4/3/11

Ο Γκιούλ πήγε στην Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Τί κάνει γι' αυτό η Ελλάδα;

 Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιούλ, κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να παραμείνει προσηλωμένος στη Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή το τουρκικό κράτος, έχει στις φυλακές χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, ανά δυο χρόνια κλείνει και απαγορεύει τη λειτουργία ενός κόμματος και διατηρεί όριο 10% για την είσοδο πολιτικών κομμάτων στη βουλή, για να αποτρέψει την εκπροσώπηση των Κούρδων. Παρ' όλα αυτά, μιλάει για Δημοκρατία ο ισλαμοφασίστας!

Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, λίγες μόλις μέρες μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και ενώ δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα εκλεγμένη κυβέρνηση και πρόεδρος στην Αίγυπτο.

Είναι λογικό αναρωτιέται ο καθείς για το ποιος είναι ο λόγος που ώθησε τον κ. Γκιούλ να επισκεφθεί την Αίγυπτο και να είναι ο πρώτος αρχηγός ξένης χώρας που επισκέπτεται την ηγέτιδα αραβική χώρα μετά την εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ.
Ο λόγος είναι ο εξής:
Η Τουρκία θεωρεί ότι χάνει οριστικά το παιχνίδι που σχετίζεται με τον καθορισμό των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη ΝΑ Μεσόγειο και η μοναδική της ελπίδα είναι η Αίγυπτος, με την οποία ήδη έχει κάνει συνομιλίες για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, αψηφώντας τα δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι σε περίπτωση που δεήσουν επιτέλους η Ελλάδα και η Κύπρος να ορίσουν τη μεταξύ τους ΑΟΖ, η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν θα έχουν αντικείμενο συνομιλιών, αφού οι ΑΟΖ τους όχι μόνο δεν τέμνονται αλλά απέχουν αρκετές δεκάδες μίλια μεταξύ τους.
Για την Τουρκία, μια τέτοια εξέλιξη (ορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρο) θεωρείται καταστροφική, αφού την αποκλείει από τη ΝΑ Μεσόγειο, περιορίζοντάς την σε μια μικρή ζώνη μεταξύ Κύπρου και μικρασιακτικών ακτών, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τις παράλογες θέσεις και πρακτικές της με την οποία στην ουσία εκβιάζει την Ελλάδα στο Αιγαίο από τις αρχές της δεκαετίας του '70 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, η Τουρκία αποφάσισε την επίσκεψη Γκιούλ, ο οποίος φρόντισε να συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Αιγύπτου, εγγράφοντας υποθήκες για τη διευθέτηση του θέματος, όποια κυβέρνηση κιαν προκύψει στην Αίγυπτο το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα ο Γκιούλ συνατήθηκε με τον Στρατηγό Muhammed Hüseyin Tantavi, που έχει αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, στον οποίο τόνισε τη βούληση της Άγκυρας για να κρατηθεί η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σε υψηλά επίπεδα, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος του μεταξύ τους καθορισμού της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ΑΟΖ τέθηκε μετ' επιτάσεως στο τραπέζι των συζητήσεων από τον υπουργό εξωτερικών τον Αχμέτ Ναταβούτογλου, ο οποίος ήταν παρών στην επίσκεψη, συνοδευόμενος από ομάδα διπλωματών που χειρίζονται το θέμα.
Οι Γκιούλ και Νταβούτογλου αναζήτησαν συμμάχους στις επιδιώξεις τους στο πρόσωπο του πολιτικού ηγέτη της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων, Muhammed Badii, στο πρόσωπο του Ayman Nur, προέδρου του κόμματος El-Ghad, του Ελ Μπαραντέι καθώς και του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μουσά. Επίσης, υπογραμμίζουμε ο Νταβούτογλου και οι Τούρκοι διπλωμάτες συναντήθηκαν με πολλούς ακαδημαϊκούς δασκάλους του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου της θάλασσας, που επηρεάζουν τις αποφάσεις του αιγυπτιακού κράτους σε θέματα όπως αυτό της ΑΟΖ.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ένα αίσιο τέλος για τον ορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, μια εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδος. Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα βλέπουμε πρωτοσέλιδα για αναξιόπιστο (!) βιογραφικό του υπουργού εξωτερικών (για αντίστοιους λόγους παραιτήθηκε ο υπουργός άμυνας της Γερμανίας), ενώ ο τόπος συνταράσσεται από μια τεράστια πολιτικοικονομική κρίση και η ελληνική κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις,  κινδυνεύει να διαλυθεί, μη μπορώντας να χειριστεί το θέμα των μεταναστών της Υπατίας. Ένα θέμα που προέκυψε και εξελίχθηκε γιατί δεν λειτουργεί το κράτος και οι υπηρεσίες, που οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τις κατέστησαν άντρο πρασινοφρουρών και γαλάζιων παιδιών, αντί να φροντίσουν να υπηρετούν σ' αυτό τα πιο υγιή στελέχη της κοινωνίας.
Άραγε σε τί θα μπορούσε να ελπίζει κανείς σ' αυτή τη χώρα;

