15/3/11

Έλληνας υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό-διακρίθηκε στα Δαρδανέλια-οι Τούρκοι ξήλωσαν τον τάφο του

Είναι μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι. Μια προσωπική ιστορία που δυστυχώς χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Στοιχεία πολλά δεν διαθέτουμε. Για τον πρωταγωνιστή ξέρουμε μόνο ότι το όνομα του ήταν Δημητρογιάννης και η καταγωγή του από την Θεσσαλονίκη. Άλλο στοιχείο που διαθέτουμε είναι το όνομα του πατρός του. Γιωργάκης Δημητρογιάννης.
Ο Δημητρογιάννης, ο ήρωας της ιστορίας μας, γεννήθηκε κοντά στο 1895 στην Θεσσαλονίκη, στον Ελληνικό μαχαλά. Οι γονείς του ήταν Έλληνες χριστιανοί. Ο πατέρας του, φαρμακοποιός και σχετικά ευκατάστατος, βοήθησε τον Δημητρογιάννη να σπουδάσει ιατρός. Γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε στην πόλη και όλοι γνώριζαν το νέο παλικάρι που πολλές φορές βοηθούσε τους Έλληνες αμισθί. Κάποια στιγμή όμως έπρεπε να υπηρετήσει τη θητεία του.
Η Θεσσαλονίκη, όπως και ολόκληρη η Μακεδονία πριν τους βαλκανικούς πολέμους, ήταν έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όμως ο “Μεγάλος Ασθενής” έπνεε τα λοίσθια. Ο Δημητρογιάννης προσπάθησε να κατέβει στην ελεύθερη Ελλάδα και να μην υπηρετήσει στο στρατό του Σουλτάνου. Δεν τα κατάφερε. Κάπου μετά το Λιτόχωρο στην Πιερία, ανάμεσα σε κάτι βάλτους, Τούρκοι στρατιώτες των συνέλαβαν και τον έστειλαν πίσω στο κέντρο κατάταξης στη Θεσσαλονίκη.
Ο Δημητρογιάννης υπηρέτησε στον στρατό του Σουλτάνου σαν αξιωματικός – Ιατρός.
Όταν ξέσπασαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, φυσικά και δεν του ήρθε μετάθεση για το μέτωπο. Οι Τούρκοι γνώριζαν πολύ καλά, ότι χιλιάδες από τους υπηρετούντες στο στρατό τους, ήταν Έλληνες, ή Βούλγαροι, ή Σέρβοι και φρόντισαν να τους απομακρύνουν από το μέτωπο των Βαλκανίων για πολλούς λόγους.
Ο Δημητρογιάννης δεν ευτύχησε να δει τον Ελληνικό Στρατό να μπαίνει μετά από διαταγή του Βενιζέλου και να απελευθερώνει την πόλη που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Τη Θεσσαλονίκη. Ήταν τότε σε κάποιο στρατόπεδο στο Μπαιμπούρτ, στα ανατολικά σύνορα. Το τέλος των Βαλκανικών τον βρίσκει στην Κωνσταντινούπολη. “Ο Ρωμιός γιατρός”, έτσι τον φώναζαν Έλληνες και Τούρκοι και ο Δημητρογιάννης προσέφερε συχνά αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. Δεν κοίταζε εθνικότητα, κοίταζε τον άνθρωπο.
Το 1914, ξέσπασε ο Πρώτος παγκόσμιος. Νέα μετάθεση για τον Ρωμιό. Αυτή τη φορά στο Δυτικό μέτωπο. Για άλλη μια φορά ο Δημητρογιάννης δεν κατάφερε να υπηρετήσει στο στρατό της πατρίδας του.
Δαρδανέλια – Καλλίπολη : Οι Άγγλοι και οι Αυστραλοί επιχειρούν να καταλάβουν τα στενά και να πλευροκοπήσουν την Κωνσταντινούπολη, για να αναγκάσουν τον Σουλτάνο να παραδοθεί, ή τουλάχιστον να φύγει από το πλευρό των Γερμανών.
Καταστροφή. Εκατόμβη νεκρών και από τις δυο πλευρές. Οι μάχες αδυσώπητες. Χαρακώματα...Ένας άλλος Θεσσαλονικιός, αξιωματικός του Οθωμανικού στρατού, πολεμάει στα στενά. Το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ . Μετέπειτα οι Τούρκοι θα τον ονομάσουν Ατατούρκ. Ο Δημητρογιάννης πολεμάει κάποια χιλιόμετρα βορειότερα. Οι νεκροί είναι εκατοντάδες και οι τραυματίες χιλιάδες. Δεν προλαβαίνει να χειρουργεί. Προσπαθεί να σώσει ζωές. Τιμάει τον όρκο του Ιπποκράτη. Δεν ξεχνά ότι είναι Ρωμιός αλλά είναι και γιατρός... Δεν ξεχνάει επίσης τον βασικό του στόχο. Να τελειώσει ο πόλεμος και να βρει ένα τρόπο να γυρίσει στην Ελληνική Θεσσαλονίκη.
Μια βόμβα από τα κανόνια ενός Αγγλικού πλοίου θα διαγράψει τη τροχιά της και θα χτυπήσει απευθείας το πρόχειρο χειρουργείο εκστρατείας. Ο Θεσσαλονικιός ιατρός θα αφήσει την τελευταία του πνοή την ώρα που έσωζε ζωές... Οι Τούρκοι σε αναγνώριση των υπηρεσιών του έβαλαν στο σημείο που τον βρήκε ο θάνατος μια πλάκα με το όνομα του...Μπερδεψαν βέβαια το όνομα όταν το χάρασαν στην πλάκα και από Δημητρογιάννη, το έγραψαν Δημητρογιάτη...
Χρόνια μετά την έβγαλαν. Δεν ήθελαν κάποιος Έλληνας, κάποιος Ρωμιός να θεωρείται ήρωας στους πολέμους τους. Μέχρι το 2009 υπήρχε ο τάφος του στα Δαρδανέλια, τότε οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου αποφάσισαν να βγάλουν την ταφόπλακα με το όνομα του με την δικαιολογία ότι " ένα πρόσωπο με το όνομα Δημητρογιάννης δεν υπηρέτησε ποτέ στον Οθωμανικό Στρατό"!
Στο χθεσινό της φύλο η ΧΟΥΡΙΕΤ, στην πρώτη σελίδα μάλιστα παρουσιάζει την ιστορία του Έλληνα, του Ρωμιού Δημητρογιάννη. Το ρεπορτάζ τελειώνει με την εξής ερώτηση: “Γιατί βγάλατε την ταφόπλακα; Μήπως το κάνατε επειδή ήταν Ρωμιός ;” 
Το Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού, έψαξε τα αρχεία του. Τελικά βρήκε ότι πράγματι υπήρχε Δημητρογιάννης που υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό σαν ιατρός. Βρήκε επίσης ότι πράγματι πολέμησε και στο Ανατολικό μέτωπο στην περιοχή του Μπαιμπούρτ το 1915. Ένα χρόνο αργότερα ο Δημητρογιάννης, στρατιωτικός ιατρός, Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη θα σκοτωθεί. Τσανάκαλε 1916..
http://www.onalert.gr.

