιατί δεν αντέδρασε επί τόσα χρόνια;


    Η λογική και το συμπέρασμα της, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΆΞΕΙ ΑΛΉΘΕΙΑ, απαιτεί τη σύνθεση γεγονότων και όχι απομόνωση ή υπερτονισμό ενός μόνο γεγονότος (αφορισμό)προς απόδειξη της όποιας προσωπικής άποψης για τον Πατριάρχη
    ------------


    Εκκλησία και Διαφωτισμός: Όπως λέμε «καμμία σχέση»…

    @ 21 Μαρτίου 2011 6:27 μ.μ.
    --------------

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΨΑΞΙΜΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

    Ο ΙΔΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ, ΑΝΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ ΣΤΟΝ ΟΜΠΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΑΝΙΩΤΑΙΟΥΣ.
    ΦΥΛΑΚΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο καθενας λεει το κοντό και το μακρύ του και οι αθρησκοι και οι απάτρηδες τις χοντρομαλακίες τους. Αν παρουμε τη σημερινή συμπεριφορά των δήθεν αριστερων προοδευτικών με τις ιδέες που εχουν, Ελλάδα δεν θα υπήρχε. Επανασταση δεν θα γινόταν ποτέ και θα ηταν στον ιδανικό χωρο τους στην Οθωμανική αυτοκρατορία κανοντας τα μεμετάκια... Τετοια υπήρχαν σε ολες τις εποχές και σημερα ειναι οι τουρκολάγνοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΧΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΌΣ ΤΗς ΔΕΚΑΡΑΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΒΑΛΚΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕς ΤΟΥ 21 ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΒΑΛΕ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΡΩΤΗΣΕ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΑΥΤΌ ΑΠΑΝΤΗΣΕ. ΜΑ ΚΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΙΗ, ΕΤΣΙ ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΛΕΝΕ... ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΙΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΄Η Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΣΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ... ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κανεις δεν επιθυμει να ταυτισει τους Ανθρωπους με τα θρησκιολογικα.
    Οι ηρωες πατερες της εκκλησιας αν και οδευανε σε λαθος φιλοσοφικο δρομο κατα την αποψη μου θα πρεπει οντως να θεωρηθουν ηρωες εφοσον συμφωνει κι η ιστορια.
    Μετα ειναι οντως δυσκολο να χαρακτηρισει κανεις καποιον ως προδοτη ή δοσιλογο.
    Κανεις δεν νομιζω να θελει να θιξει επισης τις ιερες μορφες του χριστιανισμου ,εστω κιαν μπορει να μην συμφωνει με ορισμενες πραξεις
    που τελεσθηκαν στο ονομα του.
    Εξαλλου εμεις οι ελληνες εχουμε μεγαλη ιστορια γενοκτονιων.
    Απλα νομιζω οτι ισως θα ηταν καλυτερα να παραδεχομαστε τα λαθη μας,αν καναμε,να μαθαινουμε απαυτα και να προχωρουμε καρπουμενοι των γνωσεων αυτων.
    Ουδεις αλαθητος.
    Ολοι εχουμε δε το δικαιωμα ν΄αμφισβητουμε για να μπορουμε να πιστευουμε βαθυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ 21 Μαρτίου 2011 6:23 μ.μ.
    Κίμων το ύφος της γραφής σου μοιάζει με εκείνο του σχολιαστή Αρχέλαος.
    Καμία τυχόν συγγένεια;


    Ακάλεστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Στο 2011 είμαστε πρέπει... μερικοί να το καταλάβουν,και η απόλυτη ελευθερία του καθενός στα πιστεύω του είναι σεβαστή , έτσι όπως το πάτε όμως ,θα μας ζητήσετε και πιστοποιητικό ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ
    Δυστυχώς για σας ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ- Η ΙΕΡΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ παρήλθαν προ πολλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Για τον Ηλία.
    επειδη η ιστορία τους ανβακηρυξε ηρωες, ας τους δεχτουμε κι εμείς... Δεν είναι λογική κ. Ηλία. Θυσιάστηκε, κρεμαστηκε ο Γρηγόριος ο Ε΄ και οι Εβραίοι εσερναν τη σωρό του στους δρομους της Κωνσαντινουπολης και μετα την πεταξαν στη θάλασσα... Υπάρχει πιο φρικτός θάνατος; Μια απαντηση και για καποιους αλλους: Θελετε να μας πειτε οτι ο απαγχονισμός του πατριάρχη ηταν ... προβοκάτσια; Αφηστε κατα μερος τις κουτοπονηριές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Συγχαρητήρια στον Δεσποτόπουλο για την τόλμη του να πει αυτα που ειπε και στον Κοντογιαννιδη που τα δημοσίευσε.Στιςε μερες που ζουμε, ισως τους βαλουν την ταμπέλα του εθνικιστη και του ελληναρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανέκαθεν από την Αλωση και μετά, οι Πατριάρχες (αρχής γενομένης από τον Σχολάριο), αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν διπλωματία και το έκαναν προς όφελος του υπόδουλου χριστιανικού γένους.
    Εάν ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄καθαγιάζε την έναρξη της Επανάστασης επίσημα, αντί να την αποκηρύξει, ούτε που φαντάζεται κανείς τι θα είχε επακολουθήσει. Θα είχε πνιγεί στο αίμα όλο το απανταχού ελληνικό στοιχείο και μάλιστα για προληπτικούς λόγους. Θα είχαν εφαρμοστεί μέτρα δρακόντεια για τους εναπομείναντες, ώστε να μην τολμάνε όχι να κουνήσουν, αλλά ούτε να ψιθυρίσουν ακόμα και προσευχή χριστιανική. Κοντολογίς, η επανάσταση, θα ήταν αδύνατο να γίνει τότε, ούτε και εκατό χρόνια μετά -που λέει ο λόγος. Οσο για το Πατριαρχείο, θα το είχαν βρεί σπουδαία αφορμή να το απαξιώσουν ή και να το καταργήσουν. Οι Τούρκοι ξέρουν καλά απ΄αυτά. Γι΄αυτό ας σεβαστούμε τη μνήμη εκείνων που διαχειρίστηκαν τον ρόλο τους υπέρ ημών. Μπορεί τα μαχαίρια να τα παίρνει κανείς πολύ εύκολα, όμως η διπλωματία θέλει πολλές φορές δεκαπλάσια τόλμη και ετοιμότητα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Προς Πολυβιο το γεγονος τοι ο Κολκοτρωνης αν και αμεσα παθων ΔΕΝ καταλογιζει ευθηνες στον ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ για την αποκυρηξη του 1805 οπως και για την αντιστοιχη του 1821 υποθετω οτι οτι ειναι η καλυτερη απαντηση σε οποιον "ανακαλυπτει" οτι ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ηταν ταχα "φιλοτουρκος"
    Παντως η εκτελεση του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε! ηταν οντως η "γκαφα του αιωνα" γιατι εδειξε για ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ το πραγματικο προσωπο των τουρκων και το πως εννουσαν τον ορο ανεξιθρησκεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. 21 Μαρτίου 2011 12:22 μ.μ.
    περι Ιωαννη Φουρακη
    Για μεγαλο διαστημα ζουσε με ψυχοφαρμακα διοτι απο οδηγος σε ασανσερ και καθυστερημενη μορφωση απο αρπακτες δεν αντεξε αυτα που μπαινανε στο αδειο κρανιο του.Δεν ειχε την γραμμικη προετοιμασια ο εγκεφαλος του και σαλταρισε επιτιθεμενος σε πρωην συνεργατες του διο και καταδικαστηκε και ζητουσε συγγνωμη μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΒΓΑΙΝΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ -Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ -ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ -ΑΝΘΩΠΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΖΗΣΑΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΓΡΑΠΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ -ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ-ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΠΙΟ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ==ΑΠΟ ΤΑ 40 ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΒΓΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΑΛΛΑ ΟΧΙ -ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΗΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ -ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΩΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ =ΑΓΑΠΗΤΗ ΕΛΙΝΑ ==ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟ ΧΑΝΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ -ΕΥΤΥΧΟΣ ΟΧΙ ΟΛΟ ΑΛΛΑ ΕΝ ΜΕΡΗ --ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ =ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΟΣ ΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ-ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΑΠΤΙΣΤΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ-ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ξεχασαμε να υπογραψουμε το παραπανω σχολιο μας
    22 Μαρτίου 2011 11:53 π.μ.

