1/3/11

21 Μαρτίου 2011: Θα γίνει το Ντιγιαρμπακίρ μια νέα Πλατεία Ταχρίρ;



Στις 21 Μαρτίου του 2010 ένα εκατομμύριο Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ για το Νεβρόζ. Το απόγευμα διαλύθηκαν και πήγαν στα σπίτια τους. Ο Ερντογάν και οι περί αυτόν ρατσιστές-ισλαμιστές αναρωτιούνται τί θα γίνει αν φέτος οι Κούρδοι παραμείνουν στο κέντρο του Νττιγιαρμπακίρ μερικές μέρες, ζητώντας τα δικαιώματά τους.

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Αν τις επόμενες μέρες δεν δημιουργηθούν συνθήκες που οδηγούν σε λύση, το Ντιγιαρμπακίρ μπορεί να μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ. Και αν μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ, δεν θα γίνει επειδή το είπα εγώ, αλλά επειδή οι Κούρδοι θέλουν να σώσουν την τιμή και την υπόληψή τους.
Του Σάββα Καλεντερίδη
Ενώ συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στον αραβικό κόσμο και ενώ, υπό την πίεση των επιθέσεων που δέχονται οι Τούρκοι από τους Άραβες της Λιβύης, που τους θεωρούν ως υπεύθυνους για την εξέγερση στη χώρα τους, στην ουσία καταρρέει το δόγμα του στρατηγικού βάθους, του πολυδιαφημισμένου -και στην Ελλάδα- υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, η κατάσταση και η ασταθής ισορροπία στο εσωτερικό της Τουρκίας  έρχεται να τεθεί σε δοκιμασία, εν όψει του εορτασμού του Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου.