17 σχόλια:

  1. Ο "προσκυνημένος"είναι ο χειρότερος εχθρός τού ελληνισμού!
    Πάρτε παράδειγμα τούς δικούς μας δήθεν... τούς παλιανθρώπους τούς σοράκηδες καί κάτι "εκκλησιαστές"δήθεν ελληναράδες,πού όλο ευχές σέ ξένους αναφέρουν...κάτι μικρούς "Κιουτσού"Ευ- Ρεμουλάκηδες Αρά- Σένιους...."τσεκούρι καί φωτιά στούς προσκυνημένους"Έλληνες!τάχα μου καί δήθεν μου...ΤΆΔΕ ΈΦΗ :ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τίποτα άλλο για τον Δημητρογιάννη. Δεν μου πολυαρέσει η ιστορία αυτή.

    Μια μόνο παρατήρηση για τις ημερομηνίες που μάλλον είναι λανθασμένες.

    Γεννηθείς το 1895 (;) σπούδασε ιατρική και επιστρατεύτηκε σε ηλικία 17 ετών ως στρατιωτικός ιατρός στους Βαλκανικούς του 1912-13 και το 1914 στον Πρώτο παγκόσμιο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απελλή, ε βέβαια, γιατί να σ'αρέσει αυτή η ιστορία; Δεν ταιριάζει στην ιστορία δημοτικού που έχουμε μάθει και στην οποία έχουμε μείνει πολλοί από μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω συμφωνώ με την κ Ρεπούση
    15 Μαρτίου 2011 2:31 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χιλιάδες Έλληνες υπηρέτησαν αναγκαστικά στον Οθωμανικό στρατό,δε σημαίνει ότι ήταν "προσκυνημένοι".