    Αρχελαος, Κιμων, Πετρος, Νικος, στεργκ!

    Ευχαριστουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ ανώνυμο 12.03μμ

    Αλλο τότε, άλλο τώρα. Οι παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης για το Φανάρι, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις τωρινές συνθήκες, παρ΄όλες τις δυσκολίες τους.
    Οσο για τις πηγές που αναφέρετε, θεωρώ ότι πείθουν περισσότερο οι βασισμένες στις γραπτές μαρτυρίες εκείνων που ήταν χρονολογικά πιό κοντά στα γεγονότα.
    Για παράδειγμα, εκατό χρόνια μετά, πώς θα διηγείται κανείς στα παιδιά του το Κυπριακό; Ιδια με το πώς το έζησαν οι άμεσοι μάρτυρές του; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. //Ξεχασαμε να υπογραψουμε το παραπανω σχολιο μας
    22 Μαρτίου 2011 11:53 π.μ.
    Αρχελαος, Κιμων, Πετρος, Νικος, στεργκ!
    Ευχαριστουμε!!
    22 Μαρτίου 2011 1:22 μ.μ.//


    ΛΑΘΟΣ!!!!!!!!!!
    ΤΟ ΣΩΣΤΟ.

    Αρχελαος, Κιμων, Πετρος, Νικος, Στεργκ, Δημοκριτος, Galia, Perseas,Sapphire, Μανιατης, Αναγνωσταρας (της Πρεσβειας), Zulu, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Απευθυνομαι σε εκείνους που διαφωνουν. Καλά ρε παιδιά, δε μπορειτε να το καταπιείτε. Φωναξτε την Ρεπουση και τη Δραγωνα να σας διαφωτισουν. Η Ρεπουση σιγουρα θα πει οτι ο πατριαρχης αυτοκτόνησε πέφτοντας στα νερα του βοσπορου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΑΥΤΟΣ Ο ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΗΤΑΝ ΓΚΑΙΗ ΤΙ ΙΣΤΟΡΙΚΌΣ ΕΙΝΑΙ; ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ; ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΙΕς ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥΣ; ΜΗΠΩΣ ΤΟ ... ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ ΤΟΥ ΣΩΡΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. το θεμα δεν ειναι τι εκαναν οι παπαδες το 21 αλλα τι εκαναν το 1453. το ερωτημα δυση ή τουρκια ξαναμπενει σιγα σιγα και πολυ φοβαμαι οι οι παπαδες θα επιλεξουν παλι τα ιδια
    Γ Σεριατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ευτράπελον!

    "Γιά νά γλυκάνουμε τήν Μνήμη τους τέτοιες Ωραίες ιστορικές μέρες πού έρχονται γιά νά εορτάσουμε τό 1821 αναφέρω ένα γεγονός:
    "Αφορμή γιά ένα πείραγμα καί λίγο καυγαδάκι,μεταξύ τού Δικαίου-ΠαπαΦλέσσα καί του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη έδωσε ένα θρησκευτικό βιβλίο που διάβαζε ο "Γέρος".
    -Δικαίος:"Τά πολλά θρησκευτικά Θοδωρή αιχμαλωτίζουν τά λεύτερα μυαλά...Κρίμα !...΄Κρίμα !..."
    -Κολοκοτρώνης:"Πετάγετε απάνω...τί είπες..".αρπάζονται στά χέρια καί είδαν καί ...έπαθαν γιά νά τούς χωρίσουν.
    Έτσι είναι οι μεγάλοι μέ τά μικρά καθημερινά καί τά "μεγάλα",γιατί καί αυτοί ήταν απλοί άνθρωποι καί μάλιστα "Ποιμένες"μέ αγνοί ψυχή καί μεγάλη καρδιά.
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ!

