18/3/11

Ο πόλεμος για την ΑΟΖ ξεκίνησε – ισραηλινή εμπλοκή...

Η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη «εχθροπραξία» κατά της χώρας μας στο πεδίο μάχης της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) επιλέγοντας για μια ακόμη φορά τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

OGS-Explora
Του Γιάννη Θεοδωράτου
Με τη χρήση πολεμικού πλοίου, εφάρμοσε για μία ακόμη φορά τη γνωστή της στρατηγική προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Καστελόριζου, προκαλώντας παράλληλα και την ισραηλινή αντίδραση.

Το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, με καθυστέρηση δύο τουλάχιστον ημερών, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία αναφορικά με την παρενόχληση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS-Explora, το οποίο είχε μισθωθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση με σκοπό την εκτέλεση βυθομέτρησης εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.


Η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά αποστέλλοντας την κορβέτα «Bandirma» (F502), η οποία το Σάββατο 12 Μαρτίου προσέγγισε το ιταλικό σκάφος προειδοποιώντας το να διακόψει τις μετρήσεις και να εγκαταλείψει την περιοχή, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται παράνομα (χωρίς άδεια) εντός της τουρκικής ΑΟΖ! Το ιταλικό σκάφος που εκτελούσε τις υποθαλάσσιες έρευνες – μετά το πέρας των οποίων θα ποντιζόταν καλώδιο οπτικών ινών που θα συνέδεε το Ισραήλ με την Ιταλία – είχε ζητήσει και λάβει σχετική άδεια από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).


Ο κυβερνήτης του πλοίου ενημέρωσε την αρμόδια εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν, καθότι το πλοίο (που δεν είναι πολεμικό) δεν είχε καμία απολύτως σχέση / αρμοδιότητα να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές. Η εταιρεία στη συνέχεια ενημέρωσε για το συμβάν την Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ, οπότε το θέμα έφθασε στο ΓΕΕΘΑ, πλην όμως τον χειρισμό του ανέλαβε το Υπουργείο των Εξωτερικών.


Το ιταλικό πλοίο διέκοψε τις έρευνες και στη συνέχεια κινήθηκε με τη συνοδεία της τουρκικής κορβέτας εκτός της ελληνικής ΑΟΖ. Όταν εισήλθε στην κυπριακή, η «Bandirma» απομακρύνθηκε, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη καταγεγραμμένη εχθροπραξία, η οποία έληξε με την καταγραφή των τουρκικών διεκδικήσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ απέκρυψε το γεγονός, προκειμένου να κρατηθούν κατά την πάγια τακτική χαμηλοί τόνοι, μέχρις ότου (άγνωστο πως) υπήρξε διαρροή στην εφημερίδα «Αυγή». Η μη ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Αθήνας δημιουργεί ένα «ύποπτο κενό» στην περιοχή του Καστελορίζου (βλ. τις αποκαλύψεις Ρολάνδη στο τρέχον τεύχος Μαρτίου του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τ.13 που κυκλοφορεί πανελλαδικά), που έρχεται να καλύψει η Άγκυρα!


Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε την ισραηλινή αντίδραση, η οποία σύντομα αναμένεται να λάβει πιο σαφή μορφή, διότι παρεμποδίστηκε ένα έργο που αφορά τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους και διέρχεται μέσω της ελληνικής ΑΟΖ. Ωστόσο πρέπει να επισημανθούν τρία σημεία:


Α. Η τουρκική αντίδραση δεν πραγματοποιήθηκε μέσω της αποστολής σκάφους της Ακτοφυλακής αλλά του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι περιπολεί βάσει σχεδίου στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ με αποστολή να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια ξένης δύναμης / εταιρείας, η οποία δεν θα έχει λάβει την άδεια από την Άγκυρα. Συνεπώς η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και έχει προσδιορίσει κανόνες εμπλοκής.


Β. Η ελληνική πλευρά υπέστη την πρώτη της ήττα στον πόλεμο της ΑΟΖ καθότι η τουρκική κορβέτα όχι μόνο προσδιόρισε το εύρος της τουρκικής διεκδίκησης δίνοντας το στίγμα (!) γεωγραφικού μήκους 32ο 16΄18’’ δυτικά του οποίου (ανοικτά των κυπριακών ακτών) η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, αλλά κατέστησε άμεσα σαφές προς την Ελλάδα, την Κύπρο και ειδικά το Ισραήλ, ότι δεν υφίσταται συνέχεια των μεταξύ του ΑΟΖ, «εξουδετερώνοντας το φρούριο» του Καστελόριζου.