Ο Κούρδος ηγέτης, που βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή του Ίμραλί, από το 1999, στη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του στις 18 Φεβρουαρίου 2011, αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την πορεία του Κουρδικού. Ένα από αυτά αφορά στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ, που αναμένεται να γίνουν σε ολόκληρη την Τουρκία στις 21 Μαρτίου, ημέρα που συμβολίζει το νέο έτος και που οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν συνδέσει με την επανάσταση και τον αγώνα τους για την πολυπόθητη Ελευθερία. Προηγούμενη δήλωση του Οτζαλάν προς τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι θα μπορούσαν κι αυτοί, όπως οι Αιγύπτιοι, να μείνουν για μερικές ημέρες στην Πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση Ερντογάν και από το τουρκικό κράτος, συζητήθηκε πολύ στην Τουρκία και ο Οτζαλάν κατηγορήθηκε ότι υποκινεί τους Κούρδους να κάνουν επανάσταση και να μετατρέψουν την Πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ σε Πλατεία Ταχρίρ. Στην επόμενη συνάντηση, αυτή της 18ης Φεβρουαρίου, ο Οτζαλάν, αφού έκανε ορισμένες αναφορές που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα, στο αν δηλαδή μετατραπεί η πλατεία Ντιγιαρμπακίρ σε πλατεία Ταρχίρ.
Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό παραθέτουμε αποσπάσματα -λόγω έλλειψης χώρου- της συνομιλίας του Άπο με τους δικηγόρους του, τα οποία μπορύν να φωτίσουν τους αναγνώστες για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική και ‘σύμμαχο’ χώρα, όσον αφορά την πορεία του Κουρδικού.
Τα συμπεράσματα δικά σας:
Να προσέξουν ο Μπαρζανί και ο Ταλαμπανί
Το πρώτο θέμα που έθιξε ο Οτζαλάν ήταν τα γεγονότα και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που αφορούσαν την επέτειο της σύλληψής του. Αναφερόμενος σ’ αυτά είπε:
“Νομίζω στις 15 Φεβρουαρίου ότι έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παντού. Στο Νότιο Κουρδιστάν, στην Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, έγιναν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία του κόμματος PÇDK (ελέγχεται από το ΡΚΚ, σ.τ.μ.). Αυτό σημαίνει ότι εκεί ο λαός στρέφεται προς εμάς. Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες που γίνονται εναντίον τού εκεί καθεστώτος, κατανοώ την αντίδραση του λαού. Αυτά θα πρέπει να τα λάβουν υπ' όψιν τους ο Μπαρζανί και ο Ταλαμπανί. Η λύση αυτών των προβλημάτων περνάει μέσα από την εξασφάλιση της Εθνικής Ενότητας. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την Εθνοσυνέλευση των Κούρδων".
Σχεδιάζεται η Γενοκτονία των Κούρδων
Όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην Τουρκία γύρω από το Κουρδικό ο Άπο είπε:
“Το ΑΚΡ σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει την ηγεμονία του στην Τουρκία...
Βγάζουν από τη μέση την παλιά φρουρά και στη θέση όλων αυτών, θα συγκροτήσουν έναν επαγγελματικό στρατό 50 χιλιάδων ανδρών. Επί πλέον θα συγκροτήσουν έναν επαγγελματικό στρατό συνόρων που θα αποτελείται από 100 χιλιάδες άτομα. Δηλαδή μιλάμε για έναν μισθοφορικό στρατό 150 χιλιάδων ανδρών. Επιπλέον λένε ότι θα δίνουν χρηματικά βραβεία σε όσους έχουν καλές επιδόσεις στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Τί είναι τρομοκρατία; Αυτό που εννοούν αυτοί ως τρομοκρατία, είναι το Κουρδικό Ζήτημα. Κάτω από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σχεδιάζουν τη Γενοκτονία των Κούρδων.
Στο παρελθόν χρησιμοποίησαν τους Γκρίζους Λύκους, τους Χιζμπουλάχ-Κόντρας, τους πληρωμένους πολιτοφύλακες, τώρα όμως θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη, που είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Γιατί είναι μια δύναμη που συγκροτείται και εξοπλίζεται με νόμιμο τρόπο. Το θέμα θα περάσει τις επόμενες ημέρες από τη βουλή. Αυτή η δύναμη των 150 χιλιάδων μισθοφόρων θα λαμβάνει πριμ για κάθε κεφάλι Κούρδου που θα φέρνει στο κράτος. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Είναι πιο επικίνδυνο και από εκείνα που διέπραξαν επί Τσιλέρ και Γκιουρές".
Δεν είπα να μετατραπεί το Ντιγιαρμπακίρ σε Κάιρο
Ο Οτζαλάν, αναφερόμενος σε σχόλια που γράφηκαν στον τουρκικό τύπο για τις δηλώσεις του που αφορούσαν τα γεγονότα της Αιγύπτου, είπε:
“Στον τουρκικό τύπο γράφονται μερικά πράγματα σε σχέση με το πρόσωπό μου. Γράφουν ότι έδωσα εντολή και είπα "μετατρέψτε το Ντιαγιαρμπακίρ σε πλατεία Ταχρίρ", ότι ξεκινάω τον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στο ΑΚΡ γράφουν για μας: "θέλουν να δημιουργήσουν χάος την προεκλογική περίοδο". Αυτά δεν είναι σωστά, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. 
Αν όμως τις επόμενες μέρες δεν δημιουργηθούν συνθήκες που οδηγούν σε λύση το Κουρδικό, το Ντιγιαρμπακίρ μπορεί να μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ. Και αν μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ, δεν θα γίνει επειδή το είπα εγώ, αλλά επειδή οι Κούρδοι θέλουν να σώσουν την τιμή και την υπόληψή τους. Αν θέλουν να το κάνουν ας το κάνουν, αν όχι, ας μην το κάνουν. Αυτό είναι κάτι που ξέρει το ίδιο το Ντιγιαρμπακίρ. Αν το θέλει, μπορεί να το πράξει με μεγάλη ευκολία. Και το KCK (υπό διωγμόν πολιτική πλατφόρμα του ΡΚΚ, σ.τ.μ.) λέει ότι είναι σε θέση να συνεχίσει τους αγώνες του. Εγώ στο παρελθόν σε ορισμένες περιπτώσεις επέκρινα τις πολεμικές κραυγές και το αντάρτικο. Όσον αφορά στα του προσεχούς Μαρτίου λέω ότι αν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από τη Δημοκρατική λύση του Κουρδικού, να μην κάνει κανείς λεονταρισμούς.  Το λέω για όλους. Ο καθένας ας κάνει αυτό που καταλαβαίνει. Όσον αφορά στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ, οι μαζικές οργανώσεις, το KCK, το BDP, το DTK, ό,τι θέλουν να κάνουν στο Ντιγιαρμπακίρ, άς το κάνουν. Εγώ δεν είμαι υπεύθυνος για να τους πω τί πρέπει να κάνουν. Να μην περιμένουν τα πάντα από μένα".
Εν αναμονή λοιπόν της 21ης Μαρτίου, για να δούμε τελικά αν θα μετατραπεί το Ντιγιαρμπακίρ σε Πλατεία Ταχρίρ.
 Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την Παρασκευή, 25-2-2011