26 σχόλια:

  1. Kατόπιν Αμερικανικής παρέμβασης το ταξίδι Παπανδρέου στην Αίγυπτο αναβλήθηκε και παράλληλα εκφράστηκε η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ δια στόματος Χίλαρι για την ελληνική εμπλοκή.Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Άραγε σε τί θα μπορούσε να ελπίζει κανείς σ' αυτή τη χώρα;<

    Σε τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι μεγάλη χωρα η Τουρκια. Δεν πρεπει και αυτή να παρει κάτι από τη Μεσόγειο???

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4 Μαρτίου 2011 12:50 μ.μ.
    Με τσαμπουκά ή με το νόμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειχε παει κιο ερδογκαν να συζητησει με τον μουμπαρακ για την ΑΟΖ και ο τελευταιος επεσε αν δεν κανω λαθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ, ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
    Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΑΛΛΛ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΟΖ ΤΟΥΣ.
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗς Ε.Ε. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ ΤΗΣ Ε.Ε.
    ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΧΑΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

    ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρώτα πρέπει να θυμίσω τα εξής πρόσφατα γεγονότα:
    α.Για πρώτη φορά πρίν λίγες εβδομάδες, η Ελλάδα κλήθηκε σε κοινή Αμερικανο-Ισραηλινή άσκηση μεταξύ Κρήτης-Ισραήλ.
    β.Πρίν λίγες εβδομάδες εθεάθη Αμερικανική Φρεγάτα πλησίον του Καστελόριζου ενώ οι Τουρκομογγόλοι έκαναν ασκήσεις.
    γ.Το Ισραήλ εξέδωσε χάρτες που αναγνώριζε την Ελληνική ΑΟΖ και μας παροτρείνει για ανακύρηξή της και υπογραφή συνθήκης κατασκευής αγωγού Αερίου.
    Στο παρόν Ιστολόγιο έχουμε πολλάκις αντιπαρατεθεί με ορισμένους Αραβολάγνους είτε αρθρογράφους καθηγητές είτε σχολιαστές.Με γνώμονα μόνο το Εθνικό συμφέρον και τον Πατριωτισμό παραθέτω ορισμένα συμπεράσματα της Ισλαμικής Διάσκεψης(Μαι 2010) για την μειονότητα της Θράκης και το βρώμικο ρόλο που παίζει για τον Ελληνισμό εδώ και χρόνια(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-ΤΕΥΧΟΣ 35 Καθ.Ι Μάζης):
    α.Στη σύνοδο του συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης έγιναν οι επισημάνσεις που ακολουθούν.Υπόψη ότι ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ είναι απο το 2005 ο Τουρκομογγόλος Ιχσάνογλου.
    β.Καλούν την Ελλάδα για μία ακόμη φορά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της ταυτότητας της΄΄Τουρκικής΄΄ Μειονότητας.
    γ.ΑΠΑΙΤΟΥΝ η Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες.
    δ.Καλούν την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ωστε να εξασφαλίζεται το αυτοδιοίκητο.
    ε.Προτρέπει την Ελλάδα να επαναφέρει σε ισχύ τα πολιτικά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων μελών της μειονότητας.
    στ.Καλεί την Ελλάδα να συνεργασθεί μετη μειονότητα ενόψη του ΄΄Καλλικράτη΄΄ώστε να μην ταραχθούν οι Ισορροπίες.
