22/3/11

Το είπαμε, οι εξεγέρσεις βήμα-βήμα πλησιάζουν στην Τουρκία

Πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων στη νότια Συρία
Έρευνα για τους θανάτους ζητά ο ΟΗΕ
Διαδηλωτές έβαλαν τις προηγούμενες ημέρες φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους και στο δικαστήριο της Ντεραά
Διαδηλωτές έβαλαν τις προηγούμενες ημέρες φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους και στο δικαστήριο της Ντεραά  
Δαμασκός, Συρία
Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους σε πόλεις της νότιας Συρίας για πέμπτη ημέρα την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο επτά ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η κυβέρνηση καρατομεί τον κυβερνήτη της επαρχίας. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην πόλη Ντεραά και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το τζαμί Αλ Ομάρι, φοβούμενοι ότι θα δεχθούν επίθεση.
Ακτιβιστής δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τους διαδηλωτές. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, ισχυρές ενισχύσεις είχαν σταλεί στην περιοχή που βρίσκεται το τζαμί.
«Ελευθερία, ελευθερία. Ειρηνικά, ειρηνικά» φώναζαν οι διαδηλωτές.
Η πόλη Ντεραά είναι από την Παρασκευή επίκεντρο των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης.
Ένα παιδί 11 ετών που δηλητηριάστηκε από δακρυγόνα την Κυριακή, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν μία διαδήλωση, υπέκυψε τη Δευτέρα. Συνολικά, επτά άτομα έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες ημέρες.
Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και στην πόλη Νάουα, γειτονική της Ντεραά.

Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ
Την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη Συρία να διεξάγει διαφανή έρευνα για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού, στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Η κυβέρνηση πρέπει να διεξάγει μία ανεξάρτητη, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα για τους θανάτους διαδηλωτών στις διάρκεια των επεισοδίων στις 18 και 20 Μαρτίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους πρόσφατους θανάτους διαδηλωτών στη Συρία» πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να μπει άμεσα τέλος στην υπερβολική χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών, και να σταματήσει η χρήση πραγματικών πυρών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.