1/3/11

Η έννοια «Μακεδονία» έχει γεωγραφικά και όχι εθνικά χαρακτηριστικά

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24/11/1932
Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Ντεβνίκ» της ΠΓΔΜ
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ντεβνίκ» της ΠΓΔΜ παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης αναδημοσιεύει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης».
-- Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στον εθνικιστικό παροξυσμό, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα την περίοδο του 1991-1993. Διαφώνησε το 1992 με την κοινή θέση των υπόλοιπων αρχηγών των ελληνικών κομμάτων, που είχαν καταλήξει πως η Ελλάδα δε θα αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος μια χώρα που στο όνομά της περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία». Μπορείτε να μας πείτε πώς σήμερα το ΚΚΕ έχει διαμορφώσει τη θέση του για το ζήτημα και αν συμφωνεί με τη λεγόμενη «εθνική κόκκινη γραμμή», την οποία επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση;
-- Το ΚΚΕ από το 1992 επαναλαμβάνει τη θέση που με σταθερότητα έχει υποστηρίξει: Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά η ύπαρξη εγγυήσεων σ' ό,τι αφορά το απαραβίαστο και την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και τη μη ύπαρξη εδαφικών, μειονοτικών, αλυτρωτικών και άλλων διεκδικήσεων από καμιά πλευρά.

Είμαστε υπέρ της διασφάλισης των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης καλής γειτονίας, αποφυγής κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο χωρών. Από την πρώτη στιγμή, προτείναμε απευθείας συνομιλίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ιμπεριαλιστών.

Απ' αυτήν την άποψη, κι όταν υπογράφτηκε η ενδιάμεση Συμφωνία (και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποδέχτηκε πως πρέπει να βρεθεί κοινή λύση), τονίσαμε ότι, αν περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα πρέπει αυτό να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί «λαβή» για να ανακινηθούν διεκδικήσεις.

Ταυτόχρονα, το Κόμμα μας σημείωνε και τότε, όπως και τώρα, πως η περιοχή μας (Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Καύκασος, Κασπία) βρίσκεται στο επίκεντρο των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των αγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και γενικότερα των διαύλων επικοινωνίας, για τον έλεγχο των μεριδίων των αγορών.

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, που είναι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, περιπλέκει τα πράγματα και προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς. Απαιτείται, λοιπόν, ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις, για το αδυνάτισμά τους, για ανατροπή των σχεδιασμών τους, γιατί ακόμη κι αν υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα, αυτή δεν είναι ικανή από μόνη της να αποτρέψει τους κινδύνους για τους λαούς που προκύπτουν από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Επικίνδυνα παιχνίδια και αλυτρωτισμοί

-- Στην εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πήρε μέρος και αντιπροσωπεία από πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν σήμερα στη Μακεδονία. Ποια είναι η στάση σας σχετικά με το πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων που ζούνε στη χώρα μας; Γιατί τους αποκαλείτε «Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στη ΦΥΡΟΜ» και όχι Μακεδόνες;
-- Καταρχήν, κατά τη γνώμη μας, από τη στιγμή που η Μακεδονία μοιράστηκε, με τους βαλκανικούς πολέμους, κανείς δεν μπορεί να έχει το «προνόμιο» της αποκλειστικής χρήσης της έννοιας «Μακεδονία» και των παραγώγων αυτής της λέξης. Για μας, Μακεδόνας είναι κι αυτός που έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη κι αυτός που έχει γεννηθεί στα Σκόπια, κι ας μιλούν διαφορετική γλώσσα, κι ας έχουν διαφορετική εθνική συνείδηση ή και θρησκεία. Για μας η έννοια Μακεδονία έχει γεωγραφικά χαρακτηριστικά κι όχι εθνικά.