    ζ.ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΩΝ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ-ΝΕΚΡΟΤΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ; ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ.
    η............
    θ.............
    ιΖητόύν απο το Γ.Γ να παρακολουθήσει την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.
    Επίσης μήπως πρέπει όλοι μας να ξυπνήσουμε απο το λήθαργο των βολικών μύθων;Ας δούμε τα 2 ομόφωνα ψηφίσματα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης(ΟΙΔ)που είναι μέλος και το Παλαιστινιακό κράτος απο το 1969
    α.Πόσοι γνωρίζουν ότι ο ΟΙΔ έχει δεχτεί και αναγνωρίσει το Ψευδοκράτος του Ντεκτάς ως ''Κράτος Παρατηρητή''απο το 1979? με την επωνυμία ΄΄Turkish Cypriot State΄΄; δηλαδή και τα 57 μέλη των Βρωμύλων, ΟΜΟΦΩΝΑ αναγνώρισαν ως Κράτος την παράνομη δήθεν ΤΔΒΚ?
    β.Το δεύτερο ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα είναι αυτό που προανέφερα για τη μειονότητα της Θράκης και όχι της ''Τουρκικής? Μει......Δυτικής? Θράκης''όπως αναφέρουν.
    Διαβάζοντας όλα αυτά τα φιλικά? προς τα Ελληνικά δίκαια απο τον ΟΙΔ και πολλά άλλα που μας τα κρύβουν τεχνιέντως,θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ Λαμόγιο ή Αργυρόνητος εάν συνεχίζει να τους υποστηρίζει apriori.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πηγε και ο ΓΑΠ με την μεγαλομανια του προεδρου της διεθνους Σοσιαλ(η)στικηςυποστηριχτης του σχεδιου Αναν, να διαπραγματευτει ξεβρακωτος (οπως τοτε που εβαλε το θαυμασιο νεροπιστολο στο τραπεζι), με τα αραβικα αδερφια, και τον σφυριξαν ευτυχως οι Αμερικανοι πισω.

    Κατα τα αλλα αυτος ο γελοιος και υποστηριχτης του σχεδιου Αναν, διαπραγματευται την ΑΟΖ;

    Και αναρωτιομαστε ακομα γιατι γελανε και δεν μας περνει κανεις σοβαρα;

    - Μαρκεζίνης- Καρυώτης: Απαιτείται στιβαρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_3797.html

    - Arn Hatfield, "Tempered Optimism"
    http://www.danielpipes.org/comments/183077

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηγε και ο ΓΑΠ με την μεγαλομανια του προεδρου της διεθνους Σοσιαλ(η)στικης, να διαπραγματευτει ξεβρακωτος (οπως τοτε που εβαλε το θαυμασιο νεροπιστολο στο τραπεζι), με τα αραβικα αδερφια, και τον σφυριξαν ευτυχως οι Αμερικανοι πισω.

    Κατα τα αλλα αυτος ο γελοιος και υποστηριχτης του σχεδιου Αναν, διαπραγματευται την ΑΟΖ;

    Και αναρωτιομαστε ακομα γιατι γελανε και δεν μας περνει κανεις σοβαρα;

    - Μαρκεζίνης- Καρυώτης: Απαιτείται στιβαρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_3797.html

    - Arn Hatfield, "Tempered Optimism"
    http://www.danielpipes.org/comments/183077

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "δηλαδή και τα 57 μέλη των Βρωμύλων, ΟΜΟΦΩΝΑ αναγνώρισαν ως Κράτος την παράνομη δήθεν ΤΔΒΚ?"

    "Διαβάζοντας όλα αυτά τα φιλικά? προς τα Ελληνικά δίκαια απο τον ΟΙΔ και πολλά άλλα που μας τα κρύβουν τεχνιέντως,θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ Λαμόγιο ή Αργυρόνητος εάν συνεχίζει να τους υποστηρίζει apriori."

    ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (Η ΕΛΛΑΣ) ΕΧΘΡΟΥΣ, ΌΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΣΑΣ (ΠΟΥ "ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ" ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ) ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 4 Μαρτίου 2011 4:35 μ.μ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (Η ΕΛΛΑΣ) ΕΧΘΡΟΥΣ, ΌΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΣΑΣ (ΠΟΥ "ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ" ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ) ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. >>4 Μαρτίου 2011 4:35 μ.μ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (Η ΕΛΛΑΣ) ΕΧΘΡΟΥΣ, ΌΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.<<

    Δεν χρειαζεται να τον κανεις - απο την στιγμη που εχεις καθεστωτα που υποστηριζουν και υποθαλπουν τον Ισλαμοφασισμο, εχεις ηδη εναν δεινο εχθρο.

    >>Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΣΑΣ (ΠΟΥ "ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ" ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ) ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ.
    4 Μαρτίου 2011 5:31 μ.μ.<<

    Συνεχιζε να ονειροπολεις!

    - Ron Thompson, "A Different and Most Remarkable Vision: the Collapse of Islam"
    http://www.danielpipes.org/comments/183075

    - Amil Imani, "Islam's Useful Idiots"
    http://www.amilimani.com/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=2%20%20%20

    [...] Διαβάστε προσεκτικά το απόσπασμα της Τουρκικής προοδευτικής περιστεράς του ισλαμοθεοκρατικού καθεστώτος πάνω στο οποίο μετά το 2002 οι έλληνες στήριξαν την "εξωτερική τους πολιτική". Μα αυτοί είναι τελικά οι σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες όσων ελλήνων επιβίωσαν των σφαγών του περασμένου αιώνα: Οι Τούρκοι θέλουν να τους εκμηδενίσουν, οι πολιτικοί "ηγέτες" τους κατευνάζουν και στρατιές από πνευματικά γιουσουφάκια στρώνουν το χαλί ροκανίζοντας τις κοσμοθεωρίες των ελλήνων και γελοιοποιώντας ή εξυβρίζοντας "επιστημονικά" κάθε ιδέα εξορθολογισμού του ελληνικού κράτους και κάθε ορθολογική σκέψη εθνικής στρατηγικής.
    «Μας λένε, Τουρκία βγες έξω, φύγε.
    Και ποιοι είστε εσείς για να λέτε
    Τουρκία βγες έξω, φύγε. Έχουμε
    μάρτυρες και βετεράνους εκεί.
    Έχουμε στρατηγικά συμφέροντα...»
    Ταγίπ Ερντογάν 3.2.2011 [...]
    (Π. Ηφαστος 7.2.2011, "24 λέξεις εξηγούν όσο και ένα εκατομμύριο λέξεις", http://www.ifestos.edu.gr/)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή όλα είναι ασπρο-Μαύρο;
    Δεν γνωρίζουμε ότι στις Διεθνείς σχέσεις όλα είναι συμφέροντα;
    Το συμφέρον της Ελλάδος μετά απο τις συνταρακτικές Γεωπολιτικές ενεργειακές μεταβολές στην Αν.Μεσόγειο και την αναθεωρητική πολιτική των Τουρκομογγόλων που παραπέμπει;Μήπως στο Ισραήλ;
    ή μήπως στη Συρία καιτην Ιορδανία;
    Και εάν παραπέμπει στο Ισραήλ ποιός είναι ο λόγος που δεν θα συνεχίσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις πχ με τη Σ.Αραβία και το Κουβέιτ;
    Εμείς είμαστε με το Διεθνές δίκαιο και την Ηθική; και στο Κυπριακό και στο Παλαιστηνιακό.Οι άλλοι είναι;Τί είναι βεβαίως και τί πρεσβεύουν φαίνεται στις διασκέψεις τους(ΟΙΔ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θεωρω την κατοχυρωση της ελληνικης ΑΟΖ μεταξυ κρητης και αιγυπτου σημαντικοτερη και απο την επιτυχη εξοδο μας απο το μνημονιο γιατι εξασφαλιζει το μελλον της πατριδας το μελλον των παιδιων μας.αν τη παραδωσουν στους τουρκαλαδες οι κυβερνωντες μας πραγματικα θελουν λιθοβολισμο απο δεκα εκατομυρια ελληνες.χανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Καλεντερίδη