11 σχόλια:

  1. σωστή η παρατήρηση θα το κάνουν όμως ή θα μείνουν στους δρόμους ως την δύση του ηλίου και μετά θα πουν καληνύχτα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να μη γίνει (που είναι το πιο πιθανό) το Ντιγιαρμπακίρ μια νέα πλατεία Ταχρίρ, δε λύνεται το πρόβλημα για τους Τούρκους!!! Τώρα μάλιστα που οι Κούρδοι ανακοίνωσαν τον τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός που ίσχυε από τις 13 Αυγούστου 2010!!!

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ο καθένας ας κάνει αυτό που καταλαβαίνει. Όσον αφορά στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ, οι μαζικές οργανώσεις, το KCK, το BDP, το DTK, ό,τι θέλουν να κάνουν στο Ντιγιαρμπακίρ, άς το κάνουν. Εγώ δεν είμαι υπεύθυνος για να τους πω τί πρέπει να κάνουν. Να μην περιμένουν τα πάντα από μένα".

    Προσπαθεί να βγάλει την ουρά του ο Οτσαλάν, τώρα που βλέπει ότι τα γεγονότα τον έχουν ξεπεράσει.Η συζήτηση τόσο για τις κινητοποιήσεις της 21ης Μαρτίου, όσο και για την προεκλογική περίοδο του καλοκαιριού (σ.σ. έχει τεθεί υπό συζήτηση η πρόταση να καταλάβουν οι Κούρδοι την κεντρική πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ και να μην επιτρέψουν σε κανένα πολιτικό κόμμα πλην του Κουρδικού, να πραγματοποιήσει προεκλογική εκδήλωση εκεί) προχωράει, και ο Οτσαλάν δεν μπορεί να ελέγξει τις ισορροπίες με την ίδια ευκολία όπως στο παρελθόν.Είναι γεγονός ότι οι Κούρδοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι σε θέση να δώσουν πολεμική λύση στο εθνικό πρόβλημά τους, στο κοντινό μέλλον, και για το λόγο αυτό μετατοπίζουν τον αγώνα τους από το πολεμικό στο πολιτικό πεδίο.Έχοντας επισκεφθεί το Ντιγιάρμπακιρ και τις γύρω περιοχές, εκτιμώ ότι θα υπάρξουν εξελίξεις εντός του έτους, όχι όμως στο βαθμό που επιδιώκουν οι Κούρδοι.Ο κουρδικός πληθυσμός είναι πιο συνειδητοποιημένος από ότι στο παρελθόν αλλά παράλληλα νοιώθει και πιο κουρασμένος από την εξέγερση.Εαν δεν υπάρξει πολιτική, ηθική συμπαράσταση (και) από το εξωτερικό (ΕΕ,ΗΠΑ<Ισραηλ) ο αγώνας θα ολοκληρωθεί (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση του) με μια απλή αποδοχή ορισμένων παραχωρήσεων από την Άγκυρα στο γλωσσικό ζήτημα.Είναι χρέος μας, και ειδικά εδώ στην Ελλάδα, να συντηρήσουμε στην επικαιρότητα το κουρδικό ζήτημα, ειδικότερα τώρα που η τουρκία, με την μεγαλομανία της (βλέπε δηλώσεις Ερντογάν στη Γερμανία) "μπαίνει" στο ρουθούνι της Ευρώπης.Το Κουρδιστάν (όπως και η Ελλάδα του 1821) δεν πρόκειται να απελευθερωθεί μόνο με τον ηρωικό αγώνα των ντόπιων.Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής, πρέπει να αποκτήσουν ίδιον συμφέρον (βλ. πετρέλαιο) για να ασχοληθούν εκτενέστερα με το Κουρδικό Ζήτημα.

    Θ.Ι.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.