    *Αλλά βγαίνει τό συμπέρασμα ότι κάποιοι δέν τούς υποστηρίζουν καί νά τούς δικαιώσουν μέχρι τής μέρες μας δυστυχώς!
    Γιαυτό "βάλλονται"καί
    "προσβάλλονται",από κάποιους μικρόψυχους τουρκολάγνους-προσκυνημένους,ψυχή τε καί διανοία...
    Ανάκληση,αποκήρυξη τών αφοριστικών Εγκυκλίων δέν έγινε,από τόσα Πατριαρχεία ή κάνω λάθος;
    Αυτό είναι τό συμπέρασμα;
    Ούτε καί από τήν Καθολικήν καί Αποστολικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν τής Ελλάδος;
    Άς βγεί ένας καθηγητής τής Θεολογίας Πανεπιστημίου νά μάς ενημερώσει.Τόσο δύσκολο είναι;

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΛΑΘΟΣ!!!!!!!!!!
    ΤΟ ΣΩΣΤΟ.Αρχελαος, Κιμων, Πετρος, Νικος, Στεργκ, Δημοκριτος, Galia, Perseas,Sapphire, Μανιατης, Αναγνωσταρας (της Πρεσβειας), Zulu, κλπ.
    22 Μαρτίου 2011 3:54 μ.μ.

    Καλοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και εγω που νομιζα οτι ημουνα μονος
    σε αυτον τον αχαρο κοσμο.Μου εδωσες ελπιδα οτι κατι μπορουμε πλεον να κανωμε και εμεις ,οι μειοψηφιες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πετρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. "...Ότε δέ επήλθεν η ώρα τού ν'αναχωρήση εκ τών βασιλείων ο Πατριάρχης* (1454 Γεννάδιος ο Β'),ο σουλτάνος προσέφερεν αυτώ ιδία χειρί καί παρεκάλεσεν αυτόν νά χεχθή δεκανίκιον χρυσούν διά λίθων πολυτίμων καί μαργάρων εγκεκοσμημένων απαραλλάκτως όπως έπραττον πρότερον οι βασιλείς,ως σύμβολον τής εξουσίας ήν ελάμβανεν ο αρχηγός τής πίστεως(επί τής Βυζαντινής δηλαδή αυτοκρατορίας).Έπειτα κατήλθεν μετ'αυτού μέχρι τής αυλή τών ανακτόρων,καίτοι ο Γεννάδιος ......εν τή αυλή ήτο έτοιμος ίππος εκλεκτός μετά εφιππίου...."απόσπασμα από τόν λόγο τού Κ.Παπαρρηγόπουλο."