    Επευφημώ την μαχητικότητά σας στα εθνικά ζητήματα και σας ευχαριστώ για όλες τις προσπάθειες και τον αγώνα που έχετε δώσει και δίνετε προσωπικά και μέσω της ιστοσελίδας που μας προσφέρετε για ενημέρωση αλλά και ως βήμα για σχολιασμό και ανταλλαγή απόψεων.
    Επειδή με ενδιαφέρουν οι δημοσιεύσεις που γίνονται για τα την ΑΟΖ και παρακολουθώ με ενεργό συμμετοχή όλες τις σχετικές αναρτήσεις, μου προξένησε έντονη ανησυχία η παρούσα ανάρτησή σας και ο σχολιασμός που κάνετε για την υπόθεση της ΑΟΖ. Σε όσα ειδησεογραφικά ηλεκτρονικά μέσα και εφημερίδες περιέχεται η είδηση της πρόσφατης επισκέψεως Gul και Davoutoglou στην Αίγυπτο, δεν αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων υπήρξε και η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Γι’ αυτό συγχωρείστε μου την παρέμβαση να σας παρακαλέσω να διευκρινιστεί η πηγή και εάν είναι αξιόπιστη η πληροφόρηση, ότι όντως κάτι τέτοιο συζητήθηκε, επειδή κατά την άποψή μου, μια τέτοια τουρκο-αιγυπτιακή συμφωνία, θα έχει πολύ σοβαρές εθνικές επιπτώσεις και θα εξελιχθεί σε έντονη, ως θα οφείλει να είναι ελληνο-τουρκική διένεξη, με κατακλυσμιαίες συνέπειες για την περιοχή της Μεσογείου που ήδη φλέγεται. Αδυνατώ να υποθέσω ότι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ενθαρρυνθεί από τα οποιαδήποτε κέντρα, αλλά και να αναληφθεί από τον τουρκικό αναθεωρητισμό, αυτήν την περίοδο ειδικά, που διακυβεύεται η ειρήνη στην περιοχή.
    Το σχόλιο και τυχόν πληροφορίες που μπορεί να έχετε θα είναι ευπρόσδεκτα και ιδιαίτερα χρήσιμα
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οταν η επισημη πολιτεια δεν στελνει με αυτοφορη διαδικασια τους διοργανωτες και διακινητες λαθρομεταναστευτικων μαγειρεματων στον κορυδαλο ,πραγμα που θα ελυνε αμεσως τον εκβιασμο με την απεργια πεινας ,οχι ΑΟΖ δεν θα κανει με την κυπρο αλλα θα κανει οτι ειναι δυνατο να απεμπολισει ολα τα δικαιωματα της χωρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στο ενυπόγραφο άρθρο μου, είναι απόλυτα διασταυρωμένες και έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ.
    Οι επαφές με τους πολιτικούς και τους ακαδημαϊκούς, επίσης αναφέρονται διεξοδικά.
    Το CNN TURK μάλιστα χαρακτηρίζει το ταξίδι του Γκιούλ "Επίσκεψη έκπληξη".
    (Gül'den Mısır'a sürpriz ziyaret)
    Το μόνο που δεν αναφέρεται ανοικτά είναι η κύρια αιτία της επίσκεψης.
    Ε αυτό, το βρήκαμε εμείς.
    Κάπου αναφέρω στο κείμενο για 'διπλωματικές πληροφορίες'.
    Μέχρι εκεί Παύλε.
    Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στα επόμενα επεισόδια.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προς: skal
    Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις σας.
    Έχω διαβάσει στις τουρκικές εφημερίδες και σε άλλες ανταποκρίσεις για την υπόψη επίσκεψη, με τις λιτές ανακοινώσεις, οι οποίες βέβαια από την άλλη πλευρά, έχουν εξαιρετική διπλωματικο-πολιτική σπουδαιότητα για τον ρόλο που επιδιώκει η Τουρκία στην περιοχή και την εκμετάλλευση της αστάθειας που δημιουργήθηκε.
    Φυσικά, αυτές οι εκτιμήσεις και αναλύσεις, ανήκουν σε μελετητές γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και τοποστρατηγικής, που ενώ εσείς παρουσιάζετε τέτοια δυνατότητα, μαζί με εξέχουσες γνωστές όπως των καθηγητών κ.κ. Μάζη και Ήφαιστου, ακαδημαϊκές προσωπικότητες, εγώ στερούμαι.
    Καταλαβαίνω ότι, η πληροφόρηση προέρχεται από δική σας έρευνα και «διπλωματικές πληροφορίες», των οποίων είναι σεβαστό και εύλογο να εμποδίζεστε την αποκάλυψη.
    Η φράση σας: «Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στα επόμενα επεισόδια», είναι όμως κατά την γνώμη μου ιδιαίτερα σοβαρή.
    Με την ελπίδα και την ευχή ότι θα διαψευστώ, φοβούμαι ότι, η οποιαδήποτε τουρκο-αιγυπτιακή συμφωνία, στο μέτρο που μπορώ να την αναλύσω από την σκοπιά του δικαίου θαλάσσης, και επειδή έχω σύνεγγυς διαχειριστική γνώση του ζητήματος, συμφωνώ απόλυτα στην προκειμένη περίπτωση, με την σημασία που έχει δώσει παραπάνω ο καθηγητής κ. Καρυώτης, ότι θα έχει σοβαρότατες εθνικές συνέπειες και ζημιά, αλλά πέραν αυτού - εξ όσων επίσης μπορώ να γνωρίζω- θα έχει και ιδιαίτερα σοβαρότατες πολιτι-διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές συνέπειες.