    Προς Θ.Ι.Χ
    Αγαπητέ μου φαίνεται ότι έχεις να περάσεις πολύ καιρό από την περιοχή.
    Από την πρόσφατη επίσκεψή μου στη μεγαλύτερη γύρω περιοχή , διάβασε προσεχτικά τα παρακάτω.
    Ο Κουρδικός λαός σήμερα όχι μόνο δεν νοιώθει κουρασμένος αλλά περισσότερο από κάθε άλλη φορά νοιώθει την ανάσα της λευτεριάς που έρχεται. Σε όλες τις πόλεις το μήνυμα του ξεσηκωμού της λευτεριάς ηχεί ακόμα περισσότερο στα αυτιά τους . Σε πληροφορώ ότι είναι πανέτοιμοι και δεν είναι πλέον μόνοι τους.
    Είδες ποτέ να επεμβαίνουν ξένες δυνάμεις (φανερά) πριν από οποιαδήποτε εξέγερση;
    Έχουν δώσει το πράσινο φως. Απλά περίμενε και θα τρίβεις τα μάτια σου.
    Θα τα τρίβεις γιατί αυτοί θα ελευθερωθούν και εμείς ακόμη θα είμαστε σκλαβωμένοι.
    Άντε και καλή λευτεριά και στα δυο μέρη.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θ.Ι.Χ.
    Αν και δεν μου είναι ευχάριστο να υπερασπίζομαι τον έγκλειστο στη φυλακή του Ιμραλί Άπο, νομίζω ότι τουλάχιστον άδικο -για να μην χρησιμοποιήσω κάποια άλλη έκφραση- να λέμε πράγματα που είναι εκτός πραγματικότητας.
    Ο Οτζαλάν είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και το εδάφιο που διάλεξες για να 'τεκμηριώσεις' την άποψή σου ότι τα γεγονότα τον έχουν ξεπεράσει και βγάζει την ουράτου απ' έξω, όπως λες, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό.
    Ο Οτζαλάν μίλησε πρώτος σε προηγούμενη συνάντησή του με τους δικηγόρους του για Ταχρίρ στο Ντιγιαρμπακίρ, του την έπεσαν οι Τούρκοι και τώρα φαινομενικά παίρνει αποστάσεις, ενώ στην ουσία καλεί όλους του φορείς που κατωνομάζει να κινητοποιηθούν και να γεμίσουν την πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ με κόσμο.
    Το αναμενόμενο είναι να θορυβηθούν οι Τούρκοι και να κάνουν παζάρια μαζί του μέχρι τις 21 Μαρτίου.
    Έτσι παίζεται παιχνίδι στην περιοχή και καλό είναι να μην αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ είμαστε και θα δούμε τις εξελίξεις, για να κρίνουμε την ετοιμότητα και την ωριμότητα του Κουρδικού Λαού.Εγώ εκτιμώ ότι οι Κούρδοι έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και πλέον επιδιώκουν ριζικές αλλαγές με πιο ήπια μέσα.Κάποιοι, ακόμη και εδώ μέσα, προέβλεπαν ανένδοτη Κουρδική Ιντιφάντα αμέσος μετά την απαγόρευση του DTP.Ευτυχώς οι Κούρδοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το γενικότερο αντιεπαναστατικό-νεοταξικό διεθνές κλίμα και πλέον δεν ποντάρουν μόνο στον ένοπλο αγώνα.Μια ανερχόμενη οικονομικά Τουρκία,επιδιώκουσα το ρόλο περιφερειακής δύναμης,δεν ηττάται μόνο με διαδηλώσεις ή μόνο με 50-100 στρατιωτικά επεισόδια (κλεφτοπόλεμος) ανά έτος.Πλην της περιοχής του ασφυκτικά στρατοκρατούμενου Χακαρι, όπου ο πληθυσμός βρίσκεται όντως εδώ και καιρό σε επαναστατικό οίστρο, στις υπόλοιπες περιοχές το κλίμα είναι πολύ πιο μετριοπαθές και επικρατεί μια αναμονή αλλά και μια κρυφή προσμονή για έμπρακτη συμπαράσταση τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τους λοιπούς Κουρδικούς πληθυσμούς των γειτονικών χωρών.Για το λόγο αυτό ,καλό θα είναι να μην υπερτιμούμε τις δυνατότητες ενός λαικού κινήματος, όσο δυναμικού κι αν είναι, μέσα στις παρούσες νεοταξικές συνθήκες, παρασυρόμενοι είτε από προσωπικές συμπάθειες είτε εμπάθειες προς συγκεκριμένα πρόσωπα ή θεσμούς.Η ιστορία του Κουρδιστάν είναι γεμάτη από Ορλωφικά και προδομένες εξεγέρσεις.Χρέος μας είναι να στηρίξουμε τον Κουρδικό αγώνα, με πράξεις και έργα και όχι με ευχολόγια.Και όσοι έχουν χάσει επαφή με το σημερινό τοπικό Κουρδικό κίνημα καλά θα κάνουν να μην κρίνουν με όρους και συσχετισμούς δυνάμεων του παρελθόντος.Ο Οτσαλάν υπήρξε ο ιστορικός ηγέτης του Κουρδικού κινήματος αλλά πλέον η τύχη του κουρδικού λαού κρίνεται στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Χακαρι, στο Μπατμαν και όχι στο Ιμραλι.

