30/3/11

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις στην Συρία

Τις επαφές της με τη Συρία έχει εντείνει η Τουρκία εν μέσω των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Τη Συρία επισκέφθηκε την Κυριακή ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της περιβόητης ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ενώ η ’γκυρα πιέζει για μεταρρυθμίσεις.



Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα πώς βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με το Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ � Ασσάντ. Η ’γκυρα συμβούλεψε το Σύριο ηγέτη να ανταποκριθεί θετικά στις χρόνιες απαιτήσεις του λαού του , με μεταρρυθμιστική διάθεση , προκειμένου η Συρία να ξεπεράσει τα προβλήματά της, ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ.


Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός , τόνισε τους συγγενικούς δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία με τη Συρία, κι όχι μόνον, αφού οι δύο χώρες μοιράζονται συνοριογραμμή 800 χλμ.


Ο Σύριος πρόεδρος δεν φάνηκε αρνητικά διακείμενος ως προς τις τοποθετήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε πως αναμένει από μέρα σε μέρα την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών αλλαγών εκ μέρους του Σύριου προέδρου. Ακόμη, δήλωσε, η Συρία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εφαρμογής μεταρρυθμιστικών κανόνων, όπως η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και η απαλλαγή των πολιτικών κομμάτων από τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι και σήμερα.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με το Σύριο ομόλογό του Γουαλίντ αλ Μουχάλεμ , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία.


Η Συρία συνταράσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις , με την αστυνομία να προσπαθεί να καταπνίξει βίαια τις αντιδράσεις σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές. Ο Αλ Ασσάντ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του για άρση της 50ετούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και να ακυρώσει άλλες σκληρές διατάξεις αναφορικά με τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες.


Πηγή: Hurriyet Daily News
http://www.epikaira.gr

4 σχόλια:

  1. Tι μεταρρυθμίσεις;
    Οποιαδήποτε φιλελευθεροποίηση θα φέρει το κουρδικό θέμα της Συρίας προ των πυλών και τότε ο Άσαντ δεν θα μπορεί να πυροβολεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Συρία δεν είναι Αραβικό κράτος, αλλά Αραβόφωνο.

    Οι κάτοικοι της Συρίας, η οποία ήταν κέντρο Ελληνισμού, ήταν Ρωμιοί-Ορθόδοξοι που εξισλαμίστηκαν λόγω των Άραβων κατακτητών, ενώ και σήμερα υπάρχει αξιόλογη μειονότητα Ρωμιών-Ορθόδοξων.

    Η Ελλάδα πρέπει να επανελληνοποιήσει αυτή τη μειονότητα, χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον από αυτούς θέλουν να γίνουν Έλληνες, και να διαδώσει τον πολιτισμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Τουρκία πάντα διεκδικεί. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά της από την κακορίζικη Ελλάδα, που δεν διεκδικεί τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστή η άποψη περί διεκδικήσεων για την Ελλάδα.
    Ομως η Τουρκία το έχει παρακάνει πια. Από τη μανία της δε να παίζει ρόλους παντού, κοντεύει να γίνει μαιντανός.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.