    Οσο για τις ημερομηνίες,ίσως είναι λάθος η γέννηση. 'Η ήταν απλά νοσοκόμος και όχι γιατρός.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν η ιστορία είναι έτσι δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στην συμπεριφορά του Έλληνα αυτού. Ο άνθρωπος επιστρατεύτηκε με το ζόρι και δούλεψε σαν γιατρός . Κακώς ξήλωσαν τον τάφο του. Το γεγονός θα έπρεπε να αξιοποιηθεί από την κυβέρνησή μας (αν δεν ήταν ξεφτιλισμένη) για να αναδειχθεί το προαιώνιο ρατσιστικό μίσος των κατακτητών τουρκομογγόλων ενάντια σε κάθε τι ανθρώπινο-Ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσφυγομάνα η Θεσσαλονίκη αλλά και πολλές λέρες πχ Κεμάλ απο την πόλη αυτή κατάγονται.Τελικά η πόλη που εξέθρεψε τους Νεότουρκους(Τώρα ποιοί ήταν στην πράξη οι Νεότουρκοι είναι ζήτημα τεράστιο) υποδέχτηκε και τα θύματα τους.
    Ήταν Τούρκοι πράγματι Ή ΝΤΟΝΜΈΔΕΣ;ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ; ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΚΑΡΑΣΣΟ;
    ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ.ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΟΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπηρετησα ως εφεδρος Λοχιας Καταδρομεας στο 505 Τ.Π.με την 91'Γ εσσο.Κι εγω οταν εμαθα οτι ο παπους μου Ελληνας Ποντιακης καταγωγης,πολεμησε με τους Τουρκους στα Δαρδανελια,η Αληθεια ειναι οτι πηραχτηκα αρκετα,αλλα το θεμα ειναι οτι επερναν στον στρατο τους περισσοτερους αν οχι ολους..Δυστυχως αυτη ειναι η αληθεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρτο αυγο και κουρεφτο...
    Ο δημητρογιαννης πεθανε σαν ελληνας ιατρος στον τουρκικο στρατο(αν ειναι αληθεια).
    Που βλεπει κανεις τον ηρωισμο;
    Πετσοκοβε ακρωτηριασμενα χερια και ποδια αδιακριτως, αν ηταν οντως ιατρος αλλα και χασαπης ναταν το ιδιο κανει.
    Τι λεφτα να παρει κιαπο ποιον; Απτον φανταρο ;
    Τι δουλεια του εκανε...ηθελε δεν ηθελε...
    Παρτο το αυγο και κουρεφτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χιλιάδες Έλληνες υπηρέτησαν αναγκαστικά στον Οθωμανικό στρατό,δε σημαίνει ότι ήταν "προσκυνημένοι".


    Πυροβολητής

    15 Μαρτίου 2011 3:43 μ.μ.
    --------------


    -------------------------

    Πυροβολητή,

    Στην "εχθρική" του πλευρά (την Ελληνική δηλαδή), οι γιατροί ήταν πολύ πιο λίγοι και πολύ πιο αναγκαίοι!!

    ---------------------------

    Δεν ταιριάζει στην ιστορία δημοτικού που έχουμε μάθει και στην οποία έχουμε μείνει πολλοί από μας....

    15 Μαρτίου 2011 2:31 μ.μ.
    ----------------------------

    Αγαπητέ-ή,

    Δεν μου έκανε καμιά έκπληξη. Ούτε ο πρώτος ήταν-είναι που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον εχθρό από ανάγκη και φόβο ή ακόμη και από ιδιοτέλεια. Από τα αρχαία χρόνια ισχύει αυτή η πρακτική.
    Δεν μου είναι λοιπόν μη αποδεκτό το περιστατικό, επειδή μου ήταν άγνωστο.
    Απλά το κατανοώ, χωρίς να το συμμερίζομαι.
    Μη εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΊ ΦΩΤΙΆ ΣΤΟΎΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ"ΤΟΠΕ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ ΓΙΆ ΤΟΎΣ ΛΙΠΟΨΥΧΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΎ ΌΤΑΝ ΉΛΘΕ Ο ΙΜΠΡΑΗΜ(ΑΒΡΑΑΜ)ΠΑΣΑΣ ΤΉΣ ΑΙΓΎΠΤΟΥ ΚΑΊ ΠΉΓΑΝΕ ΚΑΊ ΤΌΝ ΠΡΟΣΚΥΝΆΓΑΝΕ!