    Θ.Ι.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Θ.Ι.Χ.
    Το πιάσαμε το υπονοούμενο στο 11:40 π.μ.:
    Εάν δεν βοηθήσει το ...Ισραήλ ΚΑΙ τους Κούρδους, αυτοί δεν πρόκειται να δουν την ανεξαρτησία τους.
    Όπως δεν θα υπήρχε και ...1821 εάν δεν βοηθούσαν οι Εβραίοι !!!

    Για έναν που έχει κάνει έρευνα επί τόπου (Κουρδιστάν), η επιχειρηματολογία και τα στοιχεία είναι πολύ ρηχά, όχι πάνω από το επίπεδο άλλων "αναλυτών" (Βερρύκιος, Δρούγος κ.ά.) που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους εκεί.
    Για να μη σου πω ότι ακόμα και ...εγώ, για να το παίξω αναλυτής όπως και του λόγου σου, θα έγραφα κάτι καλύτερο από το δικό σου, εάν διάβαζα 5-6 άρθρα σε περιοδικά/εφημερίδες.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και δεν ειμαι γνωστης του θεματος οπως οι προηγουμενοι,πιστευω οτι η περιοχη πρωτοπορει στα γεγονοτα του αραβικου κοσμου.
    Ωστοσο τωρα νομιζω οτι μπαινουμε σε νεα φαση.
    Διαλυση των υφισταμενων κρατων και επανασυνθεση νεων.
    Αυτο ομως θα γινει μετα απο πολυ αιμα...
    Και επειδη ο δυτικος κοσμος δεν νομιζω να εχει την θεληση να εμπλακει με ολες του τις δυναμεις,
    θα ενισχυσει τα γεγονοτα με την ανοχη του και την σιωπηρη υποστηριξη ολων των εμπλεκομενων...
    Κανεις δεν ελευθερωνεται πληρως,παρα μονο για να βρει νεο αφεντικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και τυφλός να είναι κανείς θα νιώθει ότι το κουρδικό ηφαίστειο είναι δραστήριο και δυναμώνει. Η ‘τεχνητή’ αποστασιοποίηση του Από είναι κι αυτή μέσα στο παιχνίδι. Ο εκνευρισμός της τουρκικής ηγεσίας είναι περισσότερο από εμφανείς. Η Δύση και το Ισραήλ αηδιάζουν εμφανώς με τους εξωπραγματικούς κομπασμούς των Ερντογάν και Νταβούτογλου…
    Το νέο Κουρδικό κράτος είναι γεγονός με προζύμη τις νέες κρατικές υποδομές στο Β. Ιράκ. Το Αρμπίλ, η από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικημένη πόλη σφύζει από νιάτα όπως και τα βουνά και πόλεις του ιστορικού Κουρδιστάν.
    Κούραση πάντως δεν παρατήρησε κανείς… Αυτό που κάνει τους τούρκους στρατοκράτες να χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης είναι μέσα στην τοποθέτηση του Από … μπορεί να είναι αύριο μπορεί και μεθαύριο (η εκδήλωση του αγώνα)…μπορεί στο Ντιγιάρμπακίρ μπορεί αλλού…δηλαδή η κουρδική αντίσταση δεν δείχνει στον αντίπαλο έναν συγκεκριμένο στόχο ώστε εκεί να μπορεί να συγκεντρώσει όλη την υπεροχή του.
    Ταυτόχρονα, όλοι παρατηρούν εντός κι εκτός των συνόρων της Τουρκίας ότι η κεντρική κυβέρνηση στα ενδεχόμενα γεγονότα δεν θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση κι αυτό αποτελεί και το ζητούμενο. Ι.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι δύο τελευταίοι σταθμοί (και οι μεγαλύτεροι) της κατευθυνόμενης φλόγας θα είναι η Τεχεράνη και η Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.