4/3/11

Ποιο είναι το χρέος της Ελλάδας;

 Ελίνα Γαληνού
Όταν ο απλός πολίτης λαμβάνει μια «πανταχούσα» από την Εφορία ή άλλη δημόσια υπηρεσία, είτε διαπραγματεύεται την οφειλή και τον τρόπο πληρωμής της, ή προσφεύγει στα Δικαστήρια ενώ καταβάλει μόνο το 20% της απαιτηθείσας οφειλής προκαταβολικά.

Και αυτός ο απλός Ελληνας πολίτης που στραγγαλίστηκε από σκληρά μέτρα τα οποία όπως η τρόικα και η ίδια η κυβέρνηση δηλώνουν ότι αποδεικνύονται «αναποτελεσματικά», αρχίζει σήμερα ν΄αναρωτιέται το αυτονόητο «Μας έχουν πεί ότι έχουμε ένα τεράστιο Χ χρέος. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι χρωστάμε πράγματι τόσα και πρέπει να τα πληρώσουμε;»
Είναι ευνόητο ότι αυτό το χρέος για να πληρωθεί, θα πρέπει να χρεωθούν και τα τρισέγγονά μας ή να ξεπουλήσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, ακόμα και τις πέτρες αυτής της χώρας. Και πάλι, αμφίβολο αν θα ξεπληρωθεί ακόμα και έτσι, αφού ο χρόνος που περνάει με την ύφεση να βαθαίνει, δουλεύει υπέρ του χρέους και ..του δικού μας καταποντισμού. Η κυβέρνηση έναν σχεδόν χρόνο μετά την εισαγωγή μας στο Μνημόνιο, παρ΄όλες τις βεβαιώσεις που σκορπίζει απλόχερα μέσα και έξω από τη χώρα ότι θα ξεπληρώσουμε μέχρι την τελευταία δεκάρα, μάλλον δεν έχει σχέδιο εξόδου από το αδιέξοδο. Κατά πολλούς, ούτε η ίδια πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που επιβάλλει, ενώ κατ΄άλλους, ίσως το σχέδιό της να μην είναι αυτό που ευαγγελίζεται… Ετσι και αλλιώς όμως, η ουσία του προβλήματος παραμένει και μας απειλεί. Η Ελλάδα με τέτοιο βάρος στους ώμους της, σίγουρα θα λυγίσει και θα καταστραφεί. Είναι αδύνατο να τα βγάλει πέρα…
Ο προβληματισμός για το πραγματικό ύψος του χρέους που σαφώς παραπέμπει στην επαναδιαπραγμάτευσή του, άρχισε να ακούγεται όλο και συχνότερα και να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη. Όμως η πλευρά της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, εμφανίζονται σφόδρα αντίθετοι σε μια τέτοια κίνηση. «Είναι καταστροφή για την Ελλάδα η επαναδιαπραγμάτευση. Το έκαναν και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και γι΄αυτό έμειναν εκτός αγορών για χρόνια και εξαθλιώθηκαν. Θέλετε να πάθουμε τα ίδια; Θέλετε να βγούμε από την Ευρωζώνη, γιατί έτσι θα συμβεί αν θέσουμε ζήτημα επαναδιαπραγμά-τευσης χρέους. Θέλετε να δείτε πτώχευση, στάση πληρωμών, πάγωμα τρίτης ή τέταρτης δόσης από την τρόικα;» Και εκεί οι συζητήσεις παγώνουν εν μέρει...υπό τον φόβο του χειρότερου.
Τα χειρότερα όμως, έτσι που βαδίζουμε θα έρθουν ακόμα και αν δεν κινήσουμε αυτά τα «πονηρά» νήματα. Και θα είναι δυστυχώς, μη αναστρέψιμα. Ισως αυτοί οι προβληματισμοί για το πραγματικό ύψος του χρέους, να έπρεπε να είχαν ακουστεί πέρυσι τέτοια εποχή, όταν η Ενωμένη Ευρώπη μας είχε κηρύξει τον πόλεμο μετά το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου από την σεβαστή μας κυβέρνηση. Ισως εάν τα επίμονα επιχειρήματα για την αναθεώρησή του που θ΄άνοιγαν τον δρόμο για επαναδιαπραγμάτευση, είχαν ανακύψει έγκαιρα, να είχαμε προλάβει κάτι. Όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Είχαμε βρεθεί απότομα μέσα στον στρόβιλο της απειλής της χρεωκοπίας και σχεδόν δεν πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα μας σύρει σαν πρόβατα επί σφαγή στους επαχθείς όρους του Μνημονίου, θεωρώντας ότι ήταν μονόδρομος. Τώρα όμως, ή θα βρεθεί λύση αποτελεσματική, ή η Ελλάδα θα καταστραφεί μια για πάντα, επιβαρυμένη από ένα χρέος το ύψος του οποίου δεν θα γνωρίζει ποτέ γιατί την αφορά. Όταν βρεθήκαμε στη μέγγενη, αρχίσαμε να ψάχνουμε δεξιά και αριστερά ποιοι φάγανε τα λεφτά του λαού και μας οδήγησαν στη χρεωκοπία και πράγματι, εντοπίσαμε πολλούς υπευθύνους. Όμως ξεκάθαρη εικόνα για το πώς δημιουργήθηκε και λογίστηκε το χρέος που μας σκοτώνει, δεν έχουμε. Τι έχουμε φορτωθεί να πληρώνουμε ίσως άδικα, δεν το γνωρίζουμε. Η Ιρλανδία όμως, αμφισβητώντας τον «μονόδρομο» που της επέβαλε η κυβέρνησή της, τολμά να επανεξετάσει το χρέος της. Στο κάτω-κάτω της γραφής, μια αναλογιστική μελέτη για την ανάλυση του χρέους μας, θα μπορούσε να ανατεθεί, όχι σε πρόσωπα της αντιπολίτευσης, αλλά σε ειδικούς επιστήμονες, ανεξάρτητους από πολιτικές παρατάξεις. Αν η κυβέρνηση θέλει πράγματι το «καλό της πατρίδας», δεν έχει λόγους να αποφεύγει κάθε σχετική συζήτηση γι΄αυτό…