Η Μακεδονία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, όπου ζούνε διάφορα έθνη. Με βάση τη μαρξιστική αντίληψη, θεωρούμε πως το κυρίαρχο έθνος που υπάρχει στην ΠΓΔΜ δημιουργήθηκε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν συνέτρεξαν οι αναγκαίοι όροι (της κοινότητας της γλώσσας, του εδάφους, της οικονομικής ζωής, του πολιτισμού) στα πλαίσια της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σλαβόφωνοι. Ολοι είναι Ελληνες πολίτες (και αρκετοί από αυτούς είναι σλαβικής καταγωγής) και όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής διάκριση σε βάρος τους και την αντιπαλεύουμε όπου και στο βαθμό που υπάρχει. Οι σλαβόφωνοι στη χώρα μας διαχρονικά δεν είχαν ταυτόσημη εθνική συνείδηση. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, άλλοι από αυτούς πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας κι άλλοι της Βουλγαρίας. Σήμερα είναι πλέον δίγλωσσοι, σε μεγάλο βαθμό ζουν διάσπαρτοι σ' ολόκληρη τη χώρα λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, μεικτών γάμων κλπ. Δεν συντρέχουν, με άλλα λόγια, λόγοι αναγνώρισης κάποιας «μειονότητας».

Απ' την άλλη μεριά, παρατηρούμε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι στην ΠΓΔΜ - έχοντας την υποστήριξη και των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ και ΕΕ) - πρόβαλαν τα τελευταία χρόνια έντονα το ζήτημα της αναγνώρισης «μακεδονικής» εθνότητας (και αντίστοιχα αλύτρωτης «μακεδονικής» εθνικής μειονότητας, στο έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας), εδαφικών διεκδικήσεων κ.ά.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο «παιχνίδι», αφού γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι ιμπεριαλιστές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους λαούς και τις μειονότητες, αλλά μόνο για την προώθηση των ταξικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους. Το «παιχνίδι» αυτό αποκτά νέες διαστάσεις στην περιοχή μας, μετά την ΝΑΤΟική επέμβαση, την κατοχή του Κοσσόβου, καθώς και την τελευταία απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα της αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» του Κοσσόβου.

Να, γιατί λέμε πως κι οι πρώην σύντροφοί μας, αντάρτες του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που βρίσκονται στη χώρα σας, ήταν Ελληνες πολίτες, σλαβόφωνοι κι αρκετοί απ' αυτούς και σλαβικής καταγωγής. Βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά ακριβώς γιατί αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Στερήθηκαν, αδίκως, την ελληνική υπηκοότητα για την πολιτική δράση τους. Κακώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1982, εξαίρεσε αυτούς τους αγωνιστές από το νόμο για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων.

Ισχυρά συμφέροντα συγκρούονται στην περιοχή
-- Κάποτε είπατε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για να βρεθεί λύση επειδή η ηγεσία των Σκοπίων δεν συζητά καν το πρόβλημα και «έχει ισχυρή υποστήριξη». Ποιοι μας υποστηρίζουν και με τη σημερινή προοπτική υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουν ο Γκρούεφσκι και ο Παπανδρέου να κλείσουν αυτό το θέμα σύντομα;
-- Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που λέει πολλά: Η γιγαντιαία αμερικανική βάση CAMPBONDSTEEL, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από την πόλη των Σκοπίων, κι απλώνεται σ' έκταση 3.865 στρεμμάτων (φιλοξενεί χιλιάδες Αμερικανούς στρατιωτικούς μαζί με το βαρύ εξοπλισμό τους) και λέγεται πως είναι τόσο μεγάλη που διακρίνεται από τη Σελήνη με γυμνό μάτι!

Μια βάση που επεκτείνεται ταυτόχρονα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου.
Σαφώς και δεν αφορά μόνον τη φύλαξη του ενεργειακού αγωγού ΑΜΒΟ, που σχεδιαζόταν να συνδέσει το βουλγαρικό λιμάνι Burgas με το αλβανικό Vlore (Αυλώνα), όπως ορισμένοι θεωρούν. Πρόκειται για σημαντικό στρατιωτικό «εργαλείο» των ΗΠΑ στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου τους στα Βαλκάνια, στη σύγκρουση με τέτοιες ανταγωνιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που επιδιώκουν την αύξηση του ρόλου τους στην περιοχή, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. Μια στρατιωτική βάση που μας θυμίζει πως στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα (και συγκεκριμένα με βίαια) μέσα».