Γ. Αποτελεί παράδοξο το γεγονός της αναφοράς – σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες – των τουρκικών στρατιωτικών αρχών σε ύπαρξη τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι (1982, ενεργοποιήθηκε μετά τη συλλογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990) και συνεπώς δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή (εξαίρεση αποτελεί ο καθορισμός ΑΟΖ στην κλειστή Μαύρη Θάλασσα).


Η εμπλοκή συνιστά επιβεβαίωση του «κρυφού casus belli» που έχει γνωστοποιηθεί στη χώρα μας και είναι συνέχεια της δήλωσης Νταβούτογλου περί τοποθέτησης του Καστελορίζου στην Μεσόγειο. Η επιθετική αυτή ενέργεια έρχεται να απαντήσει σε ισραηλινές δηλώσεις περί ελληνικής ΑΟΖ, η οποία εσφαλμένα δεν ανακηρύσσεται. Πιθανόν η Άγκυρα να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και σε ανακήρυξη ΑΟΖ, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.


Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες νέες κινήσεις στο μέτωπο της ΑΟΖ, όπου η ισραηλινή εμπλοκή αναμένεται να είναι πολύ πιο συγκεκριμένη διότι επηρεάζονται πλέον ανοικτά και ισραηλινά συμφέροντα. Σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ και φυσικά στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί προοίμιο πρόκλησης προσχεδιασμένη κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να διαπιστωθεί η «αντοχή» του πιο αδύναμου κρίκου της αλυσίδας, που είναι χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα…

ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.

http://www.defencepoint.gr

23 σχόλια:

  1. Αληταράδες πολιτικοί!Κλεφτες κοσμοπολιτες απατριδες και κοτες...αν ειναι δυνατον να αντιδρούν οι ισραηλινοί και εμείς μούγκα!!!
    Ποσο κοτες ειμαστε τελικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειγόντως, ειδοποιείστε το ΕΛΙΑΜΕΠ να φέρουν τον Νταβούτογλου για να μας κάνει κανένα μάθημα γεωπολιτικής. Για ένα ακόμη λόγο, μαθαίνουμε ότι δεν τους βοηθά ο Νταβούτογλου και παραπονιούνται οπότε μπορούν να παραπονεθούν στους Αμερικανούς να παραπονεθούν στον Νταβούτογλου για να τον φέρουν εδώ ξανά να του ξαναμιλήσουν ίσως και καταφέρουν να τον πείσουν να μην στέλνει τα πολεμικά του ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 18 Μαρτίου 2011 8:22 π.μ.

    Γιατι παραπονεισαι.Καταλαβε πλεον οτι αλλο Ισραηλ και αλλο Ελλαδα.Μακαρι να μη ητανε ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ελληνικό κράτος είναι ανύπαρκτο!
    Οι Τούρκοι μας εξευτελίζουν κάθε τρείς κα λίγο!
    Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Ισραηλινοί και έχουν κάποιον να φοβούνται οι Τούρκοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαντάζεστε όμως οι Ισραηλινοί προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους να ζητήσουν και να πάρουν άδεια πόντισης του καλωδίου από την Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.youtube.com/watch?v=i3hgpuXZxyQ&feature=player_embedded Nα τι λεει ο Νταβουντογλου .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην ελλαδα πρεπει να τα κανεις ολα μονος σου:
    Να γνωριζεις ολους τους νομους,να
    ξερεις απο οικονομικα,να ξερεις ιστορια,να ξερεις ιατρικη,να ξερεις απο αμυνα,να ξερεις να καθοριζεις την ΑΟΖ,να κοιτας πισω απο τα επισημα λογια των πολιτικων,να φανταζεσαι τι λενε οι μασωνοι,να φανταζεσαι τι λεει ο γιωργακης με τον νταουτογλου,να ξερεις απο διεθνη νομοθεσια...
    Εμπασει περιπτωσει το πιο πιθανο ειναι να γινει αυτο που λεει ο
    ανωνυμος 9:45π.μ.
    Δυο τινα δηλ.: ή οι τουρκοι εχουν δικιο ή ταχουν κανει πλακακια οι τουρκοαμερικανοισραηλινοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο υποτιτλισμός του video sto youtube του 10: 16 δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέει ο Νταβού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως εμείς εδώ στη Θράκη είμαστε έτοιμοι για όλα ΚΡΑΤΑΜΕ ΓΕΡΑ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμπασει περιπτωσει το πιο πιθανο ειναι να γινει αυτο που λεει ο
    ανωνυμος 9:45π.μ.
    Δυο τινα δηλ.: ή οι τουρκοι εχουν δικιο ή ταχουν κανει πλακακια οι τουρκοαμερικανοισραηλινοι.
    18 Μαρτίου 2011 10:21 π.μ.

