31/3/11

Μουράτ Καραγιλάν: Κούρδοι της Συρίας, ενωθείτε και ετοιμαστείτε!


Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK (Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν) και εκ των ηγετών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Μουράτ Καραγιλάν, κάλεσε τους Κούρδους της Συρίας να ενωθούν και να είναι έτοιμοι για μελλοντικές αλλαγές, ενώ ζήτησε να παραμείνουν ανοικτοί σε διάλογο με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.


Ο Μουράτ Καραγιλάν κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Συρίας να διαπραγματευτεί με τους Κούρδους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να κηρύξει αμέσως δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Είναι πολύ πιθανό ότι οι διαμαρτυρίες θα εξαπλωθούν σε όλη τη Συρία, προειδοποίησε ο Καραγιλάν: «Εάν οι Κούρδοι εξεγερθούν, θα είναι πολύ ισχυρότερη από την εξέγερση της αραβικής κοινότητας της χώρας. Αλλά οι Κούρδοι δεν θέλουν τον πόλεμο και την αστάθεια. Θέλουν την ελευθερία και μια δημοκρατική χώρα. Η Συρία πρέπει να αναγνωρίσει την κουρδική ταυτότητα και να απαντήσει στα πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά αιτήματά τους».

 Με την απαίτηση για μια «δημοκρατική αυτονομία» των Κούρδων, ο Καραγιλάν καλεί τους Κούρδους της Συρίας να παραμείνουν ανοικτοί στο διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να μπορούν να έχουν τον τελευταίο λόγο για συμμετοχή στο κίνημα διαμαρτυρίας.  
Ζητώντας από τους Κούρδους να ενωθούν και να είναι έτοιμοι, ο Καραγιλάν προβλέπει ότι θα υπάρξουν αλλαγές και ότι οι Κούρδοι θα είναι επιτέλους ελεύθεροι.
Οι Κούρδοι, των οποίων ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι περίπου το 10% του συριακού πληθυσμού είναι θύματα σοβαρών διακρίσεων που βασίζονται στη ταυτότητά τους, μεταξύ άλλων σε περιορισμούς στη χρήση της γλώσσας τους στα σχολεία και στην έκφραση του πολιτισμού τους.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τοπικές πηγές, το καθεστώς Μπάαθ, το κυβερνών κόμμα για σχεδόν μισό αιώνα, υποχρέωσε τους δημόσιους υπάλληλους, μαθητές και φοιτητές να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της 29ης Μαρτίου σε όλη τη χώρα για την υποστήριξη του Άσαντ.

Στη αλ –Ασάκα, μια κουρδική πόλη στη βορειοανατολική Συρία, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να υψώσουν ψηλά πορτρέτα του Άσαντ και σημαίες της Συρίας. Παρόμοια εκδήλωση έγινε και στη αλ -Καμισλι, άλλη κουρδική πόλη. Ένοπλοι υποστηρικτές του καθεστώτος πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό του πληθυσμού.

Το συριακό καθεστώς θα διοργανώσει την 1η Απριλίου εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις μετά από δύο εβδομάδες πρωτοφανών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μίλησε χτες Τετάρτη ενώπιον του κοινοβούλιου.   
Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως έργο «συνωμοτών», δεν εξάγγειλε ούτε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ούτε καμία άλλη παραχώρηση κατά το πρώτο λόγο του από την έναρξη των διαμαρτυριών.

MEDIAPART                         31.03.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.