Γίνεται φανερό, λοιπόν, απ' τα παραπάνω ποιες είναι οι δυνάμεις που στηρίζουν τη σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως έλεγαν παλιά οι δουλοπάροικοι στη Ρωσία: «Να μας φυλάει ο Θεός, περισσότερο απ' όλα τα κακά, απ' την οργή, αλλά κι απ' την αγάπη του αφέντη». Στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, που ζούμε, τα κράτη ζούνε μέσα σε αλληλοεξαρτήσεις, οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές. Διαμορφώνουν φιλικούς «άξονες» και «αντιάξονες». Οσο δεν καταρρίπτεται όλο αυτό το πλέγμα των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων, πάντα θα υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς. Και για το λαό της χώρας σας, με ή χωρίς συμφωνία για το όνομα.

-- Οταν συζητάμε για το θέμα της ονομασίας, θυμόμαστε την άποψή σας ότι το κύριο πρόβλημα στα Βαλκάνια είναι η πολιτική των ΗΠΑ και το σχέδιό τους για την Ευρώπη. Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να μείνει ανοιχτό το θέμα της ονομασίας;
-- Βεβαίως σημαντικό ρόλο παίζουν οι ΗΠΑ, αλλά στο ζήτημα εμπλέκονται και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιδιώκουν να ενσωματώσουν πλήρως τη χώρα σας στα δικά τους σχέδια. Μια τέτοια προοπτική μόνο νέα βάρη θα προσφέρει στο λαό της χώρας σας. Παρά τα όσα υποστηρίζονται, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν καμία ασφάλεια και ευημερία στους λαούς.

Οι ΗΠΑ, όπως κι οι άλλοι ιμπεριαλιστές, δεν επιδιώκουν τη διευθέτηση των προβλημάτων προς όφελος των λαών. Ενδιαφέρονται πάντα να έχουν ρόλο «επιδιαιτησίας» ανάμεσα σε χώρες και λαούς. Αλλωστε και οι «φόρμουλες» που βλέπουμε να προτείνουν, π.χ. η λεγόμενη «διπλή ονομασία», είναι «λύσεις» για τη διατήρηση του προβλήματος και όχι για την επίλυσή του.

-- Την περίοδο που κάνατε αυτήν τη δήλωση, υπήρχε η πληροφορία ότι ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός σχεδίαζε να δώσει στα Σκόπια μια δήλωση ότι η Ελλάδα θα δεχόταν τη διπλή φόρμουλα αν η Μακεδονία αποποιούνταν τη διεκδίκηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπήρξε κάποια συζήτηση για μια τέτοια δήλωση;
-- Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, θεωρούμε πως αυτή η πρόταση περί «διπλής ονομασίας» δεν αποτελεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Αντίθετα, θα ανακυκλώσει το ζήτημα και θα δώσει «λαβή» για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για νέο γύρο εθνικιστικής όξυνσης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

11 σχόλια:

  1. "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ
    ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ

    Ο πατέρας μου πέθανε στήν εξορία
    οι δύο αδερφές μου ομόρφηναν σά Μούσες τόν άγριο θάνατο,
    μπροστά στό ίδιο απόσπασμα.
    Ο Θανασάκης,πιό μικρός μου αδελφός
    πήρε απ'τό χέρι μου τό όπλο του καί μέ τή νειότη επ'ώμου
    μέσα στίς μάχες γέρασε γιά τήν Δημοκρατία...
    Κιεμένα θά μέ ντουφεκίσουνε οι κόκκινοι/γιατ'είμαι πιό κόκκινος απ'αυτούς..."
    Νίκος Παππάς