    Αυτό έγινε ένα χρόνο μετά τήν πτώση τής Κωνσταντινουπόλεως.Καί όπως λέει καί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στήν Δημηγορία του πρός τούς μαθητής τού πρώτου Γυμνασίου Πλάκας τό 1838,οι Τούρκοι :"...έβαλαν έναν "βιτσερέ"Πατριάρχη,γιά νά μας ελέγχουν...".
    Είχαν τόν σκοπό τους οι Τούρκοι γι'αυτό καί παραχώρησαν προνόμοια,όπως τά εισοδήματα, τού κλήρου καί τού Πατριαρχείου νά είναι αφορολόγητα(είσπραξη καί τών φόρων).
    Όμως οι υπολογισμοί τού κατακτητή ανετράπησαν καί από μερικούς φωτισμένους κληρικούς καί από τούς {υπόδουλους πολίτες(λαό)}αγωνιστές αντρειωμένους ανώνυμους καί επώνυμους!
    Διότι πάντα υπάρχουν στίς μεγάλες στιγμές τού έθνους,κάποιοι πού αδιάκοπα λένε "ΟΧΙ"στούς κατακτητές καί τά όργανά τους.
    Καί γεννιέται τό ερώτημα:Τό Πατριαρχείο καί ο ελληνικός κλήρος ξεπλήρωσαν τό χρέος τους πρός τόν υπόδουλο ελληνισμό;Τό υπόδουλον Γένος;
    Η απάντηση είναι δύσκολη .Έχουμε περιπτώσεις πού μπορούμε νά πούμε"ναί"όπως:
    Γιά τόν Πατριάρχη Κύριλλο τού Λασκάρεωςκαί τών
    Κουταρή Παρθενίου τόν Β',Παρθενίου τόν Γ',Σαμουήλ,
    τού Γρηγορίου ΔικαίουΠαπαΦλέσσα,τού Αθανασίου Διάκου(Γραμμένου),τού Φιλόσοφου!!!...καί πολλών ανωνύμων τού αγώνα!
    Όμως ο κατακτητής χρησιμοποίησε πολλούς από τούς ΕΛΛΗΝΕΣ στή διαχείρηση τής εξουσίας γιά τούς δικούς τους σκοπούς,καί σέ πολλές περιπτώσεις έβλαψε τό υπόδουλον Γένος καί παρέτεινε τήν χρονικήν διάρκεια τής δυσβάσταχτης σκλαβιάς.
    Τά προνόμια τά δικά τους,έστεκαν ως φράγμα,εμπόδια στήν ανάπτυξη τού εθνικοαπελευθερωτικου
    α γ ώ ν α!
    Δέν θέλω νά πιστέψω ότι αυτή η σχέση δέν έχει σπάσει ακόμη από μερικούς μικρόψυχους(;),μέχρι τίς μέρες μας,γι'αυτό ο ελληνισμός υπέστη τά πάνδεινα μέ τούς εκτοπισμους,γενοκτονίες,τού περασμένου αιώνα,μέχρι καί τό 1974 μέ τά δεινά τών ΕλληνοΚυπρίων.....και τίς διεκδικήσεις τών Τούρκων στό Αιγαίο,Θράκη...κ.τλ.
    Πιστεύω ότι καί τώρα καί Π ά ν τ α θά αποτυγχάνουν στούς δόλιους σκοπούς καί τά ύποπτα συμφέροντά τους,όσο υπάρχει ο ελληνικός λαός,πού θά πιέζει συνεχώς καί θά παρακολουθεί μέ άγρυπνη συνείδηση γιά τό τί θά γίνεται γύρω του.
    Ο "εθνικός πυρετός"πού καίει μέσα στήν ελεύθερη καρδιά μας,θά τούς κάνει πολύ π ρ ο σ ε κ τ ι κ ο ύ ς!
    Αρκεί εμείς νά κάνουμε τό χρέος μας καί νά ε π α γ ρ υ π ν ο ύ μ ε!
    Γιατί είμαστε Έλληνες!
    Σεβόμαστε καί τούς Γονείς καί τούς ηρωικούς Προγόνους μας!
    Α Θ Ά Ν Α Τ Ο Ι ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΏΝΕΣ ΤΏΝ ΑΙΩΝΩΝ!
    Α Λ Λ Η Λ Ο Υ Χ Ί Α !

    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. «Η θρησκεία είναι η αιτία της κάθε ανοησίας και διαταραχής που μπορεί να σκεφτεί κανείς· είναι η μητέρα του φανατισμού και της διχόνοιας· είναι ο εχθρός της ανθρωπότητας.»

    http://www.youtube.com/watch?v=vMvjg6xYY98&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Λόγια μικρών ανθρώπων για μεγάλους άνδρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. "Στον άγγελο της εκκλησίας στην Έφεσο γράψε: Nα τι λέει εκείνος που κρατάει τα εφτά αστέρια στο δεξί του χέρι και περπατάει ανάμεσα στους εφτά χρυσούς λυχνοστάτες: 2Ξέρω τα έργα σου και τον κόπο σου και την υπομονή σου, κι ότι δεν μπορείς να ανεχτείς τους κακούς. Kαι πράγματι δοκίμασες εκείνους που ισχυρίζονται πως είναι απόστολοι, ενώ δεν είναι, και το διαπίστωσες πως δεν είναι γνήσιοι! 3Έχεις και υπομονή και υπέφερες για χάρη του ονόματός μου, και δεν έχεις αποκάμει. 4Έχω, όμως, να σου καταμαρτυρήσω ότι την αγάπη σου την πρώτη την άφησες. 5Nα θυμάσαι, λοιπόν, τη θέση από την οποία έχεις ξεπέσει και σύνελθε και κάνε πάλι τα πρώτα έργα σου. Γιατί διαφορετικά, αν δε μετανοήσεις, θα έρθω ξαφνικά εναντίον σου και θα μετακινήσω το λυχνοστάτη σου από τη θέση του. 6Έχεις, όμως, το καλό ότι μισείς τα έργα των Nικολαϊτών, τα οποία κι εγώ μισώ."

    Ο νοών...νοείτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.