11/3/11

Υπέκυψε η Σερβία στις Βρυξέλλες

Borislav Stefanovic, head of the Serbian state team for dialogue with Pristina, and Edita Tahiri, deputy prime minister of Kosovo and chief negotiator for the talks with Serbia


του Γ. Δελαστικ
Διασυρμός κάθε έννοιας εθνικής αξιοπρέπειας: η άνευ όρων φιλοδυτική κυβέρνηση του Βελιγραδίου αποφάσισε να ξεπουλήσει το Κόσοβο, την ιστορική κοιτίδα του σερβικού έθνους, που σήμερα κατοικείται από Αλβανούς, με αντάλλαγμα να καταστεί η Σερβία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ! Αυτή είναι η πολιτική ουσία της απόφασης της σερβικής κυβέρνησης να υποκύψει στις πιέσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών και να προσέλθει με το πιστόλι στον κρόταφο σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κοσόβου, οι οποίες άρχισαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Το εθνικά ταπεινωτικό για τη Σερβία έγκειται στο ότι δεν φτάνει που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέσπασαν το Κόσοβο από τη Σερβία με τη χρήση ωμής στρατιωτικής βίας το 1999, δεν φτάνει που μετά από μια δεκαετία οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μετέτρεψαν την παράνομα αποσπασμένη σερβική επαρχία σε ανεξάρτητο κράτος το οποίο έσπευσαν να αναγνωρίσουν και επισήμως αυτοί και οι στενοί τους σύμμαχοι, τώρα εξανάγκασαν και τους ίδιους τους Σέρβους να αναγνωρίσουν «ντε φάκτο» το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος μέσω αυτών των συνομιλιών.
Αυτή είναι η ουσία, όσες προφάσεις και αν προσπαθεί να βρει η ενδοτική κυβέρνηση του Μπορίς Τάντιτς με ανόητες δηλώσεις του εκπροσώπου της στις συνομιλίες, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, του τύπου «προσήλθαμε σε αυτή τη διαδικασία όχι για να παίξουμε μια παρτίδα πόκερ, όπου η μία πλευρά θα νικήσει και η άλλη θα χάσει, αλλά για να λύσουμε τα προβλήματα του λαού».
Ο ευρωπαϊκός Τύπος δεν έχει κανέναν δισταγμό να γράψει και να τονίσει χωρίς περιστροφές ότι το Βελιγράδι υπέκυψε στους εκβιασμούς που του άσκησαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, παρόλο που πέντε χώρες από τις «27» δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου - η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Αλλωστε μόνο 74 από τις σχεδόν διακόσιες χώρες - μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.
«Ηρεμο θρίαμβο της ΕΕ» χαρακτηρίζει τις συνομιλίες Σερβίας - Κοσόβου σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». Σε ολοσέλιδη ανάλυσή της εξηγεί τι εννοεί: «Η Σερβία υπέστη ισχυρή πίεση από την ΕΕ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την πρώην επαρχία της. Η Σερβία αρνείται ακόμη να επιτρέψει οποιαδήποτε εξαγωγή του Κοσόβου μέσω του εδάφους της και η στάση της έχει κάνει έξω φρενών την ΕΕ, καθώς η Σερβία ζητεί να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 κρατών... Η Σερβία, λοιπόν, πρέπει να εμφανίζεται έτοιμη να συνομιλήσει με τους Κοσοβάρους, αν δεν θέλει να παγώσει η διαδικασία της υποψηφιότητάς της στην ΕΕ» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
Οι Ευρωπαίοι δηλαδή θέτουν ευθέως το δίλημμα στους Σέρβους: αν θέλετε να είστε υποψήφιοι προς ένταξη στην ΕΕ, ξεχάστε μια για πάντα το Κόσοβο.
Ωμός εκβιασμός από τη μια πλευρά, αλλά και εκπληκτική εθελοδουλία από την άλλη, καθώς η σερβική κυβέρνηση Τάντιτς προτιμά την ένταξη στην ΕΕ από την εδαφική ακεραιότητα της χώρας!
«Πολύ απλά, η κοινή επιθυμία των Σέρβων και των Αλβανοκοσοβάρων να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό κλαμπ υπερισχύει σχεδόν όλων των άλλων ζητημάτων - ακόμη και του θρυλικού βαλκανικού μίσους» πανηγυρίζει ο «Ιντιπέντεντ» στο κύριο άρθρο του.
Οι Αλβανοί φυσικά έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις συνομιλίες, δηλώνοντας με στόμφο ότι «πρόκειται για διάλογο δύο ανεξάρτητων γειτονικών κρατών», κάτι που προσπάθησε να αρνηθεί ο Σέρβος εκπρόσωπος λέγοντας «δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις αυτές, γιατί προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση» στο Κόσοβο.
Η πολιτική ενδοτισμού της κυβέρνησης Τάντιτς δεν φαίνεται πάντως να συναντά σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους του σερβικού πληθυσμού, ο οποίος έχει περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικής απάθειας και μόνο τελευταία εμφανίζει κάποιες αντιδράσεις. Ούτως ή άλλως, του χρόνου στη Σερβία θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, οπότε θα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας αν ο λαός της γειτονικής χώρας σκέπτεται στο κορυφαίο εθνικό του θέμα όπως και η κυβέρνησή του.

