28/3/11

ΝΑΤΟ - Γεωργία: το «παιχνίδι» συνεχίζεται

Στην Τιφλίδα υπό την αιγίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σεμινάριο οι μετέχοντες στο οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και το θέμα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Γεωργίας.


Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του υιοθετημένου το 1990 προγράμματος που αποβλέπει στην προσέλκυση των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης στη δράση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Στο Σεμινάριο πήραν μέρος εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων των 20 χωρών-μελών της Συμμαχίας, ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία Χάνσγιοργκ Χάμπερ (Hansjörg Haber), καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Συνέλευσης Καρλ Λάμερς (Karl Lamers). Ο Καρλ Λάμερς, στο εναρκτήριο λόγο του παρατήρησε ότι, κατά τη γνώμη του, σήμερα κιόλας «είναι αισθητή ανάγλυφα αρκετή πρόοδος». Εξάλλου, ο επικεφαλής των νατοϊκών βουλευτών δεν εξήγησε αν μπορεί να θεωρηθεί «πρόοδος» εκείνη η τυχοδιωκτική επιχείρηση εξόντωσης ενός μέρους του δικού της λαού,- των κατοίκων της Ν. Οσετίας- που είχε εξαπολυθεί από τη Γεωργία.

Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι ακριβώς η Γεωργία είναι ένοχη για την εξαπόλυση της επιδρομής, επιβεβαιώθηκε- αν και έναν χρόνο αργότερα- από την ειδική Επιτροπή της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά ο συνασπισμός του ΝΑΤΟ αν και ήταν αναγκασμένος να επιβραδύνει κάπως τη διαδικασία της προσέγγισής του με τη Γεωργία, δεν έπαψε να παίζει το «παιχνίδι» με τον Καυκασιανό του προστατευόμενο- τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η ουσία του παιχνιδιού του ΝΑΤΟ συνίσταται στο να κρατά με τη βοήθεια ατέλειωτων υποσχέσεων ανοιχτή για τη Γεωργία την πόρτα του ΝΑΤΟ, στην μη αναγνώριση των νέων συνόρων στην περιοχή, στην στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος της Τιφλίδας και στην προσέλκυσή του στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ακόμα και στο πλαίσιο του σεμιναρίου που έγινε στην Τιφλίδα ο Καρλ Λάμερς εξέφρασε τον «σεβασμό» του προς τη Γεωργία για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Οι προσπάθειες αυτές, αλήθεια, αποκτούν αρκετά παράξενες μορφές. Τελευταία, π.χ. σε σχέση με τη δημιουργία στο σχολείο του χωριού Εργκνέτι που βρίσκεται στα σύνορα με την Ν. Οσετία, ειδικής «γωνιάς» του Πληροφοριακού Κέντρου του ΝΑΤΟ στη Γεωργία, αυτό το χωριό ανακηρύχτηκε «ζώνη του ΝΑΤΟ». Ο διευθυντής του «Κέντρου» Τενγκίζ Γκογκοτισβίλι προχώρησε πολύ πιο πέρα. Δήλωσε ότι το κάθε χωριό της Γεωργίας είναι ζώνη του ΝΑΤΟ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε σχέση με αυτό εξέφρασε απορία. Ο Πάβελ Ζολοταριόφ, εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά, θεωρεί ότι «τα παιχνίδια» του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία δεν έχουν τελειώσει.

- «Παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν ορισμένη ηθική ευθύνη μπροστά στη Γεωργία, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Γεωργία πρόσφερε και προσφέρει εντατικά βοήθεια στις ΗΠΑ στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Συνεπώς, οι κουβέντες ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ για τη Γεωργία είναι ανοιχτή, θα συνεχίζονται, βέβαια, και στο μέλλον»,- παρατήρησε ο εμπειρογνώμονας Πάβελ Ζολοταριόφ.

Ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία Χάνσγιοργκ Χάμπερ, μιλώντας στο σεμινάριο στην Τιφλίδα, πρότεινε να «σκεφτούν» πως η Γεωργία θα πρέπει να οικοδομεί τις σχέσεις της με την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία, σαν να μην υπάρχει τέτοιο κράτος όπως είναι η Ρωσία και τις σχέσεις της με τη Ρωσία σαν να μην υπάρχουν τέτοιες χώρες, όπως είναι η Αμπχαζία και η Ν. Οσετία. Τι είναι αυτό; Είναι ένα αλλο παιχνίδι, μάλιστα, αυτή τη φορά εκ μέρους της ΕΕ;http://greek.ruvr.ru/

1 σχόλιο:

  1. Οἱ γερμανοὶ καὶ οἱ λοιποὶ εὐρωπαῖοι δὲν θέλουν τὴν Γεωργία στὸ ΝΑΤΟ καὶ πολὺ καλῶς πράσσουν. Δὲν θέλουν νὰ πολεμήσουν μὲ τὴν Ρωσσία.
    Οἱ ἀμερικανοὶ δὲν σκέφτονται σὲ βάθος χρόνου μεγαλύτερο τῆς πενταετίας καὶ προπαντὸς δὲν χειρίζονται καλῶς τοὺς πιστούς των συμμάχους. Ὅτι ἔπαθε τὸ 2008 τὸ ἔπαθε ἐξ αἰτίας τους ἡ Γεωργία, διότι ποιὸς ξέρει τί τάξανε σ' αὐτὸν τὸν βλάκα τὸν πρόεδρο τῆς Γεωργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.