    Συνέλληνες,αντίσταση τώρα!
    Όταν καίγεται τό σπίτι τού γείτονα πρέπει νά φοβάσαι,ότι έρχεται η σειρά σου...
    Η "κομματορκρατία"παίζει τά παιχνίδια άλλων σκοτεινών κύκλων διαχρονικά!
    Ότι είναι" πιό" έντονο σάν χρώμα,απ'τό δικό τους,δέν τούς αρέσει!Ως ιδέα !
    Η αλήθεια είναι Γνώση!
    Γι'αυτό προτείνω!
    Όλοι οι "άνεργοι"Έλληνες,νά κάνουν α π ε ρ γ ί α π ε ί ν α ς μπροστά από τό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ!
    Σκοτώνουν όσους γεννήθηκαν σέ αυτή τήν χώρα!Νέοι τής Ελλάδας,γιά τό δικό σας συμφέρον ,απεργία πείνας τώρα.Χαλάστε τους τά χρώματα...σχέδια.
    ΆΛΛΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΆ ΓΊΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΉΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!
    ΕΣΕΙΣ ΤΊ ΚΆΝΕΤΕ;
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H διαφορα μεταξυ των Ελληνων και των σλαυων ηταν παντα στον προσδιορισμο του ορου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΟΙ μεν ελληνες σαν προσδιοριστικο αιτιο προεβαλαν την ΙΣΤΟΡΙΚΗ διασταση ενω οι σλαυοι (μετα την γεννεση του πανσλαυισμου)προεβαλλαν τΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ αιτιο .Η αποδοχη εκ μερους της πολιτικης ταξης της ελλαδος της ΣΛΑΥΙΚΗΣ θεσης υπηρξε η χειροτερη δυνατη υποχωρηση που εγινε μεταπολεμικα και χρεωνετε αποκλειστικα στην κυβερνηση κ.καραμανλη.Απο το κκε δεν περιμεναμε τιποτε καλλυτερο και εχουν το ελαφρυντικο του ακαταλογιστου.Επομενο βημα φυσικα ειναι η αποδοχη μακεδονικης εθνοτητος που συνεπαγεται νομιμοποιηση σε ενα πολυεθνικο κρατος τελικο στοχο των ανθρωπων που απο το 23 με επισημη θεση(μπεναρογια)επιδιωκουν για την ευρυτερη περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικο στοχο των ανθρωπων που απο το 23 με επισημη θεση(μπεναρογια)επιδιωκουν για την ευρυτερη περιοχη.

    1 Μαρτίου 2011 9:29 π.μ.
    ------------------

    Μπεν-αρόγια:ΣΕΚΕ (πρόδρομος του ΚΚΕ)=Εβραίος.
    Θεσσαλονίκη=Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων!!!

    Δεν ξυπνάτε, ε;;;;
    Έρχεται όσον ούπω ο κουβάς με το παγωμένο νερό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΚΕ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΑΙΩΝΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι Έλληνες εκσλαβισμένοι. Αυτό ουσιαστικά λένε και οι ίδιοι.

    Η μόνη λύση για το Σκοπιανό, είναι η Ελλάδα να τους Ελληνοποιήσει, χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο κάτοικο των Σκοπίων θέλει να γίνει Έλληνας.

    Αν το κάνουμε αυτό, σε 10 χρόνια τα Σκόπια θα έχουν γίνει τμήμα της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλύτερα να κάνουμε ΤΩΡΑ μέρος της Ελλάδας τα Σκόπια και οι σκοπιανοί ας περιμένουν και δύο-τρία χρόνια να γίνουν Έλληνες...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα σκόπια είναι εκτός της ιστορικής και γεωγραφικής Μακεδονίας που διεκδικούμε.Η Αλέκα μας τα μπερδεύει αλλά δεν βαριέσαι.Από το 1926 το κκε την ιδια προδοτική τακτική ακολουθεί. Δημοκρατικός στρατός και τα μυαλά στα κάγκελα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Καλύτερα να κάνουμε ΤΩΡΑ μέρος της Ελλάδας τα Σκόπια και οι σκοπιανοί ας περιμένουν και δύο-τρία χρόνια να γίνουν Έλληνες..."

    Είναι εφικτό και θεμιτό να καταλάβουμε στρατιωτικά τα Σκόπια; Και τι θα γίνει μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι θεμιτό αφού δεν θα γίνει με το ζόρι.
    Εάν η Ελλάδα έκανε μια ανοιχτή πρόταση/πρόσκληση στους πολίτες αυτής της χώρας, να πάρουν το ...χωράφι τους και να ενωθούν με την Ελλάδα, από την αντίδρασή τους θα βλέπαμε εάν είναι και εφικτό...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Ελληνική μειονότητα του φυρομ απαριθμεί γύρω στους 200.000 Ελληνες.
    ΟΙ λοιποί είναι γύφτοι, αλβανοί και σλαβοβούλγαροι αυτούς πως θα τους κάνουμε Ελληνες; ΟΙ αρχαίοι Ελληνες δεν είχαν καμμιά αμφιβολία για το έθνος τους. Εμείς γιατί είμστε τόσο μπερδεμένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
    http://politicsgr.com/forum/showthread.php?t=447


    «Μακεδονικό» και Μικρασιατική καταστροφή είχαν Χορηγό! (Σ. Χατζάρας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.