ΒΡΕΤΑΝΟΙ
«Λάθος» της ΕΕ η ένταξη της Κύπρου!
ΟΡΘΟΤΑΤΗ υπήρξε η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2008 να μην αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ώστε να μη δημιουργηθεί προηγούμενο για το κατοχικό ψευδοκράτος στην Κύπρο. Αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» για το Κόσοβο, όπου διαφαίνεται το μίσος του Λονδίνου για την... Κύπρο. «Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα επαναλάβουν ποτέ το σφάλμα που διέπραξαν δεχόμενες την Κύπρο - επιτρέποντας την ένταξη ενός κράτους που έχει σοβαρές εκκρεμείς διαφορές με τους γείτονές του, με το σύνολο της ΕΕ να καθίσταται όμηρος αυτού» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, ονειρευόμενος ίσως «λύση Κοσόβου» και για το κατοχικό καθεστώς του «Αττίλα».
 Eθνος

6 σχόλια:

  1. Η Σερβια πλεον εχει περασει σε αλλα χερια και δεν εχει καμμια σχεση με αυτην την Σερβια που γνωριζαμε.Ηδη με πολυ "επιστημονικο" τροπο εξαγει και επανασταση τυπου "λουλουδιων"
    υπερ των σχεδιων της Νεας Ταξης και τα "καλα" παιδια της που ασχολουνται με κατι παρομοια ειναι πλεον πολιτικοι,επιχειρηματιες,"επαναστατες με το γαντι" και οτι Νεοταξιτικο σκεφτει κανεις.Ειναι αυτοι που καθιερωθηκαν οταν ριξανε και τον Μιλοσεβιτς.Καιρος να ...προσαρμοστουμε και εμεις...παιδια μεγαλωνουμε!!!!!!
    Η μηπως καποιοι εχουν ηδη δικτυωσει τα βλασταρια τους "καταλληλα" για το "Future"???
    Λεω...μηπως...Πολλα αλλαζουν γρηγορα και με νεους τροπους,οι λαοι απλως αποσβολωμενοι και πληροφορημμενοι απο εφημεριδες και TV εχουν μεινει πολυ πισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατάσταση στην Σερβία είναι κάτι σαν " και κερατάς και δαρμένος"..
    Από την μιά φάγανε 15 χρόνια εμπάρκο και βομβαρδισμούς από του δυτικούς και τώρα φιλάνε εκεί που φτύνανε. Βλέπετε η "καραμέλλα" της ευρωπαικής ένωσης πιάνει. Από την άλλη ο "καναπές' και η απέχθεια από κάθε πολιτικοποίηση των πολιτών της Σερβίας έφεραν τους "προσκυνημένους" του Τάντιτς να μιλούν με τους κοσοβάρους επί ίσοις όροις, παρουσία ένός Ευρωπαίου μεσολαβητή και τριών Αμερικανών που επίσημα παρακάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών. Πουθενά τα Ηνωμένα Έθνη πουθενά η Ρωσία. Το "παιχνίδι είναι στημένο και από μέσα πουλημένο" που λέει και το τραγούδι.
    Οι Σέρβοι έχουν πολλά κοινά με τους Έλληνες διαχρονικά. Ένα από αυτά είναι ότι είναι η του υψους η του βάθους. Θα ξυπνήσουν κάποτε ελπίζω σύντομα και θα επαναστατήσουν εναντίων των προδοτών του έθνους. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα με την προσκυνημένη μνημονιακή πολιτική...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά δε βλέπουν ότι η ΕΕ δεν είναι και τόσο ένωση,ότι μπορεί δηλ και να μην κρατήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το κοσσοβο ειναι.............ΜΑΚΡΙΑ,..........
    Σας θυμιζει κανενα κοιναιδο???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα είπαν όλα οι προηγούμενοι σχολιαστές. Εγώ περιμένω να δω μονάχα τι τέλος θα έχει αυτή η λουλού ο Τάντιτς. Γιατί ως γνωστόν, τις πουτ@νες όταν σιτέψουν και δεν αποδίδουν πια, ο νταβατζής τις πετάει σα στιμμένες λεμονόκουπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 11 Μαρτίου 2011 8:30 μ.μ.

    Ναι, εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.