31/3/11

Κόσοβο-Παραίτηση Πατσόλι-Δηλώσεις Θάτσι

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι «θα υπάρξει μία άμεση συνταγματική λύση» μετά την κρίση που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματική την εκλογή του προέδρου Μπεντζέτ Πατσόλι, τον Φεβρουάριο και την παραίτηση του τελευταίου.


Ο κ. Θάτσι ζήτησε από τη Βουλή να βρει μια συνταγματική λύση και από την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της. Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση να έχει θετικό ρόλο και να συμμετέχει ενεργά στη δημοκρατική ζωή.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι, υπέβαλε νωρίτερα την παραίτησή του μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι η εκλογή του, στις 22 Φεβρουαρίου, ήταν αντισυνταγματική.

Ο κ. Πατσόλι σέβεται την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα παραιτηθεί αλλά θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, τόνισε ο βοηθός του, Ιμπραήμ Γκάσι.

Η εκλογή του Πατσόλι, ήταν αντισυνταγματική, απεφάνθη την Δευτέρα το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου μετά από αγωγή που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης "Δημοκρατική Ένωση του Κοσόβου" (LDK) και "Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου" (ΑΑΚ).

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, στην εκλογική διαδικασία έπρεπε βάση του άρθρου 82 του Συντάγματος να συμμετέχουν τουλάχιστον 80 από τους 120 βουλευτές και τελικά συμμετείχαν μόνο 67 και αυτό αποτελεί παραβίαση του συγκεκριμένου άρθρου. Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται επίσης ότι η απουσία δεύτερου υποψηφίου για την προεδρία κρίνεται αντισυνταγματική.

Δύο δικαστές εκτίμησαν ότι πιθανόν μετά την απόφαση του δικαστηρίου να υπάρξει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών μέσα σε 45 μέρες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η νέα πολιτική κρίση στο Κόσοβο αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου υπό την αιγίδα της ΕΕ για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην καλύτερη διαβίωση του πληθυσμού.
http://web.ana-mpa.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτός ο Θάτσι δεν είχε κατηγορηθεί για εμπόριο οργάνων και ναρκωτικών; Δεν λέγανε ότι, ενώ αυτά είχαν καταγγελθεί πριν πολλά χρόνια, τώρα τα "θυμήθηκε" η "πολιτισμένη" Δύση, άρα μάλλον είναι στημένη λεμονόκουπα; Θυμάται κανείς κάτι, ή λάθος κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.