    _________________________________

    Η αντικειμενικότητα στο αποκορύφωμά της! :-)) "Ηλι, Ηλί, λαμά σαβαχθανί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ελληνική πλευρά υπέστη την πρώτη της ήττα στον πόλεμο της ΑΟΖ καθότι η τουρκική κορβέτα όχι μόνο προσδιόρισε το εύρος της τουρκικής διεκδίκησης δίνοντας το στίγμα (!) γεωγραφικού μήκους 32ο 16΄18’’ δυτικά του οποίου (ανοικτά των κυπριακών ακτών) η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα............./...Αυτο ειναι λαθος επρεπε να λεει οτι η τουρκικη πλευρά προσδιορισε το ευρος της τουρκικης διεκδικησης στον πόλεμο της ΑΟΖ καθότι η τουρκική κορβετα εδωσε το στίγμα (!) γεωγραφικού μήκους 32ο 16΄18’’ δυτικά του οποίου (ανοικτά των κυπριακών ακτών) η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα ////Αλιμονο αν σε καθε τουρκικη διεκδικηση χανουμε τα νομιμα δικαιωματα μας.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στη Θράκη κρατάτε γερά και εύγε. Δυστυχώς όμως δεν αρκεί. Στο κοπριτοπέδιο... εεε... συγγνώμη...Λεκανοπέδιο ήθελα να πω, να δείτε τι γερά κρατάνε τα τα @@@@@@@ του τούρκου... δεν τα αφήνουνε με τίποτα.
    Τι να κάνουν οι Εβραίοι; Να ζητήσουν τουρκική άδεια να ποντίσουν καλώδιο; Την κατάλαβα την δίκαιη αγανάκτησή σου. Για Έλληνες τους πέρασες; Θα ποντίσουν ό,τι γουστάρουν και θα φυλάν και τα νησιά μας... και ιδιαίτατα το Καστελόριζο... Δεν φοράνε στριγκάκια και φουστίτσες αλλά όλοι άνδρες γυναίκες είναι φαντάροι έτομοι να θυσιαστούν για τα συμφέροντα της χώρας τους ακόμα κι αν αυτά λέγονται Ελληνική ΑΟΖ που αδυνατεί η Ελλάδα να υπερασπίσει και όχι πτυχιούχοι του φραπέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. με αυτους τους πολιτικους που εχουμε ο Θεος να βαλει το χερι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Συγνώμη Σάββα αλλά δεν κατάλαβα τι εξυπηρετεί το προβοκατόρικο βίντεο του Νταβούτογλου (για΄τι είναι προβοκατόρικο; επειδή υποτίθεται διεκδικεί τη Θράκη; Ο κόσμος το χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι)Η λογική ρωτάει: αν ο αποστολέας ήταν κυριολεκτικά άγνωστος τότε θα υπήρχε ανάρτηση; Επίσης: Τι ακριβώς λέει ο κ.Νταβ. , έχει καποια σημασία; Τρίτον: τι είδους χαζή προβοκάτσια είναι αυτή όπου ο αποστολέας δεν έχει σκεφθεί ότι ο παραλήπτης γνωσρίζει τούρκικα και θα κανει τη μετάφραση; Σε ποιον τελικά απευθυνεται το βίντεο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι κυβερνώντες μας είναι επικίνδυνοι πρέπει να φύγουν. Ορίζουμε τόπο και χρόνο και ξεκινάμε ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΘΗΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ(βλ.Γκάντι) ώστε να μην τους δώσουμε όπλα να στραφούν εναντίον μας. Φοράμε μπλούζες με την Ελλ.σημαία, παίρνουμε ένα μαξιλάρι(για ευνόητους λόγους)μπουφάν ομπρέλα και ξεκινάμε, χωρίς να ενοχλούμε ούτε καν την κυκλοφορία. Απαραίτητη προυπόθεση η επιμονή,η θεληση και η αγάπη για την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος (12:54μμ): "Θα ποντίσουν ό,τι γουστάρουν και θα φυλάν και τα νησιά μας..."

    Αυτή όμως δεν είναι σωστή νοοτροπία. Τι δουλειά έχουν να υπερασπίζονται οι Ισραηλινοί τα νησιά μας; Αυτοί σε μια διμερή συνεργασία θα πρέπει να έχουν την απαίτηση ο αντισυμβαλλόμενος (δηλαδή η Ελλάδα) να είναι αξιόπιστος και να μπορεί να υπερασπίζεται τα δίκαια αλλά και να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνεργασία. Με άλλα λόγια, είναι πολύ λάθος να περιμένουμε πάντα από τούς άλλους να υπερασπίζονται τα δικά μας και να καθαρίζουν για εμάς.