    Φιλικά
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παύλε
    σ' αυτήν την επίσκεψη δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία.
    Απλά, οι Τούρκοι προετοιμάζουν το έδαφος από τώρα και μιλούν με τον αιγυπτιακό στρατό, τα κόμματα και τον ακαδημαϊκό κόσμο, δηλαδή κάνουν προκαταρκτική διπλωματία, για να αποπειραθούν να υπογράψουν πρώτοι συμφωνία με την Αίγυπτο, όταν θα σταθεροποιηθεί πολιτικά η κατάσταση.
    Γ' αυτό και μεις κρούομεν έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά.
    1ον: Οι Η.Π.Α εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ.
    2ον: Το Ισραήλ έχει μέγιστη επιρροή στις Η.Π.Α
    3ον: Το Ισραήλ θέλει ενιαία Α.Ο.Ζ Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος για να περάσει τον αγωγό του.
    4ον: Η Αίγυπτος θέλει να τηρήσει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και θα επηρεαστεί από τη θέση του Ισραήλ στο θέμα της Α.Ο.Ζ.
    5ον: Γαλλία - Γερμανία δεν θα ήθελαν μια απρόβλεπτη Τουρκία να ελέγχει απαραίτητους για αυτούς ενεργειακούς πόρους.
    Συμπέρασμα: Αν στην Αίγυπτο επικρατήσει φιλοδυτική κυβέρνηση, τότε οι ταραξίες Τουρκία - Συρία - Ιράν θα βρεθούν με ένα νέο φιλοδυτικό κράτος στα μεταξύ τους σύνορα, το Κουρδιστάν. Αν στην Αίγυπτο επικρατήσει ισλαμιστική αντιδυτική κυβέρνηση, θα συμβούν επίσης τα παραπάνω και επιπροσθέτως θα χάσουν τον έλεγχο του Σουέζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι Τούρκοι τρέχουν παντα προς το συμφέρον τους.
    Τώρα τι κάνει η Αθήνα; Αστην αυτήν, έχει άλλες ασχολίες.
    Στην αρχαία εποχή για κάτι τέτοια λέγανε "αγρούς αγοράζει...".
    Τώρα ούτε αυτό δεν κάνει.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ελίνα τι θα κάνει η Αθήνα; Μα το αυτονόητο. Θα τρέξει κι αυτή για τα τουρκικά συμφέροντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ skal
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας στα σχόλιά μου. Εκλαμβάνω την προειδοποιητική θέση σας «Γ' αυτό και μεις κρούομεν έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου», ως προτρεπτική για έργω επαγρύπνηση, και νομίζω και απ’ όσα ξέρω, ότι τέτοια επαγρύπνηση υπάρχει, εκεί που πρέπει να υπάρχει!
    Φυσικά, απλώς η επαγρύπνηση δεν αρκεί και χρειάζονται ίσως και άλλες διπλωματικο-πολιτικές πρωτοβουλίες. Αλλά όπως αναλύει πολύ εύστοχα, σύντομα και κυριολεκτικά ο/η Ανώνυμος (5 Μαρτίου 2011 4:14 π.μ.), με τον τίτλο «Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά», και την συμπερασματική του κατακλείδα, τα πράγματα, εφόσον βρίσκονται στην τροχιά των εξελίξεων, μπορεί να μην αφήνουν προς το παρόν και πολλά περιθώρια για «συζητήσεις-διαβουλεύσεις» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ από καμία πλευρά και οπτική, οπότε αναγκαίο είναι να μελετούμε/αναλύουμε, κάθε, έστω και αθώα κινητικότητα, όπως και εσείς έχετε αποδείξει με τις παρεμβατικές αναρτήσεις και σχολιασμό σας.
    Θα μου επιτραπεί να σταθώ στην συμπερασματική επισήμανση των δύο ενδεχομένων που παραθέτει ο/η «Ανώνυμος (5 Μαρτίου 2011 4:14 π.μ.)», υποβάλλοντας την έστω και ερεθιστική σκέψη μου, πως μου μοιάζει αδιανόητο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, να αφήσουν στο έλεος της καταρρεύσεως το Ισραήλ και την νομή του Σουέζ σε άλλα χέρια, οπότε εκτιμώ, με την πολύ περιορισμένη γεωπολιτική-γεωστρατηγική μου δυνατότητα αναλύσεως, ως λογικό, πως τα πράγματα στην περιοχή θα εξελιχθούν το μάλλον ευνοϊκότερα για τα εθνικά μας ζητήματα.
    Φιλικά
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να ρωτήσω κάτι ρε παίδες;