    Τήν 12.2.1825 μέ ισχυρό στρατο απεβιβάσθη ο Ιμπραήμ ανενόχλητος στήν Μεθώνη καί κατέλαβε τούς λιμένες:Μεθώνης,Κορώνης καί Ναβαρίνου (Πύλου)καί ακολούθως κατέλαβε τήν Τριπολιτσά,ενώ ο Τουρκικός στρατός κατείχε τήν Πάτρα.Τόν Νοέμβριο μήνα τού 1825 μέ τμήμα τού στρατού του πήγε στό Μεσολόγγι νά βοηθήσει τόν ΚΙΟΥΤΑΧΗ Πασά στήν κατάληψη τής πόλεως αυτής.Τήν 10.4.1825 (Κυριακή τών Βαίων κατελήφθη τό Μεσολόγγι καί ο Ιμπραήμ επέστρεψε στήν Πελοπόννησο.Προσπάθησε νά καταλάβει τήν Μάνη,τήν Κορινθία,κ.λπ.χωρίς επιτυχία.Πραγματοποιούσε εξορμήσεις από τρία κέντρα (Πάτρα,Τριπολιτσά,καί Μεθώνη)αλλά δέν κατώρθωσε νά καταλάβει κάποιο στρατηγικό σημείο καί νά εδραιώσει τήν κατοχή του.Παντού τού έκαναν καταδρομικές ιδίως νυκτερινές επιθέσεις καί όλο καί λιγόστευαν τά στρατεύματά του.
    Ότι δέν κατάφερε μέ τά όπλα προσπάθησε νά τό πετύχει μέ τήν εξαγορά συνειδήσεων.Μέ απειλές,ταξίματα,χρήματα,αξιώματα,παραχώρηση γαιών,άρχισε νά εξισλαμίζει* τούς Έλληνικούς πληθυσμούς τής Πελοποννήσου μέ ιδιαίτερη ένταση καί επιτυχία κατά τό έτος 1827.(*Παλαιά μέθοδος τών Τούρκων μέχρι τίς μέρες μας!).
    Οι Έλληνες αποκαλούσαν τόν εξισλαμισμό "ΜΟΛΕΜΑ"πού σημαίνει:επικίνδυνη μόλυνση,αφόρμηισμα,όμπυασμα πληγής,τραύματος.
    Ο Ιμπραήμ,κατά τήν αφήγηση τού ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ :"Έβαλε τόν ΝΕΝΕΚΟ μπροστά νά κάνει νά προσκυνήσουν καί προσκύνησαν τά δύο μέρη (2/3)τών Καλαβρύτων καί η Πάτρα όλη καί μέρη τής Βοστίτσας(Αιγίου).
    Επίσης προσκύνησαν καί οι κάτοικοι μεγάλου μέρους τής Ηλείας.
    Ηταν καλοκαίρι τού 1827 ,ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ,ως Γενικός Αρχηγός τών Πελοποννησιακών αρμάτων,ευρέθη σέ απόγνωση καί τότε είπε στούς αξιωματικούς του τήν ιστορική φράση:"Φωτιά καί τσεκούρι στούς προσκυνημένους"(Έλληνες).
    Καί συνεχίζει:"Έστειλεν ο Μπραίμης καταπατητάδες νά ιδή πού είμαι καί τί ασκέρι έχω,καί έδωσε ενός ρωμιού(εννοεί προσκυνημένου) 300 μπαρμπούτια(χρήματα)διά νά μάθη πού είμαι νά μου ρηχθή επάνω καί εγώ τόν έπιασα(τόν προδότη)καί έστειλα εις τήν δημοσιά καί τόν εκρέμασα μέ ένα χαρί πού έλεγε τό φταίξιμό του "προδότης τού έθνους".
    Οι αξιωματικοί τού Ιμπραήμ ,μέ απειλές καί εκβιαστικό τρόπο,μοίραζαν προσκυνοχάρτια στούς Ελληνικούς πληθυσμούς καί τά Ελληνικά στατεύματα τά συγκέντρωναν μέ διαταγή τού Γενικού Αρχηγού Θ.Κ.καί τούς χορηγούσαν Ελληνικά συγχωροχάρτια.
    Νά ένας τύπος προσκυνόχαρτου:
    "Επειδή καί τό χωρίον.......επαρουσιάσθη εις τό ύψος μας καί εζήτησε νά προσκυνήση,διά τούτο τούς εδόθη τό παρόν μπουγιουρδί διά φύλαξιν τής ζωής των,τής τιμής των καί πράγματα,νά κάθωνται εις τά χωριά τους άφοροι,νά δουλεύουν τήν δουλειάν τους χωρίς να φοβούνται τίποτε καί όταν ήθελε σάς πειράξει τινας έχωμεν τήν είδησίν σας χωρίς άλλο".
    "Δίδεται το ημέτερον υψηλόν μπουγιουρδί εις χείρας τού Στάθη Μανολοπούλου,επειδή ως μέ τό νά ευρέθη εύλογον από τους δημογέροντας μικρούς καίμεγάλους τού Βιλαετιού τους Πύργου καί από τών υποχωρίων τους....."αυτά τά μπουγιουρδιά τού ΑΧΜΕΤ Πασά....."