    Από τη στιγμή που το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ήταν μισθωμένο από το Ισραήλ για να διεξάγει έρευνες και στην ελληνική ΑΟΖ, αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει και άρα οφείλει να παρέχει ασφάλεια στο σκάφος να εκτελέσει τις εργασίες του. Αλλά από ότι φαίνεται, μόνο έτσι δεν έγινε. Οι ημιέλληνες και ημιδιδάκτορες που κάνουν κουμάντο (υποτίθεται) εδώ, τα έκαναν άλλη μια φορά τουρλουμπούκι. Δεν θεσπίζουν ΑΟΖ για να μη τούς στραβοκοιτάξουν τα Τουρκά, και παράλληλα περιμένουν από το Ισραήλ και τη Noble Energy (που θέλουν να γίνει το έργο) να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία! Δηλαδή, και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

    Αυτή δεν είναι σοβαρή άσκηση εξωτερικής πολιτικής, αλλά απλά καραγκιοζιλίκια (που ελπίζω να μην καταλήξει σαν τους S-300). Ή έχεις τη βούληση σαν κυβέρνηση να παίξεις σοβαρό ρόλο στα ενεργειακά (και δρας ανάλογα για να υπερασπιστείς τα συμφέροντά σου) ή αν είσαι γιουσουφάκι παρατάς τα μακρόπνοα σχέδια και τρέχεις στην παραλία να παίξεις με τα κουβαδάκια σου... Για άλλη μια φορά ξεφτίλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος (12:54μμ): "Θα ποντίσουν ό,τι γουστάρουν και θα φυλάν και τα νησιά μας..."

    ξέρει τι λέει αυτός, μας έχουν αγοράσει οι εβραίοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ε μα γι' αυτό είπα ότι αν είναι το συμφέρον τους ακόμα και τα Ελληνικά νησιά θα φυλάνε. Τραβηγμένα το έγραψα για να αναδείξω το δράμα της πατρίδας... κυβερνάνε άνθρωποι χωρίς ένσημα και χωρίς να έχουν κρατήσει όχι όπλο αλλά ούτε στρατιωτικό σουγιά οι περισσότεροι. Τι να περιμένεις; Να σε φυλάνε άλλοι. Διαλέχτε. Καλπάκι εβραίϊκο ή τουλμπάνι τούρκικο. Ξαναήρθαμε στο 1453. Αυτοί είμαστε... καθόμαστε και κοιτάμε ατάραχοι σαν την αγελάδα που κοιτάει το τραίνο να έρχεται πάνω της και μασουλάει το χορτάρι... Εδώ παραδώσαμε τον Οτσαλάν, παραβήκαμε το πιο ιερό έθιμο, να μην παραδίδεις ικέτη και θα προστατεύαμε πλοίο ναυλωμένο από το ισραήλ; ούτε τα πεζοδρόμιά μας δεν μπορούμε να φυλάξουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ 7:21 μ.μ.

    Μίλα σε πρώτο ενικό, αν νιώθεις ότι σε έχουν αγοράσει. Εγώ και πολλοί άλλοι, δεν αισθανόμαστε πουλημένοι. Ραγιά, ε ραγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πιγκουινε:
    Αμα χρωστας κατι δις ευρω ολα γινονται...
    Πληρωνεις και καθαριζουν αλλοι για σενα...
    Ρωτα και τον παγκαλο...
    Aντε καλο τουρισμο φιλοι...
    Αραχτε κιη τυχη μας δουλευει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγω συμφωνω με τον φιλοειρηνηστη Αρχελαο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νά κάνω μιά κουτοπόνηρη ερώτηση;
    Τό 1974 είχαμε 12 πολεμικά αεροσκάφη Φάντομ πού δέν είχαν οι Τούρκοι.
    Μάς είπαν τότε ότι τά αεροπλάνα δέν είχαν δυνατότητες επιχειρησιακές γιά νά δράσουν στήν Κύπρο!"η Κύπρος είναι μακριά"έτσι έλεγαν!
    Τώρα βλέπω φεύγουν τά αεροπλάνα από Κρήτη,Άραξο....καί πάνε τόσο μακριά στήν Λιβύη.
    Πώς γίνεται αυτό;
    Πού βρίσκεται η ΑΛΉΘΕΙΑ;
    Ένας Έλληνας πιλότος ψυχομένος,μπορεί νά μάς ενημερώσει;
    "τά Νικη NorAtlas πήγανε....τό '74!

    (1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών
    Γ'Μοίρα Αμφιβίων καταδρομών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.