5 σχόλια:

  1. Ποσο ειναι το χρεος της ελλαδας;

    Μια πολυ καλη ερωτηση...

    Ποιος θα απαντησει αληθινα;

    Zουμε σε εικονικη πραγματικοτητα
    ή οχι;

    Kατι σαν τα "Global rankings" των πανεπιστημιων...

    Αυτο το κεφαλι μυαλο δεν θα βαλει...

    Δουλοπρεπεις μεχρι αηδιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "σκοπιμότητα"δέν έχει θέσει στήν ιστορία.Η ιστορία δέν είναι ένας χώρος παθών.Η φιλοσοφία τής ζωής ενός έθνους(λαού),είναι η αληθινή του ιστορία.
    Τά γεγονότα έχουν φωνή,εξήγηση δικιά τους.Όποιος παραποιεί τά αληθνινά γεγονότα,εκτρέπει τήν αντικειμενικότητα τής ιστορίας καί εγκληματεί σέ βάρος τής πορείας-ζωής ενός έθνους.
    Τίποτε δέν μένει στάσιμο.Όλα αλλάζουν.Η έννοια τής Ελευθερίας καί η εθνική συνείδηση,οδηγούν τίς κοινωνίες στήν ιστορική τους διαδρομή.Εμείς οι Έλληνες γνωρίσαμε εξευτελισμούς,χάσαμε πολλές φορές τά πάντα,αλλά δέν χάσαμε ποτέ τήν δίψα γιά τήν ελευθερία ,πού μέσα μας ήταν τό δάκρυ μιάς δροσοσταλίδας,πού πότιζε τά στεγνομένα χείλη μας.
    Λένε μερικοί πως άν δέν μάς βοηθούσαν οι δυνατοί...
    Η Ψυχή είναι τό πάν τήν ώρα τής πολεμικής σύγκρουσης,τών γεγονότων. Είναι τό ατσάλινο νεύρο πού οδηγεί σέ προσωπική παλληκαριά ,μέ Νού καί Γνώση, γιά τό δίκιο μας.
    Όταν τά νοήματα τών αγώνων τού ελληνικού έθνους παρουσιαστούν εσφαλμένα,τότε η πορεία θάναι μιά τραγωδία ...τή ζούμε άλλωστε!
    Η ιστορία δέν είναι αφήγηση.
    Πρέπει νά περιλαμβάνει ,εκτός τών γεγονότων,καί τίς ιδέες καί τίς κοινωνικές μεταβολές τής κάθε εποχής.Αυτοί πού στέκονται μεταξύ ιστορίας καί ιδεών ,πρέπει νάναι καί φιλόσοφοι.
    Όπως ήταν οι μεγάλοι ιστορικοί:
    Ηρόδοτος,Θουκυδίδης,Πολύβιος,Τάκιτος,αλλά καί ο σύγχρονος Arnold Toynbee k.a....
    Έτσι καί στίς μέρες μας οι Υπεύθυνοι τής Εξουσίας,μαζί με τούς "Πνευματιστές"τών ..Media,ζαλίζουν τούς Πολίτες μέ ροή πληροφοριών,χωρίς δυνατότητα απάντησης-διαλόγου.
    "Λίθοι τε καί πλίνθοι καί κέραμοι καί ξύλα ατάκτως ερριμένα ουδέν χρήσιμον έστιν",είπε ο Ξενοφών!
    Δηλαδή δέν βάζουν μιά σειρά,καί η γνώση νά είναι κατανοητή από όλους.
    Π.Χ. Τί χρωστάμε;Πού τό χρωστάμε;Μέ ποιό τρόπο χρεωθήκαμε;
    Πότε;
    Από ποιούς;Γιατί χρεωθήκαμε;
    Μέ αναλυτικούς πίνακες.Η ιστορία είναι Αλήθεια!
    Εάν οι Πολίτες δέν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας,νά βάλλουμε τά ερωτήματα,καί νά αντιδράσουμε,τότε τό μέλλον μας θάναι οδυνηρό.
    Εάν δέν αγωνιστείς ΈΛΛΗΝΑ, γιά τίς Αρετές: τής Ελευθερίας,νά ποτίσεις τό δέντρο της μέ δάκρυα καί αίμα,τότε δέν ανθίζει καί ούτε φύλλα βγάζει,καί ως συνέπεια χάνεται καί η αρετή τής Δημοκρατίας!
