11/3/11

Στο «Νότιο Ρεύμα» θα προστεθεί εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου

Ο μεγαλύτερος ρωσικός όμιλος «Γκαζπρόμ» πέτυχε από την Τουρκία άδεια για την κατασκευή του αεριαγωγού «Νότιο Ρεύμα». Βέβαια, το έγγραφο έχει προκαταρκτικό χαρακτήρα, γιατί ακόμα πρέπει να διεξαχθούν όλες οι υποθαλάσσιες έρευνες.Όμως ακόμα και αν η Άγκυρα δεν συμφωνήσει το σχέδιο, η Ρωσία θα ετοιμάσει εναλλακτική λύση, που προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής υγραερίου.

Η μεγαλύτερη ρωσική επιχείρηση παραγωγής φυσικού αερίου ήδη έχει αποκτήσει τις απαραίτητες άδειες σχεδόν όλων των χωρών, μέσα από τις οποίες θα περάσει η διαδρομή του αγωγού. Τελευταία προκαταρκτική συναίνεση για την κατασκευή του αγωγού καυσίμου έδωσε η Τουρκία. Για τη λήψη οριστικής έγκρισης από την Αγκυρα πρέπει να διεξαχθούν σεισμολογικές και γεωλογικές έρευνες του βυθού της Μαύρης θάλασσας. Πάντως, ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει μόνο μέρος ενός πολύ πιό μεγάλου ενεργειακού σχεδίου. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν ανάθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας να εξετάσει το σενάριο κατασκευής εργοστασίου παραγωγής υγραερίου. Ο Διευθυντής του ιδρύματος ενεργειακής ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν είναι πεπεισμένος ότι ένα τέτοιο εργοστάσιο θα παρείχε τη δυνατότητα στη «Γκαζπρόμ» να αντιδρά έγκαιρα στις ανάγκες της αγοράς.
- Η κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου θα αναβαθμίσει την ευελιξία του σχεδίου «Νότιο Ρεύμα», γιατί οποιοδήποτε σχέδιο σωληναγωγού είναι συναρτημένο με το σημείο, στο οποίο καταλήγει ο ίδιος ο αγωγός. Αν όμως γίνεται λόγος για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με τη βοήθεια των δεξαμενοπλοίων το γεωγραφικό εύρος εμπορίας αυτού του φυσικού αερίου θα διευρυνθεί.
Οι εμπειρογνώμονες επίσης επισημάνουν ότι το σχέδιο κατασκευής εργοστασίου εκτός των οικονομικών, έχει και πολιτικές σκοπιμότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολύ καιρό και με επιμονή δημιουργεί προβλήματα για τα σχέδια της «Γκαζπρόμ». Και όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας να πείσει τις Βρυξέλλες για την ανάγκη μακρόπνοων εταιρικών σχέσεων των πωλητών και των καταναλωτών γαλάζιου καυσίμου προσκρούουν στην έλλειψη κατανόησης. Κατασκευάζοντας εργοστασίου παραγωγής υγραερίου, λέει ο Σεργκέι Πίκιν, η «Γκαζπρόμ» παύει να εξαρτάται από τα καπρίτσια των αρχών των ευρωπαϊκών χωρών και θα ανακαλύψει για τον εαυτό της νέες αγορές.
http://greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.