    Είναι τόσο καθοριστικό εάν Τουρκία και Αίγυπτος καθορίσουν ΑΟΖ;

    Αφού θα πρόκειται για μία παράνομη πράξη, δεν θα μπορούμε μετά να την αναιρέσουμε στην Χάγη;

    Και αν καθορίσουν ΑΟΖ, δεν μπορούμε κι εμείς να καθορίσουμε με την Κύπρο και να πάμε με τις 2 συμφωνίες στη Χάγη και να δούμε ποιά θα επικρατήσει;;

    Δαίδαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δαίδαλε
    αντί να αφήσουμε εμείς την Τουρκία να σχεδιάζει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ και μετά να τρέχουμε εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, καλύτερο θα ήταν να ορίσουν Ελλάδα και Κύπρος την ΑΟΖ, και να τρέχει η Τουρκία στη Χάγη.
    Το προλαμβάνειν καλλίον του θεραπεύειν, έλεγαν οι παλαιοί Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κύριε Καλεντερίδη, ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας, συμφωνώ απόλυτα κι εγώ αυτό υποστηρίζω, το πνεύμα της απορίας μου όμως είναι εάν ενδεχόμενος καθορισμός μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου αποτελεί τετελεσμένο μη αντιστρέψιμο ή θα υπάρχουν σοβαρά περιθώρια ανατροπής αυτής της συμφωνίας;
    Θα έχει διεθνή ισχύ ή θα είναι τύπου αντίστοιχου καθορισμού μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων;
    Επειδή με τον...εθνάρχη Τζέφρυ έχω σίγουρη σχεδόν την ήττα και σ' αυτό τον τομέα, απορώ εάν θα υπάρχουν στο μέλλον περιθώρια αντίδρασης.

    Πρόκειται εν ολίγοις για ένα ζήτημα "όποιος προλάβει, πρόλαβε" ή για μία πράξη έωλη βάσει διεθνούς δικαίου όπου θα έχει περιορισμένη ισχύ μόνο ως "εθιμική";

    Ευχαριστώ πολύ και με συγχωρείτε που δεν ήμουν σαφέστερος προηγουμένως.

    Δαίδαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.