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Πρός τήν Σεβαστήν Βουλήν τής Ελλάδας.
    "Έλειψα από τού ν'αναφέρωμαι κατ'ευθείαν πρός τ΄ν εθνικήν Βουλήν,ακολουθών τούτο συχνάκις πρός τόν Αρχιστράτηγον διά τού οποίου είμαι βέβαιος,ότι επληροφορήθη η Βουλή,ό.τι ηδυνήθημεν νά πράξωμεν απρόβλεπτος από όλα.Αφού διέθεσα τό κατά τήν Αγίαν Ειρήνην στρατόπεδον συνθεμένον από τούς στρατ,Πλαπούταν,Πετμεζαίους,Μελετοπουλον,Απόστολον Κολοκοτρώνην καί Κορινθίους,καί άφησα επί κεφαλής αυτού τόν πρώτον,καί αφου συνεκέντρωσα τό κατά Άγιον Βλάσην συνθεμένον από τούς στρατ,Σισίνην,Παπασταθόπουλον καί Κουμανιώτην,καί τόν υιόν μου Γεναίον καί άφησα τόν ύστερον επί κεφαλής των,διατάξας τά εικότα,δι'όσα αφορώσι τήν τών όσοι εισέτι μένουν εις τήν υποταγήν επανακάλεσιν εις τά χρέη τής Πατρίδος καί τής θρησκείας,απέρχομαι εις τά κατά
    Δερβένια στρατόπεδον τού Νικηταρά*(τά στενά περάσματα από τό λεκανοπέδιο Μεγαλοπόλεως πρός Μεσσηνία,σημερινό χωρίον Δερβένι,Σούλι,Χειράδες,Ισαρι..),διά νά αυξήσω αυτό,καί διά νά προχωρήσω,ει δυνατόν καί έως τά Μεσσηνιακά φρούρια,καί θέλει παρακινήσω όλους νά κινηθώσιν εις τά όπλα,τό οποίον απαιτείται από τήν κρισιμώτάτην τής Πατρίδος περίστασιν,αλλ'εν τούτω θεωρώ μέ λύπην μου,ότι ημέρα παρ'ημέραν επαυξάνει η ανάγκη τών τροφών,καί εάν η Κυβέρνησις δέν λάβη πρόνοιαν δέν θελει δυνηθώμεν ν'αντισταθώμεν επί πολύ εις αυτήν τήν ανάγκην"
    ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΣΤΟ Β'ΜΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. έκ συνεχείας