    Καλή Δύναμις!Καλο μας ξημέρωμα!
    Αρκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει, πριν αλλάξει και το υπόλοιπο χρέος στο Αγγλικό δίκαιο, να κηρύξουμε πτώχευση και να αναλάβουμε μόνο το χρέος των 110 δις, που είναι με το Αγγλικό δίκαιο και είναι υποθηκευμένο, σε βάθος αποπληρωμής 40 χρόνων με 3% επιτόκιο. Ακολούθως να ψηφίσουμε στο σύνταγμα ότι απαγορεύεται το ελληνικό κράτος να ξαναδανειστεί και ότι πρέπει εφεξής να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Παράλληλα να γυρίσουμε στη δραχμή και να αναπτύξουμε μια δυναμική εξαγωγική οικονομία με έμφαση στον τουρισμό, στη ναυτιλία, και στα αγροτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα και ιχθυοκαλλιέργειες. Παράλληλα πρέπει να κατευθύνουμε την παιδεία μας να παράγει εξιδεικευμένους επιστήμονες στους παραπάνω τομείς και να δωθεί έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά το ύψος του χρέους της χώρας είναι αδιάφορο. Ο ΓΑΠ είχε απόλυτο δίκιο όταν δήλωνε πως «λεφτά υπάρχουν». Η παρατυπία του ήταν πως δεν μαρτύρησε, μάλλον για λόγους ψηφοθηρίας, το που θα τα έβρισκε, αφήνοντας τους ψηφοφόρους να πιστεύουν πως εννοούσε τις διεθνείς χρηματαγορές ενώ ο ίδιος στόχευε στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

    30 δις ευρώ φόρων υπεξαιρούνται το χρόνο, ήταν οι πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων προχτές.
    Εκ των οποίων τα 12 δις από ΦΠΑ.

    Νάτος λοιπόν ο λογαριασμός. Μέσα σε μια 3ετία μειώνεται το έλλειμμα κατά 100 περίπου δις και το πρόβλημα της Ελλάδας λήγει.

    Ε! πια, μην σφυρίζουμε αδιάφορα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες οι οποίοι, άλλοι λιγότερο και άλλοι πιο πολύ, φοροκλέπτουν ασύστολα την χώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η περίπτωση αναθεώρησης του χρέους μέσω μιας αναλογιστικής μελέτης, μπορεί να γίνει πάραυτα και χωρίς να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις.
    Στο κάτω-κάτω, να ξέρουμε τι ακριβώς χρωστάμε. Ενα οικονομικό μέγεθος όπως το χρέος, μπορεί να έχει υποστεί διάφορες στρεβλώσεις (biased) μέσω οικονομετρικών εκτιμήσεων, ανάλογα με τα στοιχεία που έχουν ή δεν έχουν συμπεριληφθεί στην εκτίμηση. Για παράδειγμα, τα αυξημένα ασφάλιστρα, τα επιτόκια, οι μίζες κλπ ή το κόστος από καταστροφές όπως η πυρκαγιά του 2007. Ετσι θα φανεί πού είμαστε και πού δεν είμαστε εντάξει, για να μην μας κατηγοράνε άδικα για "μαύρα πρόβατα", χαραμοφάηδες.
    Αλλά η κυβέρνηση, γιατί το φοβάται αυτό; Οσο τη βλέπω να φοβάται, τόσο πιό πολύ μου ανάβει η περιέργεια...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.