    "Καί επειδή σχεδόν εξωδεύθη η αναλογία τών γεννημάτων,τήν οποίαν η επί τής εισπράξεως τών εθνικών προσόδων των Καλαβρύτων επιτροπή έκαμεν εις Καλάβρυτα,διέταξα νά οικονομούνται τού λοιπού τότε κατά τήν Αγίαν Ειρήνην,καί τόν Αγιον Βλάσην στρατόπεδον από τήν Βοστίτζαν,Πάτραν,Γαστούνην,Καρύταιναν,καί Λιβάρτζι,Αλλ'εκείνο τό κατά τήν Μεσσηνίαν δέν ηξεύρω πώς καί πόθεν,μ'όλα ταύτα θέλει μεταχειρισθώ όλας τάς δυνάμεις μου όχι μόνον νά μή τό αφήσω νά πάθη,αλλά καί νά τό υποστηρίξω,καθώς απεδειχθη πραγματικώς η εκ τής διατηρήσεώς του ωφέλεια αφ'όσην ο άξιος στρατηγ.Νικήτας* έκαμε μεγαλωτάτην πρός τόν εχθρόν βλάβην πρό ολίγου.Εν τούτω εσωκλείω εν τή παρούση μου έ γ γ ρ α φ α τά οποία έλαβον εκ τών χωρίων από τά οποία ήσαν όσοι επρόσφεραν υ π ο τ α γ ήν
    εις τόν Ιμπραήμ,από αριθ.1 έως 10 τών χωρίων:Πετζάκους,Μαζαράκι,Κουνινάς,Παρασκευής,Κακού χωρίου,Βοστίτζης,Κυριτζοβας,καί Σταμάτη Μποντιώτη,διά νά τά περιεργασθή η Β Ο Υ Λ Η,καί διά νά χ ρ η σ ι μ ε ύ σ ω σ ι χρείας δοθείσης.Θέλει φροντίσω νά στείλω μέ ακόλουθόν μου καί όσα άλλα λάβω.Διότι είμαι εύελπις,ότι η παρουσία του Γενναίου εις εκείνα τά μέρη δια τάς προσωπικάς σχέσεις μετα τού Νενέκου καίλοιπών,θέλει συντελέσει τά μέγιστα."
    11 Αυγούστου 1827

    μένω ευσεβάστως
    ο Γενικός Αρχηγός
    Θ.Κολοκοτρώνης".

    *Νικήτας,"ο Νικηταράς" ο Σταματελόπουλος.Είχε τό στρατόπεδό του στά στενά περάσματα ,(περίπου τέσσερες χιλιάδεςστά Δερβένια),καί ο Ιμπραήμ δέν κατάφερε νά διαβή,παρά παράκαμψε καί πήγε από τήν Δραμπάλα Ταυγέτου,όπου έγινε φοβερή μάχη τριήμερη!Αλλά καί στά Δερβένια έδωσε μάχη ο Νικηταράς μέ τήν εμπροσθοφυλακή τόυ Ιμπραήμ,όπως αναφερει σέ μιά επιστολήν του προσ τον Κολοκοτρώνη,βάσταξε περίπου τρείς ώρες καί έπεσαν περί τους τριακοσίους Αιγυπτίους....
    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. και ο προ παππος ηταν απο την ατταλεια και πολεμησε στον πρωτο παγκοσμιο πολεμο σε τουρκικο στρατο μαζι με αλλους ελληνες καιμαλιστα τους επιασαν οι αγγλοι αιχμαλωτους αλλα οταν τους ρωτησαν γιατι πολεμανε αφου ηταν ελληνες...? γ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι περισσότεροι γιατροί του Οθωμανικού στρατού ήταν Έλληνες και Αρμένιοι καθώς οι πιο μορφωμένοι οθωμανοί υπήκοοι προέρχονταν από αυτές τις εθνότητες. Οι Τούρκοι ιατροί πρέπει να αποτελούσαν σχετική μειοψηφία. Λαμβάνοντας υπόψιν πως στην πλάκα αναγράφεται πως ο Δημητρογιάννης έφερε το βαθμό του λοχαγού, αποκλείεται να υπηρέτησε ως απλός νοσοκόμος όπως και να γεννήθηκε το 1895.
    Θεωρώ τουλάχιστον άδικο να μην γνωρίζουμε τους λόγους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπηρέτησε ο Δημητρογιάννης και να τον παρουσιάζουμε ως προσκυνημένο με τόση ευκολία.

    Π. Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δηλαδη ελληνες ξαναπολεμαγαν ελληνες...
    Τι ειχες γιαννη τι ειχα παντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτα υφισταται οποιος υπηρετει τη ΛΑΘΟΣ πλευρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.